(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 026
  • 798
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Каква е разликата между манголд и това цвекло, което не прави глави? От последното винаги има по двора, свеки го сади, ама не съм задълбавала по темата. Като готвя нещо зелено, бера от каквото има в момента и редовно мешам зелениите. Аз лично, едиствено лободата разпознавам като по-специфичен вкус в супа или баница. Другите са ми все тая.

Оф, и ние имаме една камара клони, (повече от обичайната), ама хамалогията по изнасянето никой не го влече. Трябва си каруца Mr. Green Преди няколко седмици разглеждах клонотрошачки с идеята да набутам материала в чували (дали за горене, дали за компост) за по-удачно съхранение.
Веси и аз гледах клонотрошачка. Може да си вземем една обща Simple Smile

# 136
  • Бургас
Поръчах найлон, 150 микрона за 1,10 лв. квадрата. При положение, че няма да е целогодишно на оранжерията, мисля, че е добре.
Веси, защо няма да е целогодишно ? Когато сме слагали найлона напролет, закъсняваме със засаждането на салатите. А ако си направиш разсад есента и ги насадиш, зимата ще си стоят вътре, и макар че няма да нарастват, ще дръпнат рано напролет много бързо.

# 137
  • sofia
А, аз чуждо не ползвам. Ще вземе да даде фира баш в моите ръце.
Gerundiq, каква е твоята? Тези, които гледах не бяха много големи, електрически, с кош отдолу, за клони до 45 мм. Около 25 кг тегло. Сума ти клипове изгледах...добре, че има ентусиасти, които снимат всичко Smiley
Айла, може Simple Smile

armeria, щото сме го сбутали парника плътно да малините и прасковите покрай оградата и няма минаване. Отделно, че е много грозен Satisfied
Махаме найлона, а по края на конструкцията пускам тиквите.

# 138
  • Бургас
Като пишете за клонотрошачки, да кажа, че в Бургас , като режат клоните на дърветата, веднага ги мелят с "нещо" и го изстрелват през една тръба в малко ремарке. Тук събираме разделно отпадъци и ги предаваме в мобилни пунктове и събираме точки. Сега очаквам за миналата година да ми дадат някоя 5-литрова тобричка с компост, който на практика е точно смлените клони. Виждам по парченцата. Има вид на опечено. Всичко това е с идеална цел, , докато ми писне да събирам кенчета, капачки от буркани и всевъзможни отпадъци и да ги сортирам,И да разнасям от селото в града, но още ме влачи инерцията. Но ми е драго, като изсипвам тези торбички с компост в градината си. Не е си нямам едно ъгълчев двора, където също работя по въпроса.

# 139
  • sofia
А, тези са за големи обеми и цената им е от 1500 лв. нагоре. Такива дават и под наем, ама си заслужава, ако имаш гора за обработване.
Аз говоря за едни малки плюнки, дето струват около 400 лв.

Похвална е инициативата на вашата община.

# 140
Надробените клони, ако са в по-голямо количество, могат да се ползват за мулчиране на градински пътечки между лехите, или в оранжерия.

За засяване директно навън забелязх, че колкото по-топло  е когато засея, се развиват по-добре и бързо настигат ранно засятите. Затова вече сея в края на указания период, ако е възможно засяване от март до май, сея през май.

Момичета, как сеете краставици? Нещо май съм запомнила, че не се пикират. По едно-две семенца в отделна кофичка ли да слагам?

# 141
Вие как сеете тиквички и тикви? Направо в земята или на разсад.

# 142
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
краставици, тикви и тиквички сея направо.
пробвах с разсад една година, но засетите направо в градината бързо настигнаха разсада.
той пък, докато преболедува пренасянето,  минава още време.

# 143
краставици, тикви и тиквички сея направо.
пробвах с разсад една година, но засетите направо в градината бързо настигнаха разсада.
той пък, докато преболедува пренасянето,  минава още време.
А рътищ ли ги преди това?

