Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 435
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
В този н.а. накрая при представени документи, първият е предходният н.а. - №, том и т.н. С този № в архива на Агенцията по вписванията отиваш и си вадиш копие. Ако и в предходния има по-предходен н.а. - по същата система до първия н.а.
Аз също препоръчвам събиране на всички предходни н.а. до първия, независимо за какъв имот стана дума.

# 481
Благодаря! А знаете ли горе-долу колко време отнема това нещо, може ли да стане на момента или?
едит: проверих, на следващия ден е готово Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 17:04 от D.T.sun

# 482
Последно миналата година февруари ходих в архива на АВ, към 10,30 ч. и беше ужас. Те работят до 14 ч. (май) с граждани, системата за билетчетата се беше сринала. След около 45 мин. се отказах, прецених по номера и чакащите, че до 14 ч. няма да ми дойде редът. Сега не знам как е, едва ли е по-добре.
Отиди към 8,30 ч. и вероятно ще имаш шанс до към обяд да си вземеш копие от предходния н.а. Ако се окаже, че има и по-предходен - на следващия ден. Та за по-сигурно - 2 дни.

Има "вратичка" - брокерите си имат хора там и си вадят справките и н.а. без да висят по опашки. Видях юристка на агенция да си говори със служителка, от това съдя. Но това можеш да го поискаш след предварителен договор, защото до тогава брокерите няма да са си взели комисионната.

Това за следващия ден явно е ново - именно заради големите опашки и противоепидемичните мерки сигурно са го решили. Да знаеш, във формуляра чекваш "незаверено копие", ти нямаш право на "заверен" препис, защото не си собственик.

# 483
  • WonderLand
Здравейте, до сега търсих тристаен, тухла в София, но сега ми попадна оферта за панелен 4-стаен, който е огромен, над 100кв, вътрешен, на среден етаж, на хубава и удобна локация, в прилично състояние (тоест може да се влезе и да се ремонтира докато се живее там) и на цената на малък тухлен тристаен за тотален ремонт в същия квартал, като идва под 1000е на кв. Блока е получил акт 16 през 2000 или 2001ва, изглежда поддържан. Изложението е хубаво. Цената ни влиза в бюджета, но се притеснявам, че е панел и не знам струва ли си. Може ли мнения?

# 484
  • София
Скрит текст:
Здравейте, до сега търсих тристаен, тухла в София, но сега ми попадна оферта за панелен 4-стаен, който е огромен, над 100кв, вътрешен, на среден етаж, на хубава и удобна локация, в прилично състояние (тоест може да се влезе и да се ремонтира докато се живее там) и на цената на малък тухлен тристаен за тотален ремонт в същия квартал, като идва под 1000е на кв. Блока е получил акт 16 през 2000 или 2001ва, изглежда поддържан. Изложението е хубаво.
Цената ни влиза в бюджета, но се притеснявам, че е панел и не знам струва ли си. Може ли мнения?
Аууу, е сега се възобнови спорът ПС с/у НС и отидаоха още 10 страници!

# 485
  • София
Здравейте, до сега търсих тристаен, тухла в София, но сега ми попадна оферта за панелен 4-стаен, който е огромен, над 100кв, вътрешен, на среден етаж, на хубава и удобна локация, в прилично състояние (тоест може да се влезе и да се ремонтира докато се живее там) и на цената на малък тухлен тристаен за тотален ремонт в същия квартал, като идва под 1000е на кв. Блока е получил акт 16 през 2000 или 2001ва, изглежда поддържан. Изложението е хубаво. Цената ни влиза в бюджета, но се притеснявам, че е панел и не знам струва ли си. Може ли мнения?
Нищо му няма на панела- по- добро качество е от почти всичко от НС, строено до към 2005г. поне.
Провери как са мазетата, огледай дали няма теч някъде- ако не са ремонтирали прясно, ще си личи.

# 486
  • София
Панелен блок от 2000/2001-ва? Или е имало закъснение за Акт 16 и строежът е по-стар? Или грешно разбирам?

# 487
  • WonderLand
AbsurT, няма течове, мазетата изглеждат окей, няма пресни ремонти, няма следи от предишни течове, последно е освежаван преди 10тина години, та вътре изглежда напълно окей според мен. В момента собствениците си живеят там. Твърдят, че няма проблеми със съседите, плащат редовно, ремонтират при нужда, наскоро са сменили дограмата на общите части, ремонтирали са покрива.

Missence, знам,  в момента водя подобен спот сама със себе си. До сега изобщо не сме обмисляли панел, категорично го отхвърляхме като възможност, обаче този излезе и сега сме на кантар.

ToniShu, правилно - панел от 2000 - 2001ва, и преди съм попадала на такива блокчета, явно има тук - таме из София.

# 488
  • София
Silver, Вие вече сте взели решение, обяснявайки така, си мисля Simple Smile
Има, обаче, една малка подробност. Известен брой сгради стояха на скелети дълго време и след това ги завършиха. За мен е леко притеснително, ако случаят е такъв, че някакъв период конструкцията е стояла оголена и тотално незащитена. Не казвам, че е проблем задължително, просто е едно на ум. Само това би ме накарало да помисля още, иначе действам смело!

