Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

  • 10 388
  • 317
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 10 079
Тази година имам няколко купени от магазина за целта, за които имам надежда, че ще пуснат. Иначе от сайта хоби семена, юни месец може да си поръчаш филизи. Левче май беше корена, аз си поръчах от сорт миналата година, който нямах десетина корена. Моите тъй като рано ги заложих, като стане много дълъг филиза го режа и потапям в чаша, а останалото продължава да си расте и имам няколко корена от един филиз реално.

# 31
  • Мнения: 318
Взех един бобец да пробваме как ще е, пише че е саксиен, но ще го сложа директно в градината, растял като храст. Само се питам, като зелен дали ще е вкусен, или да го оставя като зрял?

Хубав този боб - миналата година го сяхме. Но нищо особено като вкус. Тънки са шушулките, кръгли, нямат ликО, след като се сготви обаче става тъмно зелен на цвят (при термична обработка лилавото изчезва).

# 32
  • Мнения: 891
Aila, страхотна реколта, помня я от миналата година! Може ли леко пояснение. Като отрежеш филиза и се посажда в земята. Бях чела, че се махат най-долните листа и се засажда полегнал. Така ли процедираш ти? Сложила съм два картофа на половинки (4 кофички), за проба. Да видим ще растат ли на нашето хладно лято.

# 33
  • София
  • Мнения: 10 079
Aila, страхотна реколта, помня я от миналата година! Може ли леко пояснение. Като отрежеш филиза и се посажда в земята. Бях чела, че се махат най-долните листа и се засажда полегнал. Така ли процедираш ти? Сложила съм два картофа на половинки (4 кофички), за проба. Да видим ще растат ли на нашето хладно лято.
Да махах долните листа, но аз още като ги махна от картофа и ги сложа в чаша ги премахвам, за да не садят потопени и листата във вода. След това обаче като цяло перпендикулярно съм ги садила, защото не бяха чак толкова дълги, може би със съвсем лек наклон.

# 34
  • Мнения: 4 363
Aila как ги приготвяш?
Купих веднъж сладък картоф, не беше одобрен от домашните. Днес майка ми заяви, че другата седмица започва да бланшира и замръзва картофите, за да ги запази. Ние рядко ядем пържени и се чудя дали да не опитам с няколко пакета. А доста картофи изкарахме.
Моите лехи нямат дървени конструкции. Просто са повдигнати. Миналата седмица се наложи да поливам, беше сухо, но последните няколко дни добре поваля. Надявам се вече да започне да се стопля.
Имаме ново попълнение в зоо къта двойка токачки. Съседа ги гледа свободно, обикалят околните къщи( буквално по покривите). Да видим ще успеем ли да ги научим да живеят затворени.

# 35
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 28 453
сладък картоф не се одобри много в класически картофени ястия, но като го изпекох цял, с кожата....
същинска тиква цигулка Simple Smile не напразно е "сладък" картоф.

# 36
  • Мнения: 10 893
У нас сладките картофи се радват на огромен успех под каквато и да е форма - овкусени и печени на резени във фурна, на фурна във фолио без нищо, в една яхния и разни други манджи, които в момента не помня.

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 19:30 от EmmaT

# 37
  • Мнения: 331
Турих днес най-накрая и чесън и балучки,надявам се да не измръзнат.Няма да бързам със салатите,че март още не си е отишъл😁

# 38
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 28 453
тумбел, чесъни, балучки и арпаджик не мръзнат. Simple Smile бодат се късна есен и има зеленко на масата от най-ранна пролет.

# 39
  • Бургас
  • Мнения: 1 209
Турих днес най-накрая и чесън и балучки,надявам се да не измръзнат.Няма да бързам със салатите,че март още не си е отишъл😁
Може и да не е късно за чесъна и балучките, но искам да споделя, че има разлика между балучките, които са едни кръгли лукчета, и едни други, които са малко сплескани лукчета. Аз го наричам турски лук, защото съм виждала да го предлагат от Айтоските села. Преди няколко години, търсейки балучки на една зеленчукова борса, която реално беше безкрайно бедна в края на деня, една дама ми каза, че плоските лукчета дават много зелени пера, докато топчестите балучки дават само едно тънко снопче пера. Оказа се права. Минаха няколко години и едва тази есен отново попаднах на един продавач на пазара, който имаше на масата си само плоски лукчета. Сега в градината имам отново от двата вида и виждам разликата. Та, ако есенно / пролетно време имате избор на лукчета за садене, да знаете, че има разлика.

# 40
  • София
  • Мнения: 47
Разсад за батати става и от не-био батат, пробвах успешно миналата година с батат от Лидл. Пускането на филизи ми отне доста време, почти 2 месеца (от средата на март до средата на май), но откакто тръгнат, растат много бързо.
За да направя разсад боднах един батат с повече "очички" отстрани с три бамбукови шишчета, така че да го потопя на 2/3 в буркан с вода (острият край да сочи нагоре). Филизите изчаквам да станат около 10 см., тогава отчупвам филиза заедно с коренчетата и веднага засаждам на постоянно място в лехата. Градината ми е малка и за да пестя място, боднах разсада в близост до телена ограда и привръзвах стъблата във височина - стана много красива зелена ограда.

# 41
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 1 226
Какво е "тумбел"??

Aila, невероятна реколта батати, аплодисменти! Smiley Не ми е хрумвало че става за домашно растение. Много ми хареса зелената част, ще пробвам тази година за декорация на някои кътчета от градината, ако въобще стане нещо разсад!

Бях чела, че най-подходящо за лакиране на повдигната леха, е ленено олио. Пази дървото и не е отровно.
Само да е чисто и истинско, че това за технически цели е смесица с химикали.

# 42
  • Мнения: 331
Ефи,"тумбел" принципно означава нещо тумбесто,закръглено.А ника е от книга на Джеръл Даръл "Моето семейство и други животни"😁

# 43
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 1 226
Джеръл Даръл ми го препоръчват още от училище, така и не го прочетох, ама има време Satisfied Сега както навън е студ, в оранжерията става супертопличко като се появи слънце и ММ го е обзел мерак да сложи столче вътре, та може и там да я прочета, докато наоколо се разнася аромат на прясно поляти домати Smiley

Търся някой ако знае име на сорт зелен боб с големи, доста широки шушулки бледожълти на цвят. Направо на масло става като се сготви, обаче се целя наслуки и все не улучвам точно такъв. По-широк от стандартни шушулки беше. Thinking

# 44
  • Мнения: 331
Няма да съжаляваш,сред феновете му си имаме приказка"не си ли чел Джералд Даръл,значи нищо не си чел".😁

Общи условия

Активация на акаунт