(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 025
  • 798
  •   1
Отговори
# 150
Много е хубаво, но мен по принцип много ме е страх от отровни треви, и като знам момината сълза че е отровна, не смея да смесвам цветя и билки...

# 151
  • sofia
Скрит текст:
От всичко по-горе правим и разсад и сме сяли директно в градината. Не съм правила научни наблюдения Wink, единствено съм сигурна, че не е ли топло, нито краставици, нито тиквички тръгват. Имала съм изгнили в гнезадата навън в двора.Когато са в кофички, дори да закъснеем няколко дни, няма опасност от студовете, защото всичко е в оранжерия. Няколко години имаше студове началото на май, а по нашия край изнасяме навън след 1-2 май.
Утре ще сея грах и аспержов боб, а да видим, какво ще стане, луната е подходяща Simple Smile
Доста краставици съм засяла предните лета, но супер полезни са ми клипчетата на моя любимец градинар в този канал:
https://www.youtube.com/watch?v=gLUpH9SiczI
Всеки ден пуска по нещо и обясненията му са прекрасни.
Тазгодишния клип за краставици:
https://www.youtube.com/watch?v=aRYIggiRftA

Знаех си, че тук ще има хора с мислене като моето, за жалост домашните не ми се връзват на ентусиазма и био-идеите, които бълвам непрекъснато Wink За дробилки и аз гледах, защото искам да използвам всичко, което се реже в двора и да правя мулч. За домашна употреба намерих ето тези:
https://www.olx.bg/d/ad/drobilki-za-kloni-i-plodove-CID262-ID8ko … bbb15d04;promoted
предполагам, за малки количества ще стават. Още го обмислям.
Тези е хубаво да се отиде на място, да се пробват и да се избере.
До колкото разбрах са два вида - едните са бързооборотни и правят доста ситна дървесина, другите са по-бавни (друг тип им е ножа и рязането) и малко по-едро изкарват.
Аз ей тази харесах - https://www.youtube.com/watch?v=QhZbT_Ceylw. Намерих я за 350 лв. (на промоция).

# 152
И аз много харесвам смесени лехи. При мен цветята са с приоритет, досега имах подправки между тях, ако стане разсада от див домат, и той ще замине в цветната леха Grinning
Ефи, аз не слагам мулч от клони директно до растенията, само на празните местенца между тях, да пази влагата и да пречи на плевелите.

Змей, отровността Grinning не се предава от едно растение на друго. Само като береш, внимавай какво е. Аз имам момина сълза, затова не смея да си засея див лук, защото много си приличат. Но повечето подправки просто няма как да ги объркаш с друго.

# 153
Прабаба ми, която беше и билкарка момината сълза и други подобни отровни разни ги беше разпределила отделно Joy
Обаче всичко имаше в този двор, билки и цветя навсякъде. Беше като райска градина и така ми остана в спомените от детството.
Моите ягоди от корен полудяха. Тази седмица времето е прекрасно и всичко расте с часове!! Утре ще ви ги снимам.
Повече от 60 лалета чакам да цъфнат, даже мъжът ми вече ми има доверие и ако искам лехи цветни или зеленчукови е готов да помага Stuck Out Tongue Winking Eye
Eфибуш, хубаво е! Остави ги. Иначе луковиците на минзухарите не са на дълбоко.

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 12:06 от ~Биб~

# 154
Много полезна тема. Сложила съм лук - за зелен и отделно за глави. Вчера сложих направо в градината и салатки, каквото и когато стане. Тиквички на разсад, въпреки че можеше директно в градината. Кориандър семе, саморазсадил се джоджен, девесил и магданоз.
Миналогодишни ягоди също, само ги почистих.
Дали на втората година магданозът ще ми направи корен?

# 155
  • София/Варна
Няма да направи корен, ще цъфне и ще имаш семена. Кореноплодния магданоз май се води пащърнак.

# 156
Пащърнака е съвсем друго растение.
Магданозените сортове са различни -  има такива, които правят големи корени и други, които са за листна маса.

