Рецепти за православни пости

  • 72 633
  • 904
  •   1
Отговори
# 810
  • София
  • Мнения: 8 492
Здравейте, Честито Рождество Христово!
Моля ви, пишете дали има вариант за приготвяне на домашна питка без използване на мая, сода, бакпулвер и без квас? Има ли как да се приготви приличен хляб така, без да стане глетав отвътре?
Благодаря ви!
Без набухвател може да пробвате само нещо от типа на лаваш. В азиатските храни хляба масово е нещо такова.„Висок“ хляб без набухвател според мен няма да се получи и ще стане тухла.

# 811
  • Мнения: 45
Здравейте, Честито Рождество Христово!
Моля ви, пишете дали има вариант за приготвяне на домашна питка без използване на мая, сода, бакпулвер и без квас? Има ли как да се приготви приличен хляб така, без да стане глетав отвътре?
Благодаря ви!
Без набухвател може да пробвате само нещо от типа на лаваш. В азиатските храни хляба масово е нещо такова.„Висок“ хляб без набухвател според мен няма да се получи и ще стане тухла.
Много ви благодаря, дядо Хаджия! Много ми помогнахте и ме зарадвахте. Ще пробвам да направя лаваш. Междувременно преди малко експериментирах с бяло брашно 250 грама + оризово брашно (от бял и кафяв ориз смес) 250 грама, 2 яйца (единият жълтък се отделя за намазване отгоре на вече омесената питка), половин кофичка кисело мляко, малко захар и сол, 2-3 супени лъжици зехтин, може и без вода (моята стана без вода - киселото мляко и яйцето бяха достатъчни за замесването), тестото се разстеля (около 4 см. височина на питката), но да не е много тънко и пекох около 35-40 минути на слаба фурна от 180 градуса в малка тавичка. Без мая, без сода, без квас - и се получи хубава вкусна питка, без да е глетава отвътре. Много съм щастлива!
Весели празници на всички!
Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 дек 2023, 20:07 от Лилия238

# 812
  • Мнения: 10 740
Аз гледах едно много интересно рпедаване кулинарно и показваха някаква ливанска палачинка, което много приличаше на нашите бухти  . Инаше някакви 2 или 3  съставки , но мах нямаше яйце. Аз забравих точно какво беше , но бях почти убедена че това нещо ще остане залепнало на тигана. А то ставаше от едната страна шуплесто , а от другата гладки. Ядяха го с печен патладжан, масло и разни подобни .

# 813
  • Мнения: 1 608
Честито Рождество!
Честита нова година на всички!
Да бъдем здрави, да бъдем по-добри!

Споделям една много интересна гъба, която открих за себе си. Дава невероятни възможности за готвене според мен.

Пикантни шишчета от гъби Лъвска грива

# 814
  • Sofia
  • Мнения: 4 820
Bianka,
Откъде се снабдяваш с тази гъба?

# 815
  • Мнения: 1 608
Тари, от Гъбено царство. В поста ми в блога съм сложила линк.

# 816
# 817
  • Мнения: 1 650
Постите не започват ли на 18.03?

# 818
  • София
  • Мнения: 8 492
Постите не започват ли на 18.03?
На 10.Март.2024 година е Месни заговезни и от тогава не се яде месо. Следва една „подготвителна“ седмица от 11 до 17.Март.2024 год., когато е позволено да се ядат млечни продукти. Тази седмица е и седмицата на опрощаването. На 17.Март.2024 год. е Сирни заговезни (прошки) и от тогава се спират и млечните продукти. От 18.Март.2024 год. почват вече същинските пости.

Последна редакция: вт, 27 фев 2024, 10:16 от дядо хаджия

# 819
  • Мнения: 1 608
Честита Баба Марта, момичета и момчета!
Да сте живи и здрави, вие и семействата ви!

От мен един лесен и бърз снак/закуска за между хранения, когато мнооого ни се прииска нещо сладичко или дори за десерт.
Споделям, защото е много лесен и бърз десерт, особено, ако обичате сушени портокали и попаднете на био, т.е. без обработка по корите. Ако нямам такива портокали, остъргвам с ренде външния слой и пак си суша. Едно такова кръгче ме спасява от яденен на разни сладки неща в следобедните часове или дори като лек десерт.

Здравословна закуска с мед и пчелен прашец

# 820
  • Мнения: 1 608
Споделям този чийзкейк, който е на практика без захар, ако не се брои топинга. Подходящ е за празничните дни на пост.  Като ягодово облаче е.Simple Smile

Веган чийзкейк с ягоди и пробиотик

# 821
  • Мнения: 5 672
Каква е идеята на пробиотика?

# 822
  • София
  • Мнения: 3 603
Здравейте 🌺
Дайте идея за нещо интересно готвено през тази седмица?

# 823
  • Русе
  • Мнения: 6 127
Скрит текст:
Здравейте 🌺
Дайте идея за нещо интересно готвено през тази седмица?

Пилаф с булгур и маслини

# 824
  • Мнения: 1 910
През тази седмица могат да се ядат яйца и млечни, затова наблягаме на тях - омлет, яйца на очи, яйца по панагюрски, миш-маш, паниран кашкавал,  картофи огретен, гювечета...... А ето и нещо бързо и много любимо на моите момчета:
https://youtu.be/fthFtSXAXt0?si=31zE2QK5RoysI8D_

Общи условия

Активация на акаунт