(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 369
  • 798
  •   1
Отговори
# 705
Храсти Еонимус имам, прави много гъсти и здрави корени, ще ти удържи склона. Но расте много, трябва да се поддържа.
Като прочетох за оградата си помислих, 150м. ще ги засадиш все някак, но после поддръжката ми се струва огромен труд. Зависи и колко време има човек за градината, но как се подрязва 150м плет например, как се премахват издънки, как се плеви, полива... Аз за да си спестя малко работа, край едната ни ограда ще премахвам лехата и ще оставя само трева до самата ограда. Така или иначе се коси, 50см повече не правят голяма разлика.

# 706
  • София
Доматите, пипера и патладжана бледите листа са категорично прегорени. Всички ги скопосах така тази година. Доматите вече си имат нови листа, хубави и зелени отгоре, а тези прегорялите ги махам постепенно. Патладжана също.
Пипера нещо ще оцелее. Днес насадих още. Счупиха ми майсторите някои от хубавите корена.. Ще видя ако са останали някои корена пипер да насадя, където не се съвземе.
Сложихме днес колчета на доматите навън.
Насадих и 5 божура.
Дайте идея какво мога да насадя в оранжерията, че се освободи доста място след като махнах салатата и спанака.

Последна редакция: нд, 23 май 2021, 09:33 от Aila

# 707
Покрай оградата - всякакви плодни храсти - малини, къпини, боровинки, бял, черен и червен касис, цариградско грозде, хинап, също лозички може. Хубаво дебело мулчиране с дървесен мулч и плевенето отпада.
Люляк също бих сложила, идеално държи наклон.

# 708
Благодарско за идеите!
Люляк има даже заема едно 3-4м...ще взема да го разсея още малко настрани.
Лозички имам двечки, пробвах да хвана нови, ама не мо се получиха, ще видя пак на есен дали ще стане. Косачки, тримери, всякакви бръмчачки имаме, не е проблем поддръжката. Аз 100 кубика клонаци сигурно изгорих за няколко месеца 😄 спец съм в щавенето. Ама нулирам и почвам на чисто, че беше джунглаааа още малко остава.
Има разни диви лози, мега подивели, изрязала съм ги до дъно, че бяха по една ръка дебели станали. Ако си пуснат пак ще ги култивирам по оградата в едната част.
Храстите Еонимус много ми допаднаха, аз също съм ги заглеждала, мислех, че са някакви лигуструми.. Ще ги проуча.

# 709
  • Русе/Germany
Днес сколасахме с мястото Simple Smile
Готово е вече, подготвих и редовета, остана само да се хвана да сложа доматите на новото им място Simple Smile

Качвам малко снимки на цветната ми радост ❤️

Скрит текст:

Това е частта която е за наслада и кафенце ❤️ зад тази къщичка има езерце с рибки Simple Smile

# 710
Ние изнесохме и тиквичките, изглежда здраво, дебело растение което би трябвало да не се влияе от времето. Smiley

Марулки бяха поникнали в оранжерията, тамън се показаха и нещо ги изгриза за една нощ Scream Досега не се беше случвало чак толкова напаст. Тези навън са си цели, което е още по-странно.

Поне ще се яде боб, миналата година го хвана слана и слагахме повторно по-късно, тази година уж студено, обаче го оставихме по-дълго вътре и е поотраснал.

Тука в мрежата има една клечка смокиня, спасих я миналото лято за някакви стотинки беше, не изглеждаше живо. Две пъпки има, нямам търпение да се разлисти. Не я чакам за плодчета, само за декорация ще се оформя.

Домат, краставица, патладжан едно до друго май не е ок за нито едното от трите.
По каква причина? Ние гледаме в оранжерия краставици и домат заедно, сгъчкани едно в друго. Патладжан ще слагам до тях тази година, ако има от какво да се опасявам, думай докато е време. Забелязах, че патладжана расте само като е топло, като застудее спира и чака, не знам дали ще стигнем до патладжанчета това лято въобще.

# 711
  • sofia
Имам разсад листно цвекло(или както го наричате манголд). Беше се самонасял и го оставихме. Ако някой иска, да казва.
Краставиците никакви ги няма...като застинали са и не мърдат. Студът ли ги пресече, нямам идея. Свеки каза, че днес ще сложи семки директно в земята, пък дано тръгнат.
Вчера бучках невен. Мъж ми прочел, че гонел вредители (не задълбах какви точно) и ми донесе една торба невен.
Дано се стабилизират растенията на всички. Вчера свекърва ми набучка пипер, но разсада си беше расъл навън.

