(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 377
  • 798
  •   1
Отговори
# 675
Това за 5-те корена на половин метър ми напомни за миналата година - тогава садих домати за първи път (иначе и баба ми сади, и майка ми, и свекърва ми... ама само с гледане явно не става 😆).
Та направих 3 реда - между корените в един ред разстояние около 50 см., а между редовете около 30 см....и точно тогава мина един дядо покрай мене и ми вика “Много нагъсто ги садиш”... и аз взех, че извадих средния ред и го преместих 🤪 Като почнаха да растат тия ми ти домати... джунгла стана...Не можеш да влезеш ни да връзваш, ни да береш, то всичко се оплело яко... Не ми се мисли какво чудо щеше да е ако не бях преместила реда...

# 676
  • Варна
Аз много се обезсърчих вчера.
Я сега.....приказки Hug
 НЯма да се отчайваш! Не лесно, вярно, особено в началото и особено ако трябва да ходиш на работа и да търчиш и на вилата, ноооооо.... като се раззелени и всичко тръгне да цъфти....е, тогава разбираш, че си струва.
Горе главата!
Доматите и при нас ги обрули вятъра, дано няма трайни поражения. Другата седмица татко си е наумил да пръска срещу мана, че с тези ниски температури и влага да изпревари събитията. Две години поред заради многото влага добивът на грозде е половината от нормалното - изхвърляме почернели и спаружени, недоразвити зрънца.

# 677
Моят любим е хоум офис на вилата. Доматите бяха завити в тунелче, но нямах много огънати железа за всеки корен и като валяло, найлонът пропаднал. Съответно имам един счупен корен по негови думи. Преди това обаче направи страшна драма как не можело така да се гледа градина от разстояние Joy
Днес пак вали и ше видим какво ще стане. Имам много разсад още в оранжерията, но не остана време да обработя останалата част от градината и да го насадя.
За първа година благодарение на лампите на Айла успявам да отгледам хубав разсад. Много съм горда Grinning

# 678
  • София
Здравейте, гледам няколко вида подправки на терасата - босилек, мента, магданоз. Днес забелязах, че босилекът ми е нападнат от листни въшки (едни светлозелени, добре окръглени, насмукали са се с полезности явно). Преди ги имаше по мушкатото, пръсках го със сапунена вода, но подправките не посмях. Можете ли да препоръчате нещо за спасяване на подправките? Не знам дали и тях да не ги пръсна със сапунена вода, после и без това ще ги мия...

# 679
  • София
Сапунена,  но вземи единствения сапун,  който е само сапун - зехтинов, евтин, от Джъмбо. Само там го има и според мен само с него може да се ядат зеленолистните след отмиване. Всички останали са страшно химизирани. По-късно ще направя снимка

# 680
  • София
Много благодаря!

# 681
  • София
За първа година благодарение на лампите на Айла успявам да отгледам хубав разсад. Много съм горда Grinning
Много се радвам, че съм помогнала. И при мен в началото, докато ползвах лампите вървеше по-добре, но от тогава съм го зарязала.
Момичета аз приключих със саденето на домати, но ми останаха хахави корени от сайта хоби семена. Някои корена на нищо не приличат, но има и прилични, които по моят опит, ако се насадят след известно време се оправят. Ако има желаещи ще пусна списък с това, което е останало.
Eто така изглеждаха злощастните ми домати няколко дни след засаждането навън, след слънцето...
Скрит текст:

По подобен начин обаче изглеждаха навремето и след насаждането в оранжерията същите Ръгби, а сега вече изглеждат така.
Скрит текст:

Всъщност в оранжерията са доста по-големи вече, това е стара снимка, имат няколко китки вече цъфтец и долните цъфтят.
Вече и тези навън се пооправят Simple Smile
Все пак и моят извод е че не е ок да го правим саденето помежду другото на неаклиматизирани за слънце домати и садени в най-големият пек , след това неполивани няколко дни, след това пък порои. Добре, че се оказват издръжливи и се справят с моето майсторство...

