Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 90

 • 13 847
 • 756
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 510
И двете сте прави. Бебето трябва да стои самостоятелно стабилно преди да му се предлага твърда храна, независимо от вида захранване. Затова някои майки изчакват и до 7-8 месеца, ако се налага. Други рискуват с полулегналите опции. Всеки родител сам решава. Моето си стоеше самостоятелно малко преди да започна захранването. А Икейската възглавница добави една допълнителна сигурност, т.к. като я сложех на стола от ентусиазъм по храната се мяташе и лашкаше.

# 16
 • Мнения: 1 664
Първото пюре към 5 и половина м.дадох в столчето,кошница за пътуване,седна сама на 6м.а стол купихме може би на 6и половина ...нямам точен спомен
Как се дава краставица,още не съм?

# 17
 • Мнения: 1 005
Аз поне имам друго предвид. Ортопедът каза изобщо да не слагаме детето в седнала позиция, когато то само е готово, ще си седне. Обаче това няма да се случи до 6 месец. Иначе ако започна да го слагам седнал в  5 месец подпрян, то предполагам, че до 6 вече сам ще може да седи стабилно. Обаче ортопедът каза това да не правя.

# 18
 • Мнения: 25 015
Носен секрет се взема във всяка една лаборатория.
носът не трябва да е третиран преди това.
Ако се дава гърлен, дори зъбите не трябва да са мити

# 19
 • Мнения: 510
Да, точно това и преди сме го обсъждали.  За "подпомогнатото" седене. Изборът е или да се сложи детето седнало, тоест да не се изчака да седне само, или да се захранва в полулегнало положение. Третият вариант е да се захрани 7-8-9 месец, когато започне да сяда само. Всички варианти сякаш са компромисни, просто родителят избира единия и така..

# 20
 • Мнения: 681
И аз го давах в лъжичка с кърма , но започнах с лъжичка чисто директно в устата . Дали е проблем?
Някой я предната тема беше питал как да дава витамин Д, без да се капе директно в устата. Ние от самото начало слагаме малко мляко в лъжичка, капваме двете капки в него и давахме така от лъжицата.
Малката беше на 20 дни, когато започнахме. Така и след това си беше свикнала и като види лъжицата отваряше устата 😃

# 21
 • София
 • Мнения: 13 945
Краставица на парче да гризе,настъргана не препоръчвам.

# 22
 • Мнения: 3 031
Синът ми седна стабилно на 8+ месеца.
Ако трябваше да чакам до тогава, за да започнем захранването, сега на 9+ щяхме да сме още на основните зеленчуци.
Трябва да се знае, че късното захранване също има негативи. При него се повишава рискът от алергични реакции.
Аз следя групите тук, следя и такива във Facebook и въпросът за началото на захранването се задава редовно. Досега съм виждала само 1 или 2 майки, които са зачочнали на 7 месеца. Не съм виждала някой да чака до 8ми или 9ти месец, а много деца всъщност точно в този период сядат стабилно. Simple Smile

# 23
 • Мнения: 510
Аз знам такива, които чакат, но все са коригирани възрасти при родени недоносени. Аз също не бих чакала и съответно не чаках. Но пак всеки си решава. И без това твърдата храна до годинката е символична, колкото детето да се запознава.

# 24
 • Мнения: 820
Интересно ми е по колко време оставяте децата да си играят сами? Разбира се да са ви пред погледа, но да си се занимават сами. На 1 и половина е. Понякога се заиграва сама и може и половин час да откара.

# 25
 • Мнения: 5 321
Постоянно я оставям сама да си играе,само съм й показвала кое как се натиска примерно.Сутрин даже ако се събуди рано я оставям да си играе в кошарата и си дремвам още половин -един час.На девет и половина месеца е.

# 26
 • Мнения: 668
Аз не виждам проблем бебе на 5-6 месеца да стои седнало за 5 мин на ден. Все пак на тази възраст искат да се навдигат и да гледат. Да дадеш 2-3-5 лъжици не отнема часове.
Мисля че и друг път съм го писала, че бях потресена от гледката на една майка. Беше седнала да пие кафе, запалила си цигарата и храни бебето си с пюре, докато е в напълно легнало положение.
Толкова бих се радвала да играе за 10мин сама... Имаше период, в който се заиграваше, но сега иска постоянно някой да е до нея.

# 27
 • Мнения: 3 031
Заиграе ли се сам изобщо, ама изобщо не му се бъркам. Колкото иска да се занимава, аз само стоя отстрани и го наблюдавам.
Включително съм казала и на мъжа ми и на майка ми да го оставят и да не му се навират постоянно в ръцете. Grinning

# 28
 • Мнения: 510
На моята самостоятелните игри доста често хич не са безопасни. Например, да се качва на кухненския плот...

Иначе като разглежда книжки или "преподрежда" някой шкаф я оставям. Като беше по-малка стоеше повече сама. Сега е на една година и много повече ни търси, все иска да е край нас с баща й. Удари я attachment фаза. Нормално за възрастта.

# 29
 • Мнения: 5 321
Ами децата имат нужда да си починат психически от нас  Grinning .Това което основно правя е да й пея и танцувам,много говоря,но до там .Сама си играе .
За сядането,нашата започна от 4 месеца да се надига в количката доста упорито,бутнах гърба на първата степен тогава,да не се напъва .Още преди пет сама си седеше,аз съм против дърпане на ръчички и т.н.,детето ще си направи всичко,когато се усети готово.
От няколко дни седи права без упора и все съм на тръни да не си разбие нещо....

Общи условия

Активация на акаунт