Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 10

• 84 551
  • 825
  •   1
Отговори
# 75
Ауреос, според мен е грешно да пиеш кафе със закуската, защото според изследвания кафето влияе негативно на усвояемостта не само на желязо, но и на Б-комплекс и особено Б12.
Аз закусвам предимно овесени ядки със сушени смокини (и двете много високи на желязо) и ядки, плюс плодове и берита. Ако пия кафе с такава закуска мога да зачеркна желязото в овеса и Б витамините в него, въпреки витамин Ц то в плодовете, това е доказано. Бих пила кафе поне час преди закуска или 2 часа след.

# 76
Ауреос, според мен е грешно да пиеш кафе със закуската, защото според изследвания кафето влияе негативно на усвояемостта не само на желязо, но и на Б-комплекс и особено Б12.
Аз закусвам предимно овесени ядки със сушени смокини (и двете много високи на желязо) и ядки, плюс плодове и берита. Ако пия кафе с такава закуска мога да зачеркна желязото в овеса и Б витамините в него, въпреки витамин Ц то в плодовете, това е доказано. Бих пила кафе поне час преди закуска или 2 часа след.

Ама пък Б12 трябва да е на 10-12 часа от желязото, след ядене, желязото да е без кафе и на гладно, и да има 8 часа до хормона, и стана каша Grin Единственият вариант е да отказвам кафето май

# 77
Ето ти моята схема, според мен е по-лесно да преместиш желязото като първа добавка. Освен това желязото следобед няма да се усвои така добре както желязо съвсем на гладно. Но това е моето мнение де, след изчитане на много изследвания последната седмица, които мисля да систематизирам и да постна тук.

1. 5-6 часа: желязо 100 мг феро санол, лактоферин 200мг, витамин Ц от шипки и ацерола 200 мг, фолиева метилирана 400 микрограма, инозитол мио и д хиро 2г с Б6 в него.
---след това тренирам 6 пъти седмично поне 40 минути до около час спининг или тичане---- преместих си тренировките (тренирам много от години) сутрин, за да ми дават кик като от кафе, вдигат ми адреналина и кортизола.

Внимание: интересен факт: всекидневн тренировки увеличават доказано фт3 и фт4, ще постна изследване като имам време.

2. След това решавам искам ли кафе или закуска: ако е кафе, трябва да чакам още 1 час до закуската. Ако е закуска е по план, направила съм си подробен план с храни за забременяване, не се смейте :Д Закуската ми в 80% от случаите е гореописаната с овес.
Със закуската, която също е богата на желязо и има мазнини заради ядките, взимам макс витамин Ц и Д, К2, омега 3, бразилска ядка (селен) и 150 мкг йод

3. След поне 2 часа междинно: 250 гр пробиотичен йогурт с 2 яйца (заради калция, пробиотиците, йодина и холина, който е важен за много неща, а две яйца съдържат около 300мг холин, около дневната доза)

4. След около 2-3 часа обяд: при мен обядът се концентрира около леща, бобови, хумус, хляб пълнозърнест, зеленчуци, авокадо или яйца и сирена, салата, но 5 от 6 дни са бобови на дневен ред, стимулират овулация. Също сладки картофи и за мой ужас моркови (не обичам). Тъ като това хранене също е с приоритет желязо, с него приемам само Ц 200 мг и от другия месец ако не съм бременна ще включа коензим Убиквинол. Има впечатляващи изледвания за тази добавка. Тук включвам и А и Е, но нямам намерение да ги взимам всеки ден. Внимание: сирената съдържат голямо количество Б12 и млечните като цяло блокират усвояемостта на желязото. Затова хранения с млечни ( и яйца) никога не са с фокус желязо, съответно и добавките) Витамин Ц блокира или намалява усвояемостта на Б12. Към такова хранене бих сложила Б12, но аз взимам б12 само от б комплекс и както казах 5 обяда са ми с концентрация желязо.

4. Следобед: поне 2-3 часа след храна, 2-3 пъти седмично цинк (цинкът доказано увеличава усвояемостта на витамин А, също важен за овулация, но и цинк намалява желязото. Обратно приемът на желязо не намалява концентрацията на цинк). Иначе: 2 таблетки високо концентриран Б комлекс с екстра метилиран а фолиева заради високия ми хомоцистеин.

