Образователен Говорилник - 14 катерички хрупат жълъди на катерича поляна

• 25 328
  • 784
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Пипи, за увеличаването на таксите и за това, че няма да приспадат пари от допълнителни, неизползвани услуги при ДО, си абсолютно права да се възмущаваш. Униформите намирам за пълна глупост, така че и за тях си права. Joy Но това, че в договора има включени клаузи във връзка с ОЕСР /не знам какви са ви точно клаузите/, съвсем не означава, че се нормализира онлайн обучението. Както писах по-горе , ОЕСР се допуска при извънредни обстоятелства и само въз основа на заповед на министъра на образованието.

# 196
  • Пловдив/София
. Предполагам ще го слеят с пролетната ваканция и ще станат 3 седмици. Ако това е за тая година- нека.

Пипи, ти говориш за теб и твоето дете, но забравяш, че има деца, които от октомври стъпиха в училище точно за една седмица през март и пак ги затвориха. За София конкретно говоря. ПГ, като твоето, и началните класове бяха само три седмици през декември. Отчайващо е
о не, изобщо не забравям и пред всички сипя огън и жупел на тази тема. Днес един приятел каза как изобщо не бивало да отварят училищата септември и го сядох как някои деца за цяла година имт два присъствени месеца, това ако му е много! Ужасно съчувствам на затворените деца без значение възрастта.
Но тези мерки вече са решени, а сега обсъждаме само новите с градини и начални класове. За тях казвам 3 седмици, понеже е на дневен ред.

# 197
Пипи, като те чета имам чувството, че децата ни посещават различни училища...

Първо самото увеличение от 1000 лв. беше предвидено още за миналата година, както направиха всички други училища, че и с повече дори, но за разлика от тях, БШ отложиха увеличението, предвид кризата, и направиха възможно направо "раздробено" /вноски по 1000 лв. на месец/ плащане на таксата, което не съм чула друго училище да предлага /поправете ме, ако бъркам/.
Другите ти съображения за това, че няма клауза за електронното обучение и че може да им скимне "ей така" да си преминат постоянно, също е в разрез с моите впечатления. Директорката многократно под всякаква форма /писмена и устна/ направо натъртва колко й тежи електронното обучение, заради последствията върху децата и, че до последно ще поддържат присъствено такова, доколкото това зависи от нея.
Относно таксата за допълнителни учебни помагала от 300 лв няма въобще да я коментирам, тъй като в редица училища тя е даже 500 лв. от край време...
В един от имейлите за "неприспадането" на неизползваните храна, допълнителни дейности и др., Директорката още в самото начало на електронното обучение посочи, че вероятно ще удължат с няколкото седмици учебната година и тогава ще преценят как, колко и дали да се възстановяват такси, което ми се вижда достатъчно разумно на този етап.
Не исках да се включвам в дискусията, но като цяло при мен няма усещането за касичка. Според мен проблемът е, че още от самото начало имаш огромни очаквания и съмнения за това дали си заслужава да влагаш такава сума в това училище. Не знам до колко са "закъсняли" с договорите, предвид това, че имаш време до 15 май да помислиш и да преместиш детето си, щом училището не те удовлетворява.

# 198
  • София
В Прогресивно може да се плаща таксата на 10 равни месечни вноски, няма увеличение заради разсроченото плащане, по-скоро има малка отстъпка при плащане накуп, но не помня колко беше, може би 2% или 5%.

# 199
  • Пловдив/София
Charmante, много се радвам, че се включи. Супер полезно е да се чуе друга гледна точка. Липсва ми, че познавам много малко родители.
Съгласна съм с повечето неща, но за закъснението не си права. На нас ни бяха казали- изпращане в средата на февруари, подписване до 15,03. А изпращат на 15.03. Редно е поне да обяснят за това закъснение, да има един ред- извинете, ще се забавим с няколко седмици, но ще ви удължим срока. Относно комуникацията знаеш, че нещата са много, много зле. Някой друг беше писал, че ако искаш да кажеш нещо, пускаш мейл и обикновено няма отговор Sad
За таксата си абсолютно права, но това с 11500 не го разбирам, както и това за ПУК 12500, което излезе във форума и също е неясно.
Досега нямаше толкова скрити такси и мен лично ме подразниха тшзи 300 лв + униформи. Не е въпросът в сумата, а че скоро и храната ще е отделно и какво ли  не. Обичам сумата да е една и ясна, дори да е по-висока. Много ме дразнят такива като Британика с една такса обучение, друга храна, трета май беше учебни пособия и не знам какво си още.
Още ведъж благодаря за включването, добре е да си свери човек часовника. А че не съм сигурна за тези суми при редовно онлайн обучение си напълно права. За присъствено си заслужава всяка стотинка, но продължавам да мисля, че за онлайн няма особен смисъл от ЧУ.
ПП не съм казала, че не ме удовлетворява, винаги съм споделяла и доброто, и лошото (не разбирам защо някои споделпт само хубавото за училищата си). А недай си боже да исках смяна- в края на март според теб има ли отворена кампания някъде??
Теб  наистина ли нищо в новите договори не те притесни или подразни? А иначе от обучението с какви впечатления си и за кой клас?