# 157
  • София
Герундия, пащърнакът няма нищо общо с магданоза за корени
Листата на пащърнака не се консумират, бях чела, че са отровни.
ПП Обаче преди година търсих пак информация и не намерих.
Листата на магданоза за корени имат само формата, но не и аромата на листния магданоз. Предимно целулоза са. Соковете отиват в корена.
Много обичам и двата корена:)
Гледат се лесно, препоръчвам!

# 158
Благодаря. Тази година ще си оставя само малко магданоз за семе.

# 159
Листата на пащърнака са ядивни, имат приятен аромат като него. Младите листа да крехки. Бях чела, че намаляват дискомфорта при консумация на бобови.

# 160
  • Бургас
Да  покажа една много лоша снимка на едни много хубави тиквички. Кръглите- ясно. Те са кратуни, колкото детска глава. А дългите са т.н. Режещи се тиквички. Сях ги едно лято до две млади круши и като ги привързах, се качиха на клоните и висяха от там. Атракция голяма. Може да висят и на асмалък. Пробвах да отрежа половината от една, но обещанието, че ще продължи да расте не се сбъдна. Краят доста закърня. Но не това е важното. Ако се оставят да узреят , тиквичките са много, много трайни. Една Коледа всички рисувахме тиквички, а сега пак по Коледа ги окачвам на няколко дръвчета за украса. Държа ги в къщи, от двете страни на няколко корниза, но ми се струва, че до  декември е далеч и трябва пак да се похваля. Затова  окачих на прозорец и врата тези. Сега им е времето за засаждане.

Скрит текст:
Лелеее, снимката  е ужасна. Като капак - втората дълга съм я отрязала. Ще се хваля по-подготвена друг път.. Вие сега купете семената и сейте.

# 161
  • sofia
Това са едните ни любими тикви.
Ето ги, само че в буркан с кисели краставички. Като узреят и за баница, и само печена тиква, пак са супер.
Скрит текст:

А това са другите любими тикви. Тази е дълга ок. 80 см. Зелена я режа на тънки шайби и пека със сол и олио. Става и за ориз с тиквичкии крем-супи. Зряла също е много хубава и става за баница и печена. Днес ходих до майка ми и си разделихме последната. Хич не се сетих да я снимам зряла, а вече е употребена.
Скрит текст:

И двата вида ги предпочитаме пред "обикновените "тиквички", но им трябва конструкция за катерене.
Като се отреже края закърнява, но тялото продължава да се налива. Най-малкото не се разваля и може след седмица-две да се отреже другата част.

# 162
Забравих да похваля тикви-кратуни, връщам се да кажа че са супер! Особено тези дългите чудеса! 😲

Слънце изгря, препекохме лютите чушлета, една тарелка разсад половината замина Dizzy Face Май не ги поляхме един ден и бяха такива хилавки, килнаха се веднага. Не е загуба, миналата година подарявахме, защото вътре нямаше място за много растения, но ще ме е яд ако е бил някой интересен сорт. В парника стана 35С, обаче се чудя дали през нощта им е станало студено, някои капачета не прилягат плътно към кутийката.Краставиците обаче са супер, малките настигнаха големите и всички са малък като залък силен като великан. Hands Muscle

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 00:21 от Eфибуш

# 163
Това с тиквите беше много интересна информация момичета, благодаря! Много ми харесват декоративните висящи  такива, но си трябва къде да ги провесиш. Аз реших за първа година в новата къща да не скандализирам съседите, но за следващата не гарантирам че няма да си ги висна на оградата Grinning

Ягодките, малката леха. Февруари (към средата) са засадени от корен, нямаха листа. Март месец беше студен, последната седмица всичко дръпна бързо - 18-24 градуса беше днес. А другото са цветятя.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 00:23 от ~Биб~

# 164

Общи условия

Активация на акаунт