КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 288 523
  • 1 422
  •   1
Отговори
  • Мнения: 11 607


Предишни теми за козунаци

2006 година
2007година - 1 тема
2007 година - 2 тема
2008 година - 1 тема
2008 година - 2 тема


Съвети към начинаещи козунакоправачки от Джемма

Съвети на pina



Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара

Рецептата, която ползвам аз е на Скарлет О"хара.
Предварително казвам, че " инструкциите" са си мои( след голямо проучване стигнах до изводите точно как трябва да се замеси, за да не се развали първият козунак ), не са на Скарлет, така че си поемам пълна отговорност за написаното  Laughing
Рецептата по принцип е за месене на ръка, аз просто бях с огромен корем като правих първите козунаци и за това пробвах в машината.
Рецептата е:
1 кг брашно
1 щипка сол
6 яйца
300 гр захар
250 гр топло мляко
250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио)
4 ч.л. суха мая
лимонова кора

Много е важно всички продукти да са на стайна температура( с изключение на млякото, което трябва да е затоплено). Идеята за половин масло-половин олио я прочетох в друг форум от майстор хлебар( вече не си спомням какво беше обяснението му, но определено има разлика в козунака, пробвала съм и двата варианта).
Аз разбивам яйцата със захарта като за кекс. В затопленото мляко размивам маята за хляб и оставям да втаса. Добавям в яйцата солта, втасалата мая с млякото и накрая брашното. Това е за машина за хляб, но по същия начин ще е и ако се прави на ръка. Маслото се добавя за размесване на тестото след брашното! Ако се меси в машина за хляб пускате поне 3 пъти на предпрограма за месене преди да пуснете на пълната за тесто. Колкото повече се меси ( независимо на ръка или в машина) , толкова по-добре става.  Ако месите на ръка- добавете лимонената кора преди брашното, ако месите в машина, заедно с маслото след брашното.
След измесването се оставя да втаса.
Аз лично накисвам стафидите в коняк от предната вечер. Преди да ги сложа ги изваждам на хартия да се попие излишното и леко овалвам в брашно ( или какао).
Има много варианти за плънки, Джемма беше дала козуначен кранч , пробвах и него да направя и се получи много хубаво.
Моя любим е с плънка от какао, захар, стафиди. ( пиша рецептата точно за този на снимката, аз правя много различни варианти)
След втасване разделяме тестото на 3 топки ( ще го плетем на обикновена плитка, но ако правите в правоъгълна тава може на 4-5-6 и т.н.), разточваме всяка от тях на правоъгълна кора, посипваме ( моята рецепта) със сухи захар и какао, както и стафидите. Завиваме на руло и оставяме настрана. Следващата топка по същия начин ( аз понякога правя трите топки с различна плънка, става много интересно при нарязването). Сплитаме на обикновена плитка и слагаме в намазнена кръгла тава ( аз слагам във форма за кекс, защото тук толкова малка тава нямам кръгла. Оставя се да втаса докато козунака удвои размера си. След като втаса се намазва с белтък отгоре, поръсва се със захар, бадеми, стафиди, сусам, каквото предпочитате.
Слага се в леко загрята фурна ( когато бързам дори съм втасвала козунак във фурната, слага се на най-ниската температура), и постепенно се пече до 200 градуса. Отгоре се слага парче фолио защото козунака може много да се надуе и да ви загори( не се завиват краищата на фолиото!! просто се слага хартията да легне в/у козунака).
Първите 20 мин НЕ СЕ ОТВАРЯ ФУРНАТА! Пече се средно 40-45 мин, зависи от големината на тавата и т.н.
От тази доза, която съм дала излизат 1 голям козунак във формата за кекс и 2 малки във форми за козунак.
След като се изпече се изважда веднага от тавата. Покрива се с парче плат и се оставя да изстине. Не се реже преди да е изстинало!!Особено ако е кранч или руло със сладко!

Аз правя тези видове:
- обикновен
-обикновен с канела
-с плънка от какао, захар, стафиди
-руло с 2 вида сладко и смлени орехи
-кранч със сладко от портокалови кори
-с шоколад
-със сушени плодове(сушени кайсии, фурми, портокалови кори, стафиди, смокини)


Чешки козунак на Наталина

Традиционен козунак на Джемма

Козунак Atalanta

Продуктите за 1 доза (1 козунак) са:
1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
300 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон, настръгана
1 ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк (не есенция!)

Съжалявам, че точно на нея не съм сложила името на автора, от сърце искам да я похваля.
Но ми отиде повечко брашно, както и съветва дамата. Къщата не затоплям, защото няма как, няма врати между стаите. Но и тук, както и при хлебните изделия гледам маята ми де не е малко и всичко слагам да втасва във фурната. Ако бързам, подгрявам втори път и чакам да се вдигне.
МНОГО съм доволна, че открих и този трик - всичко тестено слагам винаги в студена фурна. Включвам и така става довтасване преди печенето.
Надявам се да съм била полезна Love

Козунак на marina7510

4 яйца(1 жълтък за намазване от горе)
250гр захар
170мл. прясно мляко
150гр мазнина(сложих мас и олио)
10гр суха мая
1 ванилия
кората на 1 лимон
стафиди(нямах и не съм слагала този път)
брашно - около 700-800гр (както са казали и други докато спре да маже под бъркалката)


