(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 376
  • 798
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря за приема!
Джей, аз много се изненадах, че може да си наеме човек градина в Германия.
Тук е много разпространено, дори в много градове има цели колонии от градини и понякога се чака с години за свободен парцел.

Вчера най-после спря да вали и довършихме грубата работа, вързахме малините и почистихме тук там поникналата трева. Но пък нещо ми е изяло едната тиквичка. Всички листа ги нямаше. Другите ги покрих с малко стърготини, да видим дали ще оцелеят. Ягодите цъфнаха и се надявам скоро да ни зарадват.

Скрит текст:

# 691
  • Варна
А при на е такава суша ... Не е казвало от месеци. И зимата беше сушава.....Миналата година кладенците пресъхнаха през август. С тези темпове на засушаване тази година може още юли да приключи цялата реколта Sad

# 692
При нас точно обратното - тази година ни удави. Изгнихме и мухлясахме. Само сивотия и дъжд.

Ако тръгнем да се местим някога отново, ще е основно заради времето. Кошмар ми е.

# 693
При нас е слънчево и топло по принцип, но тази година е извънредно влажна и студена, наистина.

# 694
Не съм писала отдавна, само чета.
В Холандия това е най-хладната пролет от 30 години насам според статистиката. Тук сме от 2017-та и толкова гадно време не е било досега. Днес имаше силен вятър и дъжд, вчера градушка.
Моите домати, пипер, патладжани са в лехата на открито от 9.05. Не ми изглеждат много весели, но не са и зле.
Вече нямам амбиции за нищо тази година, освен зелена леха с лук, чесън, марули, репички, моркови.
Ягодите са чудни, подправките също и другото каквото стане! Не искам да се ядосвам вече.
Краставиците разсад пожълтяха, а семената сяти директно навън все още не никнат. Три вида сложих, значи не е от семето.

Малко китки и снимки от мен.
Скрит текст:

П.С
Явно се практикува това в тази част на Европа. Тук открих място с лехи за любители градинари, където можеш да си наемеш парцел за година. Тези дни ще снимам и доматките.

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 01:46 от ~Биб~

# 695
Биб, и при нас е кошмарна пролет. Не съм гледала статистика, но ние сме от 9 години тук и категорично е най-лошата.
И нашите чушки са точно от 09.05. навън, мъжът ми вчера ходи до градината, каза че са много нещастни. Много ще ме е яд, много ги гледах, а и някои са редки сортове.
Крастаеиците първо ми ги изядоха голите охлюви. До една. Сега чакам евентуално нови да поникнат. Грахът, хем купих скъпи семена и го пазим с мрежа против птици и гранули срещу охлюви, никакъв го няма. Миналата година края на юни имахме огромно количество.
Репи и репички паднаха и те жертва на охлювите. Има частично оцелели.
Тази година само се разочаровам и стресирам с градината. Обещах си, че няма повече. Колкото, толкова.

Редактирам се: 5,9 градуса по-ниска средна температура за месеца, сравнено с миналата година. От 1980 една от най-студените години. Май месец още не е в статистиката. Според мен и той ще е рекордьор.

# 696
  • Русе/Germany
В Германия има много градинки за наемане, но вече е мнооого трудно.
Записването за наемането на градинка към градовете отнема мнооого чакане, минимум 5 години, може да се чака и 10 години 🤦‍♀️
Преди имаше гори в които беше разрешено грилването, но вече доста ги забраниха и търсенето на градинки се увеличи.

При нас тази година е адски дъждовна 😢 не мога да смогна да си засея разсада, а преди да това трябва да пресеем цялото място, че беше райграс и останаха мнооого коренаци Sad
Вчера насях 1 ред домати, на снощи пак валя и днес май няма да стане да оправим почвата за сеене. Ужасно време 😏 А такъв вятър духашеее, на всяко коренче слагах пръчка е връзвах, иначе го събаряше.

Слагате ли патладжан да пипера?
Моите са подредени пипер, патладжан, краставички, домати, дали ще му е добре така? И на колко листа и колко см висок слагате патладжана?

Да се оплача от мравките, няколко репички направо да ги изгризали 🤦‍♀️ четох, че щом има мравки имало и листни въшки, не виждам да има, но репичките (червеното) е цялото изядено 🤷‍♀️ то направо си е мравуняк...

