(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 030
  • 798
  •   1
Отговори
# 180
  • Русе
Зарибихте ме с тоя боб, та и аз си поръчах. Не разбрах обаче на конструкция ли трябва, или на кол. Имам останала една конструкция от поредните ми изобретения за краставиците. Реално е мрежа за краставици, но полегнала на 45 градуса,подпира се на кол на оградата.
 Иначе днес, ако дадевреме, ще сложа 15кг картофи, да видим как ще ги събера. ММ вчера фрезова, но казва, че е много калко.
На мен, ест. от пътеката не ми изглежда така...Simple Smile

# 181
Цвете, ние на високи колове връзваме боба, сигурно са по1, 80-2м. Бобът става 1, 60, че и малко отгоре.

# 182
Тагетисът при мен стига до половин метър - метър височина, та....
Има високи, средни и ниски стебла. Зависи какви семена сте насели. Аз купувам от ниските и цяло лято цъфтят, а до колко съм чела са полезни и пазят от болести зеленчуците.

# 183
Аз планирам да го насадая в ред под терасата и от горе да пусна една мрежа за краставици, малко под наклон ще е, да се катери и виси. А в парника ще сложа в саксия , от тези по метър които са, но не съм доизмислила дали да се катерят там по канап или и за там една мрежичка да им сложа....

# 184
  • София
Нещо тези дни само се каня да насея семена за тагетис и различни други цветя и подправки и не успявам да стигна до тях.
Найлона за оранжерията ще пристигне чак другата седмица. То накрая няма да има смисъл от оранжерията като гледам за тази година.
Сладкият картоф почна да пуска филизи -

Питах в темата за цветя, но и тук да питам. Розите след първоначалното затопляне и после студовете масово са измръзнали. Орязах ги, като гледах да режа до здраво, дали съм успяла не знам. На някои корени обаче отдолу са набили яко нови клончета и не знам какво да ги правя. Ако всички станат клони, ще стане много гъсто и непроветриво, но пък другите стари клонки може да не са съвсем здрави. Чудя се дали да ги махам или да ги оставя новите от основата?

Всички домати вече два дни ги изкарвам през деня на терасата, добре им се отразява. Патладжана след изкарването и увяхването вече го държа само вътре, съживи се. Ще изчакам да стане по-топло преди пак да почна да го изкарвам.

# 185
Нещо тези дни само се каня да насея семена за тагетис и различни други цветя и подправки и не успявам да стигна до тях.
Найлона за оранжерията ще пристигне чак другата седмица. То накрая няма да има смисъл от оранжерията като гледам за тази година.
Сладкият картоф почна да пуска филизи -

Питах в темата за цветя, но и тук да питам. Розите след първоначалното затопляне и после студовете масово са измръзнали. Орязах ги, като гледах да режа до здраво, дали съм успяла не знам. На някои корени обаче отдолу са набили яко нови клончета и не знам какво да ги правя. Ако всички станат клони, ще стане много гъсто и непроветриво, но пък другите стари клонки може да не са съвсем здрави. Чудя се дали да ги махам или да ги оставя новите от основата?

Всички домати вече два дни ги изкарвам през деня на терасата, добре им се отразява. Патладжана след изкарването и увяхването вече го държа само вътре, съживи се. Ще изчакам да стане по-топло преди пак да почна да го изкарвам.
Това за розите и мен ме интересува , защото и моите са така.

# 186
Вие как практикувате с купените семена за едногодишни цветя? Ръсите ги там където ще си растат или първо насявате в саксия и после пресаждате. Днес купих тези три и само на едните пише за пресаждане...

А идеята  е част от тях да е между растенията в градината, за да привличат пчелички.
А семена от моите си латинки напусках произволно из градината преди няколко дни

# 187
Ailа, преди колко време си сложила сладкия картоф? Аз съм сложила 4 половинки и засега, освен корени, деуго не се случва. 🤔 Моят не в био. Може и някакво третиране да е проблемът. На 21.03. е сложен моят.

Запалихте ме с този аспержов боб, а не си намирам при нас. Намирам само в един сайт с 6€ доставка за пакет семена 😂 Ще пасувам тази неустоима оферта.

# 188
  • София
Ailа, преди колко време си сложила сладкия картоф? Аз съм сложила 4 половинки и засега, освен корени, деуго не се случва. 🤔 Моят не в био. Може и някакво третиране да е проблемът. На 21.03. е сложен моят.