Козуначени кифлички на на Как' Сийка

5 яйца (+ 1 яйце за намазването)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мас (олио)
1 пак. мая за хляб
2 ванилии
2 ч.ч. прясно мляко
брашно (около 1 1/2 - 2 кг)
Маята с 1 с.л. захар и щипка сол се разтапят. Прибавя се 1 ч.ч. прясно мляко + малко брашно и се разбъркват на кашичка (като за палачинки). Оставя се да втаса.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се ванилиите (може и лимонова есенция), втората чаша мляко и разтопената мас (олио). Към сместа се добавя втасалата мая и се смесват. Омесва се с брашното. Меси се дълго, докато по повърхността на тестото се оформят мехурчета, аз освен това го "бия" 70-100 пъти. Втасва в голям съд, намазан с олио. След като втаса тестото, се размесва леко, къса се парче, колкото мъжки юмрук и се разточва на кръгла кора, дебела около 1/2 см. Разрязвам на 12 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагам лъжичка сладко смесено с млени орехи. Мой патент е да използвам сладко от настъргани дюли - става по-вкусно от традиционните мармалади. Навивам навътре и оформям кифличка. Колкото по-малки станат кифличките, толкова са по-ефектни. Така приготвените кифлички се нареждат в намаслена тава и се оставят на топло да втасат отново. След като бухнат, се мажат с разбитото яйце (аз използвам цяло яйце, ако ползвате само жълтък, разредето го с малко вода или олио). Накрая наръсвам отгоре захар, мак, сусам и др. на вкус и пека в умерена фурна (180-200 гр.) първо отдолу, а ако се налага, допичам и отгоре. Вадя ги горещи от тавата и ги оставям върху хартия да изстинат. Да ви е сладко!

Козунак на blueeye®

продукти: 1кг брашно (пресято 3 пъти, важно е да се насити с кислород), 5 яйца, 250-300гр мазнина (равни части мас и олио), 300-350гр захар, 250-300 мляко, настъргана лимонова кора, малко повече от кибритена кутийка мая (която се разтваря да шупне в малко пр.мляко, солчица, брашно, захарчица).

разбивам яйцата. в млякото слагам захарта, да се стопи (да не е много горещо) и мазнината също да не е много гореща.
в кладенчето – малко яйца, малко мляко, малко мазнина (редуват се) и маята, настърганата лимонова кора и замесвам. задължително бия 100 пъти (миналата година използвах центрофугата)  Mr. Green
Тестото се слага на топло място да втаса (около 1 ½ час). след това се оплита и пак да втаса (около 30 минути). намазва се с жълтък и после захар.
пече се 35-40 минути в умерена фурна 180-200˚С. ако пускам вентилатор на по ниски градуси се пече  

Студен козунак от stasi76

Козунак Краси

Козуначени кифлички на Джемма

Нискокалоричен козунак на krem-karamel

500 грама бяло брашно
100 грама натрошено масло (нискокалорично)
80 грама захар
1 яйце
1 пакетче ванилия
1 лимон (сока на лимона)
180 мл прясно мляко (0.5 % масленост)
1 кубче мая
мъничко оцет

В отделен съд се разтварят кубчето мая с малко топла вода, щипка захар и няколко капки оцет. После се забърква на кашичка с брашно и се оставя на топло да втаса. След като шупне, се добавят и останалите продукти и се омесва добре до получаване на меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Когато увеличи обема си два пъти, се премесва с малко брашно и се разточва с ръце дълъг "фитил". Прегъва се през половината и се кръстосват двата края до оформяне на "плитка". Така оформения козунак се поставя в намазнена продълговата форма. Оставя се на топло да втаса за около 20 минути още веднъж. Намазва се отгоре с разбит белтък и се поръсва с нарязани и обелени бадеми. Пече се 40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
При нарязване на козунака на 20 парчета, всяко ще съдържа по 90 калории.

Гръцки козунак на Дуци

800 гр. брашно за козунак
4 яйца
375 гр. захар
90 гр. прясно мляко
1/3 ч.л. ванилия
1/3 ч.л. мед.дъвка(трябва да се счука, за да стане на прах)
10 гр. махлеб
настъргана кора на портокал
170 гр. масло

Съставките по-долу се разбърквват и се оставят 1/2 час да престоят:
120 гр. мая
150 гр. брашно
200 мл хладка вода

Разбъркват се захарта, яйцата, прясното мляко и маслото с миксер. Отделно замесваме брашното, ванилията, дъвката, махлеб, кората от портокал.
След това се смесва всичко+сместа с маята. След като всичко е добре смесено, месим хубаво и го оставяме да престои 1/2 час. След което се реже, оформя, маже с разбито яйце и се пече на 160 градуса.

Ами това е в оригинал, какво точно имат предвид под реже не ми е ясно, аз съм ги яла като малки топки, ама пък хич да не са оформени... newsm78 По-опитните могат да обяснят Praynig

Козунак с червено вино на мм

Брашно 1 кг.
захар 300гр,
мая суха ,
масло 150гр, зехтин 150гр.,
яйца 6 бр.
мляко 200 гр.
сладко вино-50 гр
ванилия - 10 бр/течни/
кора лимон,стафиди

 Яйцата и захарта разтопявам в млякото и прибявам виното.
Другта процедура е същата както сте описали.Втасване,печене и т.,н
 Като се изпече и застине шприцовам течен шоколад или крем на няколко места из козунака.
 Винаги го бия с миксер,въобще не работя с ръце.Става на конци като памук.


Козунак на mocarella

1 кг брашно
1 кубче мая
6 яйца
250 г захар
250 мл мас/олио
250 мл прясно мляко
2 пак. ванилия
1 суп. лъжица ром
стафиди

Кранч на Джемма

1 с. л. мая (или 30 гр прясна) разтеаря се в 1/4 чаша вода
1 кг брашно
3/4 ч. захар
2 ч топло мляко
150 гр разтоплено масло, но не горещо
1 ч. л. сол
2 яйца

Плънката е по желание- щоколад, стафиди, сладко, вишни и т.н

Меси се тесто, втасва по правилата за тесто с мая. Разстила се на правоъгълник, слага се плънката, навива се на руло. Рулото се реже по дължина на 2. Двете половини се обръщат с разреза на горе и се сплитат на плитка. Втасва още веднъж и се пече в загрята на 180 гр фурна около 40-45 мин.