# 712
Моите домати са обърнали негативната тенденция. Както е по план, най-напред са Афен - цъфтят и едва се вижда някой мини домат. Краставиците ми до скоро бяха в застой, сякаш показват вече признак на развитие. От всичко в градината най-бурно растат тиквите.  Тази година джанките с лупа да ги търсиш по дървото, за разлика от миналата.
Не знам какво продават по строителните маркети, но най-голям процент неуспех имам с лозовите пръчки.

# 713
  • Бургас
Краставици и домати едно до друго е ОК. В оранжериите си съжителстват добре. Навън, накрая на всеки ред домати, садя по един корен краставици от двата края. Да използват коловете и хоризонталните телове и сезали и да не се занимавам с тяхното връзване. И там им харесва.
Тиквичките, които бяха осланени и заложих нови семена, сега се съвзеха. Амбициозно растение. Добре, че не ги изкорених, а сега и новите се показват в саксийките. Ще трябва да  разчиствам място и за тях.
Манголдът се оказа много харесвано растение у нас. Посях го отначало заради особената окраска на листата- тъмно зелени големи листа с червени или жълти дръжки. Ама яки дръжки. Но в супа и баница те не се забелязват, за разлика от лапада.Самозасява се, както писа Веси, а един стар корен не се предава и след отсичане. Напускал е едни издънки , като че ли ще го яде цяло село.

# 714
  • Русе/Germany
Аз нали скоро се обяснявах за моите тиквички, та там където бях насяла семената сложих разсада който ми дадоха, сега гледам и от моите 1 коренче се показало 😂 у дома разсада 3 коренчета излизат, та ще има насяти тиквички, колко ще има реколта не се знае, но поне корени бол ще са 😂😂😂

Аз се захванах с един батат 🙈 понеже никога не сме сяли и идея нямах, че процедурата му е съвсееем различна от нормален картоф, бях го заровила със все израстъци де имаше 😂🙈 понеже никакъв не се появи го разрових да видя какво става, викам си я седни да прочетеш малко, прочетох и потънах в дън земя хахаха та го изрових пак, отчупих му израстъците 😂 и сега ги сложих във вода, а те някой даже и коренчета си бяха пуснали така както бяха заровени, срааам, но човек се учи докато е жив 🤷‍♀️ сега ще видим дали ще имаме добив на батат 😳

Иначе на шега сложихме 4 гнезда нормален картоф а те такива хубави станалиии, сега се бодна още картофи, така и така са прокълнати, поне да има за пресни да си вадим Simple Smile

# 715
И моите краставици са едни леко рахитични, уж се катерят нагоре полека, ама стъблата им са бели долу... И корнишони сях на семка, имат по 2 листенца, ще ги видим докъде...
Въпрос: две прасковки имам едногодшни, но не са рязани. Листенца и цвят пускат от две седмици, но много бавно и дребно. Може ли сега да ги поорежа да им помогна?  Гледам се оставят по 5-6 клончета на 2 пъпки, моите са като храстче 🙄Да не се пресекат?

# 716
  • София
Нещо е изцяло и орерязало които с нож и моите тиквички. Първо една даде фира по същият начин веднага след засаждането, но другите близо седмица си бяха ок. И днес като дойдох и минус 3 тиквички. Ще сложа нови семена, но охлюв ли ги яде и как да ги опазя?

# 717
Отрязано казваш, повече на попово прасе ми прилича. Днес съм на минус 4 пипера и 2 камби...
Поредните моркови и магданоз чакам да видя дали ще поникнат. Това е четвърти опит....

# 718
  • София
Отрязано казваш, повече на попово прасе ми прилича. Днес съм на минус 4 пипера и 2 камби...
Поредните моркови и магданоз чакам да видя дали ще поникнат. Това е четвърти опит....
Почти съм убедена, че е охлюв. Страдат тези близо до оградата, където е по-влажно. Попово прасе засега не съм видяла и нямам прегризан нито един корен домат и тази и миналата година.
На оцелелите тиквички на друго място в градината насипах около тях пясък..
Пръсках с нийм пак розите. Аз тряпя въшките, мравките пак ги домъкват. Прескочих едната пъпка, че имаше ларва на калинка на нея. Преместих една друга по-малка ларва на калинка там. Какво да ги правя, не искам да имат въшки розите, но не искам да трепя потенциални калинки Simple Smile
Онзи ден покрай бутането на покрива спасявах прилеп. Да знаете, че в Сф има организация, която се занимава конкретно с прилепи. Ако ви се наложи може да се обърнете към тях.

# 719
Ние имаме съсел на покрива 😁 като почнем да събаряме ще е приключение 🤣 иначе прилепи си прелитат...
Днес загърлях картофите, макар някои са да са се ооказали само 4-5 пръста... Като почистихме храсталаците им се показа слънце, надявам се да живнат.
Някой ашладисвал ли е дръвче? Имам едни диви вишни, ще се пробваме да ги правим череши...

Общи условия

Активация на акаунт