(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 038
  • 798
  •   1
Отговори
# 195
...., да ги режа ли или цял, как става? Може ли просто да бодна един батат в земята? Thinking Ще поникнат ли много бататчета като картофите, просто ми е интересно? На практика искам ластарите за украса на терен. Трябва ли да е на слънчево?
Аз точно това съм правила. Бучих в земята, леко да се подават, срязани на 2-3, зависи колко са големи.

# 196
  • Русе
Ах, че сте активни🍀🍀🍀
Аз днес сложих картофите, в края на сметка сортове Сарая и Мирабел. Дано ни е на късмет утрешния дъжд. Много бързах да е днес, че после не де знае кога.  Пристигна ми и кивито изглежда прекрасно, с едни мекички листа. Няма да бързам обаче,  че да не го прецакам.
 Интересува ме дали ще мога да отглеждам пъпеш. Имам едно место 3 на 6, зад оранжерията.  Искам да опитам, но съм чувала, че са капризни и много място искали. Някой скоро писа , че ставали и в оранжерията..
 Толкова ме радва хубавото време ш новия градинарски сезон, че идея след идея измислям.😀😀😀

# 197
Цвете, опитай с пъпеш. Само не го преполивай, когато наближи да зрее.
Аз днес сложих също пъпеш, динята и тиква.
Разсадя от цвекло, чубрица и чушки върви отлично.
Балконските домати ще цъфнат до два-три дни.

# 198
Да споделя моя опит с пъпешите. Седмица преди да обера граха, купихме пъпеши и понеже в двора вече беше опънато капковото голямо умуване беше къде няма да пречат. Та накрая в трите реда грах в двата им края на капките .В съседство беше пясъка за строежа и една строителна мрежа та имаше къде да се катери и успяхме да спасим плодовете от гниена. На другите, които все пак лежаха на земята подлагах сгънати брошури.
Тази година грах има на средата на градината и изобщо няма да е подходящо за пъпеши та ще го мисля.

# 199
  • Русе
А слагаме семената за пъпеша направо в градината или слага в кофички?И после на какво разстояние едно от друго, по колко в гнездо?

# 200
Аз си правя разсад. Иначе 50см. между гнездата, ако слагаш директно по 4-5 семена в гнездо.

# 201
Ако си спомням добре дядо ми и баба ми слагаха в гнездо по няколко семена за пъпеш/диня  на две педи разстояние едно от друго. Прекопаваха и плевяха често, умерено поливане на проветриво място. Изобщо нямам място за такива подвизи, а обожавам пъпеш и диня.

Някой да има жасмин? Аз един път си купувах и му видях сметката, сега съм взела два и днес ги сложих в сандъче с арматура за увиване. Четох че в периода на цъфтеж т.е от пролет до есен се тори с тор за домати (имали същите нужди от компоненти)?!

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 13:48 от ~Биб~

# 202
Два дни бях на тръстиката Wink
Моите семенца дълъг боб клонят към тъмно кафеви, доста дребни. Използвах цялата опаковка за един ред, и при нас всичко е на капка. Посях го на 31.03. Ще докладвам като се покаже. На опаковката пише, че става 1,30 м. Аз ще го пусна да се катери по сезал, вързан между два тела и колове.
Грахчетата пак от 31.03. вчера бяха покълнали, видях две-три зрънца изкарани отгоре от някое попово прасе, здраве да е, аз винаги слагам повечко и за тях и за мравките.

Благодаря за съвета за клематиса. Без да знам за сянката се е получило точно така, просто на снимката не се вижда, защото съм почистила изсъхналото от розовата йонотера, която прави килимче около него (виждат се малко от нейните зелени лъскави листа долу вляво). Този южен ъгъл е много неприятен, почти нищо предните години не вирееше добре, но йонотерата понеже я дават за издържлива на суша и слънце, я боднах и тя бързо превзе малкото площ.

Тагетис сях навсякъде из градината няколко години между зеленчуците, обаче развих алергия към него. Имайте предвид, ако почнете да кихате и кашляте и да ви тече носа! На по-сухо остава по-нисък, където е до капково става по 1 метър висок. На есен събирах 2-3 буркана семена и винаги е излизал лесно, но изхвърлих всичко.....Това лято минавам на невен.