Плетен козунак на styllisima

Продукти:

1 кг брашно
200 гр прясно мляко
40 гр мая
300 гр захар
250 гр прясно масло
8 бр яйца
сол
1 бр ванилия
100 гр стафиди
2 бр яйца за намазване
50 гр масло за намазване на тавата
50 гр захар на пясък за поръсване

Начин на приготвяне:
Приготвя се по-твърдо козуначено тесто. След като втаса, прибавят се стафидите. Разделя се на две равни части, от които се правявт по 3-4 фитила, като краищата им се оставят по-тънки от средната част. Сплитат се не много стегнато и се поставят в подмазаната с масло тава. Оформените козунаци се намазват с разбити яйца и се оставят да втасат, повторно се намазват е яйце и се поръсват със захар или накълцани бадеми. Пекат се в слаба фурна.

Eто малко информация за това как се приготвя козуначено тесто.

Много важно е как се приготвя маята за козунака, защота благодарение на неятестото увеличава обема си и става приятно на вкус.Маята колкото кибритена кутийка смесваме с 1 супена лъжица брашно, 2-3 с.л. пр. мляко.щипка сол.и щипка захар. Оставяме маята на топло, за да шупне, след това я замесваме с още малко брашно и затоплено мляко и отново я оставяме на топло да шупне. Пресяваме около килограм брашно и правим на средата "кладенче". Разбиваме яйцата и ги смесваме с прясното мляко,захарта и солта. Тази смес я прибавяме на части към брашното като бъркаме с ръка. После прибавяме шупналата мая. Докато месим, мажем ръцете си с разтопено краве масло. Когато козуначеното тесто стане гладко, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло, за да втаса. След около половин час го месим пак с намаслени ръце и тогава прибавяме пожелание стафиди (попарени, подсушени и оваляни в брашно), портокалова кора, орехи. Разделяме тестото на частиКозунак на свекървата на нещо бяло според формоте за печене. Всяка част разделяме на 3 и сплитаме плитки-те трябва да заемат половината от височината на формата, в които ги слагаме. Оставяме така приготвените козунаци още веднъж да втасат на топло, след което ги намазваме с разбит жълтък и ги печем в умерена фурна.

Козунак на свекървата на нещо бяло

2 кг. брашно
400- 500 гр. захар
60 гр. мая
0,500 мл. прясно мляко/сурово
1 ч.л. непълна сол
1 шишенце лимонова есенция
4 бр. ванилийки
320 гр. масло/ може да ползваш олио и св. мас 1:1
1/ Брашното и солта се пресяват
2/ Разтваря се маята с малко от прясното мляко
3/ От 8- те яйца отделяме 1 белтък който е за намазването на козунаците. Яйцата с повече от половината захар се разбиват- аз разбивам с миксер.
4/ Останалата захар се слага в половинката на млякото, като леко го затопляме на котлона. Към това мляко се прибавят и есенциите също и  220 гр. разтопена св. мас- това ползвам аз.
5/ Разтворената мая се подбърква с другата половина от пр. мляко + 2 суп. лъж. брашно и 2 с.л. захар. Обърква се хубаво и се оставя да втаса/ надигне.
6/ Когато е втасала маята: към разбитите яйца и захар се прибавят млякото с есенции и св. мас, обърква се и чак тогава се прибавя маята и също се обърква/ трябва да се предви по- голям съд за яйцата и захарта , защото всичко там се смесва и количеството е голямо/.
7/ Приготвеното брашно и готовата смес се объркват- меси се.
8/ За измесване ползваме останалите 100 гр. масло , като намасляваме ръцете и месим, блъскаме/ някои блъскат по 100 пъти/.
9/ Готовото тесто се оставя да втаса.
10/ Вече втасало можем да го оформим пожелание и според формата в която ще печем, като тестото да заема 1/3 от формата.
Формите се мажат от всички страни със св. мас или маргарин, преди да го метна във фурната го мажа с белтъка който е отделен и поръсвам със захар отгоре.
За тази доза съм си отбелязала, че ми отива едно средно бурканче сладко- ползвам мармалад и смлени орехи, стафиди, локум вече каквото искаш можеш да сложиш вътре. Понякога ми се случва ако сложа вътре повечко от сладкото и по- трудно ми се ипича отвътре затова трябва да се внимава с количеството.
Пека отначало на силна фурна да ги грабне и да не потекът , а после намалявам.
Ами това е рецептата, доста дълго стана май  35
 Съветвам да се  пробва първо с половин доза как ще се получат и също така температурата на продуктите е важна и кое с кое ще смесиш, затова толкова подробно съм го написала. Ако имаш въпроси не се притеснявайте питайте стига да мога да помогна.

Козунак на Биляна

Козунак на nadi_n

1 ч.ч. прясно мляко (което е равно на 240 мл)
6 яйца
1 ч.ч. захар (около 200-240 гр)
1/2 ч.л. сол
2 пакетчета ванилия (аз слагам на око, колко ми хареса)
400 гр. разтопено масло
1.5 кг брашно
50 гр. СУХА мая (нарочно наблягам на сухата мая, тук само такава ползвам, не знам на колко прясна мая се равнява)