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 09:49 от Пипи2013

# 200
Charmante, много се радвам, че се включи. Супер полезно е да се чуе друга гледна точка. Липсва ми, че познавам много малко родители.
Съгласна съм с повечето неща, но за закъснението не си права. На нас ни бяха казали- изпращане в средата на февруари, подписване до 15,03. А изпращат на 15.03. Редно е поне да обяснят за това закъснение, да има един ред- извинете, ще се забавим с няколко седмици, но ще ви удължим срока. Относно комуникацията знаеш, че нещата са много, много зле. Някой друг беше писал, че ако искаш да кажеш нещо, пускаш мейл и обикновено няма отговор Sad
За таксата си абсолютно права, но това с 11500 не го разбирам, както и това за ПУК 12500, което излезе във форума и също е неясно.
Досега нямаше толкова скрити такси и мен лично ме подразниха тшзи 300 лв + униформи. Не е въпросът в сумата, а че скоро и храната ще е отделно и какво ли  не. Обичам сумата да е една и ясна, дори да е по-висока. Много ме дразнят такива като Британика с една такса обучение, друга храна, трета май беше учебни пособия и не знам какво си още.
Още ведъж благодаря за включването, добре е да си свери човек часовника. А че не съм сигурна за тези суми при редовно онлайн обучение си напълно права. За присъствено си заслужава всяка стотинка, но продължавам да мисля, че за онлайн няма особен смисъл от ЧУ.
ПП не съм казала, че не ме удовлетворява, винаги съм споделяла и доброто, и лошото (не разбирам защо някои споделпт само хубавото за училищата си). А недай си боже да исках смяна- в края на март според теб има ли отворена кампания някъде??
Теб  наистина ли нищо в новите договори не те притесни или подразни? А иначе от обучението с какви впечатления си и за кой клас?

Таксата от 1-6 клас е 10 500 лв.
7 клас- 10 000 лв.
8 клас- 9450 лв.

До 15.03. беше срокът да попълним анкета дали продължава детето и дали имаме въпроси и коментари, които да се обсъдят. Целта на тази анкета беше да се ориентират каква бройка деца продължават, за да поръчат учебните материали за догодина, както и да съберат обратна връзка от родителите.
На мен финансовите условия са изключително ясни. Имаме време до 15 май да подпишем договора на цените по-горе. След  този срок, подновяването на договора е само при наличие на свободни места и на цена от 11 500 лв. /няма да може да се използват предложените отстъпки/, което също е нормално. Отново дават възможност за разсрочване след индивидуална консултация с финансов отдел. За униформите съм благодарна за фирмата, която са избрали, тъй като предлага достъпни цени, сравнявайки ги с тези на други училища като Британика, Еспа и др.

# 201
  • Пловдив/София
Започвам да разбирам, срокът за първи клас беше друг, с един месец назад, вероятно защото е свързано с приемна процедура. А накрая са пуснали по едно и също време готовите договори и оттам разминаването.
Другите неща ги прочетох и аз, но няма какво да се обсъжда, решени са вече.

# 202
В повечето училища, Пипи, таксата е разделена на видове дейности.
Учебни, храна, транспорт. Просто събиране. Какво толкова?

# 203
  • Пловдив/София
Не беше ли точно ти с мнението, че единна такса е най-прозрачно? Именно оттук го затвърдих, някой от вас беше обяснявал, че същи се дразни на разбивките. Само да не изглежда стряскащо числото. Щом са задължителни, защо да са разбити?
Ясно е, че у мен е проблемът, всичко е Чу е перфектно, увеличенията са супер, мълча и плащам и това се очаква, явно и тук нямам право да излея нещо, после всички обясняяат колко не е така. Всички винаги сте щастливи и спокойни, само мога да завиждам .