5. Вечеря: при мен всяка вечеря е салата с месо, от които : 2 пъти съомга, 2 пиле, 2 телешко и 1 път овчарска салата. Тоест 6 дни в седмицата е с концентрация върху желязото. Затова и заради инсулиновата реакция ям само салати с месото и това ми е последното хранене. С вечерята не взимам нищо.

Силови и стягащи тренировки (при мен 15 до 30 минути почти всеки ден, от години затова не е прекаляване) вмъквам преди или след вечеря.

6. 3 часа след вечеря: ИЛИ желязо и инозитол като първия прием виж по-горе ИЛИ понякога заради тренировките ми магнезий. Магнезият намаля желязото и блокира усвояемостта му, затова никога заедно. Понякога взимам пробиотик, но тъй като задължително вмъкнах йогурт като междинна, мисля че няма нужда.

Който е изчел всичко това, благодаря. :Д

Надявам се да не подвеждам с грешки, но мисля, че съм на прав път.

П.С“ между другото от както почнах такова ултра разнообразно хранене от 58 кг без да го целя станах 56-56,5. 171 съм висока. Мисля, че е заради НВД вечерята, принципно ям много ВХ, но не мисля, че имам ИР.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 11:47 от snowwhite12

# 78
Сноууаит, интересно ми беше да видя как си подреждаш добавките спрямо твоя начин на живот и състояния. При мен няма как да сложа желязото сутрин, заради хормона, който приемам през нощта. Също виждам, че б6 и ФК приемаш на гладно, а мисля, че трябва след хранене, но нека някой по-запознат да каже.

# 79
Радвам се. И на мем ми е интересна цялата таэи тема и се радвам като някой си постне програмата. Ето тук пише, че няма эначение дали е с храна, макар моето да е беэ б12. Воднораэтворими са.

# 80
  • София
Много се извинявам,  знам че си натоварена Денис, но останаха няколко въпроса малко по-назад. Моря като имаш възможност да погледнеш # 368 🌷
Трябва да е # 367?!
Скрит текст:
Здравейте,  може ли малко разяснение за комбинацията- инозитол,  аргинин и NAC.
Как точно подпомага овулацията ? Може ли да се пие при ЛУФ синдром? С какви други добавки може да се приема?

Това е събрана моя информация от различни клинични изследвания и изпитвания, която ми е била интересна Simple Smile (като резултати)

Инозитол
Клинични изследвания показват следните ефекти на Инозитол -добавки:
- възстановява нормалната овулационна дейност и плодовитостта
- подобрява качеството на яйцеклетките
- увеличава скоростта на оплождане
- предотвратява Спина бифида / вроден дефект/
- понижава свободния тестостерон (изследванията показват до намаляване с 73%)
- понижава общия тестостерон (  намаляване до 65%)
- понижава LH (намаляване до 55%)
- намалява негативните ефекти от Хипергликемия
- понижава инсулинова реакция след хранене (  намалението до 62%)
- понижава DHEA-S (като намаляването е до 49%)
- увеличава SHBG (при увеличение 92%)
- понижава Андростендион ( до 27%)
- понижава Триглицеридите (  51% редукция)
- понижава кръвното налягане (лек спад)
- увеличава пика на Прогестерон (до129% увеличение в едно проучване)

Аргинин
- L-Aргинин, плюс Антиоксиданти, намалява честотата на прееклампсия с 17% при пациенти с висок риск
- подобрява тънкия ендометриум  (МЛ) при 67% от пациентите
- подобрява броя на сперматозоидите, подвижността, както и шансовете за забременяване
- NAC + L-аргинин понижава Инсулиновата резистентност от 39% и възстановява овулация при PCOS
- L-Аргинин е необходим за производството на азотен оксид, ключов химически елемент, който участва в нормалната функция на  ендотела (ендотелните клетки в репродуктивния тракт)

