Образователен Говорилник - 14 катерички хрупат жълъди на катерича поляна

• 25 193
  • 784
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
Добре, а какво мислите за професионалните паралелки? Не е ли по-полезно един мъж да излезе с някаква професия в 12сти клас, нещо да може да прави, ако реши да не учи? Аз и тази възможност не изключвам.
Аз също съм много объркана с тези профили. Даже не знам къде да ги гледам. В РУО видях видовете училища и паралелки, но учебния план ли трябва да гледам, за да разбера профилите?

# 601
  • София
Подписвам се под всяка дума от поста на Санака. С новата програма, профилите са много, много важен фактор при избор на училище. Фран, говори отново с училището и ги поразпитай. Не е нужно от сега да избирате, но трябва да си наясно с вариантите, които се предлагат от училището. В Колежа също има Предприемачески и Информатика, но единия от четрите профилиращи предмети е математика.

В момента се пека на този огън с 11-класничката. Тя е с математика и физика, защото беше 1000% сигурна, че иска да учи Нано технолофии или Физика на елементарните частици. Сегашното и желание на вселена разстояние от физиката, но каквото такова Simple Smile Обаче, на запад за всяка техническа или инжинерна специалност се иска математика, или математика+физика, Математика+биология; математика+химия... За някои икономически специалности също се изисква математика.  Предмети като Информатика или ИТ не носят никакви ползи за чужбина, но пък биха били добра основа за започване на работа в някоя ИТ фима у нас и паралелно младежа да продължи с висшУ Wink.

# 602
  • в страната на чудесата
Иван Апостолов май имат 4 гимназиални паралелки. Ако не се лъжа де.
Санака, и аз благодаря! Много полезно. Единствено не знам дали на 16- 17 е добро време за подобни избори...
Аз въобще не го виждам в инжинерно специалности.
Вероятно в биомедицински, там всеки става. Даже такива, за които се чудя как са завършили гимназия 😂😂😂😂
Ужас. След 6 години въобще не знам какъв ще е света.,. Може би класически митничар е най-сигурно...

Аз на 17 завърших мг,  ама тогава беше просто..

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 20:00 от Leika_moja

# 603
  • София
Аз не знам и доколко може да разчитаме, че обявените днес профили няма да се променят в следващите години (нали в 10 клас се профилират?).

# 604
Титина, без голямо натоварване имах предвид.
Бърди, държавните гимназии не ги гледаме.

...но мисля, че в АЕА ще ти нарека
Това не го разбрах.
Трябваше да е, ще те хареса.
Съжалявам, автоспелинг на ябълката след рязане и местене на текст.

# 605
  • в страната на чудесата
Аз мисля, че няма да се учи така, както досега след гимназия. Ще е онлайн и профилите няма да имат значение
Как мислите?

# 606
  • София
Кое ще е онлайн, бре, Лейче, пепел ти на клавиатурата!

# 607
Аз лично харесвам Апостолов и мисля, че вървят във вярната посока.
Хубаво е да се гледат профили,  но аз лично до 10 клас исках да кандидатствам едно а в 11 стана съвсем друго.
Сигурна съм,  че ако им се наложи да направят нов профил Андрич ще го организира.
Личното ми впечатление е по-добро от Златарски. Успех!

# 608
  • в страната на чудесата
Ами висшето ще е онлайн. Не виждам как ще е друго.
Ковид тригерира отдавна мислени неща...чудя се хората как чакат да мине вълната, да се ваксинират хората. Край на свободицата. Дигитален соц, Бърди!

# 609
  • София
Аз пък съм убедена, че онлайн ученето е до време. Ваксини, имунитети и след 1-2 години ще сме забравили.
Чакай, че си се дописала. Ни дигитален, ни соц, моля вЕ!! Grinning

# 610
  • в страната на чудесата
Аз пък съм убедена, че онлайн ученето е до време. Ваксини, имунитети и след 1-2 години ще сме забравили.
Оооо готова съм да се обзаложа, че грешиш. Студентските кампуси, свободното пътуване, туристическите дестинации, и куп други неща ще са в миналото. В историята на младостта ни.
Новото време е хладно, не емоционално, нехуманно и дигитално. Не виждам защо ще присъстват и студенти в университетите Simple Smile

# 611
  • София
Санака, и аз благодаря! Много полезно. Единствено не знам дали на 16- 17 е добро време за подобни избори...

Ми, не е добро, разбира се. Тази реформа в организацията на гимназиалното образование върви към ограничаване на изборите и то в по-ранна възраст. Във връзраст, в която е нормално да се допускат грешки и да се променят решения. Но тази реформа не е наша креация, тя е реципиране на западния образователен модел. Това, че е западно, съвсем не го прави по-добро. Но целта е унифициране на европейските образователни системи, което е свързано с изискването за взаимно признаване на дипломите в ЕС, тя няма накъде да бягаме. Освен от ЕС. Joy  Лошото е, че следването на този модел означава все по-ранно ограничаване на избора. В редица европейски държави още от 7-ми калс се определя дали ще учиш висше или не, в зависимост от вида училище, в което попаднеш. /А в някои държави, като Швейцария например, това става още след 4-ти клас - държат изпит, подобен на НВО и в зависимост от резултатите от този изпит отиваш в училище, което дава право на висше образование или в такова, което не дава. Значи, те още не са дошли на този свят, но вече ги разпределят на бъдещи инженери и водопроводчици. Страшна дивотия, според мен, но никой не ме пита./
И в тази връзка,
Добре, а какво мислите за професионалните паралелки? Не е ли по-полезно един мъж да излезе с някаква професия в 12сти клас, нещо да може да прави, ако реши да не учи?
Ако реши да не учи, да, но ако реши да учи... Професионаните училища в Западна Европа не дават право на продължаване на образованието, а ние вървим по техните стъпки. Засега няма проблем за продължаване на висше от професионална гимназия, в България едва ли и ще има, поне засега, но за чужбина определено може да е проблем и аз към днешна дата не бих поела риска с професионална гимназия. В професионалните гимназии няма профилиращи предмети във втори гимназиален етап, а специални предмети по професията.

Сигурна съм,  че ако им се наложи да направят нов профил Андрич ще го организира.
Аз не бих била толкова сигурна. Какво означава "ако им се наложи"? Кой или какво ще им го наложи?

Лейка, марш при лоските! Joy

# 612
Лейка, сакън, моля те! Преди пандемията кой обясняваше, че няма да имаме нужда от лекари и ще ни преглежда софтуер. Ето че се оказа невярно Wink

Санака, много полезен пост! Излиза, че е най-безопасно откъм профили след това да се учи в езикова или в МГ? НПМГ си е рисково, защото кой знае на какъв акъл ще са след 1-2 години.
А баловете за държавните езикови не знам как се постигат. Дъщеря ми не е мръднала с точките на пробните Sad

# 613
  • София
Скрит текст:

Ми, не е добро, разбира се. Тази реформа в организацията на гимназиалното образование върви към ограничаване на изборите и то в по-ранна възраст. Във връзраст, в която е нормално да се допускат грешки и да се променят решения. Но тази реформа не е наша креация, тя е реципиране на западния образователен модел. Това, че е западно, съвсем не го прави по-добро. Но целта е унифициране на европейските образователни системи, което е свързано с изискването за взаимно признаване на дипломите в ЕС, тя няма накъде да бягаме. Освен от ЕС. Joy  Лошото е, че следването на този модел означава все по-ранно ограничаване на избора. В редица европейски държави още от 7-ми калс се определя дали ще учиш висше или не, в зависимост от вида училище, в което попаднеш. /А в някои държави, като Швейцария например, това става още след 4-ти клас - държат изпит, подобен на НВО и в зависимост от резултатите от този изпит отиваш в училище, което дава право на висше образование или в такова, което не дава. Значи, те още не са дошли на този свят, но вече ги разпределят на бъдещи инженери и водопроводчици. Страшна дивотия, според мен, но никой не ме пита./
И в тази връзка,
Добре, а какво мислите за професионалните паралелки? Не е ли по-полезно един мъж да излезе с някаква професия в 12сти клас, нещо да може да прави, ако реши да не учи?
Ако реши да не учи, да, но ако реши да учи... Професионаните училища в Западна Европа не дават право на продължаване на образованието, а ние вървим по техните стъпки. Засега няма проблем за продължаване на висше от професионална гимназия, в България едва ли и ще има, поне засега, но за чужбина определено може да е проблем и аз към днешна дата не бих поела риска с професионална гимназия. В професионалните гимназии няма профилиращи предмети във втори гимназиален етап, а специални предмети по професията.

Сигурна съм,  че ако им се наложи да направят нов профил Андрич ще го организира.
Аз не бих била толкова сигурна. Какво означава "ако им се наложи"? Кой или какво ще им го наложи?

Лейка, марш при лоските! Joy
Вероятно търсенето би го наложило, но засега явно се търсят повече професионални паралелки. Гледам и ОТ - основните им профили са ИТ и предприемачество. От това се интересува народът явно. За мен това е негатив.

В ПЧМГ какви са профилите?

# 614
  • София
Брой ни за обзаложени, Лейка! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт