Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 10

• 83 770
  • 825
  •   2
Отговори
# 570
Здравейте, момичета! Открих темата търсейки мнения за Витекс - на 43г. съм, цял живот с редовни обилни менструации на 28 дни и с постоянна желязодефицитна анемия. Последните месеци взе да ми се скъсява цикъла - на 20 ден, сега ми дойде на 18 ден Sad Мисля да пробвам с Витекс/Агнес. Може ли съвет как да ги приемам и дали ще ми помогнат за хормоните? Благодаря на включилите се!

# 571
  • София
Здравейте, момичета,
Планирам да започнем опити за бебе, след около 3-4 месеца и ми се иска да подготвя тялото си. В момента свалям и килограми. Наближавам 35 г и имам едно детенце на 5. Миналият месец цикъла ми закъсня с около 10 дни, прегледах си календарите, назад... Като, че ли такова закъснение ми се случва веднъж годишно. Бихте е ли ми препоръчали какво да пия, за да подготвя тялото си. Приемам вит. D и масло от вечерна иглика на Прим Ойл. Вит. D, никога не съм изследвала, и пия по 3 хапченца от това на Oilesen 400. Пия го за имунната система. Менструацията от години ми е странна... влизам в ремисии, примерно 6 месеца ми идва на 28-29 дни, после се обърква и започва да ми идва 30-34, всеки месец различно. Така е от години. Забелязала съм, че при високопротеинно/нисковъглехидратно хранене цикъла ми става по редовен, не знам дали има нещо общо. Ще се радвам да ме насочите какви добавки да си взема, за да подобря шансовете си, защото възрастта ми, малко ме притеснява, а и съпруга ми е на 42.

# 572
  • София
Здравейте, момичета,
Планирам да започнем опити за бебе, след около 3-4 месеца и ми се иска да подготвя тялото си. В момента свалям и килограми. Наближавам 35 г и имам едно детенце на 5. Миналият месец цикъла ми закъсня с около 10 дни, прегледах си календарите, назад... Като, че ли такова закъснение ми се случва веднъж годишно. Бихте е ли ми препоръчали какво да пия, за да подготвя тялото си.

Здравей,аз съм общо взето в същото положение,на 30 години съм и се боря с килограмите като за начало.Поръчала съм си и на Руми Илиева режима и го чакам към момента.
Като добавки пия Б комплекс ,вит Д и Омега (периодично проследявам нивата на Фолат ,Б12 и вит Д)
За подпомагане на овулацията съм си взела едни добавки,но още не съм ги почнала (NАС ,L-Arginine и Инозитол).

# 573
Според мен конкретни добавки с изключение на омега 3, пробиотик и фолиева киселина има смисъл да се пият едва след като сте си направили контролни изследвания на някои неща. Аз също 2-3 месеца преди да решим да почнем с опити четях за витамини, също и в този подфорум за евентуални проблеми, с които мога да се сблъскам. Съответно, за да разбера имам ли някъде дефицит и да не почвам бременността с лоши нива на важните неща, си платих за доста изследвания на витамини, хомоцистеин, а касата ми пое чек ъп на тялото като пкк, стойности на черния дроб, бъбреци, щитовидна и тн. Та ако имате възможност, просто се изследвайте и тогава ще знаете има ли смисъл от добавки, защото витамините не се пият ей така просто. Бих изследвала поне Д, Б12, Б6, желязо, феритин, ЖСК, ТСХ (и Т3, Т4), хомоцистеин, цинк,, кръвна захар, хемоглобин. Аз изследвах и магнезий, както и нивата си на вит А. Очевидно нямате установени заболявания и е супер, че превантивно искате да се информирате и да правите нещо за себе си. Но по-добре обмислено, отколкото на сляпо.

Да, килограмите и диетата са голям фактор според мен и като цяло здравословния начин на живот, спорт...

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 12:16 от snowwhite12

# 574
Здравей Денис, може ли съвет как да приемам ( М-М, М-О или др схема) и в какви дози ресвератрол и ubiquinol? Мога ли да ги комбинирам с мио-инозитол, NAC и л-аргинин в един прием? Планирам да ги започна с цел подобряване качеството на я.
Ще се радвам, ако някоя от вас момичета е приемала и е видяла резултат, да сподели.
Благодаря много. Simple Smile

# 575
Скрит текст:
Здравей,
много си млада за менопауза и донорска яйцеклетка. Цикъл имаш ли и колко e FSH и естрадиола?
===
Скрит текст:
Sad Последно имах цикъл юни. Уш всичко беше наред.. според гинеколозите, които посещавах съм имала нещо хормонално и да сме си тествали за бебе.(имах нередовен цикъл и задържани фоликули). Но никой не ми е споменавал за менопауза и ИЯР.
Та..преди година и половина си бях пуснала всички изследвания си бяха наред . Сега ги пуснах покъртителни.
Пих трисекванс да си предизвикам цикъл ...FSH 50-60 , естрадиол почти никакъв, АМХ - 0.1.
И идея си нямам дали ще ми дойде някакъв цикъл.
Дали да пробвам едни месец нещо само яко с добавки да видя дали нещо ще се промени?
Или просто направо да пускаме документите за донорска ?
[/spoiler]
Минавам през нещо подобно и при мен възникна спонтанно. Ще ти пиша на лично какво да направиш, важното е да знаеш, че състоянието ти е обратимо, само не губи надежда!
[/quote]

svinkata може ли и на мен да пишеш на лично. При мен ситуацията е подобна

Здравей, inska_maslinka, ще съм ти благодарна да споделиш и с мен, как си успяла да се справиш с тези проблеми.
[/quote]

# 576
Здравей, Денис! Благодарение въпросите на момичетата и твоите коментари, направих следната схема:

Сутрин
Инозитол, Аргинин и NAC  на гладно, с вода, час преди или поне 2-3 часа след хранене и кафе.

