Образователен Говорилник - 14 катерички хрупат жълъди на катерича поляна

• 25 210
  • 784
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Санака, много полезен пост! Излиза, че е най-безопасно откъм профили след това да се учи в езикова или в МГ? НПМГ си е рисково, защото кой знае на какъв акъл ще са след 1-2 години.

НПМГ е рисково толкова, колкото е и СМГ /или друго МГ/. Ако НПМГ даде възможност за избор на два допълнителни профилиращи предмета след 10-ти клас, няма да е толкова голям риска от смяна на посоката. Миналата година СМГ прие два допълнителни предмета, което дава по-голяма възможност за преориентация от сферата на математиката, но тази година може да приеме само един - доколкото имам информация, още не са решили. Иначе и на мен към момента ЕГ ми се струва най-малко рисковият вариант за коментираното, защото всичките /поне софийските/ са се ориентирали към общо 4 профила, а два профила, извън езиците, в огромната част от случаите са достатъчни. И изборът на профилиращи предмети е доста голям - общо взето, обхваща всички основни направления.

Аш, не те разбрах за търсенето. В какъв смисъл се "търсят повече професионални паралелки"?

А иначе народът се интересува от ИТ и предприемачество, защото звучи модерно. Joy А не защото е много наясно какво е това.

# 616
  • София
Нова ТВ са пуснали анкета дали да се върнат децата в училище след 12 Април. Интересно е да се видят нагласите на хората.
https://nova.bg/polls/view/195

# 617
  • София
Санака, в смисъл, че ми звучат като НФСГ с този профил предприемачество. Даже минават базовите курсове за ACCA в гимназията.

# 618
  • София
Нее, НФСГ /и подобни/ е професионална гимназия. Профил Предприемачество се изучава в профилирани паралелки - съвсем различно е, от тях не излизаш с професия.

# 619
  • в страната на чудесата
Не ща при лоските Simple Smile Simple Smile 😂😂
Ще си прогнозирам наум Simple Smile

# 620
  • София
Егати апокалипсиса нарисува! Таман да мина на безалкохолна диета и като те прочетох, си сипАх. Joy

# 621
  • в страната на чудесата
Е що да е апокалипсис?
Новото време. Нещо различно. Технологично.
Уф, на чалга го избих Simple Smile
Освен и аз да ди сипА 😂😂😂

# 622
...че в АЕА ще ти нарека
Тежък ден/период имам, но какво е АЕА?
Аз не само си сипАх, ами и ще си лягам. Наздраве и благодаря за мненията ви!❤

# 623
  • София
Всъщност не излиза ли, че децата избират не на 16-17, а още в 7 клас - на 14? Защото като изберат училище със съответните профили, вероятността да го сменят с друго в 10 клас е доста малка.
Лошо ми става, само като си представя колко много нека зависят после от това. Не е нормално!

# 624
  • софия
Като каза чалга  Лейка и прочетеното го чух. С мелодията на кварталната кръчма. Ужас.
Ама верно какво сме ти направили, че чак пък така изпрогнозирА никога да не се върнат студентите в кампусите... Иначе, да, и аз мисля, че сегашната ситуация ще развие много всякакви онлайн модели на преподаване и ще стане страшна мешавица в клас . Ей сега ще видите що е то дайвърсити Simple Smile. Не е задължително да е нискокачествено това, което щше се изучава, но определено се отвори място за нов ред в много отношения.

Фран, ще помоля приятелка утре да ви свържа да си говорите. Нейното момче е от стария клас на моята девойка и в началото бяха много доволни. Между другото той започна държавно училище, но след два месеца го преместиха в Апостолов, защото не можеха да повярват с какво се сблъскаха като манталитет и дисциплина в новото ДУ. (нашият клас деца  от селското училище бяха много обикновени, сърдечни, дисциплинирани и адски задружни, та всяка среща след това с новите класове беше малко или много шокова за тях).
Имам и още една позната с дъщеря там, преди години бяха много доволни, но нещо напоследък чувам не особено добри неща около тях, та определно и тяхното мнение може да е от полза.
Ще питам и ще ви свържа.

Тази вечер аз си лягам рано рано. Лека нощ!

# 625
Понеже следя НПМГ и ПЧМГ като профилиране, мога да кажа как е за настоящата година. Обяснението е дълго, та в скрит текст, за който го интересува.

Скрит текст:
НПМГ решиха да имат 3 профилиращи предмета - съответно изучавани в 11. и 12. клас с хорариум 8, 7 и 5 часа седмично. Първите два профилиращи предмета са задължителни, решени са още при приема в 8. клас (например за профил Мат и инф са математика и информатика, за Софтуерни и хардуерни науки - информатика и ИТ). В средата на втория срок на 10. клас колективът решава какви профили ще се предложат на бъдещите 11-класниците и те избират 3-тия профилиращ предмет. В зависимост от броя на желаещите се сформират групи, но нямам информация какъв е минимумът за сформиране на група и към какъв профил се пренасочват желаещите, ако не се сформира група за желания профил.

