(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 392
  • 798
  •   1
Отговори
# 645
Айкън...

# 646
  • дядовата ръкавичка
И на мен голите охлюви са опоскали половината краставички. Сигурна съм, защото ги хванах в крачка.
Иначе преди време купих някакъв препарат Бандит, за да се боря с кърлежи (котките непрекъснато прихващат, въпреки, че  са с репелентни пипети)  и едни отвратителни малки черни мушици, които хапят толкова злостно, че после ходим подути със седмици. Още не съм посмяла да ползвам препарата, обаче. Някой има ли опит?

# 647
  • Варна
За къдравостта. Тук е нужно философско приемане на нещата. При студена и влажна пролет, каквато беше тази, е неизбежно появяването на къдравост. На нея ѝ трябват точно температури от 10 градуса и валежи. Ако не ви мързи събирайте къдравите листа, те много лесно сами падат, за да се ограничи заразата за догодина и наесен с песен добро обливане с бордолезов разтвор и се молете пролетта да не е дълга и студена като тази. Да, дръвчетата сега страдат, освен да пръскате със скор/дитан малко ги подхранете с азотен тор и ги полейте, за да направят нови листа. Възможно е някои да умрат - не могат да дишат. Особено страдат нектарините. Научете се да хашладисвате, така винаги ще поддържате количеството на прасковите и ще бъдете по-спокойни. А, като се вдигнат температурите над 26 градуса болестта ще изчезне. Тоест скоро.

Айяла, репелент и за теб.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 17:07 от amica2

# 648
Здравейте! Искам да питам, дали имате опит с използването на зелен камък. Преди 2 месеца си купихме 3 бебета киви. Докато бяха на закрито и в кофички  се развива ха отлично, но след засаждане не е така. Вървят хилавки и с жълти листа. Спазихме всички препоръки на производителя - торене, поливане и т. н.. Та в един агромагазин ми препоръчаха зеления камък. Казаха да ръся на почвата преди поливане. Нямало предозиране и вреда, чудно се отразява на красавиците и ягодите. Поразчетох се, намерих информация, че унищожавсло голите охлюви и хиляда други приложения.
Простете, ако вече сте обсъждали този препарат!

Специално за кивито, ако живеете в район с твърда вода/много варовик ще трябва да добавяте зелен камък и профилактично, още повече, че то трябва много да се полива. Аз го разтварям във вода - 2 до 4 грама на литър за профилактика и поливам с него 2-3 пъти в месеца примерно, ако обаче вече е болно първата доза трябва да е по-голяма, докато спре да пуска жълти листа. Освен това железният сулфат прави почвата кисела. Относно предозирането, не знам за двора, ако се прилага в саксия със сигурност може да се предозира и да изгори корените на растението, аз бих внимавал и в двата случая.

# 649
Тази година котката броди по гората и донесе 40 кърлежа. Миналата година два ни се забиха в двора. Пръскаме с Айкън оттогава, но не съм забелязала никакъв ефект върху мравките. Продължават да си имат колонии и да отглеждат въшки. Ягодите ми са въшлясали, но вече имат плод.

# 650
  • Варна
Повечето въшки са лесни - правиш разтвор на вода и веро и пръскаш. Няма карантинен срок, можеш да ядеш веднага след пръскане. Тъкмо като ги миеш, се измиват перфеткно Grinning

# 651
Моите въшки и черни мушички явно са устойчиви на веро със зехтин. Никакъв ефект. Днес косих, времето ми забавя опъванито на маркуча на капковото. Разсадите прорастват. От друга страна градушката и вятъра щяха да ги съсипят.
Иначе ядем ягоди, садих малко марули, главеста целина, аспержовия фасул, босилек, лютите чушки.
Мравки с ципермитрин боря.

# 652
Като стана дума за вредители, нещо ми гризе брюкселките, но не са охлюви, защото хвърляме пелетки, според ММ са гълъби. Всичко живо обича зеле явно 🤔

На позитивна нотка, доматки вече прехвърлихме в големи саксии и са готови да цъфтят и връзват в оранжерията, за навън малко по-нататък ще има.

# 653
  • Варна
Ефибуш при нас скакалците правят подобни поражения. 
valeriq.k черните мушички се появяват, когато има много влага - предполагам, че за оранжерия иде реч. Малко ако се задуши почвата и изчезват. А въшките даже и да умират,  не падат от мястото , където им е била колонията, може би затова е усещането  , че не им действа. Ако са много може би няколко пъти пръскане ще им повлияе, за да достигне препаратът и до най-вътрешните. Иначе ще продължат да се множат...

А на маслодайната роза намерих някакви гъсеници. Имам усещането, че са същите, дето ми унищожиха чимшира, та сега понеже него го няма, са се заселили на розата Rage

# 654
Здравейте,
записвам се и аз при вас. От началото на май наехме градина, около 200 м² (живеем в Германия). Мястото не беше обработвано от няколко месеца и доста буренясало. След няколко дни усилена работа го приведохме в ред. В момента сме засадили картофи, лук, ягоди, репички, зеле, броколи, моркови, подправки, по няколко корена чушки, патладжан и тиквички. На мястото има и доста малини от предишните наематели. Доматите и краставиците ги оставихме тази година на терасата вкъщи.

Скрит текст:

# 655
  • Варна
Чудесна работа сте свършили!
Пръстта изглежда хубава, сигурна съм, че земята ще ви се отблагодари за грижите

# 656
Джей, добре дошла.
Немската градинарска група  набъбва сериозно!

# 657
  • София
Зеленият камък и гранулите (показани за еко) са различно съединение с желязо.  Едното сулфат,  другото три-нещоси

# 658
Джей, аз много се изненадах, че може да си наеме човек градина в Германия.
Изобщо не ми беше хрумвало за такъв тип услуга, в България не съм чувала да има.
Супер идея! Simple Smile
А градинката изглежда много хубава и слънчева, да си я ползвате със здраве!

# 659
Зеленият камък и гранулите (показани за еко) са различно съединение с желязо.  Едното сулфат,  другото три-нещоси

Права си, сега се зачетох. Зеленият камък е железен сулфат, с гранулите железен трифосфат. Тъкмо се радвах, как хем трепя охлюви, хем торя реколтата. И всичко био 😂 Ама не!

Общи условия

Активация на акаунт