# 682
  • Бургас
Момичета, мисля, че не бива да се притеснявате за доматите. Те са доста инатливи растения. Много хора, които си купуват разсада, когато култучат някое растение, бодват колтука на празно място и той си пуска корени и си тръгва. Дори и като ги садя при слънчево време, те изглеждат увяхнали, но после се съвземат. 
   Вчера като връзвах доматите в оранжерията, видях че някои са за колтучене и ги започнах, но миналата година доста корени ми се затапиха, по необясними за мен причини и затова сега не отстранявам абсолютно всички фриволни израстъци,  за да мога да "ползвам" някой, ако върхът се затапи.
 По повод на прасковите, се присетих да спомена, че костилковите дръвчета, когато се посадят от костилка, в голяма степен запазват качествата си. Аз също бях изгледала една праскова от костилка на съседите, и беше много близка до вкус на оригинала. А това че не бяха толкова едри, колкото техните, може да е зависело и от други неща. Със семковите дръвчета не става така.

# 683
  • София
Да споделя, че тези пожълтелите листа не се оправят, просто горните са читави, а тези след време ги отстранявам.
armeria  някъде четох, че едрите розови домати често им се случва да се затапят или да се раздвои стъблото и точно това, което правиш се препоръчва.
Трябва и аз една праскова да насадя от семка. Ако имате ще съм благодарна да изпратите лятото някоя костилка, да опитам.

# 684
  • Бургас
Точно "Розово сърце" и "Алено сърце" гледам от няколко години. Сега пробваме и "Розов дар"

Това е ирис, който съм извадила от една рехава гора в Странджа. Единственото растение, което е решило да живее в двора ми, след като го извадих от естествената му среда. С анемонии и една невзрачна полянска орхидея не ми се получиха нещата и след няколко години загинаха. Знам, че природозащитниците не одобряват такива действия, но ....не мога да се спирам.

Това е момкова сълза и един обикновен  чесън, който преди няколко години боднах на най-неподходящото място, за да ми е "под ръка" и той се изживява като декоративна трева. Дори не съм го пробвала на аромат

# 685
Миналата година така нещо ми беше изгризал ли корена на един домат и той беше на умирачка. Долните листа също изглеждаха много зле. Отрязах върха му, който беше останал здрав и го боднах. Стана хубаво растение, което в последствие носи до късна есен домати.

ЗаСлон, препаратът за охлюви пише, че е безвреден за домашни животни и таралежи.

# 686
  • sofia
Трябва и аз една праскова да насадя от семка. Ако имате ще съм благодарна да изпратите лятото някоя костилка, да опитам.
Торба ще ти събера, а може и някоя фиданка да откопаем есента. Из двора никнат навсякъде.

За доматите слушам свеки... садихме ги на разстояние 60см на 60 см, по два корена (така ги бях пикирала). Каза, че братята се махат до първия цвят, после не се разправя с тях. Аз не съм задълбавала все още по темата.

# 687
На кое казваш "братята", на колтуците ли или после вадиш единия корен и остава само един?

# 688
  • sofia
На колтуците. Още не съм баш наясно с терминологията, която пък е различна в различните райони Smiley
А, не се вадят, заедно си растат.

# 689
  • София
Веси мерси за прасковата.
Аз тази година ги садих доматите на около 40 см по един корен. На лехи,  като между двата реда в лехата също разстоянието е 40 см, но доматите са на зигзаг един спрямо друг. Между лехите има по 80-90 см разстояние. Ще видим дали ще ми е удобно така и дали ще им е ок на доматите.
Пипера пак е на лехи, подобно почти на доматите, само че са по два корена на едно място с малко разстояние 5-10 см един от друг. Иска ми се хем да се подпират хем да имат да растат и самостоятелно коренчетата. Това са мои интерпретации и решения, ще видим какъв ще е резултата Simple Smile

Няма ли да се стопли най-накрая, ужасно ми е студено тези дни.
П.П В събота почваме ремонта, всъщност бутането и новото изгреждане на покрива на къщата. Дано всичко да е наред и да не вали както вчера и днес, докато все още няма покрив.
П.П.П Отидох за още възглавници за европалети от Кауфланд в Мл3, но са свършили. Ако някои забележи останали бройки някъде ще се радвам да ми пише.

Общи условия

Активация на акаунт