Козунаци 2021-ва

  • 52 219
  • 857
  •   1
Отговори
# 840
  • София
  • Мнения: 2 521
Винаги пека с хартия - бяла и кафява - няма разлика. Поставям съда на 1-во ниво от долу на горе. Пекла съм в стъкло йена и в металните форми за кекс, и тортените форми  метални с падащ борд. Винаги се опича. В стъклените отнема малко повече време т.к. те по-трудно загряват.
Имам една иноксова правоъгълна тава от Икеа - с нея провалих една баница и вече за печива не я ползвам.
В упътването на фурната пише да се ползват тъмни на цвят тави. Емайлираните добре пекат.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 16:48 от alpha_beta

# 841
  • София
  • Мнения: 11 703
================
В упътването на фурната пише да се ползват тъмни на цвят тави. Емайлираните добре пекат.
Само  като уточнение, което съм забелязала , че винаги се споменава при дадена рецепта, най-вече при американците, че тъмните форми увеличават градусите на печивото, т.е. отразява се тъмния цвят, затова винаги една идея намарявам градусите,  мисля, че са прави, има разлика при печене в черна форма и обратното.

# 842
  • София
  • Мнения: 2 521
Точно. Черното поглъща лъчите а бялото ги отразява.

# 843
  • Sofia
  • Мнения: 21 624
Мдааа и аз туй рекох...

# 844
  • Мнения: 9 524
Просто се пече, докато се изпече.
Не е ядрена физика.

# 845
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 682
Абсолютно подкрепям, мнението на Морена!  Няма как да е от фурна и хартия. Аз също съм имала такива съдове и спрях да ги ползвам!
Дори на Великден, заедно печени козунаци, тези в еднократните форми бяха също изпечени, но от страни и от долу, бяха почти бели.

# 846
  • Русе
  • Мнения: 1 841
И за мен няма значение цвета на хартията, всичко пека с хартия. Отказах се да ползвам стъклени форми за печива.
Аз със закъснение да си покажа козунаците по рецепта на Морена, с локум и стафиди. Три пъти правих за една седмица.



Скрит текст:



Кръглите козуначета са изпечени в порцеланови купи с хартия.

# 847
  • Sofia
  • Мнения: 21 624
Страхотни, *sve*, изглеждат въздушни! Heart Eyes

# 848
  • Русе
  • Мнения: 1 841
Благодаря, Морена! И за оценката и за сполучливата рецепта!

# 849
  • Sofia
  • Мнения: 21 624
Радвам се, че си доволна,  *sve*, и пак заповдай!

# 850
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 558
Аз пък искам да благодаря на Morena за рецептата на питката, на чиято база е измислила рецептата на козунака.
Въпреки, че сложих 1 яйце повече, май сложих и повече прясно мляко (двете мерителни чашки, с които разполагах при мама показваха различна вместимост и аз се доверих на тази от хлебокаперната).
Естествено трябваше да добавя повече брашно ... толкова, че хлебопекарната не можеше да меси тестото (~ 1700 г.) Laughing
Доизмесих го на ръка. Втаса в машината. Разделих го на две. Едното втаса във фурната, другото на стайна температура.
Питките се получиха чудесни: въздушни, с много конци и вкусни ... мммм. До понеделник на обед не остана и трохичка, а ги правих за Великденския обяд.

# 851
  • Sofia
  • Мнения: 21 624
Аз пък искам да благодаря на Morena за рецептата на питката, на чиято база е измислила рецептата на козунака....
Питките се получиха чудесни: въздушни, с много конци и вкусни ... мммм. До понеделник на обед не остана и трохичка, а ги правих за Великденския обяд.
  Благодаря за доверието, _ilka_, заповядай отново! Simple Smile
Скрит текст:
Нали... памук е и без всичката мазнина на "памук" погачата.

# 852
  • Мнения: 14 784
Вече сме 2022,но не мога да не се похваля с козунак от тази вечер. По рецептата на Морена е,определено ми е фаворит! Стана уникален,с много конци. Вътре сложих капки бял шоколад. Месих в хлебопекарна,като пуснах два пъти месене,за да поеме мазнината. Само плетката му куца,но не вярвам да остане. 😃


Благодаря още веднъж за страхотната рецепта! 🌺

# 853
  • Sofia
  • Мнения: 21 624
Радвам се, че си доволна, Anyyyone и благодаря и аз, за доверието! Simple Smile
Страхотен изглежда, браво! Simple Smile  Прияде ми се....

# 854
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Оф, Anyyyone….. Лоша си…. Още килограмите от новогодишното плюскане не съм свалила, недей така JoyJoyHug

Общи условия

Активация на акаунт