Магданозът още никакъв го няма. Но снегът не е повредил овошките, ще ядем кайсии Simple Smile
Рапорт даден. Приятен ден Simple Smile

Интересува ме дали ще мога да отглеждам пъпеш. Имам едно место 3 на 6, зад оранжерията.  Искам да опитам, но съм чувала, че са капризни и много място искали.
Действай смело. Нашето семейство отгледа м.г. цял декар пъпеши без да сме гледали досега и не направихме някаква колосална грешка. Набрахме тонове Wink много сладки и вкусни сорт Кехлибар.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 10:31 от Nothinger

# 203
  • София

Показвах снимки от засяването преди 20 дни Simple Smile
Не съм срещала толкова бързо поникващи и качествени семена пипер. Пу-пу!
Да живее Куртовската капия!

Бих сяла латинки вместо тагетиса. Една био земеделка твърди, че с латинки си опазва растенията от всичко Simple Smile Но купените семена дават много брак.

Хора, трябва пак да гледаме "Умно село" на на Доньо Донев... Където имало къртици нямало сляпо куче, вярно ли е? Да не хващаме и местим всички къртици!

# 204
  • София
Моят опит- торя с оборска тор, имам къртици и ако ги оставя без "лампа" докарват градината до "лунен пейзаж".
С "лампата" успявам да ги държа извън периметъра- едни 700 кв.м., но извън тях, вилнеят на воля.
За всичките години, да чукам на дърво, нито сляпо куче, нито попово прасе съм имала.

# 205
То не е ли едно и също сляпо куче и къртица?
За тагетиса, моя е бил на капково и сега ми е ясно защо ставаше толкова огромен,. Ползвах го като ограда между градината и пътеката. (Още се надявам за чая някой да каже)
За граха, аз садих....може би средата на март, или началото, вече мислех, че са замръзнали семената, обаче и при мен се показаха преди дни....
Отделно върху непоникналиге краставици в стириопорните форми сложих нещо.....може би кейл....забравих.... Сега като са на светло и топло в двойна оранжерия, започнаха да се показват.... Нямам идея как са издържали няколко месеца или да съм сложила там краставици отново и да съм забравила.... Нямам идея...
Обаче стигнах за себе си до извода, че след като нямам лампи и тнт, докато не се стопли, растенията спят и чакат. (Това и за граха)

# 206
Заслон страхотен е пипера. Браво! Heart Eyes
Моят не расте, не знам защо. Чакам от сума ти време да излязат същински листа.

# 207
При мен така уникално добре (засега) расте пловдивската капия. Растенията изглеждат супер. Дано така остане.
От лютите чушлета най-силни растения засега дава черната Шипка.

Ние сложихме вчера малко къдрава шарена марула и манголд. Грахът ми от преди седмица, още не е поникнал, но при нас е доста хладно.

Сложих да рътя пъпеш и бамя. Събрах кураж и ще ги слагам в парника при краставиците. Дано все нещо стане. Ще докладвам. За детето пъпеш, за мен бамя, че много обичам, а не се продава, освен в един леко съмнителен азиатски магазин.

Нямам търпение за новия сезон, а съм вързани ръце тази година заради бебето. Тъкмо голямото дете го бяхме свикнали редовно да ходим. Малкият мрази количката, мрази седалката за кола и ходенето и работата в градината са много затруднени. Дано се промени. Не се надявам на чудеса от тазгодишната реколта. 😅

# 208
~Биб~, става доматен тор за жасмин, става и тор за рози, само гледай ако е течен дали е концентрат и как се разрежда, да не му стане много. Истинския жасмин расте и в по-бедна почва, но ако е жасминоподобно иска повече подхранване.

И аз почнах да пазя картонените опаковки от напитки както ЗаСлон показа, но ще ги ползвам за цветя. Много силен, добре отгледан разсад на ЗаСлончето, трябва да е от хубавите саксийки Smiley

Зелени листа вече брахме и направихме една купа салата от садените тази година навън, въпреки че времето беше по-студено от миналата година. Flowers Seedling

Латинките все хващат едни черни гадинки и ги държа далече от зеленчука.

Някой сеща ли се за едновремешното българско название на "тагетес"? Nature SparklesИмаше го във всяка градинка обаче ми е изветряло от главата как се казваше, а сега гледам всички проговориха на латински и никой вече не го споменава Thinking

# 209
Турта е тагетес.
Кичестите сортове са като национално цвете в Непал, по храмовете е пълно с гирлянди в жълто и оранжево. Среща се на доста голяма надморска височина и съответно студ.

Общи условия

Активация на акаунт