За мен тези количества са големи и аз слагам от всичко наполовина. Първо слагам прясното мляко. В една чинийка разбивам трите яйца, ванилията и солта (само с вилица, колкото да се смесят съставките, за минута някъде) и тази смес изливам при млякото. След това слагам захарта, след нея разтопеното масло (но не го разтапям напълно, само колкото да омекне и го начупвам върху захарта). После брашното и върху него маята. Това е. Моята машина е програма за месене на тесто 2 часа. Първоначално нищо не прави за 15 минути, после почва да меси и около 20 минути след печенето издава един пиукащ звук, който е за допълнителни съставки. Аз тогава прибавям стафиди и настъргана лимонова кора и машината продължава да си меси. Изчаквам да спре, после докато изтекат 2 часа, тестото втасва. Вадя го с намазнени ръце и го слагам в намазана с олио купа, завивам го с 2 хавлии и го слагам върху отворената врата на фурната, като фурната я включвам на 180 градуса. И така през няколко минути завъртам купата за да се топли равномерно отвсякъде. И така половин час (достатъчно му е да втаса отново). Вадя тестото върху намазнена повърхност, разделям го на 3 равни части, оформям с ръце фитили 3 фитила и ги сплитам на плитка. (Ако искаш може да ги разточиш преди това и да поръсиш със захар, какао, сушени плодове или каквото друго предпочиташ - тук момичетата дадоха идеи за различни плънки). Слагам козунака във формата, мажа го с жълтък, поръсвам със захар (понякоха слагам орехи и стафиди отгоре), ПАК го завивам с хавлиите и го слагам на врата на фурната да втаса за трети път. Около 20 минути след това изключвам фурната (която досега е стояла включена), за да може като сложа козунака да се пече да е почти изстинала. И така, слагам да се пече на 180 градуса, по средата на фурната. Моята е малко странна, пече по-силно отгоре, така че след като се запече отгоре козунака го покривам с фолио, за да не прегори.

Много дълги са обясненията, но всъщност това, което ти трябва да правиш е  много малко, и затова съм голям фен на тази рецепта.
Само един съвет - брашната навсякъде са различни, така че по-добре сложи в машината 700 гр брашно (ако ще правиш половин доза, за която всъщност са нужни 750 гр.) и когато машината започне да меси виж каква консистенция има тестото и ако трябва добави по малко брашно докато стане меко тесто. Аз винаги така правя като купя нова марка брашно.

Козунак на pina

Козунак със стафиди на Smiley*

Козунак на mili46

6 яйца (един отделен жълтък за намазване)
300 гр захар
200 гр масло (половината краве масло, половината олио)
250 мл мляко
3 пакетчета (по 7гр) суха мая
3 ванилии
щипка сол
кората на една лимета + кората на 1 лимон
шепа стафиди накиснати в някакъв шведски ликiор с много есенции
1 кг брашно

Разбих захарта с яйцата с миксер, добавих ванилиите, топлото мляко, шупналата мая (мляко, брашно, сол, 1 лъжичка захар), разтопеното масло. После започнах да добавям брашното. Когато стана много гъсто изсипах в купа и доомесих като си потапях ръцете в затопленото олио. Към края добавих и стафидите. Оооооо, забравих да спомена най-важната част - тестото в 3 торбички и в сушилнята за дрехи на 50с се въртя около 5 минути; това ми замести биенето в плота  Mr. Green После втасва във фурната на 50с. Премесване, плетене, пак втасване и печене.

7 гр суха мая = 15 гр жива мая, следователно ако използвате жива мая, тя трябва да е около 40-45 гр.

Козуначени кифлички на mimozaw

4-5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. мас (маргарин)
1 кубче мая
настъргана лим. кора на 1 лимон
брашно колкото поеме ( някъде около 1 кг)

В купа изсипвам малко пр. мляко, 1 куб. мая и брашно колкото да стане на кашичка и оставям настрана да шупне. С миксер разбивам яйцата и захарта до побеляване. Прибавям разтопената мас и разбивам. След това добавям прясното мляко, което трябва да е затоплено ( не много топло). Добавям лим. кора и шупнала мая и разбърквам. След което започвам да сипвам постепенно пресятото брашно. Сменям бъркалките с тези които изглеждат като навити куки ( бъркалки за месене на по тежко тесто) и продължавам да добавям брашно. След това омесвам на ръка до средно твърдо тесто и го оставям да втаса на стайна температура около 2ч. във висока тенджера увито с дебело одеяло. Като минат двата часа го изваждам премесвам го и го разделям на 4-5 топки. Взимам 1 топка и я разточвам на кръг с дебелина около 5 мм и разрязвам на 8 триъгълничета и в края слагам мармалад. Аз използвах сладко от дюли стана супер и много ароматни. Оставям ги да втасат наново, след което ги мажа със жълтък и пека до зачервяване.

Козунак на veti_d

•   2 кг брашно                                                  
•   500 гр прясно мляко(от него 150 гр за маята)
•   500 гр мазнина-1 ч мас, 1/2 ч олио— в тестото 300=200+100, за измесване 200- олио,като се сипва по малко на три пъти и се измесва хубаво докато напълно го поеме
•   10 яйца, може и 12 ако са по-малки
•   600 гр захар
•   2 ванилии+1 шише есенция(конячна или ромова)
•   мая колкото 2 кибритени кутийки


•   Всички продукти се приготвят и тогава се замесва
маята със 150 гр прясно мляко, леко затоплено, щипка
сол и захар, няколко лъжици брашно докато се получи
смес малко по-гъста от тесто за кекс.Подмесва се в
съд около 1л съдържание.Млякото,ако е студено се
затопля докато бухне маята.Захарта се слага в
млякото и се бърка докато се разтопи.Яйцата се разбиват и също леко се затоплят. Може да се прибавят към млякото и захарта.
•   Последователност: първо към брашното се сипва млякото и захарта,яйцата, мазнината и накрая маята.
•   Измесва се много хубаво-20-30 мин.Втасва.Тестото трябва да се увеличи 2 пъти.
•   Правят се плитки.Пак втасва.Преди печене се маже с яйце, в което има 2-3 капки вода, може и 2-3 капки олио.
•   Козунакът е капризен при печене, бързо прегаря, за това фурната трябва да е силно загрята и след 5-10 мин се намалява на едно.
Тази рецепта е от майка ми давам я така както ми я е продиктувала.

