(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 007
  • 798
  •   1
Отговори
# 720
Aila, мисля, че можем да приемем за хубаво знамение прилепа у дома. А над нас днес кръжаха ято щъркели, за втори път, първия път беше на Великден. Изключително величествено беше. Просто спиращо дъха.

# 721
  • София
Айла, моля те, разкажи подробно за прилепа!

# 722
  • София
Айла, моля те, разкажи подробно за прилепа!
Eто тук звъннах - https://www.facebook.com/batworld.bg/
Обясниха ми какво да го правя и вечерта минаха от София, Младост да си го вземат. Прегледаха го, според тях е добре, само леко дехидратиран и след няколко дни ще го пуснат най-вероятно в нашето село.
Иначе като бутаха покрива, аз дори не знаех  е имало прилепи, два си отлетели, а този полетял, но не много добре и паднал долу на бетонната площадка. И по обяд като хапваха майсторите единият ми вика - Имаш си любимец. Посочи и видях прилепче, лежи между отломките, всеки може да го настъпи. Набързо го взех и прибрах, майсторите се забавляваха, че съм се опитвала да го спася, ако знаели щели да ми кажат по-рано. Жената с която разговарях по телефона, каза че през деня спят и  температурата им е колкото на околната среда към 24 гр, а за да полетят трябвало да загреят над 30 гр и ако са стреснати, не винаги могат хубаво да полетят. Мислех си дали не е бебе, че беше много малък, но си бил възрастен, даже другият вид били още по-дребни. Дивите животни в момента временно не работят, но така или иначе и те прехвърляли към тази организация за прилепите. В нета четох, че е важно да не се пипа с голи ръце и да се миеш след това, но го прочетох след като вече го бях взела.
Скрит текст:
П.П Щъркелово гнезно има на центъра на селото, много им се радвам. Много са забавни като почнат да тракат с клюнове Simple Smile А пък косовете как нападнаха полянката след като окосихме, явно по-лесно ловят разни буболечки така. Дано само ми оставят нещо от плодните дръвчета като родят. Тази година забелязвам, че дюлите имат много малко цветове. Дали са през година ,макар че предните две години имаха страшно много плод или е от годината просто. Така или иначе не можем да ги изядем всички, няма да е проблем да са по-малко, но само на едното дръвче са наистина хубави.

# 723
Олеле, видяхте ли прогнозата за времето, порои и градушки. Стискам палци да ни се размине. Ще слагате ли мрежи?

# 724
Къде гледате за градушки?
На синоптик виждам само кратък дъжд при нас.

Съвместими ли са домати до зелен боб и зелен боб до люти чушки?

Айла  много сладка снимка.

# 725
Съвместими ли са домати до зелен боб
Много добра комбинация е това.

# 726
Tо боб, сякаш до всичко е супер. Дори след малко ще хода да взема още една опаковка "моливче" да сложа между доматите.
А вече втори ден си мисля как да отговоря защо не е ОК домат, краставица, патладжан, тиквичка, картоф.... конкретно първите три, дори гледах алелопатия и не откривам отговора, може и да е само в моето си съзнание, но  някаква логика ми се върти, че се опрашват едно друго, че тези с "косматите тела" не си помагат, а си вредят. Като информация го имам в главата, но не намирам "доказателството". Знам, че когато го четох ми беше много странно, защото всички баби гледат домати и краставици, а това си е достатъчен аргумент. Та, аз го спазвам и слагам на всякъде лук, чесън, да разделя нещата едно от друго, между почти всичко фасул/боб, но и мястото ми е толкова малко, че се води "хоби градинка".

# 727
  • София/Варна
vige според мен логиката за домат и краставици е , че домата иска по-малко поливане и по-малка влажност на въздуха, за да се опраши и да върже. Краставицата иска много вода и относително по-голяма влажноста на въздуха. И по-скоро важи да не се гледат в оранжерия заедно, въпреки, че всеки с една оранжерийка си ги гледа и двете. Аз също ги гледам зедно.
Патладжан не съм гледала.
Общи вредители на патладжана и картофите са колорадските бръмбари. Домат и картоф не се гледат заедно, защото е по-голяма вероятността домата да се раболее от картофена мана.
Тиквички и краставици могат да се опрашат една друга, но останалите неща ме съмнява да могат да се опрашват едно друго.

