Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 330
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
EmmaT в тази тема много се объркват доста неща. Като къща в град или къща в село, като бизнес и като просто вложение вместо влог в банката , заради инфлацията нали разбираш. Непрестанно някой набърква всичко в едно с голяма убедителност.
Танграта има бизнес. Той си е преценил, че това е неговия бизнес и това са неговите доходи и това е неговия ангажимент и занимание. И той може да ги управлява съответно. Но това не е същото като да кажеш на някой със съвсем други доходи и начин на живот , че ако си купи нещо и си спасява парите. Защото може и да не е съвсем така. Едно е да си купи собствено жилище, а друго е да купи някакъв имот просто така ... да си стои и то 2-3 такива. Както дискусията тръгна от коментара на Алекслав.
Въпроса е при 2-3 да си ги ма просто така за да избегне инфлацията наистина ли я избягва? Нямат ли разходи.
Много различни сценарии са.
Та коментара ти е абс. излишен и недомислен и предизвиква само напразно писане в темата.
Както и да е .

# 586
Кой в темата е казал на друг "да купи някакъв имот просто така ... да си стои и то 2-3 такива"?
Никой.

Коментира се кой в какво влага и какви са рисковете.
Всеки желаещ може да сметне какво се е случило със 100 лева\евро\унции злато или каквото иска, между края на 2019 и 2020 г. След няколко месеца ще има възможност да въведе данните за 2021 г. и да дръпне чертата.

# 587
Голямата работа - техническите паспорти. Ще ги извадят собствениците, фирмите ще вземат едни пари. Ще дадат едни предписания, пък собствениците като се юрнат да ги изпълняват. 
Хайде да направя и аз една калкулация - за последните 5 години са дадени едни 350 лв. за  смяна на дограма във входа, 150 лв. за смяна на вертикални щрангове на ВиК-то, тотал - 500 лв. Други дребни и не толкова дребни ремонти са финансирани от месечните вноски (улуци на покрива и претърсване на керемиди, отпушване на общ канал, смяна на осветлението в общите части). Е, 500 лв. е един месечен наем (само един)  на еднопространствено жилище или класически едностаен (стая, хол и кухня). И колко да си вътре, като цената на жилището се е вдигнала с 50% примерно? Колко щеше да бъде лихвата (минус всички банкови такси) за тези последни 5 години на едни 40К , да речем? Щяха ли да станат тези 40К 60К, колкото е актуалната цена на жилището?

# 588
Ниенти проблеми викаш. И почти без пари. Ей сега ти повярвах.

# 589
  • София
Не, аз наистина не разбирам защо постоянно някой трябва да повдига въпроса добра инвестиция ли е имотът или не е. 'Ма като според вас не е добра, каква полза ще донесе усилието ви да убедите инвестиралите, че са се прецакали? Все едно някой да ме убеди, че нямам нужда от автомобил, след като аз не просто съм купила такъв, ами съм го избрала според моите цели и нужди Simple Smile Или да ме убеждава, че догодина юни месец ще ми се счупи мотора на колата и ще трябва основен ремонт... Решили хората - купили имоти. Вие не се кефите - не купувате. Цените се качват или спадат в зависмост от търсене-предлагане. В София и големите градове има и от двете, затова цените не падат. Бъдещето не можем да го пророкуваме на 100%, затова е безсмислено да спорим.

Имотите не са бързо ликвидна инвестиция, но са сравнително сигурна. Предполагам, че много хора не ги купуват ей така за бърза печалба в краткосрочен план, а защото знаят, че дори днес цените да паднат, в дългосрочен план няма да останат ниски завинаги. Който е купил преди няколко години имот с цел инвестиция, при продажба в момента би имал прилична печалба. Ако изчака още 3 години, може да му се стопи печалбата, но след още 5 може да се увеличи дори над сегашното ниво. Не знам кое не му е ясното - имотът няма къде да отиде, няма кой да го открадне, изгуби, счупи... Седи си там и човек сам си решава кога да го отдава под анем, кога да го продава, кога да го обитава лично.
Откак сме собственици на земя с къща, лихвите по депозити в банките не са се качили, но пък цените на имотите в нашия район са 50% нагоре. Да кажем, че сега прогнозите на чакащите се сбъднат и цените паднат с 25%. Проста сметка 50-25=25% доходност на парите ни (спрямо 4 години назад). Депозит в банка с такава доходност за 4-5 години няма. Не знам да има и друг финансов нискорисков продукт с подобна доходност (поправете ме, ако греша).

И моля, нека не забравяме, че темата не е само за крупни инвеститори в имоти. Затова не се изненадвайте, че има хора, които се интересуват от този пазар с оглед покупката на имот за лично ползване (има фактор "добра инвестиция ли е да купя тук или там") или от чисто любопитство тип "обзценява ли се домът ми".

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 13:37 от ToniShu

# 590
  • София
missence , а как си го обясняваш при положение, че имаш спад в брой хора. Т.е. населението на страната намаля на бройка? Че всеки има много неща. На мен лично ми е много интересно как ги поддържат. Безплатна ли е поддръжката? Няма ли разходи? Как издържа човек да обслужи няколко обекта , които не му носят доходи. Защото не може повечето да имат по няколко неща и всеки да има доходи от всичко. Не го разбирам нещо.

Какво ги интересува хОрата, дали населението намалява? Имат едни пари свободни и решават да инвестират в имот, а не да ги държат в банка. По-сигурно им се струва, по-спокойни се чувстват. Какъв им е проблемът? Ще си ги поддържат, не ги мисли ти. Не е чак такъв зор.

# 591
Какво ги интересува хОрата, дали населението намалява? Имат едни пари свободни и решават да инвестират в имот, а не да ги държат в банка. По-сигурно им се струва, по-спокойни се чувстват. Какъв им е проблемът? Ще си ги поддържат, не ги мисли ти. Не е чак такъв зор.
Missence,чувала ли си за треската за лалета в Нидерландия? Ето това е проблемът...

# 592
Аз съм чувал, но знам и че треската може да продължи изключително дълго време, особено ако централните банки я стимулират.

# 593
Missence,чувала ли си за треската за лалета в Нидерландия? Ето това е проблемът...
Е, щом не виждаш разлика между лале и апартамент...

# 594
Попеа, да ти кажа че в пика си едно лале от редки сортове е струвало колкото 10 къщи и 400 годишни средни заплати.

# 595
  • София, Bulgaria
Попеа, да ти кажа че в пика си едно лале от редки сортове е струвало колкото 10 къщи и 400 годишни средни заплати.

Било, ама само за 3 години...
Но разбирам, какво визира HappyHeartbeat...

Да нямаш пари е зле, да имаш пак зле... голямо мислене трябва да ги мислиш.
И да стоят в банката е риск инфлацията да не ги стопи. Да ги вложиш в имот пак риск, акции да купуваш... риск... криптовалути и там не знаеш, какво ще стане....

Между другото купувачите, които купуват за инвестиция или просто, за да не стоят парите в банката са в пъти по-малко от тези, които купуват собствено жилище.

# 596
  • София
Аз не бях чувала, сега прочетох; лалетата ги превърнали в символ на престиж, а впоследствие заради "модата" - в спекула. Но според мен има разлика, и то доста голяма.
В пирамидата на Маслоу покрив над главата е потребност от базовите (сигурност), докато лалетата (престижът, т.е. увереност) е нагоре. Както всички винаги ще имат нужда от лекар и зъболекар, така винаги ще имат нужда от дом - собствен или под наем.
Символ на престиж на аристокрацията, винаги са били имотите им; ама от векове така. Лалетата са били временна илюзия на наивници. Все едно да ми дадете за пример плоскоземците като представителна извадка за човечеството - просто не са.
Светът днес е глобализиран и това влияе много върху всеки един пазар. Тогава в Холандия фондовият пазар е бил откритие тип топлата вода.
Никой тук не твърди, че цените на имотите ще се движат винаги само нагоре (в което са вярвали наивниците тогава).
Иначе беше интересен факт за обогатяване на общата ми култура.

[Между другото купувачите, които купуват за инвестиция или просто, за да не стоят парите в банката са в пъти по-малко от тези, които купуват собствено жилище.
tomeva, благодаря, че напомни този факт, който удобно се пропуска в темата. И понеже се пропуска, на мен ситуацията много ми прилича на "гроздето е кисело", ама примесено и с навиране на носа в хорските дела; все едно иамме някакво основание да им държим сметка на купилите имоти.

# 597
  • София
Ами то това се видя и в "Короната".
Всичките "луксове" окапаха, ама жилищата и наемите си вървят. Човек трябва да живее някъде.

Освен това, лалетата винаги ги давам за пример като "нарицателно" за обратния актив на имотите.
Защото се развалят за дни и се пренасят със самолети.
Ако няма купувачи, не можеш да му държиш цената безкрайно, щото ще си окапе. А имотите не.

# 598
Не забелязах някой да коментира тези за лично ползване или за Танграта подобен бизнес .
Алекслав друго коментира и от там тръгна

# 599
Знам. Но това не отменя фундаменталната разлика между лале и апартамент, които  имат много различна потребителна стойност и  съответно еластичност. Както и физични свойства, Танграта го е отбелязал. Жилището е стока от първа необходимост (наем или ипотека, без значение), за разлика от лалето. И не виждам логика цените им да се движат от едни и същи фактори, и по подобни криви.

ТониШу го е казала същото с други думи.
И Танграта също.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 17:01 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт