Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 898
  • 714
  •   1
Отговори
# 375
Bobchita, естествено, че първо трябва точният човек да се появи. 

Това, с което не съм съгласна на "млади" майки като мен (на 27 родих, хич и не се смятам за млада) да се обяснява непрекъснато как са избързали, как са си пропиляли младостта и прочее.  То не беше "Добре, не искаш ли кариера?",  "Ама не ти ли се живее?" , "Грешка ли беше?". 
Едно време масовото съобщение е било "раждайте млади" (с което също не съм съгласна - всеки да ражда, когато иска), сега е обратното - "не раждайте млади". А ми се иска и двете да са приемливи.  Затова дадох своите причини да избера ранното имане на деца, не се опитвам никого да нападна, не искам обаче и аз да чувам колко съм сгрешила.

# 376
  • София
Скрит текст:
Bobchita, естествено, че първо трябва точният човек да се появи. 

Това, с което не съм съгласна на "млади" майки като мен (на 27 родих, хич и не се смятам за млада) да се обяснява непрекъснато как са избързали, как са си пропиляли младостта и прочее.  Т
Скрит текст:
о не беше "Добре, не искаш ли кариера?",  "Ама не ти ли се живее?" , "Грешка ли беше?". 
Едно време масовото съобщение е било "раждайте млади" (с което също не съм съгласна - всеки да ражда, когато иска), сега е обратното - "не раждайте млади". А ми се иска и двете да са приемливи.  Затова дадох своите причини да избера ранното имане на деца, не се опитвам никого да нападна, не искам обаче и аз да чувам колко съм сгрешила.
А, тук ще се съглася напълно.
Раждането е много личен и много сериозен избор. Никой няма право да се бърка на друг човек, когато става въпрос за такъв тип избор, защото в масовия случай бъркащият се няма да носи отговорността и последствията от този избор.

# 377
Какво са пък тези хора, които ти казват, че на 27 си избързала с детето? Не се обиждай, но не си млада за дете - щом е и от правилния човек, съвсем на време е.

# 378
Няма как да си сгрешила,когато си създала децата си с любов.Не знам кое е по-лесно за чуване,това което ти си чула,или това което аз."Айде какво чакате?",пожелания за бебе на всеки празник,след няколко години пожеланията се смениха на "да сбъднете мечтите си".И капака "как един ден ще кажете на детето си ,че не е ваше",от някаква роднина на свекърва ми.Защото детето е твое само когато го създадеш в домашни условия.

# 379
А представяш ли си за осиновените какво се казва от тези хора?
 И все пак, говорим за деца. Не отчитам никой като правилен и грешен. Казах, че трябва приемственост, толкова липсва в България. Гледат и подмятат грозни думи за хора с увреждания, за деца с увреждания, със специални нужди, слой върху слой тесногръдие. Кофти ни е калъпа, няма какво да се лъжем.

# 380
Динчо, нямаше да повярвам ако не ми се беше случило (аз лично никак не се възприемам като млада, аз исках до 25 да го родя, но той не пожела и си го почакахме) Grinning 0факт е обаче, че от всичките ни познати, ние сме единствените с дете (което скоро ще стане на 3).  
Бобчита, много съжалявам, че е трябвало да преминеш през това!  Хората просто нямат мярка. Sad

# 381
  • София
А представяш ли си за осиновените какво се казва от тези хора?
"Хранениче"?
Тази дума ми е отвратителна. Манталитетът от едно време.

# 382
Не си представям,а знам
Осиновеното дете може да носи ген на психопат,на крадец ,на наркоман .И утре да се обърне срещу теб,дето си го осиновил.Не осиновявайте деца,не знаете каква беля ще си вземете на главата.
Това говорят.

# 383
  • София
Не си представям,а знам
Осиновеното дете може да носи ген на психопат,на крадец ,на наркоман .И утре да се обърне срещу теб,дето си го осиновил.Не осиновявайте деца,не знаете каква беля ще си вземете на главата.
Това говорят.
И друго съм чувала - че може да му има нещо, ако майката се е опитвала да го махне или е водела нездравословен живот. Те здравите и белите ги вземали с връзки....

# 384
За деца никога няма подходящо време, но  за мен лично 20-25 г.  за първо дете е най-добре. Тогава си млад, имаш сили, енергия. Според мен колкото повече се чака и се отлага, по-трудно става, притесненията се увеличават, а годините не намаляват.

# 385
  • София
Точно 20 не бих препоръчала, дори 25 ми звучи малко рано от социална гледна точка.
Въпреки тукашните приказки как за всяка сама жена с дете се извива опашка от ергени

# 386
  • София
Аз нещо май не разбрах. Една майка е твърде стара на 35-40 за има енергия за децата и емоционална връзка с тях, но не е проблем за една 55-60 годишна баба?!

Не е същото. Бебето си има родители, които основно отговарят за него. Човек много добре прави разлика кога помага и кога отглежда. Когато е майка, същата тази жена на 45 се мобилизира като майка, докато на 55 като баба вече е десет години разлика и жената си знае, че е баба, не е длъжна нонстоп да носи отговорност за детето. Дори психически вече дава друго физическо състояние като отражение.

Много сте писали, връщам се да чета.
Някой е написал и ме впечатли за ходенето на спа и недоспалата дъщеря. И аз като си помисля, хич няма да ми е до забавления, ако зная, че при младите е лудница и майката не може да се наспи като хората. В това отношение винаги съм срещала разбиране от двете баби, когато дойдеха за някой ден в София или ние отидем при тях в прованса - просто ме оставяха да се наспя, защото ходех като зомби. Като знам какво е, едва ли бих оставила младата майка да се мъчи, независимо дали е дъщеря или снаха. Няма да ми е сладко аз да се излежавам, а тя да се чуди откъде да захване.

# 387
Точно 20 не бих препоръчала, дори 25 ми звучи малко рано от социална гледна точка.
Въпреки тукашните приказки как за всяка сама жена с дете се извива опашка от ергени

Кой издава гаранциите, че жената няма да остане сама на 35 или 40? Аз не виждам никаква драма в това да не остарееш с бащата на децата си.

# 388
  • France
Анди, не се хаби. Обясняваш на хора, които са част от поколението изгледани изцяло на село от баба, от 0 до 6 годишна възраст. Просто твоята теория не хваща дикиш.

# 389
От биологична гледна точка-25, може би. Няма гаранция за нищо-има 20 годишни с проблеми, има и на 35 - без проблеми. Аз родих на 32, по-рано просто не исках. Забременях от раз, много лека бременност и раждане, здраво бебе, изобщо никакви проблеми. Не одобрявам раждане на 20, в масовия случай си представям една малка пикла с цигара в устата, а майка й до нея гледа бебето.
Смятам, че за дете не можеш да се подготвиш психически, защото просто не знаеш какво те очаква. Единствено може да се подготвиш в материален, битов план.

Общи условия

Активация на акаунт