След хранене (обяд)
Ubiquinol, Омега 3, вит Д

Следобяд
Ресвератрол на гладно

Вечер
МВИ

Въпросът ми е къде да се включат Ликопен, Б12, Б6, Астаксантин, евентуално цинк?

И друг въпрос- миоинозитол е добре да се приема от жени с поликистоза или е добре въобще при ИЯР, дори да няма СПКЯ?

Благодаря, Денис за усилията. За мен беше много интересно да изчета тази тема и тези от предишни години.

# 577
  • София/Горна Оряховица
Здравейте и от мен. В последните дни доста четох какво пишете тук и виждам, че с много от вас имаме подобни проблеми.
Аз съм на 29 г., с ИР, а преди година (с началото на Ковид пандемията) започнаха и проблемите ми с менструацията.

Пуснала съм доста изследвания и по една или друга причина не искам да ги публикувам тук, но като цяло имам естрогенова доминантност. Заради ИР тестостерона също е висок, но в месеците,  когато успявам да се храня правилно и/или да взимам метформин всичко е добре. Също така с внимание върху храненето и спокойствие (което е трудно, заради доста напрегнат период в работа) засичам и овулация с лентички.

Въпреки всичко правя всичко по силите си да помогна малко на тялото си за по-добра овулация.
Засега приемам следните неща:

Сутрин - метформин + цинк;
Обяд - метформин + вит. Д (имам да наваксвам от него).
Следобед - мио-инозитолн + неофолик (лекаря ми препоръча да е неофолик, не сме изследвали мутации) + б12  (беше ми под нормата б12 преди месец). Б12 е метилирана форма също.
Вечер - метформин и магнезий (магнезият обаче най-редовно го забравям... и се сещам през нощта, особено ако съм имала супер активен ден или съм ходила да спортувам).

Въпросът ми, който ме доведе при вас е свързан с няколко добавки:
1. Масло от Вечерна Иглика - много ме притеснява да взимам, защото не съм сигурна дали е по-скоро към групата на фитоестрогените или по-скоро ще помогне за "производството" на повече прогестерон в тялото;
Ако е хубава добавка за моя случай - може ли да ми препоръчате марка/продукт?
2. Витекс - също като Вечерната иглика. В доста чужбински форуми пишат, че избягват да го взимат в първата част на цикъла, а започват след предполагаемата или доказана овулация;
3. NAC - взимах близо 2 месеца и не видях особена разлика в тялото си, менструалният цикъл и т.н. За какво е хубаво да следя при него като добавка - качество, количество, състав?
4. L-arginine - имам го включен в минимално количество към мио-инозитола, който приемам следобед. Скоро ще приключа с приема на цинк (пия го 2 месеца и 3 месеца почивам), мога ли да включа л-аргнинин? Харесала съм следния:

# 578
Здравей Денис! Извинявам се ако вече е коментирано, но какво препоръчваш да се пие за намаляване стойностите на Хомоцистеин?

# 579
  • София
Здравей Денис! Извинявам се ако вече е коментирано, но какво препоръчваш да се пие за намаляване стойностите на Хомоцистеин?
Здравей!
При по-високи нива на Хомоцистеин се приемат метилирани форми вит. В12, ФК и вит.В6

# 580
Здравейте момичета, имам MTHFR мутация и трябва да приемам витамини в метилирана форма. Пия Неофолик мета и В12 в метилирана форма.
Сега трябва да включа и Вит Д, бихте ли ми препоръчали конкретна марка която да взема?

# 581
Здравейте момичета, имам MTHFR мутация и трябва да приемам витамини в метилирана форма. Пия Неофолик мета и В12 в метилирана форма.
Сега трябва да включа и Вит Д, бихте ли ми препоръчали конкретна марка която да взема?

Аз приемах на Smart Hit. Беше ми предписан от АГ. Аз също съм с тази мутация.

# 582
Момичета, може ли коментар на тези изследвания. Съжалявам ако не е за тази тема но не намерих друга подобна. Правени са на 3 ден от МЦ. На 43 съм и днес ме пратиха директно на донорска. Не се предавам лесно, но не зная наистина тези стойности дали са ок или и по тях личи че нещата са плачевни? Благодаря на всеки включил се.

# 583
Това са ми стойностите в месеца, в който забременях естествено.
Скрит текст:
Ти си прецени. Е да, аз бях на 29. Но само от едни изследвания, пуснати 1 път, не може да се праща на донорска....
И не, не пишеш в подходящата темата. Има теми и за резултати от изследвания на хормони, и за изчерпан яйчников резерв.

# 584
Това са ми стойностите в месеца, в който забременях естествено.
Скрит текст:
Ти си прецени. Е да, аз бях на 29. Но само от едни изследвания, пуснати 1 път, не може да се праща на донорска....
И не, не пишеш в подходящата темата. Има теми и за резултати от изследвания на хормони, и за изчерпан яйчников резерв.
Благодаря намерих правилната тема. И не, не ме пратиха на донорска по изследвания а по история на опити. Благодаря все пак.

Общи условия

Активация на акаунт