(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 381
  • 798
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Какво пише на опаковката за торене, незвредност и тн?
Картинката с бозайниците какво означава?

# 661
Влизам с тъп въпрос😁Грах и боб могат ли да са едно до друго?

# 662
  • Варна
Грах и боб едно до друго може - все едно имаш по-голямо поле с едната култура, не излъчват фитонциди, за да се притесняваш от близостта, всяко си расте в територията, но едно след друго - не. Повече е интересен въпросът с височината - ако може много да не се засенчват.

Във варненско, когато правят насаждения с киви - директно сменят почвата. Другото е играчка - да следиш рН на почвата, ту водата варовита, то не расте като хората, в един момент си умира... - загуба на време и енергия. Това ми се е случвало вече, затова препоръчвам да започнете от предпосадъчната обработка на почвата.

# 663
Аз ползвам таз картинка като се чудя...

# 664
Аз ползвам таз картинка като се чудя...

Благодаря, това ще си го разпечатам, за да го наглеждам😁

# 665
  • Варна
Картинката с животното сигурно значи, че не е опасен. Има лекарства със железен сулфат за бременни. За желязодефицитна анемия. Ние няма да го поглъщаме заради техническите примеси.

Аз правя листен тор с железен сулфат за хлоротични лози и понеже желязото е трудноподвижен елемент листата стават на тъмнозелени петънца, там където е попаднал. Забавна гледка. Ако не ги пръскам с други химикали, без които не може, можех да си направя страхотни сърми с източник на желязо. Ако пръсканите култури бъдат изядени от коза или друго животно, това няма да им навреди. Затова сигурно е картинката с животните.

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 16:38 от amica2

# 666

Във варненско, когато правят насаждения с киви - директно сменят почвата. Другото е играчка - да следиш рН на почвата, ту водата варовита, то не расте като хората, в един момент си умира... - загуба на време и енергия. Това ми се е случвало вече, затова препоръчвам да започнете от предпосадъчната обработка на почвата.

Ако водата е твърда, това няма да реши проблема, защото кивито трябва да се полива много и пак ще трябва да се добавя зелен камък. Както и за всички растения, които не обичат варовик...

# 667
А сега вече късно ли е за грах?

# 668
А сега вече късно ли е за грах?
При мен цъфти, до началото на другия месец е прибран.
Днес се оказа,  че 50% от шарения патладжан насят в неделя вече е изяден. 50% от останалия днес с беше измит от бетоновоза интересно е до колко от окъпания ще оцелее.

# 669
На моя грах и шушулки забелязах, но да е обран до седмица и половина, някак не го виждам....
И ма мен нещо днес ми е отгризало три-четири корена от 5см домати......и ми беше все тая дали са 5 или 50 см....тъкмо развих някаква теория, че такъв ситнеж по-лесно се прихваща и расте здрав и тая гад ме съсипа

# 670
  • Бургас
Разбира се, може да се прочете за граха, но той си е към студолюбивите растения. Сее се рано , може бе февруари и докато дойде време да се садят късните домати, грахът е готов. Татко ми, години наред сееше на едно място, извън града, граха късна есен. Той си поникваше, изкарваше студа цяла зима, и напролет тръгваше като луд, използвайки влагата. Аз също на вилата няколко години сеех грах по този начин. За ужас на всички селяни. Идеята ми беше да обогатя почвата с азот, и да посадя някаква друга култура. А каквото се родило- все е далавера. Та, мисля, че за граха вече е късно.

# 671
  • София
Пробвах да садя грах есента, всичкият измръзна при застудяването след първото затопляне. Насадих след това грах, който също сега цъфти.

# 672
Сложихме няколко домата навън днес. Уж щяхме да ги аклиматизираме под капак, обаче някой няма търпение... Казах на ММ да ги насади по два заедно, но той много недоверчиво се отнесе към идеята, пита ме с огромно подозрение откъде съм чула такива неща и като му казах че е от интернет съвсем Satisfied Насади ги на една педя разстояние, пет броя боднати на половин кв.м. ¯\_(ツ)_/¯

Преди седмица садих нещо, което пристигна с етикет "Италиянски боб". Чудих се какво и защо съм поръчала, после се сетих, че поръчвах от оня с километричните шушулки. Надявам се да излезе такова, бобчетата бяха леко по-различни от тези в другия пакет, който си дойде с точното название. Може би е вариянт Thinking В гугъл излизат два вида "италиянски боб", единият е почти нормален, другият е километричен, ще видим кой от двата ще изникне! В другата тарелка дълъг боб само едно бобче почти е тръгнало да става зелено.

Трябва да спра да пазарувам след преглеждане на темите тук, получават се едни спонтанни недомислени покупки 😁 Взех си няколко вида амаранти, на всичкото отгоре всичко поникна, добре че се ядат 🤣 Ще ги броя зеленчук, не съм им чак толкова голям привърженик като цветя, обаче бяха на оферта и цъкнах без много да му мисля (а трябваше Open Mouth )

# 673
Ефи и моят така, и като ми каже "ми тя баба ми едно време...." и ми иде едно такова спонтанно да го шибна с мотичката. За протокола, той и май-малка идея си няма какво и как е сяла баба му в градината 😂

# 674
Аз много се обезсърчих вчера. Доматите ми са нападнати от черни мушички, и не са такива наперени, както когато си ги гледах тук в апартамента, на разсад. Няколко корена щета имам от силния вятър. Не издържах и ги третирахме с препарат, който имах заради въшките по розите. След работа излизане от града, докато пообиколя да огледам градината, и се стъмва. Под стрес и с бързане гледах да отметна най -спешното.  А с цветята направо препускайки работих. Останах неудовлетворена. За мен градинарството е по-умозрителма и медитативна дейност.
Като подмладявахме фиданките коментирахме и с човека от разсадника, че прасковите са най-трудни за отглеждане и с много пръскане пак несигурни. Посяхме си семки от стар местен сорт бели праскови. Нямат търговски вид, не издържат на транспортиране, но се надявам, да не ни нараняват толкова.

Общи условия

Активация на акаунт