# 697
  • София
Вчера бях до къщата и ми се дорева. Насаденият навън пипер е загинал всичкият. Не го бях аклиматизирала и тотално е изгорен от слънцето, някои само се оцелели, но част от тях пък са изядени. Подобна е съдбата и на част от патладжана. Поне доматите са се пооправили, днес мисля да им сложа колчета.
Скрит текст:

Ягодките се чувстват добре имам една почти узряла и доста, които са побелели и скоро ще узреят
Скрит текст:

Граха съм го насяла доста нагъсто на места, но така ще го оставя, даже и на по-високият няма да му слагам колчета да се оправя. Решила съм близо до него да насадя началото на другият месец сладкият картоф с идеята, че като махна граха ще му освободя място на батата.
Скрит текст:
Манголд, втора година и вечният лук изпратен ми от ЗаСлон.
Скрит текст:
Ръгбитата в оранжерията вече цъфтят, до тях Идеала, със същата височина и възраст, тъкмо пускат зачатък на първа китка.

Малкото чери със седем китки вече и цъфтящо. Ще видим какво ще излезе

Сърцето на Албенга с раздвоено стъбло.
Скрит текст:
Земна ябълка от магазина, която насадихме и се хвана.
Скрит текст:
И нека бутането на покрива започне сега Simple Smile
Скрит текст:

# 698
Айла, жалко за загиналите растения. Много ти се радвам на ентусиазма, градината ти изглежда чудесно.
Много е трудно, когато не си живееш при градината, някое растение все ще пострада, като няма кой да го обгрижи в правилния момент. И аз дето градината си е при мен, след работа ако ме домързи да я погледна два-три дни поред, после съжалявам, все нещо има....

Миналата седмица засадих два диви домата в цветната леха. Оттогава не е спряло да вали Grinning поне не се занимавам с поливане. Днес май ще вадя всички навън, омръзна ми да ги дундуркам вече.

# 699
Домат, краставица, патладжан едно до друго май не е ок за нито едното от трите.
Айла, ягодите са за завиждане. Манголдът повече ми прилича на цвекло, може защото е млад. При нас е с тъмнозелени листа и бяла черта по средата. Спорна работа и хубаво време, че без покрив.....

# 700
Aila, сигурна ли си, че пиперът е тотсл щета? Начинаеща съм, занимавам се с любителско земеделие от 3-4 години, но никога нищо не аклиматизирам. Винаги пиперът го купувам на снопче, без кофички и веднага го садя. Налее доста, преживява някакви си негови "катарзиси", даже първата година мислех, че е покойник, но си прокара нови листа и брах доволно. Тогава ми казаха, че бил нападнат от въшка. Този, от мерак, го засади сигурно преди 3 седмици, може и повече. Същата работа, пррболедува си  и сега е тръгнал. Не знам, дали се виждат долните бледи листа.

Ако го напръскаш с малко листна тор, дали няма да се оправи?!
Патладжан насях заедно с пипера. Не мръдна и милиметър височина, докато не се затопли, сега е добре. Това на патладждана, дали не е мана?! Краставиците ми имаха нещо подобно и в аграрията ми казаха, че било вид мана, пренасяна от акари. Напръсках и сега са добре.

# 701
Според вас, какъв е проблемът на тези тиквички  - намират се в парник, там е отгледан разсадът от самото начало. Вътре има домати иначе. Почвата, твърди мъжът ми, е била суха. Аз го обвиних, че е преполял. Вчера поля с течна био тор, уж да живнат.

Другата ми грижа са лютите чушки. Това изгорено ли и или болно, как мислите?

# 702
И при мен почти всичко се маноса, та на ново си правих разсади.

# 703
Такива чисто бели петна имах на някои домати. Мисля, че бяха сварени - обилно поляти и на силно слънце в парника. Откъснах поразените листа, оттогава не са имали нови петна.

# 704
Айла, аз тая година 4 пъти садих, докато хвана по кое време се случват нещата, от март месец съм почнала, домати на блъди мери няколко пъти успявах да докарам... съответно после разсад наново 😂😂😂
Бабите наоколо казаха май, че се слагат началото и по Великден каквото засях, всичко се хвана. Чушки и аз имах такива, и домати, и краставици... 😔
Вече връзват тиквушкитр, черешите са почнали да червенеят, ягодите и те.. А грахчето никва идея на какво разстояние се сади, моето е на една педа хахах много плешиво ми е 🤣
Сега съм взела едни нещастни последни доматчета да сложа, ама пък трябва да измъкна един дънер преди това, че да им намеря място.
Завиждам ви за покрива, ние само отлагаме бутането, айде още малко ограда, още малко... Ама ММ вече каза, пъреият уикенф на юни почваме с къщата.
Че ми омръзна вече с тия лопати и бъркачкииии...

И като казах ограда, бая е нашата, 150м, и само й се чудя какво да сея покрая... Особено има някои места доста на склон, та ми се иска някаква хващливс разстителност да държи почвата..
В едно ъгълче яко малини и боровинки съм намислила... Ама още 130м никва идея кво да ги правя 🙄

Общи условия

Активация на акаунт