# 144
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не. семената ми са купешки и ако ги рътя всичко, с което са обработени срещу 'сечене", инсекти и гниене ще замине.
Sad

# 145
  • Бургас
Аз винаги рътя семената от краставички и тиквички.Сега, за оранжерията подготвих 10 семена от краставички, посети по едно в чашка за кафе на 24.03. Поникнаха на 28.03. Бях ги наредила в тарелка и цялата - в найлонова торбичка, в стаята. Като поникнаха, само махнах торбичката и през деня-навън, вечерта- в стаята. Не вярвам нито на времето, нито на синоптиците и затова ги прибирам. Ще ги сложа в оранжерията, когато посадя там и доматите. Може би към края на април. Имам съседки, които са посадили домати в оранжериите, а краставички -навън. И всяка вечер ги обгрижват- завиват с плат...Аз понякога напускам селото и няма как да върша подобни манипулации. Стига ми да разнасям разсади с колата. Но като са в кофички, когато ги посадя не боледуват от пресаждането. За третирането- не знам. Само като поникват краставичките, виждам червената люспа на семката. А бе,....панаир голям.
+

# 146
И аз правя разсад на краставици и тиквички сега, а след това май - юли направо в земята. В събота приготвих 5 кофички тиквички и 5 краставички,  тиквичките слагам към края на април в градината, миналата година на съседа вече с цветове бяха когато ги премести. Първите седмици ги покривам с отрязана туба, тук слани има до Гергьовден. Тикви направо в градината в началото на май.

# 147
Тикви сеем направо в градината. Краставички и тиквички - понякога правим разсад, особено ако видим, че годината е назад и доста време е кално. Но наблюденията ми са като на Добри, няма осезателна разлика в растенията, които са от разсад и от директно засетите. През лятото пък директно сеем краставици , за да има за по-късно реколта. Не рътим семената.

# 148
От всичко по-горе правим и разсад и сме сяли директно в градината. Не съм правила научни наблюдения Wink, единствено съм сигурна, че не е ли топло, нито краставици, нито тиквички тръгват. Имала съм изгнили в гнезадата навън в двора.Когато са в кофички, дори да закъснеем няколко дни, няма опасност от студовете, защото всичко е в оранжерия. Няколко години имаше студове началото на май, а по нашия край изнасяме навън след 1-2 май.
Утре ще сея грах и аспержов боб, а да видим, какво ще стане, луната е подходяща Simple Smile
Доста краставици съм засяла предните лета, но супер полезни са ми клипчетата на моя любимец градинар в този канал:
https://www.youtube.com/watch?v=gLUpH9SiczI
Всеки ден пуска по нещо и обясненията му са прекрасни.
Тазгодишния клип за краставици:
https://www.youtube.com/watch?v=aRYIggiRftA

Знаех си, че тук ще има хора с мислене като моето, за жалост домашните не ми се връзват на ентусиазма и био-идеите, които бълвам непрекъснато Wink За дробилки и аз гледах, защото искам да използвам всичко, което се реже в двора и да правя мулч. За домашна употреба намерих ето тези:
https://www.olx.bg/d/ad/drobilki-za-kloni-i-plodove-CID262-ID8ko … bbb15d04;promoted
предполагам, за малки количества ще стават. Още го обмислям.

Последна редакция: вт, 30 мар 2021, 10:06 от Nothinger

# 149
С клони ако мулчираш няма ли да им дойде много на растенията? За леха сигурно става, да покриеш около китките колкото да не расте трева. Или пътека да си направиш също става. У нас падат листа от дървета и се мулчират по мързеливия метод Smile

Да покажа съвместителството между подправки и цветя, една някогашна цветна леха, която си харесах за "ароматна градина", но ММ все се оправдава че луковиците били много надълбоко и било трудно да се вадят и местят. Междувременно аз садя подправки наоколо, домати боцнах миналата година самосиндикално, и си играем на инат.

Киселец, чивес, магданоз и минзухари

Мащерка и мускари, тамън цъфнаха

Очаквайте, камбанки и градински чай Smiley

Общи условия

Активация на акаунт