Запалихте ме с този аспержов боб, а не си намирам при нас. Намирам само в един сайт с 6€ доставка за пакет семена 😂 Ще пасувам тази неустоима оферта.
Бататите са домашни и бяха пуснали филизчета още преди да ги натопя в шкафа. Така че е от 2-3 дни, много бързо растат. Виж купените миналата година и за месеци не пуснаха филизи, сега имам някаква надежда за два купени батата да успея да изкарам нещо.
Лошото е че моите както писах изгниха или измръзнаха почти всички. Ще видим колко ще изкарам, но ще е по-малко от миналата година. Надявам се да издържат по-дълго и да процедирам като миналата година, като стане дълъг филиза, отрязвам и вкоренявам края, а от другото си пуска израстък и продължава да расте и имам втори корен Simple Smile
Може би ще си поръчам и по 1 кг от различни сортове био батати, за да си създам още филизи.

Да покажа и заложените резници от розата Розариум. Мисля, че повечето са се хванали, ще си стоят там до есента, когато ще ги преместя до корена майка пред къщата Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 11:42 от Aila

# 189
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Вие как практикувате с купените семена за едногодишни цветя? Ръсите ги там където ще си растат или първо насявате в саксия и после пресаждате. Днес купих тези три и само на едните пише за пресаждане...

А идеята  е част от тях да е между растенията в градината, за да привличат пчелички.
А семена от моите си латинки напусках произволно из градината преди няколко дни

сяла съм и по двата начина.
проблемът при сеене направо в градината е, че може да ги изнесат мравките. а и като поникнат може да ги скубна без да искам.
и трите ти цветенца понасят пресаждане, аз бих ги засяла в сандъче и след това да ги разсадя на постоянното им място.
имай предвид, че невена е силно инвазивен. Simple Smile

# 190
Миналата година изкарах картофи в саксия, бататът също би се чувствал добре, ако не искате да го слагате в земята директно.

На мен пък корен джинджифил е тръгнал да покарва само от влагата в кухнята 🙄 искам да го сложа в саксия за декоративна цел, но също се чудя да го изкарвам ли, не ли...вкъщи вече няма място от разсад.

# 191
  • София
В книга пишеше,  че краставиците са инвазивни Simple Smile))
При мен невенът расте трудно, с молитви Simple Smile

Айла, от семе много трудно захванах тагетис. Две години ми отне. Но оттогава е плевел, имам три цвята. Препоръчвам ти да вземеш от съседи малки раствния. Мога да ти пратя от моите, ще имам буквално хиляди:)
ТАГЕТИСЪТ се оказа прекрасен чай!  Ароматен, вкусен, красив и полезен!

# 192
Бих се радвала невена да расте много, знам някакъв мехлем от 40 цвята невен и девет пъти премита свинска маст и после се вари и мисля беше за рани, за стрии....може и за още нещо.
А за тагетиса сега чувам че се прави чай. Само от цветовете ли и дали от всички видове тагетис? Да не е само от определен и да се изтровим у дома. При мен мноооого вирее....просто да съм знала... И чай много пиеме...
Отделно при нас заваля дъжд....с очакване за сняг следващите дни, който се надявам да не дойде, но точно преди това видях, че къпините, чиито резници цяла зима държах в стая, някой в саксия, други във вода и преди може би месец набоцках на постоянното за тях място, някои са пуснали листенца, а други сякаш  ще пуснат тези дни. Много се зарадвах. Надявах се поне една пръчка да се хване, но за щастие сякаш са се хванали няколко за сега.
Heart Eyes

# 193
Имам трипсове по доматите.Cry
Трябва да пръскам, но с какво? Сега  ще  погледна в начялотаня темата има ли информация.

# 194
vige, невенът и това рошавото в средата може да садиш сега навън. Цинията също става направо в леха да се насади, но е добре да се изчака да стане по-топличко навън към 15С. И ги поливай.

Навих се да пробвам батати за ластари, само в чаша вода ли да ги сложа, да ги режа ли или цял, как става? Може ли просто да бодна един батат в земята? Thinking Ще поникнат ли много бататчета като картофите, просто ми е интересно? На практика искам ластарите за украса на терен. Трябва ли да е на слънчево?

Общи условия

Активация на акаунт