ПЧМГ са с 4 профилиращи предмета като всеки се изучава 5 часа седмично. Това е учебният план на 11 клас - https://drive.google.com/drive/folders/17lyvCO4i9RkILJJSLt95OeElKxmTfXSh . В документа се вижда, че в ПЧМГ всички учат математика, вторият задължителен профил го делят и избират - физика или информатика (което е доста хитро като идея) и имат избраеми предмети - език (избират английски/немски) и ИТ. Много добре са описани профилиращите премети - задължителни и избираеми, както и задължителните и избираемите модули в тях.

Трябва да се има предвид, че за 4 часа от профилиращите предмети има задължителни модули, които всички изучават.
В зависимост от общия заделен брой за профилиращ предмет, се изучават избираеми модули. Например в НПМГ ще имат 3 часа за избираеми модули по математика за профил математика и информатика, а в ПЧМГ - 1 час (Комплексни числа, матрици и детерминанти).  Какво ще се изучава в избираемите модули, се решава на ниво училище. Те трябва да надграждат/допълват изучавания материал в задължителните модули.

И реално се оказва, че изборът се прави по задължителните профили, когато се кандидатства в 8. клас.

# 626
  • В офиса
Дъщеря ми не е мръднала с точките на пробните Sad
Дъждец, защото стартира от висок резултат. Я аз каква съм хепи: 70, после 80 и като изкара на третия 91--2, аз съм щастлива.
Много сте ми полезни с поясненията за профилите. Знаех, че е ш*т, но не подозирах колко е зле. Все се надявам в някои училища да са гъвкави. Ако трябва да се държат приравнителни изпити, но все пак да има възможност за смяна, ако детето се преориентира.
Лейка, не пророкувай така черно. Аз си го представям в най-лошия случай като в комуналка в СССР през 20-те, но на пътуванията и на студентския живот никой няма да сложи кръст.

# 627
Един глас в полза на Езиковите гимназии по отношение на профилите - на този етап доста от училищата разрешиха смяна на профила в 10 клас - езиците е ясно, че са 1 и 2 профил, дори и да си приет с Химия и Биология (3 и 4 профил) можеш да се преместиш например с Математика и Информатика. Това ми е впечатлението от варненските езикови гимназии, но от прочетеното във форума разбирам, че и в някои от софийските са предлага смяна на профилите. Малко се обезмисля реденето на желания при кандидатстване, според мен ще отпадне с времето и ще се избират направо в 10 клас.

# 628
  • София
То е отпаднало вече от 3 години и изборът на 3-ти и 4-ти профил се правят в 10-ти клас /първите два са определени на национално ниво с план-приема и не подлежат на промяна/. Обстоятелството, че някои училища обявяват 3-ти и 4-ти профил в план-приема не променя този факт. Училищата нищо не разрешават, просто така си е по закон. Учебният план за всеки клас се приема година за година.
Дъщеря ми не е мръднала с точките на пробните Sad
Все се надявам в някои училища да са гъвкави. Ако трябва да се държат приравнителни изпити, но все пак да има възможност за смяна, ако детето се преориентира.
Могат да са гъвкави до 10-ти клас. В 11-ти и 12-ти клас вече не може да се сменя профила. А така или иначе, профилираната подготовка се изучава в 11-ти и 12-ти клас.
Първите два профилиращи предмета за съответното училище/паралелка се определят на национално ниво и още с прием след 7-ми клас. Другите един/два се избират в 10-ти клас. Но изборът в 7-ми клас е важен, както с оглед на първите два профила, които се определят тогава, така и с оглед на следващите два, защото за тях има избор, но той е ограничен от предлаганото от съответното училище. Няма гаранция, че това, което се предлага на сегашните 10-токласници, ще се предложи и на следващите, но е доста добър ориентир. Двугодишният опит досега показва, че училищата предлагат едно и също на всеки следващ випуск, с несъществени изменения. И общо взето предлагат същите профили, които са предлагали и по старата програма.

# 629
  • София
Колкото избират децата, толкова избираме и ние. Като родители имаме някаква картинка в главата си горе-долу накъде искаме да вървят и каква среда да имат и е така още от раждането им. Когато стане време за избори, ако техните представи съвпадат с нашите, нещата са ок, но ако не съвпадат трябва да се търси възможно най-доброто компромисно решение. На 13 на практика избират, но не го осъзнават съвсем и е нормално. Ние като родители до голяма степен правим избора още при подготовката. Стратегически ние носим отговорността накъде ще поемат децата, защото те няма как да знаят подробностите, дори ние често не ги знаем, но сме длъжни да си свършим работатата. В общи линии изборът за нас е да чуем след време "защо ме накара" или "защо не ме накара". Ние сме на ход. Свободата на избора на децата е дотолкова, доколкото ние задаваме посоката и рамките.

Общи условия

Активация на акаунт