# 489
Може ли да се изкажа:

29. (доп. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) "Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ. При определяне предназначението на сградата ателиетата се считат за жилища.

Аз тази извадка от текста я разбирам така: понеже ателиетата са с неясно предназначение/всички знаят че се живее в тях, пък уж са за работа/ - с цел да се избегне спор и изкривяване: признават тяхната квадратура за жилищна площ.
Но от тук не следва автоматично, че те стават на апартаменти! Напротив, старото статукво си стои.

Така че, който мисли да си купува ателие  -- старите проблеми си остават, амнистия за ателиетата няма.

# 490
  • София
Може ли да се изкажа:

29. (доп. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) "Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ. При определяне предназначението на сградата ателиетата се считат за жилища.

Аз тази извадка от текста я разбирам така:...
А аз чета различно и разбирам така : За да бъде една сграда класифицирана като жилищна, трябва минимум 60% от нея да е такава. И само за целта на тези проценти, ателиетата се разглеждат като жилищни апартаменти. Не мисля, че точно този текст променя за самото ателие каквото и да е, без да твърдя, че няма други текстове, които го правят.

# 491
  • WonderLand
Silver, Вие вече сте взели решение, обяснявайки така, си мисля Simple Smile
Има, обаче, една малка подробност. Известен брой сгради стояха на скелети дълго време и след това ги завършиха. За мен е леко притеснително, ако случаят е такъв, че някакъв период конструкцията е стояла оголена и тотално незащитена. Не казвам, че е проблем задължително, просто е едно на ум. Само това би ме накарало да помисля още, иначе действам смело!

Много благодаря. То това е, че сме много на кантар и още се чудим. Като цяло предпочитаме старото строителството, но панел не бяхме обмисляли изобщо. Ще го имам в предвид това конструкцията и ще разпитам пак подробно дали е такъв случая. Просто не знам панелката дали си струва да бъде изплащана цял живот, защото ще сме с ипотека, а цената ѝ е на върха на бюджета ни.

# 492
И аз съм виждала (на чертеж) панелен четиристаен, на ул. Габрово, ж.к. Троица, бл. 379. Едната допълнителна стая беше за сметка на съседния апартамент. Реколта края на 1989 г.
Силвър, разпитайте собствениците кога е строен и издаван блока, как са го купили, дано така да получите повече сведения за строежа. Ако се притеснявате, можете да си потърсите за консултант строителен инженер. Една идея - ако покажете на собствениците, че имате интерес по принцип към жилището, може да ги помолите да отидете с тях (те да си носят копие на н.а.) на Сердика 5 в НАГ. Там се правят справки за строителните и др. книжа на сгради над 6 етажа. Вадят папка с документи за адреса, пък може да имате късмет да има повече документация в него (не е сигурно, обаче). Поне ще има чертеж на блока, на чертежа има печати - разрешение за строеж, подпис, печат, дата, ей такива неща. Ако има и още нещо като документация, и то може да е от полза. Дават цялата папка, разполагаш се прав на една огромна маса пред гишето и разглеждаш. Ако искаш, правят копие и си плащаш за него. За час-два максимум ще свършите работа.

Ако всичко е наред с документацията и ви е легнал на сърцето, не го отхвърляйте само защото е панел. Щом районът ви е ОК и ви влиза в бюджета, значи може да е вашият.

Иначе макро погледнато за пазара на недвижими имоти, ето и статистическите данни какво казват (въпреки че си мисля, че данните на НСИ са по-скоро леко занижени)
https://business.dir.bg/imoti/starite-zhilishta-poskapnaha-sas-7-2-za-tri-mesetsa

И вчера, в деня на изборите, даваха "Оркестър без име". В началото Велко Кънев дава уроци по цигулка на едно дете и му казва - 2 часа по 2 лв.- 4 лв. Детето дава 5 лв., а Велко Кънев се бърка - нямам 1 лв. да ти върна. Laughing Това по повод на доходите - 2 лв. на час за частен урок по музика, в онези времена.

# 493
  • WonderLand
Man_darin_ka, страшно полезно, благодаря! Задължително ще проверим! Иначе блока е направен така, че на всеки етаж има по два апартамента - тристайните от едната страна, четиристайните от другата. Собствениците твърдят, че откакто са купили апартамента преди 20г. Съседите почти не са се променили.

# 494
  • София
Man_darin_ka, страшно полезно, благодаря! Задължително ще проверим! Иначе блока е направен така, че на всеки етаж има по два апартамента - тристайните от едната страна, четиристайните от другата. Собствениците твърдят, че откакто са купили апартамента преди 20г. Съседите почти не са се променили.

По онова време се изпробваха различни конфигурации на панелните строежи, но това- по 2 на етаж и само 3 и 4 стайни, не беше за всеки.
Сещам се за едно такова блокче в един квартал и да, собствениците не бяха от съвсем "редовите чакащи".

Мисля, че е добре да пуснете една проверка за тежести, да стигнете до първия н. а., където ще е описано подробно кой продава, както и други подробности.

Общи условия

Активация на акаунт