Козунаци 2021-ва

  • 57 128
  • 857
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 3 451
И аз ползвам течен шоколад.

# 466
  • София
  • Мнения: 1 464
Благодаря много за съветите!

По на Джемма рецептата за класически козунак пише - едно кубче мая - това 21 грама суха мая ли е?
В планетарен миксер на каква скорост и за колко време го месите козунака?

# 467
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
..  рецептата за класически козунак пише - едно кубче мая - това 21 грама суха мая ли е?
В планетарен миксер на каква скорост и за колко време го месите козунака?
В 1ви пост има съотношението на маята - суха и жива. Иначе кубчето жива мая в БГ е 42г.
Колко време и скорост - си зависи от миксера - упътването му. А иначе се гледа тестото, ако трябва на почивки да меси миксера или пък на ръка се доизмесва до гладко тесто с балончета.

# 468
  • София
  • Мнения: 1 464
Благодаря за препратката към първи пост.
Може някой да пожелае да сподели личния си опит за съотношението на едно кубче жива мая/суха по рецептата на Джема, както и личен опит с планетарния си миксер при омесването на козуначено тесто.

# 469
  • Мнения: 24 623
В повечето рецепти като пишат кубче мая имат предвид такова за 1кг брашно. Ако е суха, това са 2 пакетчета по 7г на Йоткер примерно или собствената марка на Лидл, тях ги дават за по половин килограм. Или едно от 11г от Саф Инстант, на него си пише че е за кило брашно. Конкретната рецепта не съм я гледала и правила, та само толкова мога да помогна. Само с тези три марки имам опит, други съм вземала инцидентно и не помня от коя за колко е пакетчето, трябва да се види на него.
Не че не се продават и кубчета мая на които пише че са за 2кг и са пак толкова големи но явно са сравнително рядко срещани и като пишат в рецептите, имат предвид такова за 1кг.
Ако се колебая или не е дадена точно маята, предпочитам да сложа малко по-малко. Единственото което може да стане е да чакам по-дълго да втаса... стига да имам времето, това не е недостатък а напротив. Но ако маята е прекалено много, после се усеща и това не може да се поправи.

# 470
  • София
  • Мнения: 1 464
Благодаря за подробните разяснения, natka!
Много ми помогна!

# 471
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Благодаря за препратката към първи пост.
Може някой да пожелае да сподели личния си опит за съотношението на едно кубче жива мая/суха по рецептата ,,, както и личен опит с планетарния си миксер при омесването на козуначено тесто.
Ама няма значение коя е рецептата
Цитат
Съотношението на жива и суха мая е 3 : 1
значи 42 г кубче жива мая делено на 3 е 14г (или 2 пакетчеат Йоткер (по 7г всяко), както писа Натка).  Отделно че на пакетчето суха мая обикновено пише за какво количество брашно е.
А за миксера, не е до желение, ами както казах е важно какво пише в упътването ти за твоя миксер, нали не може да го ползваш като моя ако са различни. Или кажи за кой кокнкретно мискер (модел) питаш тогава, та ако ползва някой същия...

# 472
  • Мнения: 15 046
Какво значение има на колко грама суха мая съответства "кубче" жива мая? По рецепта може и две кубчета да са, аз винаги гледам маята за колко грама брашно е.

# 473
  • Sofia
  • Мнения: 4 826
Какво значение има на колко грама суха мая съответства "кубче" жива мая? По рецепта може и две кубчета да са, аз винаги гледам маята за колко грама брашно е.

Продават суха мая и в големи разфасовки - най-вероятно затова пита момичето - колко да си измери, ако рецептата е с жива мая.

# 474
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 236
Аз също купувам голям пакет от 0,5кг мая, пресипвам я в буркан от Нутела Simple Smile  и я слагам в отделението за зеленчуци на хладилника и като правя нещо си претеглям. Много е удобно и имам за повече от година. Маята е френска и струва около 8-9лв.

# 475
  • София
  • Мнения: 12 221
Аз също купувам голям пакет от 0,5кг мая, пресипвам я в буркан от Нутела Simple Smile  и я слагам в отделението за зеленчуци на хладилника и като правя нещо си претеглям. Много е удобно и имам за повече от година. Маята е френска и струва около 8-9лв.
Хм.. не съм срещала на количество мая, а бих искала да купя, ще ми е много удобно, а не да ми се моткат пакетчета безброй, това е добра идея, но смятах, че само в чужбина така се продава, ще погледна из суперите.

# 476
  • София
  • Мнения: 336
Здравейте,
Искам да попитам как мога да съхраня козунака по - дълго, тъй като ми се иска да ги приготвя в сряда или четвъртък. Има ли начин да останат меки до неделя - понеделник?

# 477
  • Мнения: 15 046

Продават суха мая и в големи разфасовки - най-вероятно затова пита момичето - колко да си измери, ако рецептата е с жива мая.

Все същото. Гледа колко е брашното в рецептата и преценява колко суха мая да сложи. На пликчето трябва да пише за какво количество брашно е. Че аз съм купувала кубчета жива мая и за 1 кг., и за 2 кг. (второто е по-разпространено). На Берьозка пакетчето суха мая е за 1 кг., а тук масово са за 1/2 кг. Затова писах да си гледа конкретната мая, с която разполага за какво количество брашно е.

# 478
  • Мнения: 10 680
Здравейте,
Искам да попитам как мога да съхраня козунака по - дълго, тъй като ми се иска да ги приготвя в сряда или четвъртък. Има ли начин да останат меки до неделя - понеделник?

при мен е мек поне седмица, не знам при вас как е. след изпичане съхранявам в найлонови пликове и винаги са ок дълго време.

# 479
  • Мнения: 4 174
Като говорим за голями разфасовки мая , мога да ви покажа за Англия - използвам тези
.
Разфасовката е 125гр. и инструкциите са 7гр. мая са 1 чаена лъжичка. Едната е по- силна от другата. Тази специално няма нужда от активиране, въпреки това аз го правя.
От време на време вземам от полските магазини прясна мая от по 100гр.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 16:50 от Danifin1

Общи условия

Активация на акаунт