Ястия в тава

  • 7 010
  • 66
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 45 072
Агнешкото, доколкото помня, му слагах разни зелении - пресен лук, джоджен, дори спанак, вода, олио, фолио - и във фурната на бавен огън.

Гледам в началото, са спорили за мусаката - аз я правя изцяло в тавата. Слагам всичко в тавата, омешвам - и във фурната.

# 61
  • Мнения: 8 977
Rockstar, месото запържваш ли предварително или сурово? Понеже попаднах на една рецепта, в която се запържва. Подправките са розмарин, мащерка, салвия, 2 скилидки чесън, червено вино, целина - стъбла, сол и пипер.
Мусаката аз също я правя само в тава.

# 62
  • София
  • Мнения: 45 072
Ей, страхотна идея с целината! Напоследък я слагам на много ястия.
Агнешкото - само се пече, според мен. Ако е по-голямо парче, бих го нарязала или да му направя разрези.

# 63
  • Мнения: 1 235
Тавите и фурната са най-употребяваните неща в нашата кухня, защото не пържим и запържваме нищо - супите в тенджера, всичко останало на фурна, и от време на време нещо на сух тиган.

За мен този тип приготвяне е абсолютно универсален - каквото и да сложиш, с подходящи подправки и заливка, става вкусно.
Ето едно предложение от мен.

"Смесени меса" - обикновено го правя от остатъци, ако от друго готвене са ми останали някакви малки парчета, които не стигат за цяло ядене, както и малки парчета колбас. Гледам да има поне три съставки, ако едната е някакъв италиански салам или суджук - още по-добре. Понякога са само две, друг път - "обери хладилник" - съм слагала и четири. Нарязвам всичко на горе долу еднакви кубчета 1,5 х 1,5 см, и овкусявам със сол, къри (или червен пипер), черен пипер и малко соев сос. Изсипвам в тава, слагам малко, ама наистина малко масло и до 50 мл вода, и пека на слаба фурна с фолио или капак. Малко преди окончателната готовност, махам фолиото или капака, и запичам с разбъркване до коричка. Стават много бързо, и вкъщи се ядат по най-различни начини - като "обикновено" месо + гарнитура, като добавка към постна супа, като добавка към салата, или дори като плънка за лаваш или бургер.

# 64
  • Мнения: 1 263
Агнешкото го правя така:
Овалвам парчетата месо с олио, червен пипер, сол, чубрица по избор и черен пипер. Да постои така поне 1 час да поеме подправките малко.
Ако на някой му се струва мазно и очаква агнешкото да пусне собствената си мазнина, може да пропусне олиото.
Нарязвам много пресен джоджен, мента (ако има) и зелен лук.
В тавата слагам всичко, доливам с бира и вода 1:1, щипка-две захар, още малко сол, ако е нужно, слагам фолио върху тавата и пека около 3 часа на вентилатор, 160-170 градуса.
Просто и вкусно.

# 65
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Пипи, агнешкото го слагам директно в тава, овкусявам го със сол, пипер, пресен розмарин. Може лимон да се добави, чудесен аромат придава. Отстрани слагам цели пресни картофи, маслини (не са задължителни). Поливам месото с чаша бяло вино, малко зехтин и покривам с фолио. Слагам във фурната и пека около 4 часа на 160-170С, защото минава време, докато загрее тавата и месото в нея.
Това е, ако пека цяло бутче. Ако месото е на порции, малко по-кратко се пече.
Накрая махам фолиото и запичам за кратко на грил, за златиста коричка.
Ако е само месо без гарнитура вътре, от бульона става разкошен ориз, с много зелен лук, примерно 2 връзки и 1 връзка копър.
Ето ти и две от любимите ми рецепти за агнешко,
С картофи, маслини и лимон

И агнешко със зелен ориз

# 66
  • Berlin
  • Мнения: 13 022
Започнах да чета темата за идеи, стигнах до toad in the hole и реших да пиша, понеже се сетих за една рецепта, която правих няколко пъти и е много вкусно. Вариация на toad in the hole, на Над(и)я Хусаин - https://www.nadiyahussain.com/recipe/seekh-kebab-toad-in-the-hole/ Иначе откакто имам еър фрайър почти забравих за фурната, пускам я, ако искам повечко като количество пилешки бутчета/крилца. Една супер лесна рецепта от Джейми Оливър за пилешки пържоли на фурна - https://www.jamieoliver.com/recipes/chicken/hit-n-run-traybaked-chicken/, обаче аз съм сигурна, че преди няколко години, когато я открих и правих няколко пъти, имаше и хариса при подправките (това ме накара и да си купя и държа хариса вкъщи). Сега я няма в рецептата, но добавете при зеленчуците, ако харесвате.

Общи условия

Активация на акаунт