Рецепти за православни пости

• 73 258
  • 904
  •   1
Отговори
# 735
Ние днес за вечеря хапнахме картофи на фурна с подправки и свежа салата с авокадо. Много ми хареса хумуса с маслини от Лидл.

# 736
  • София
На нас засега традиционните постни неща не са ни омръзнали. Редуваме зеле с ориз, гювечета, печени чушки с доматен сос, картофи и т. н., на всичко прилично добавяме салати. Децата поне ще хапнат здраво риба до Коледа.
Открих рецепта за постни локумки, тия дни мисля да я пробвам.
Какво слагате в гювечета, за да са постни?

Шишарко, примерно редя в гювеч наситнен лук, после картофи на шайби, моркови, патладжан, зелен фасул, няколко печени чушки, зелен грах, малко бамя и накрая целина. Цялото това нещо го заливам с рендосани домати, слагам черен пипер, магданоз, олио и сол и готвя на слаб огън 3-4 часа.
Отделно, може да се прави постен гювеч с гъби. Или основното да е патладжан. Или основното да е боб.
Тия дни попаднах на една рецепта за гювеч с праз и кестени. Ще я пробвам през почивните дни и ще пиша, ако е сполучлива. Сега е точно сезона на кестените.

# 737
# 738
  • с трима мъже :)
Намерих зеле. Една кофичка взех от Кауфланд, но още не съм го отворила, не зная какво е.
Днес правих пълнени чушки с ориз (препържен малко с лук и настърган морков и малко дом.салца). Изключително вкусни станаха. Друг път и гъби слагам, сега нямах. Ама станаха по-вкусни.
Пекох и картофи на фурна (леко задушени).

Чакам мига, в който ще ми се освободи време, да направя лучника (с мои си кори, точени) и банановия кекс. Днес сладкото ми беше локумена вафла. И два черни шоколада Линдт купих, но не съм стигнала до тях.

ПС: бе като гледам моите мъже у нас почнаха и те да си похапват сериозно от постното, въпреки пържолите, дето вкарват отделно. Уж беше постното да им е гарнитура, но май наблягат на постното и пържолите им идват като гарнитура. Поне едно ядене в деня им е чисто постно. Направо постижение за тях. Досега постех сама.

Забравих да спомена пастетите. Има едни вегански пастети, от тях също много ядем и яко мажем филии. Ама ние тях ги ядем и когато не са пости. Всъщност, това са единствените пастети, които ядем. Надяваме се, че поне знаем какво ядем.

# 739
Докато не са свършили промоциите, да си похваля Инстант пота. Откакто са почнали постите, не съм го прибирала в шкафа. Всякакви видове постен ориз, паста, супи, боб, леща - стават много вкусни и за минути. Той спестява време най-вече за ястия с месо, но и за постните манджи е голямо улеснение.

# 740
Докато не са свършили промоциите, да си похваля Инстант пота. Откакто са почнали постите, не съм го прибирала в шкафа. Всякакви видове постен ориз, паста, супи, боб, леща - стават много вкусни и за минути. Той спестява време най-вече за ястия с месо, но и за постните манджи е голямо улеснение.

С кой модел сте?

# 741
Първо имах Instant Pot DUO 5,7 л, но после си взех Instant Pot DUO CRISP + AIR FRYER 8л. Смених го основно заради по-големия обем, защото за 4 човека първият ни идваше малък. Запичащият капак е един вид бонус, него по-рядко го ползвам.

# 742
Аз съм с Instant Pot Duo Evo +. Моля дайте идеи и рецепти за приготвяне на вкусни ястия, тъй като все още съм начинаеща.

# 743
KKamille252, ще ти напиша рецепти, само да ми остане малко повече време.

# 744
  • Благоевград
Запекох зеленчуци на Фраера- тиквички, 3 вида чушки, кромид, морков, гъби, пащърнак, овкусени с подправки и ще навия тортили с тази плънка.
Ще направя оризова баница за закуска. Пека в момента и тиквички.

# 745
Запекох зеленчуци на Фраера- тиквички, 3 вида чушки, кромид, морков, гъби, пащърнак, овкусени с подправки и ще навия тортили с тази плънка.
Синьора Тина, моля ви да споделите как приготвяте оризова баница. Благодаря ви!

# 746
  • Благоевград
Синьора Тина, моля ви да споделите как приготвяте оризова баница. Благодаря ви!

Здравейте! Баницата не е постна, има яйца, сирене и мляко, затова не знам колко ще Ви е от полза в момента.
Иначе е много лесна за приготвяне-оризови кори от Лидъл, сирене, 2-3 лъжици кисело мляко с малко сода, малко зехтин и няколко яйца. Плънката я правя на око и е леко течна, например за половин пакет кори слагам 4 яйца, 2 лъжици с връх мляко и около 200 грама сирене, 2-3 лъжици зехтин. Начупвам корите, слагам плънката и разбърквам добре. Слагам в тавичка с хартия за печене и пека на 180 градуса до хубав златист цвят. Накрая като я извадя, поръсвам отгоре с шарена сол и разделям на 4 парчета. Става много вкусна и сочна.

# 747
Тиквени веган понички

Сусамова халва с ядки

Днес направих супа с последните листа манголд, които обрах от градината преди снега.
и това ризото, което приготвих без животински продукти.
Кремообразно ризото с тиква и хрупкава салвия

Последна редакция: нд, 26 ное 2023, 19:52 от BiankaD

# 748
Открадвам си рецептата за оризовата баница.
Благодаря! Hug

# 749
  • Варна
Пиша кратък отчет какво съм правила за моите постещи дотук. Тривиални идеи Simple Smile

картофи на фурна;
боб с кисело зеле;
зелеви сарми с ориз и гъби;
ръчен хляб + маслини и лютеница;
печена карамелизирана тиква;
постен портокалов кекс.

Следва баница с праз и пюре от леща с ориз, хареса им преди Великден и ще повтарям често.

Общи условия

Активация на акаунт