Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 407
  • 763
  •   1
Отговори
# 525

Медицинска академия,  едностайни, минималната цена излиза 92000 евро
https://m.imot.bg/results?rub=1&type_home=1&town=43& … ency=1&sort=1

Шестте обяви, които излизат в категорията и уж да служат за сравнение, ми .....много еднакво изглеждат 😀
Спекулативно и нереално е това "сравнение".
Още по-зле за купувачите, значи.има само едно предложение в този.район за едностайни. И.  то определя цената. Това означава нищожно малко предлагане. За търсенето се надявам да не трябва да спорим, че е голямо. Ако искаш едностаен в МА, даваш 92 К евро и имаш. Ако не ти се дават, ами нямаш. Търсене и предлагане.

# 526
Аз имам познати,купили в нове Хоумс на зелено,но са убедени,че в един момент ще продължи строителството и не са притеснени. Често им дават новини какво се случва, те са спокойни, че строежът ще продължи все някога. В тази ситуация,аз бих била много скептична и не бих имала такова позитивно виждане над нещата.

# 527
Здравейте, СПЕШНА молба имам.

Когато се подписва нот.акт - какви са правомощията на НОТАРИУСА да изисква доказване на дохода на купувача?
Досега само сме подписвали нот.акт + Декларация че парите са законно получени. А сегашният нотариус иска доказателства: ако сме продали имот - да си носим НОт.акт на продадения имот. Или ако е от бизнес дейност, да носим счетоводни документи за дивиденти, или ако не знам си какво, да носим не знам си какво.

Понеже ми се случва за пръв път да искат - пишете ми своето мнение?
Малко ме съмнява тази цялата работа с този нотариус. Той и апартаментът е особен случай, а сега съвсем  ми падна ченето.

Пишете ми, плс.

# 528
  • София
Още по-зле за купувачите, значи.има само едно предложение в този.район за едностайни. И.  то определя цената. Това означава нищожно малко предлагане. За търсенето се надявам да не трябва да спорим, че е голямо. Ако искаш едностаен в МА, даваш 92 К евро и имаш. Ако не ти се дават, ами нямаш. Търсене и предлагане.

Аз бих бил една идея по-скромен в заключението, а именно, че на само този сайт има само една подобна.

# 529

Аз бих бил една идея по-скромен в заключението, а именно, че на само този сайт има само една подобна.
Обявите в имот.бг вай-често са комбинирани и излизат в базар.бг, още един, два,  за холмс.
бг се сещам,  едновременно с публикуване в имот.бг, плаща се дребна сума за това. От друга страна в олх е пълно с фалшиви обяви, ама откровено фалшиви. Не неактуални, оставени да да стоят, като в имот.бг. Та да, не е идеален сайт, но все пак е най-читавото като възможност за обяви, още повече.с комбинираните обяви. Ама трябва да си го ползвал.достатъчно, за да прецениш.

А ако някой смята, че някъде има база с изобилие.от обяви за 1стайни в МА,  може да ни сложи извадка от там, за да видим какво всъщност е предлагането.
 Ще е полезно, то всъщност дискусията тръгна от точно такъв въпрос, където освен в имот.бг.да гледа.

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 17:10 от Анонимен

# 530
  • София
Румка, аз бих сменила нотариуса.
Нали практиката е купувача да определя кой изповядва сделката.
И нотариусите са обвързани с мерки против пране на пари. Искали са от мене да попълня декларация за произхода на парите. Но без доказващи документи към нея.

# 531
  • София
Здравейте, СПЕШНА молба имам.

Когато се подписва нот.акт - какви са правомощията на НОТАРИУСА да изисква доказване на дохода на купувача?
Досега само сме подписвали нот.акт + Декларация че парите са законно получени. А сегашният нотариус иска доказателства: ако сме продали имот - да си носим НОт.акт на продадения имот. Или ако е от бизнес дейност, да носим счетоводни документи за дивиденти, или ако не знам си какво, да носим не знам си какво.

Понеже ми се случва за пръв път да искат - пишете ми своето мнение?
Малко ме съмнява тази цялата работа с този нотариус. Той и апартаментът е особен случай, а сега съвсем  ми падна ченето.

Пишете ми, плс.

В закона за нотариалната дейност и в правилника, са записани задължителните документи, които изисква Нотариуса, но и че той има право да поиска всички, които намери за добре, които да го убедят в законността на имота.
Ако е решил да иска доказателства, нищо не можете да направите, освен да му ги дадете.

Нотариусът кой го избра?
Предполагам, че банката работи с него и тя го е предложила.
И той иска да е сигурен, че парите са чисти, за да не се разтури сделката в един момент.

Интересно ми стана, в н.а. истинската сума ли фигурира или е по данъчна оценка?

# 532
  • София
Румка, не знам със статут на какво лице купуваш имота, не знам и дали сте през банка. Но ако смяташ, че няма основание да ти искат допълнителни документи, и особено щом е странен случай имота, искрено ти препоръчвам консултация с Белазелкова (ако сте в София, де). По-добър нотариус не съм срещала, попаднах при нея по препоръка на приятел (имотен адвокат на ДСК), след това съм проверявала с други приятели юристи - жената има добра слава и не случайно, според мен.

# 533
  • София
Точно защото Белазелкова е добър нотариус, няма да се опита да убеждава клиент, че колега няма право да иска доказателства, които смята че са му нужни.

Аз винаги съм залагала на нотариуси, които дори са досадни с многото си изисквания, защото при тях възможността да се провали в бъдеще сделката, е направо изключена.

# 534
Румка не е в София, а имотът не е там, където живее Румка, доколкото разбрах. Та в случая нотариуси от София няма да ѝ свършат работа.

# 535
Rumka, предполагам, че НАП вече карат нотариусите да проверяват реално, а не само на думи, както досега. На мен ми предстои нотариална сделка след около година, но изрично вписах и подписах декларация за произход на личните средства в договора с инвеститора, и ме предупредиха, че е ВЪЗМОЖНО нотариусът да иска да погледне документи за произход при изповядването.

# 536
Благодаря на всички, които се изказаха по моя въпрос! @Tonishu, ако не ти представлява трудност метни ми името на човека на лични, като да знаеш само, че изобщо не ми е спешно. Подсигурявам се в момента с полезна информация, ако трябва да реагирам бързо в бъдещ момент. Blush

# 537
Благодаря ви за отговорите. Ние винаги изповядваме на истинската цена, която плащаме. Решихме, че не е кой знае какъв проблем да покажем произхода на парите с извлечение от фирмената ни сметка и после с платежно за плащане от фирмената към личната сметка. Той нотариусът ще има достъп до ЕГН, адреси, лична карта ... че една фирмена банкова сметка повече или по-малко, е капка в морето Wink Като се замисля, май само копие на дипломите ни няма да има. Ако каже, давам ги и тях и тва е.

Утре сутрин като станете, зарязвате всичко, и почвате да стискате палците си за нас Wink))

# 538
Румка, на кой от двата се спряхте?
Ще стискаме, как няма да стискаме Simple Smile))

# 539
Може да искат да проверят дали сте платиши данък печалба и/или разпределяне на дивидент, кой ги знае..

Общи условия

Активация на акаунт