Рецепти за православни пости

• 73 264
  • 904
  •   1
Отговори
# 690
Kamille252 първата седмица на поста  и от 20.12 до 24 .12 без риба. Без риба също в средите и петъците . Не се ядат и ,месо яйца и млечни през цялото време.
Не е верно това. В православният календар на българската патриаршия изришно пише кога може да се яде риба. Във всички други дни не може. Месо, колбаси, яйца и млечни не може през цилият пост.

# 691
Две идеи за закуска, които направих последните дни подсъзнателно, преди да погледна, че днес започват постите: елда+ печена дюля и просо с мед и орехи.

# 692
И аз обичам леки закуски, които хапвам към 10.30, но аз работя на компютър. Мъжът ми обаче работи физически труд и без сандвич с хляб не се засища. Затова през постите пека в неделя пици калцоне с различни постни плънки и той си взима сутрин. За обяд и вечеря готвя.

# 693
мама-ени кое не е вярно ?

# 694
Не знам от какъв източник е показаният горе календар, но не е на патриаршията. Техният е този: https://bg-patriarshia.bg/calendar/2023
И моят мъж пише вместо православен календар, коледни пости и му излизат подобни глупости и да иска му се хем уж да пости, хем да яде, но това са измислици. Истински пост се прави по календарът на патриаршията.

# 695
Здравейте, и аз се включвам в темата. Вчера направих ориз с гъби на фурна, булгур с домати и чушка и един бананов кекс.😊

# 696
  • София
Здравейте!

За първа година реших да спазвам коледните пости, но от цялата прочетена информация не разбрах само консумацията на месо ли се спира или на всички животински продукти?

Ще съм много благодарна на подробна информация, също и в кои дни може да се хапва риба.
Календара, който съм дал преди няколко дни е ясен и на него се вижда кога може и кога не може да се яде риба. Пак от него се вижда, че е позволено и само растителна храна и растителна мазнина, няма нищо животинско. Мекотелите се приемат по принцип за постна храна.

# 697
И аз се включвам в Коледния пост. За днес имам булгур с манатарки и сушени домати. Ще приготвя вечерта също елда и ще я смеся с тофу и зеленчуци (червен лук, чесън, чушки и тиквичка), предварително приготвени на тиган.

# 698
Календара, който съм дал преди няколко дни е ясен и на него се вижда кога може и кога не може да се яде риба. Пак от него се вижда, че е позволено и само растителна храна и растителна мазнина, няма нищо животинско. Мекотелите се приемат по принцип за постна храна.

Извинете, разгледах този календар - той, изглежда, напълно съвпада с дадения от ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ - в повечето дни рибата е позволена. Откъде идва тогава спорът за рибата тук?

Така зная и от моята баба, която беше изключително религиозна и спазваше стриктно постите, вкл. тримиренето по Великден - Рождественският пост е лек, често може да се яде риба. Великденският е много, много по-строг.

# 699
  • София

Извинете, разгледах този календар - той, изглежда, напълно съвпада с дадения от ВЯРА, НАДЕЖДА, ЛЮБОВ - в повечето дни рибата е позволена. Откъде идва тогава спорът за рибата тук?

Така зная и от моята баба, която беше изключително религиозна и спазваше стриктно постите, вкл. тримиренето по Великден - Рождественският пост е лек, често може да се яде риба. Великденският е много, много по-строг.
Ами в дадения от вас цитат си пише ясно, че в Рождественския пост може да се яде риба.

# 700
Дядо Хаджия, може би просто не изтълкувах поста Ви правилно, извинявайте!
По-скоро към мама-ени би трябвало да е въпросът - защо смята, че даденият календар е неверен и го определя като "подобни глупости".

# 701
На Въведение Богородично и Никулден пише Разрешава се риба. През др. време, може би се има предвид мекотели, нз. Всеки да се съобразява с духовника си. Нали и неговото мнение е важно. Моят каза с риба , без риба, кой както иска да пости. Само постете. 4 дена строг пост, без мазнина мога да си правя по често ,за да взема причастие и  извън постите може.Хубаво е да се спазва целият пост, но кой както и колкото може. Не е лесно.

# 702
  • София
Не знам от какъв източник е показаният горе календар, но не е на патриаршията. Техният е този: https://bg-patriarshia.bg/calendar/2023
И моят мъж пише вместо православен календар, коледни пости и му излизат подобни глупости и да иска му се хем уж да пости, хем да яде, но това са измислици. Истински пост се прави по календарът на патриаршията.
Календара който съм дал е изготвен в пълно съответствие с изискванията на устава на БПЦ (Типик). Постите не означават гладуване или хранителен режим, но това е тема, която многократно е дискутирана тук и не намирам пово още един път да я почвам. За квалификацията „глупости“ ще си замълча, защото за разлика от вас, аз съм в пост и се въздържам да отговарям подобаващо.

# 703
Здравейте,и аз ще постя поредна година.
Вчера за обяд зелен фасул яхния и варена тиква,за вечеря картофки на пара със сол и малко олио и зелена салата.
Днес на обед ориз с гъби и спанак,а за вечеря се чудя още.
Лек и спасителен пост.
Моля рецепта за банановия кекс Blush

# 704
И от мен едно предложение за вечеря. Пълнени чушки с ориз,моркови гъби и копър.

Общи условия

Активация на акаунт