Козунак за начинаещи домакини на labrex

Продукти:

4 ч.ч брашно;
100 гр краве масло /маргарин или мас/
3 яйца;
1 ч.ч. захар;
1 ч.ч. пресно мляко;
щипка сол;
кубче мая.

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлото мляко, добавят се яйцата, разтопеното масло, захарта, солта, брашното и се омесва. Меси се колкото да се събере на топка.Тестото се слага в намазана с мазнина тава или форма до половината, слага се на топло място 3-4 часа. Когато втаса, се слага във фурната и се пече до готовност.

Моите бележки:

В тестото сложих настъргана лимонова кора и стафиди. След като направих тестото на топка, реших да го разделя на три части и да направя плетеница. Сложих я да втасва в затоплената фурна. Точно след час тестото беше напълнило тавата /долна част на старите ел.тенджери/. Намазах с жълтък, поръсих със захар и  мак и сложих да се пече. Пекох на 150 град, на толкова си пека питите и кексовете в моята фурна. Пече се 35 мин, но се препече. Явно по-рано трябваше да го извадя. Това е козунак, който се прави без никакви усилия и притеснения. Не се меси, премесва и т.н. Не прави конци, но е на душица, мек и ароматен. Не се имам за начинаеща домакиня, но рецептата ще си я запиша и ще го правя. Става бързо и е вкусен. Само не трябва да го препичам. И без това предпочитам по-суровите неща.

Козунак на mariana milenkova

6 яйца
300 гр. захар
150 мл.олио и 150 гр. мас или общо 300 мл. мазнина може да се сложи и по 100 мл. олио, мас и масло.
1/2 ванилии, кората на 1 лимон
1 кг. баршно
мая колкото кибритена кутия / около 35-40 гр./
Винаги когато меся тесто, размивам маята с 1  супена лъжица захар и 1 чаена лъжичка сол. В момента, в който се сложи захар и сол при маята и се разбърка, тя става на течност.
Първо правя квас от 1/2 чаена чаша мляко, което не е много топло в него се прибавя маята и брашно за да се получи меко тесто малко или поточно тесто  по-гъсто от тесто за кекс. Покрива се с пласт брашно и  се оставя да втаса за около 50 минути след, което към него се прибавят останалите продукти. Докато втасва  кваса, се разбиват яйцата с част  от захарта като поставям  съда в който са / тенджера/  върху леко затоплен котлон за да се затоплят до около 35- 40 градуса. Останалата захар разтварям в млякото. Главното тесто  се замесва като към втасалия квас се прибавят последователно, яйцата, млякото, част от мазнината, ванилията и кората от лимон. Останалата мазнина се ползва за измесване на тестото. Месят се  дълго време като  тестото е хубаво да се бие около сто пъти в масата. След това слагам тестото в намазнена голяма тендежера, която предварително съм загряла, захлупвам го с капак и го поставям на вратичката на отворена фурна, която работи за да  може тестото  да е на топло. Оставя се да втаса 70-90 минути, след което оформям плитки, в които поставям накиснати в ром  стафиди,  отцедени и оваляни в брашно. Оставям да втасат козунаците отново поне около 30 минути и печа в предварително загрята фурна първо само от долу за около 15-20 минути, след което само от горе за около 15 минути и пускам за около 10 15 минути да се печат и  от долу и от горе. Проверявам със шишче дали се е изпекъл и ако нищо не полепва по шишчето го изваждам.  За съжаление не мога да ви покажа снимки, защото до сега не съм увековечавала "прозведенията си", но наградата за положения труд са хвалбите на всички дегустатори.

Козунака на joop!

Козунак в "хладилника"
Това е рецепта за козунак, за умни жени и добри домакини. Замесвате тестото в събота и печете сутринта в неделя на Великден.

Продукти:

за тестото:
4 яйца
1.5 чаени чаши захар
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша кисело мляко
0.5 чаена лъжица сода за хляб
1 чаена чаша прясно мляко
1 пакетче суха мая или мая колкото кибритена кутия
кората на един лимон
брашно колокото поеме, приблизително около 1.200г.

За пълнежа:
2 супени лъжици какао
0.5 кафяна чаша захар
0.5 кафяна чаша едро нарязани орехи
0.5 кафяна чаша стафиди

Начина на приготвяне:

    * Замесвате тестото от посочените продукти.
    * След като сте готови,намазнявате единн средно голям плик и в него поставяте тестото.
    * Затваряте плика така, че вътре да има достатъ4но пространство. Пространството е необходимо защото тестото ще увели4и 2-пъти размера си (ще втаса).
    * След това поставяте плика с тестото в хладилника ,но не в камерата.
    * Оставяте го да пренощува на студено.
    * На другя ден с намазнени ръце го премесвате.Оставяте го да втаса.
    * Премесвате малко отново с намазнени ръце, оформяте в желаня вид тестото(по желание поставяте и пълнеж) и печете. От посочените продукти стават два средно големи козунака.


Козунака на мама на Мама Цоцоланка

Козунака на мама

За 1л. Прясно мляко

25 яйца
2 кубчета прясна мая
Олио 1кг. и половина захар
Мазнина – олио и краве масло – около 1л. мазнина
Брашно – около 5кг.
миризми - ванилия, есенция, лимон и пр.
стафиди, бадеми и др. чудесии за козунаци


От това мляко и маята се бухва(+малко захар) и се прави гъста каша с брашно
Като се надигне още един път се разбърква и пак втасва
Като втаса 2-я път се прибавят яйцата и съда да е топъл. Слага се маята и се добавя щипка сол. Добавя се брашно и се прави гъста каша. пак се разбърква като втаса. През това време се слага захарта и докато се стопи захарта. После брашното се отсява и се прави кладенец и се сипва всичко – втасалото+млякото със захарта+миризмите и от мазнината – около по-малко от половината. Меси се. Като стане гладко тесто и се взима с ръце мазнина и се измесва. И се образуват бели шлюпки. Брашно не се слага. 100 пъти се удря в масата. Слага се на топло и втасва.......не трябва въобще да залепва. Разнася се по тавите и втасва и пече – 40мин. На 150-180 градуса.
Става стархотен на вкус! Пояснявам......свинска мас не използвам и затова рецептата ми е с краве масло.


Козунак на petq.1979

3 яйца
1ч.ч захар
1ч.ч прясно мляко
30гр.мая
150мл. олио
800гр. брашно
1с. л. ракия
лимонова есенция
настъргана кора на 1 портокал

Козуначен щрудел на Irenau

За тестото:
1 кг брашно
1 пакетче прясна мая ( 2 с.л суха)
6 жълтъка
8 сл захар
1 п. ванилия ( 1 л. течна)
500 мл прясно мляко
2 с.л разтопено масло
кората на един лимон

За пълнежа:
6 белтъка
6 сл. захар
1 натурален разтопен шоколад
300 гр стафиди
300 гр млени орехи

Меси се тестото и втасва 2 пъти. Разделя се на 3 топки , всяка се разточва в правоъгълна форма ( лист), маже се с пълнежа и се завива на руло ( 3 рула общо). Когато рулата са втасали, маже се с яйце и се поръсва със сусам и захар.
Пече се на умерена фурна.

Забележка( коментар на иренау): щрудела не се вади от тавата докато не изстине(както нормалното руло). Препоръчвам корите да не се точат много тънки за да не изпуснат пълнежа ако се скъсат евентуално(около 1см).  Плитка не съм пробвала да направя, няма да се получи ефекта като при едно руло. Не знам ако решиш пробвай и докладвай какво се е получило. Иначе плънката не е много течна.

Панетоне на инеса

Панетоне предложено от Lois

Съвети на О`Хара

по моята рецепта, в машината за хляб  днес направих козунаците така:

включих печката да затопля кухнята
2 пакетчета мая от на доктора ги обърках с малко топло мляко (в микровълнЕната), 1 с.л захар и малко брашно за кашичка
оставих настрана да шупне
пресях си 1 кг брашно
6 яйца, които ме чакаха извън хладилника от няколко часа ги разбих  в робота заедно с малко повече от 300г захар
добавих останалото прясно мляко
4 ванилии
кората на 1 лимон
кората на половин портокал (мързеше ме вече да стържа, може и на цял)
обръщам внимание на маята - тя вече е готова
смесвам с яйчената смес и щипка сол
разтопявам си маслото, този път сложих 200 г
слагам в машината
пускам на програма 'тесто' с отворен капак
започвам да наливам по малко от маслото
и брашното постепенно
слагам капака
като го измеси хубаво спирам и пак пускам  'старта' на тесто
и пак
последния (трети) път оставям да свърши програмата
изваждам козуначеното тесто върху масата поръсена с брашно
приготвям си 50 г олио в една купа
мажа ръцете и почвам да дърпам и усуквам тестото
ако се наложи добавям брашно, наложи се този път. пресято пак.
тестото трябва да не лепне по масата, но да си е меко
и така, дърпам и усуквам и леко меся щото ми е кеф. тестото пука между пръстите, виждат се мехурчета
оставя се на масата , поръсва се с малко брашно и се завива с топла кърпа
забравям го
в следващия момент почнах да си боядисвам яйцата в другата стая, около 40 яйца, нищо особено, едноцветни и скучни. за 40 яйца време успя да ми втаса козунака, не знам колко време е това
намазах пак с олио ръцете и започнах да си правя ленти, които усуквах и издърпвах
сложих стафидите, около 250г, които се опияняваха в една купа ром барсело от предната вечер. поръсих и от рома, не ги овалвам в брашно
сплетох
стафидите ми стигнаха за два козунака
третия го намазах отвътре с шипков мармалад и нарязани орехи
пак втасаха в тавите си
намазах с леко разбит белтък навсякъде и поръсих много богато с филирани бадеми
ползвам белтък, повече ми харесва за намазване отгоре. жълтъка ми седи грозно разтечено, а и ми е по-твърда кората сякаш
отгоре захар, много захар
изпекох до зачервяване с проверки на тестото с клечка за зъби



единия го изядохме вече, много конци, много пуФкав и сладък. като захарен памук
използвам много стафиди, бадеми и захар, защото моето семейство така ги обичаме козунаците.
иначе си е сладък хляб без тия подробности.

инструкциите, които ползвам са от една много стара и жълта книга от бабата на съпругът ми.
никъде не пише, че тестото трябва да се бие, върти в центрофуга и блъска с яд по 100 пъти в масата.


снимки ще пусна утре, че сега не ми се качват
този път обаче не ми се надуха особено (сигурно от многото захар), но пак съм много доволна от себе си
тук искам да изкажа специални благодарности към моята единствена и  незаменима прислужница, машината!
без нея нямаше да знам какво е вкусен, домашен козунак

Козунак на Дивиана

малък козунак
10 гр мая (суха)
125 мл прясно мляко (топличко)
100 гр масло (половината олио, половината разтопено краве масло)
500 гр брашно (зависи  много какво ти е брашното)
щипка сол
3 яйца
125-150 гр захар
настъргана лимонова кора
стафиди
бадеми

Слагам в машината първо прясното мляко, след това олиото и разтопеното краве масло, яйцата, брашното, захарта, солта  и маята.
Оставям го да се меси и втасва (ползвам програма ТЕСТО)
След като свърши програмата го изваждам, прибавам настърганата лимонова кора, оформям го и го слагам на топло още веднъж да втаса. Преди да го сложа да се пече го намазвам с жълтък, поръсвам със захар и забождам стафиди и бадеми.
Ще потърся снимка да ти го покажа в готов вид.
Ако искаш голяма доза, удвои продуктите.
Аз миналият Великден правих козунак за първи път и затова започнах с малка доза.
Успех.