NAC (N-Acetyl Cysteine)
- NAC увеличава шансовете за забременяване при нормална бременност
- NAC увеличава шансовете за забременяване с 40% и понижава спонтанните аборти с 60% при жени със PCOS
- NAC стимулира овулацията, синтеза на прогестерон и дебелината на ендометриума  
- NAC повишава скоростта на овулацията  до 49 % при жени със PCOS
- NAC предпазва бременността от възпаления /от майката към плода/
- NAC е прекурсор на глутатион пероксидазата - глутатиона е по-нисък при жени преживели  спонтанни аборт
- NAC намалява нивата на живак в майката и плода / той е детоксикант/
- NAC предотвратява сърдечно-съдови заболявания в потомството
- NAC помага за предотвратяване на диабет, вродени дефекти и спонтанен аборт
- NAC предпазва плода от инфекция
- NAC помага за защита на плацентата от високите нива на хомоцистеина
- NAC намалява честотата на вродени дефекти, причинени от употребата на алкохол от  майката
1.8 грама NAC подобрява инсулиновата резистентност и понижава тестостерона  при PCOS
антиоксидант
- NAC - антиоксидант, предотвратява апоптозатa в СГенезата /потиска факторите, които увреждат и водят до смърт на зародишните клетки/

Да, при ЛУФ са само от полза.

# 81
Страхотно обобщение!
Сега се чудя защо махнах НАЦ от програмата си и къде да го бутна. Май ще е на гладно с желязото.

# 82
Денис, значи ли от написаното, чв твзи добавки нямат противопоказания и всеки може да ги пие? Замислих се и аз за  НАС и за Инозитола (в момента приемам: еутирокс, Б6,Б9,Б12, Д, желязо, синтривал) , ще ми бъде ли полезно да вклмча и тези двете и ако да - трябва ли да имам нвщо предвид като врвмвво отстояние от останалите добавки или храни които потискат действието им?

# 83
  • София
Денис, значи ли от написаното, чв твзи добавки нямат противопоказания и всеки може да ги пие? Замислих се и аз за  НАС и за Инозитола (в момента приемам: еутирокс, Б6,Б9,Б12, Д, желязо, синтривал) , ще ми бъде ли полезно да вклмча и тези двете и ако да - трябва ли да имам нвщо предвид като врвмвво отстояние от останалите добавки или храни които потискат действието им?
По принцип всеки , който е здрав и няма някакви, по-сериозни заболявания, може да ги приема ... отдавна са доказали положителния си ефект върху репр. с-ма, при мъже и жени.
Ако имаш притеснения се консултираш с лекар или не ги приемаш.
Само посочвам какви точно са ползите, но от тук нататък, всеки си е свободен да решава сам дали да ги приема или не.
NAC+ Инозитол+Аргинин се приемат заедно на един прием, с вода, на гладно, 1 час преди или 2 часа след хранене и кафе. Това точно е комбинацията, която подпомага О./пукането на ДФ ( с около 50%)... освен другите им ползи.

# 84
Здравей, denis, би ли погледнала коментар #68
 https://bg-mam.ma/p/1313724/42545891

Благодаря!!

# 85
Здравей, Денис Simple Smile
Относно комбинацията на NAC+ Инозитол+Аргинин - как е най-подходящо да се приемат - от М до М без прекъсване или от М до О или по друга схема?
Не успях да намеря тази инфармация в коментарите до момента, извини ме ако съм пропуснала.
Благодаря много!

# 86
Относно комбинацията на NAC+ Инозитол+Аргинин - как е най-подходящо да се приемат - от М до М без прекъсване или от М до О или по друга схема?
Не успях да намеря тази инфармация в коментарите до момента, извини ме ако съм пропуснала.
Благодаря много!

Пие се без прекъсване.

# 87
Скрит текст:
Благодаря много!

Пие се без прекъсване.

А правят ли се почивки? На какъв период и за колко време?

# 88
Аз лично на всеки 6 месеца прием на добавките от списъка на Денис си правя 1 месец почивка.

# 89
Благодаря много!

Пие се без прекъсване.

Благодаря за отговора Simple Smile
Дали може да препоръчате добра марка за NAC+ Инозитол+Аргинин ?
Както и дози за дневен прием?
Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт