Рецепти за православни пости

• 73 253
  • 904
  •   1
Отговори
# 750
постен портокалов кекс.

Може ли рецепта? Hug

# 751
  • Варна

Веднага. Записала съм го "сладкиш", но то е защото го правя в правоъгълна тава. Ако е в кръгла, ще мине за кекс Simple Smile

Скрит текст:
Постен портокалов сладкиш

1 ¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. олио
сокът от 1 портокал
настъргана кора от портокала
пулп от портокала след изцеждането (3-4 ч.л.)
1 ¾ ч.ч. брашно с размесен в него 1 бакпулвер
~100 мл вода до кексова гъстота
100 гр. кълцани сурови орехи или други сурови ядки по избор

Всички продукти се добавят в последователността, в която са изброени. След всеки продукт се разбърква добре с бъркалка за яйца. Сместа се изсипва в тава върху намаслена хартия. Пече се в предварително загрята умерена фурна докато ръбчетата се отделят от хартията и имат леко препечен вид. Може да се поръси с пудра захар.

# 752
Като купя портокали, веднага ще го направя!
Мерси!

# 753
Менюто в последните дни:

супа с праз, сухи гъби и орехи
боб чорба

нудли със зеленчуци- морков, тиквичка, лук
пълнени гъби с коприва, лук, морков
хумус
елда с патладжан
баница с кисело зеле (правя я няколко пъти вече)

печена тиква, ябълка и дюля

# 754
Feliche как правиш баницата с кисело зеле ?

# 755
Feliche как правиш баницата с кисело зеле ?
Ползвам зеле, което си ферментирам в буркан. Никаква философия, страхотна баница Simple Smile
Задушавам зелето с мазнина (зелето носи да е мазничко, иначе е сухо)+ рендосан морков, лук и суха, люта чушка (лютото много "отваря" баницата). На две кори, между които има мазнина разстилам плънката, завивам на пуричка. Пека до златисто, може би 15-20мин., не му трябва много.

# 756
  • София
Не знам дали съм споделяла рецепта за постна баница с плънка от задушен спанак, зелен лук, булгур, орехи и зехтин. Може да се сложи и джоджен като подправка. Вкъщи много се харесва и от непостещите.

# 757
аз съм правила с пресен киселец на пролет и е разкошна.
Feliche мека ли става плънката ? Ще пробвам . Хареса ми идеята

# 758
Feliche мека ли става плънката ?
Да, мека е. И рехаво я слагам по корите, че е обемна и като се завие да не стане прекалено голямо руло.
По време на пости солените баници са ми стихия и експериментирам яко Simple Smile

# 759
Има и баница с картофи , тук турците слагат много хубава плънка с тяхната пикантна паста от чушки и на баница и на гюзлемета .
 А гледах едно предаване в което приготвиха нещо африканско наречено пай - задушиха на дълбок тиган различни зеленчуци на едри парчета с подправки  - тиква, тиквички два цвята , праз, малки картофки и през това време мариноваха чери доматки на половинки със салатен сос сол, пипер , олио и оцет ... накрая добавиха доматките и със соса намазаха тънки кори за баница ,които намачкаха на розички и ги наредиха тези розички върху изсипаните в тавичка задушени зеленчуци ... цялото го покриха с тези розички от намазани със салатен сос тънки кори . Запечено до златистокафяво изглеждаше на супер баница със зеленчуци, но не беше банива, нямаше кори отдолу. Но зеленчуците бяха станали супер отдолу - без сос - супер .

# 760
  • Бургас
Благодаря за идеите за баници!

Дорчестър,  как правиш пюрето от леща с ориз?

Аз направих днес -кьополу и Яхния с патладжан, нахут и картофи.Скоро правих постен славянски гювеч.Направих и един маринован червен лук в бурканче, който върви на всичко/поне аз го слагам навсякъде/.

# 761
О, по този маринован червен лук бях откачила пролетта някъде. Постоянно поддържах наличности.
Крада си и идеята за яхнията с патладжани, нахут и картофи.
И баници със зелении всякакви много обичам, както и с кисело зеле.

# 762
с лука ме подсетихте че не написах при пая, че имаше едни мариновани лимони с корите в буркани, които били божесатвени и ги наряза наситно при зеленчуците, които се задушаваха, за вкус.

# 763
  • Варна

Дорчестър,  как правиш пюрето от леща с ориз?

Цитирам се от предната тема за пюрето от леща и ориз Simple Smile

Скрит текст:
1 ч.ч. червена леща, сварена и отцедена през гевгир. (Добавя се сол  на вкус малко преди да се свали от огъня.)
1/2 ч.ч. ориз сварен до пълна готовност в 2 ч.ч. подсолена вода.
Оставят се да се охладят.
Запържва се в олио 1 глава ситно нарязан лук и след като се зачерви, към него се добавя 1 настърган едър морков. Заливат се с малко вода и се оставят на слаб огън да се задушат до омекване на лука.
Охладените леща и ориз се събират в общ съд и се пасират (да обърна внимание, че действах с пасатор, но консистенцията не стана гладка и лепкава, както се случва с картофите).  Накрая се добавят лукът и морковите заедно с мазнината от съда и се подправя с джоджен и чубрица. Разбърква се и се добавя още олио или сол, ако имате желание.

Следващият път бих добавила и малко чесън към лука и моркова, много ще му отива. Но и така без чесън, беше изключително вкусно, облизахме си пръстите!

# 764

Общи условия

Активация на акаунт