Козунак на Tannita

Козунаци
3 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
½ ч.ч прясно мляко
1 ч.ч захар
¼ чаша разтопено масло + ¼ чаша олио
1 tbs(чаена лъжица) мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно, всеки път ми отива различно количество
настъргана кора от един лимон

Първо слагам в машината и  разбивам яйцата със захарта, после добавям млякото, след това маслото. Слагам после около 2.5 ч.ч. брашно и маята и оставям да се разбърка добре, става каша, после прибавям по малко от останалото брашно и по малко от олиото.Брашно слагам докато се получи нелепкаво тесто. След като  спре месенето, пускам пак на ново машината на цикъла за тесто, така три пъти, последния  път вече  оставям да свърши целия цикъл, така че и да втаса.
Първия път в плитките сложих стафиди, а втория път смесих счукани орехи, полях ги със прясно млако, колкото да ги покрие и ги сложих за две минути в микровълновата, после им сложих захар и канела и оставих така да постои, стана гъста смес. Всяка плитка я разточвах, слагах от сместа и завивах на руло, после оплетох четерите плитки.
Първите пъти оставях козунаците върху печката, включвах фурната да загрее на 250 и отварях вратата, ама става много жега в стаята, затова сега слагам оплетените козунаци във фурната и включвам на WARM и така си втасват, после ги вадя и ги мажа със жълтък, включвам фурната на 375 и ги пека около 18-20 минути, зависи колко е голям козунака.

Най- хубавия козунак - Империята отвръща на удара  - на Лебедуна

Козунак с кафе и шоколад от Котка

МНОГО ВКУСЕН КУЛИЧ от Джемма

Шуменски козунак на Джемма

Козунакът на баба от Джемма

Великденски козунак НА UNKNOWN LADY

Козунак на max-mama

Козунак на cathie   и Козунак на mari_eta

Козунак (еврейски вариант "Challah" от сайт http://allrecipes.com/Recipes/Baking/Bread/Bread-Machine/Top.aspx  )


Козунак от в-к Стандарт

Немски козунак от Блонди

Козунак за машина на ketti

Козунак от Дидка КОДЖАБАШЕВА

КОЗУНАК В ХЛАДИЛНИКА от ива

Козунак от ива

ВЕЛИКДЕНСКА КОЗУНАК ТОРТА от ива

ВЕЛИКДЕНСКО ГНЕЗДО, КОЗУНАЧЕНО РУЛО, ВЕЛИКДЕНСКИ КИФЛИЧКИ от krasi panteleeva

Каварненски козунак на Елспет

Сиропирани козуначени охлювчета от Джемма

Козунак за мързеливи булки - Джемма

Пълнен козунак - Джемма

Отрежете отгоре капаче по цялата дължина на поизсъхнал козунак. Вътрешността издълбайте внимателно. Пригответе любимият си крем с желатин (парфе). Налейте го във вътрешността на козунака, сложете капака. Увийте добре в алуминиево фолио и сложете в хладилника за 2 нощ да стегне. Реже се с остър нож на филийки.

Козунак на Иванка Тръмп

Панетоне с натурална закваска - превод от Джемма

Панетоне от Lara

Тема за козуначени кифлички

Тема - какво да правим с останалия козунак

Козуначена торта от Porsha

Козунаци и кифлички от Lina dm

Панетоне от dodyniki

Панетоне от мама Цоцоланка

Великденски курабий


Великденски бисквити на Tannita

Козуначени кифлички на АдаДеспейнада

Вкусна тортичка от козунак на zen

Торта от козунак от e4o_me4o


Торта Анджелика на сестрите Симили

козунак от majceto  

Орехова и макова плънка от Нат

Орехов пълнеж

100 гр. масло
75 гр. пудра захар
1 жълтък
75 гр. ситно смлени орехи

Разтопяваме маслото и оставяме да се получи пяна. Махаме пяната и в леко врящото масло слагаме ситно смлените орехи и захарта и за кратко запържваме. Махаме от огъня и оставяме да изстине. След това прибавяме жълтъка. По желание може да прибавим малко ром или ромова есенция или карамфил и канела за ароматизиране. Така направеният пълнеж се използва за пълнене на кифли, козунаци, пайове и др.

Маков пълнеж:

150г мак прясно смелен
3 с.л захар
и ванилия
250мл прясно мляко
1-2 с.л натрошени бисквити или бишкоти
1-2 с.л начукани орехи или бадеми (по-желание)

Мака се сварява заедно със захата и ванилията в млякото, докато се сгъсти(към 25минути). След като изстине към него се прибавят начуканите бисквити и ядки. Така приготвения пълнеж се използва за кифлички, козунаци, печени бухти, пайове и тн.


Плънка на мама Саша на баба и

1ч.ч прясно мляко,
1ч.ч захар,
2ч.ч.смлени орехи,
1/2 пак. масло,
1ч.л. какао,
2 ванилии
Всички продукти се смесват и се вари до сгъстяване.



Кокосови великденски сладки на tanja33

Кокосови великденски сладки

1. 200 масло;
2. 200 гр. пудра захар;
3. 1 щипка сол;
4. 1 яйце;
5. 300 гр. брашно;
6. 150 гр. кокосови стърготини;

за украса: 50 гр. бял шоколад и 50 гр. кокосови стърготини.

Омесваме тестото, разточваме на кора 3 мм. дебела и изрязваме с формичките. Печем на предварително загрята фурна на 200°С за около 5 мин. Не трябва да потъмняват - до златисто. Оставяме ги да изстинат.
Стопяваме шоколада, мажем и ръсим с кокос.