# 204
Не беше ли точно ти с мнението, че единна такса е най-прозрачно? Именно оттук го затвърдих, някой от вас беше обяснявал, че същи се дразни на разбивките. Само да не изглежда стряскащо числото. Щом са задължителни, защо да са разбити?
Ясно е, че у мен е проблемът, всичко е Чу е перфектно, увеличенията са супер, мълча и плащам и това се очаква, явно и тук нямам право да излея нещо, после всички обясняяат колко не е така. Всички винаги сте щастливи и спокойни, само мога да завиждам .
Аз също като Пипи се дразня от разбивки. Храна, учебници...ама задължителни, нямаш вариант да ги откажеш. Ами защо не са в общата цена? Ателиета...едно 30 Евро , друго 100 Евро  не са задължителни ама буса тръгва след тях, и тук не ми е ясно защо не са в цената. Униформата имам мое обяснение...аз купувам 3 тениски и 2 суичера, Пена купува по 7 тениски и 7 суичера...та е ясна разликата.
Нито увеличенията ме радват, нито ДО. Ясно ми е, че учителите трябва да са добре платени но в цената за училището са включени режийни, разпределение на броя на децата...а вече почти година тези деца не ползват сградата. Логично е на края на годината да се направи отново калкулация и да се предложи връщане на някаква сума. Все пак и ние потребителите не берем парите от дърветата.
Миналата година ни предложиха да получим в училището краставици и сирене по някаква програма. Ако не ги вземем те ще бъдат дарени на някакъв дом. Имаше родители живеещи или работещи близо до училището които си ги бяха взели.
Без това за голяма част от нашите деца държавата не дава и лев, но пък се радва на нашите данъци.

Последна редакция: ср, 17 мар 2021, 12:17 от Hope for Two

# 205
  • Пловдив/София
Мерси, Хоуп, олекна ми, че не съм някоя луда мрънкаща. Познатите ме имат даже за свръх позитивен човек.
За държавата и данъците не ми се започва, че е болна тема- големият шеста година е по частни заведения и един логопед не можаха да уредят да го прегледа навреме, както в най-смотаната държавна се включва в цената (която е смешна на фона на нашата). Вече сме изчистили почти на 100% всичко, справя се отлично, но още ми горчи. Че искаха в старата ЧДГ и помагалата да си плащаме, но скочихме вече. Ако и това безплатно ни бяха взели.

# 206
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2021/03/17/nad-60-ot-uchitelite- … utk9_c3BcwM844k38

Според вас възможно ли е да оставят малките ученици и да не затворят училищата тотално от следващата седмица?
Аз съм за пълен локдаун вече /без паркове и планини Smiley /и след 2-3 седмици поетапно отваряне на всичко, но започвайки от училищата.

# 207
При нас намалиха таксата. Помагалата са вкл в таксата, която плащаме. Вкл и е един чифт униформа ( естественно аз донакупих, защото 1 чифт са недостатъчни, поне при моето дете)
Храната не е задължителна, можеш да си носиш от вкъщи или не.
Автобусът също не е задължителен, нас така или иначе не ни устройва.
Храната се предплаща за месеца. Ако не използваме за някой от дните ( например минаване на ДО) ни възстановяват парите.

# 208
  • Пловдив/София
Права е Анди, че неяснотата ще ни умори. Вчера беше сигурно едва ли не, много хора го разбраха като прието. Сега анкети, колебания... Да бъдат по-категорични в която и да е посока. Навремето като се учех да шофирам ми казваха- най-опасна е колебливостта- и грешно да решиш, не спираш.
Фран, добави и "без КПП"та и ще те лайкна 2 пъти Simple Smile)

# 209
  • София
https://www.dnes.bg/obrazovanie/2021/03/17/nad-60-ot-uchitelite- … utk9_c3BcwM844k38

Според вас възможно ли е да оставят малките ученици и да не затворят училищата тотално от следващата седмица?

До някое време вчера си мислех, че не е възможно, но предвид анкетите, които пуснаха по държавните училища вчера, вече не смея да прогнозирам.

Общи условия

Активация на акаунт