От 2 април Болница „ВИТА“ предлага на своите пациенти иновативен начин да получат достъп до професионалните услуги на лекарите от „ВИТА“ за консултация и лечение през смартфона или през таблета си чрез така наречената телемедицина.

Интервю с д-р Анна Савчева – медицински управител на ДКЦ „ВИТА“


Д-р Савчева, какво представлява телемедицината?
Телемедицина означава консултиране с лекар от разстояние, чрез свързано с интернет устройство – компютър, таблет или смартфон. Всъщност, това е нещо, което много от нас практикуват отдавна по телефона, чрез мейл или с помощта на интернет форуми. Съвременната платформа Healee обаче е създадена специално за връзка и достъп до медицинско обслужване от разстояние. Тя предоставя много удобен начин на работа – и за пациента, и за лекаря, като подобрява медицинската услугата на всички нива.

Как се прави това?
За да получите достъп до консултация, първо трябва да свалите приложението Healee от App Store или Google Play или да ползвате app.healee.com. Healee се използва лесно – просто влизате в приложението и се свързвате с Вашия лекар за секунди. Времето между появяването на проблема и първичната консултация може да бъде сведено до няколко минути. В сегашния момент на изолация и ограничения за много хора това е единственият достъп до медицинска консултация. Можете да се свържете с лекарите на „ВИТА“, където и да сте, без да се налага да излизате от дома си.

Как да избера лекар?
Тук ще намерите кратко представяне на лекарите, които са на Ваше разположение и които очакват Вашите въпроси. Може да си изберете специалист, който отговаря на Вашите оплаквания, както и да се свържете с лекар, който вече Ви лекува.

Това платено ли е?
Да, както всяка услуга, тя се заплаща. Лекарят ще Ви изпрати покана за плащане преди консултацията или ще бъдете таксуван само след като лекарят изпрати покана за плащане и отговори на запитването Ви.

А рецепта мога ли да получа?
След като се свържете с лекаря, ще може да опишете проблема си и да поискате онлайн консултация. Преди консултацията е възможно той да Ви попита за допълнителна информация – медицинска история, лабораторни резултати, изображения. След това лекарят ще отговори с информация за състоянието Ви заедно с терапевтичен съвет. Платформата позволява да си обменяте медицинска документация, снимки, изследвания, образна диагностика, като системата гарантира максимална сигурност и конфиденциалност на информацията.
Приложението е създадено в пълно съответствие с изискванията за съхранение  на информацията и надеждно пази информацията за Вас и Вашите проблеми. Лекарите също така имат право да издават и рецепти чрез приложението.

Тази услуга ще съществува само по време на извънредното положение или ще действа и след това?
Платформата е създадена още преди епидемията от COVID-19 и нашите лекари работят по този начин от доста време, но сега става все по-актуална по време на ограниченията за прегледи и лечение.

А може ли да се оказва помощ на хора, които се съмняват, че имат симптоми на COVID-19?
Да, помислили сме и за това. Чрез тази система имате възможност за консултации при трима от нашите лекари, в случай че имате съмнителна симптоматика и не знаете как да постъпите. Специалистите в пряк разговор ще Ви ориентират и ще Ви помогнат със съвет и насоки как да действате в зависимост от Вашето състояние.Тук може да разгледате профилите на лекарите, които могат да Ви помогнат.
Ако пък напрежението от извънредната ситуация създава у Вас тревожност, депресивни състояния или нервност, бързо може да свържете с психолога ни тук!

Надяваме се да Ви бъдем полезни с този иновативен метод на лечение и нашите консултации да станат неотменна част от професионалните медицински услуги във ВИТА.
Очакваме Ви!

Последна редакция: чт, 09 апр 2020, 10:23 от Редактор***