Лешникова плънка на Цецето

Смесват се 200 гр смлени лешници /печени неосолени/, 150 гр захар, 3 неразбити белтъка, 1 ванилия, 1 с.л. канела и 3-4 суп. л. заквасена сметана. От втасалото тесто /кой както си го приготвя - аз за тази рецепта правя от 1/2 кг брашно/ се правят три топки, разточва се тънко всяка и се разпределя плънката. Завиват се на рула и след това се увиват на плитка.
Готовият козунак се завива с фолио и се оставя до следващия ден, за да поеме хубаво ароматите


Красиви идеи
Красиви идеи
Красиви идеи
Агънце във форма за агънце - от Пепика

Пикантен козунак с лук и бекон от Джемма

Плетене на козунак

Тема - плетене на пити, козунаци и пр.

Плетка 4-ка :http://www.fiserasynove.cz/video/kopacak.mpg

Плетка 6-ца :http://www.fiserasynove.cz/video/vanocka.mpg


Плетка

Панетоне стъпка по стъпка


С благодарности към Нарина и към Tandoori !

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 10:08 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 406
Един бърз запис от мен с козунаците ми от онзи ден,които вече пуснах в друга тема ,но и тук ще ги сложа  Mr. Green http://www.snimka.bg/album.php?album_id=349855

# 2
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
 

           Мама Цоцоланка, мерси! Hug Heart Eyes

 Аз тази година съм решила да правя различен козунак от традиционния за нашето семейство.Но все още не знам от кой ConfusedЗа 5г. се събраха много рецепти, за това събирам препоръки Hug

# 3
  • Мнения: 11 607
А аз да си кажа,че допълвам рецептите за козунаци за първа страница. Става бавно, защото някой рецепти са в архива и ги търся, а става бавно. Затова...ако някой знае,че рецептата му е в архива и ще я намеря по трудно - моля на ЛС да ми прати рецептата. Не искам да давам линкове в архива, за да може по-бързо и лесно да се намира нужната рецепта. На О`Хара рецептата е в архива и я пействах тук, но на Наталина и на Джемма имат активни линкове и затова ги дадох само така.

# 4
  • Мнения: 85
Любимата ми тема,ще ви следя с интерес newsm10

# 5
  • Плевен
  • Мнения: 1 738
Мама Цоцоланка , браво   bouquet
Преди малко тъкмо си гледах снимките на козунаците от миналата година. Най-много харесахме Торта Анджелика на сестрите Симили . Освен стафиндите бях сложила и сладко от малини. Разкошно се получи.

# 6
  • Мнения: 2 803
Мама Цоцоланка, мерси за темата!   bouquet Страхотно си се постарала! Тази година съм решила да се пробвам да меся за пръв път. Да видим коя рецепта ще си харесам и какво ли ще се получи?! newsm78 Но съм се решила да опитам. Hug

# 7
  • София
  • Мнения: 6 455
Отдавна чакам тази Великденска тема. Миналата година правих 3-4 пъти козунаци (за първи път месих толквоа сложно нещо  Sunglasses ) по рецептата "Козунак на Тандоори по рецепта на Скарлет О`Хара". Станаха супер  Peace

Тази година май няма да имам време за месене, но ми се иска да спретна поне някакви великденски сладки, така че ще следя темата с интерес.

# 8
  • София
  • Мнения: 3 090
Мама Цоцоланка Hug, благодарности за темата и за положения труд!   bouquet Нямам търпение да замирише къщата на козунаци  Laughing И аз като Биляна обаче се чудя как да избера от толкова много разкошни неща какво да направя newsm78

# 9
  • Мнения: 11 607
Така......Не успях да намеря:

Рецепта от evak -  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=271610.msg7079771#msg7079771


Моля, който я намери, или да я публикува, или да ми я прати,че да ги сложа на 1 стр.

Лабрекс, моля те, не успях да намеря и твоите кифлички, намерих едни, но нямаше уточнението дали са козуначени.......

Моля, и нещо друго - нека за да се различават рецепти и обяснения - да се публикуват с различен цвят, за да могат да се отличават и да бъдат по-лесно намирани. Благодаря!

Снимката на първа страница е на Нелето - нищо лично, просто трябваше да избера измежду много красиви козунаци......

Последна редакция: вт, 24 мар 2009, 21:59 от Мама Цоцоланка

# 10
  • Разград
  • Мнения: 3 110
От днес
 

Това е по рецепта преписана мноооооого отдавна,незнайно от къде.Да я напиша ли?Всъщност аз съм я пригодила за хлебопекарна.

# 11
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 782
Маме, благодаря за темата!  bouquet

Тази година освен козунак смятам да направя и пиленца от козуначено тесто:)

# 12
  • Мнения: 804
Мамо Цоце,благодарности за вкусната тема!Радвам се,че и моята рецепта е намерила място тук.И тази година очаквам с нетърпение Великден,че да си спретнем дъхави козунаци и кифлички.

# 13
  • Балчик
  • Мнения: 9 240
Любимата ми тема. Обичам козунаците и Великден. Heart Eyes

Да ви напиша 2 рецепти, които съм изпитла и са хубави. Но нямам снимки, защото съм ги правила в период преди да открия кулинарните форуми- т.е през 90-те годинил

# 14
  • Мнения: 2 382
Ще следя темата, защото смятам тази година да се престраша и да се опитам да направя козунк.
Може ли два много глупави въпроса, но като за начинаещ в тази област ми е простено Embarassed.
Каква е тайната , за да стане тестото на конци?
Посоченото количество в повечето рецепти стига за 2-3 форми.Докато печете единия козунак, как съхранявате останалото тесто, за да не превтаса, докато се освободи фурната?

Общи условия

Активация на акаунт