# 728
Първата ми ягодка падна жертва на голите охлюви 😡
Оставих я един ден да узрее и тази сутрин върху нея имаше 3 бебета. Бяха я преполовили. Отдолу върху сламата имаше още няколко, явно на бебетата сламата не им пречи, защото възрастни плужеци не виждам напоследък, а мъничките се забелязват и ловят много трудно.
Кофти начало на деня 😠

# 729
Къде гледате за градушки?
На синоптик виждам само кратък дъжд при нас.

Съвместими ли са домати до зелен боб и зелен боб до люти чушки?

Айла  много сладка снимка.
Вчера писаха, днес има и на сайта на НИМХ Варна, за съжаление. http://varna.meteo.bg/index.html

# 730
  • София
Стискам палци да няма никакви поражения от градушки!
Много съжалявам за ягодката, аз вече дегустирах една и сега дебна 4-5 да доузреят. Ако и на тях им видят сметката като на тиквичките охлювите ще откача.
Бяха ми останали малко корена пипер, които насадих на мястото на загиналите. Категорично проблема ми е бил, че ги извадих от стаята в къщата и директно навън ги насадих. Сега бяха седяли вътре в оранжерията и нямат този път проблем с прегоряли листа. Също тези садени вътре в оранжерията дори от къщата изнесени нямат проблем, но там има 40 процента засенчваща мрежа. Явно всяка година ще допускам някаква грешка. Миналата година новонасадените фиданки загинаха, защото лятото изобщо не ги поливахме.
Не ми достига място за бататите, мисля да ги сложа до граха с идеята, че докато пораснат, граха ще сме го обрали и изскубали. Как ви се струва тази идея? Водя преговори с половинката да изорем още малко от полянката ,но няма да е тази година. Миналата година имах повече място за зеленчуци, но тогава нямах десет реда ягоди и съвсем не го съобразих това за тази година.
А да и за бамята не откривам място, а и още царевица ми се иска. Замислям се да я насадя между розите и далиите  Simple Smile

# 731
И при мен мястото не стига тази година. Все още не съм сяла моркови и цвекло и не мога да намеря къде. Чудя се в лехата с батати дали ще е добра идея или бататите ще ги задушат?
Тиквите ги насадих в малините този път.
При нас ягодите вече зреят и имаше по малка купичка на ден още по Великден. Капковото обаче не е свързано и някои са дребни.
Насадих малко домати измежду марулите, които майка ми насадила сега. Според мен няма да станат тепърва марули и само ми заемат мястото за още домати. Какво мислите?

Царевица по-добре ми се струва до ограда някъде, за да не заема място. Ако се наложи да се пръскат или торят розите с нещо, ще отиде и царевицата. А и двете искат много хранителни в-ва.

# 732
  • София
Според мен няма да стане моркови при бататите. Към края септември бяха просто покрили всичко, дори и бурените се отказаха да са подават, а които се бяха промъкнали, бататите се катереха и по тях. Бяха са разпространили на три метра настрани някои лиани, а останалите покриваха всичко по земята.
За розите те и сега имат въшки както се оплаках, опитвам се да ги пръскам с нийм, имам чувството че ги торя въшките вместо да ги трепя. Но дори и цветята за момента отказвам да пръскам с отрови и май все пак там ще сложа още царевица.
За марули и според мен вече е късно и много топло. Моите ги оскубах, защото заедно със спанака останаха под оранжерията и отдавна цъфнаха. Единствено киселеца се държи и само тук там някой корен цъфти, останалото още става за ядене. Манголда като за втора година е направил огромни листа, но нещо на никого не му харесва и май няма да го гледам повече.

# 733
  • Русе
Мястото все не стига, и аз съм го забелязала. При мен тази година не стигна за безколов домат. Подариха ми 6 семенца, дали под една малка черешка да не ги сложа? Или да ги сложа в кофички, а след 2 седмици като извадя първите картофи, да ги метна там?

# 734
За марули не знам, ама салатени листа гледаме в оранжерията целогодишно, вътре става над 40С лятото. ММ няма търпение да се завие марулка, къса ги рано. В момента и навън имаме марулки и мисля с повече поливане да опазя крехки и сочни, че времето взе да става лятно.

Първите люти чушлета вече прибрах в лятната стая на постоянното им място на прозореца.

Цариградското грозде върза Flushed

Оранжерийните домати цъфнаха, а дори не са си на постоянното място, ама там имам лук и не исках да го вадя, главите искам още да растат

Външните ММ ги е сгушкал много задушевно

Общи условия

Активация на акаунт