Студенти в UK - 14

• 73 378
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
Я не им се впрягайте, да се разбира с хазайката. И там са хора, поне се предполага.

# 616
  • софия
Я не им се впрягайте, да се разбира с хазайката. И там са хора, поне се предполага.
Бе не е точно така. Като дойде и ти каже за документ, който до сега не и е бил важен "ако не ми го дадеш до ден два ти давам 28 дни предизвестие" не е много забавно.  Лично според мен и за самите хазяи не е много ясно какви ше са им последствията ако са нарушители, та затова така предпочитат да си "изчистват" проблемите.

Иначе и на мен ми беше такъв първият съвет - говори с жената, обясни. Ама всичко и е било обяснено от преди това, шракнала изведнъж.

# 617
Хазяите и агенции са наясно - заплашени са от глоба  или по- сериозно затвор ако настаняват нелегални при насрещна проверка. Имат си много ясни инструкции. Задължени са да проверят статуса на наемателя. https://www.gov.uk/check-tenant-right-to-rent-documents

# 618
  • софия
Момичета, благодаря ви за включването! Вчера девойката получи потеърждението за визата и вярвам, че сега ще успее да си оправи документа “right to rent” и всичко ще бъде наред!
Благодаря ви, че и дадохте усещането за общност и тя се чустваше по-силна и нвкак по-спокойна, че някой се опитва да и помогне! А това е важно и приятно усещане!
Благодаря ви!

# 619
Момичета, благодаря ви за включването! Вчера девойката получи потеърждението за визата и вярвам, че сега ще успее да си оправи документа “right to rent” и всичко ще бъде наред!
Благодаря ви, че и дадохте усещането за общност и тя се чустваше по-силна и нвкак по-спокойна, че някой се опитва да и помогне! А това е важно и приятно усещане!
Благодаря ви!

Проверете дали не трябва да излезе от страната и да влезе отново със съответната виза. Имаше такъв случай в групата, а и когато синът ми кандидатства за студентска виза имаше препоръка от университета докато не я получи да не влиза в страната.

# 620
  • софия
Благодаря, Svet@, предадох и.

допълнение: Чухме се,  така е - трябва да се върне в Бг за да влезе в УК с визата. Другата седмица се прибира за малко.
Всичко се нареди, още веднъж ви благодаря!

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 09:50 от Амели

# 621
  • София
Амели, много се радвам, че всичко се е наредило с момичето.
Наистина правилата са много различни в УК и никой нищо не знае.
Дъщеря ми е на обмен тази година и от сега се опитва да си вземе документ който да и е като гаранция, че няма да си изгуби временната уседналост.

# 622
  • В най - голямото село
Амели, радвам се,че всичко с детенцето ти се е подредило. Моето си е 2 седмици тук и учи онлайн. Успех на всички наши дечица. Те са нашата гордост!

# 623
  • софия
Благодаря, cikoni!
само уточнявам, че за приятелка на моята дъщеря става дума.

# 624
   Нали не е задължително само по същество да си говорим Simple Smile

Днес си говорих доста с дъщеря ми. Имахме време и двете и говорихме повече от час.
   Приключили с лабораторните упражнения за годината... Неща, които са били за цялата магистратура, те вече са ги взели. По осем часа на ден, с малки почивки. Ударно, за да могат да са разделени на по-малки групи. Другите групи тепърва ще ги започват.
   Любимият професор казал, че почти инфарктно му дошло. А не е възрастен - на 40 и малко бил... Справили се се били с проекта. За радост ли е това, не е ли, не знам...
   Моето хлапе добре се чувства. Каза, че се е понапрегнала, но до март ще има вече само лекции, (присъствени и ежедневни, но все пак, лекции), а след март - стаж. Досега като зомби била - на работа и после в къщи. Но тепърва смятала да се разпищоли и да ходи по дискотеки Simple Smile  А дано Simple Smile
   Моята щерка от това лято остана без гадже. Разделиха се след тригодишна връзка. На мен ми е мъчно за гаджето, много го харесвам, но няма аз с него да живея и не се бъркам. Та и по тази тема си говорихме. Нямала сега. Никой не ѝ харесвал. Повечето англичани никак не приличали на Хю Грант, много били инфантилни и бозави (не са мои думи това, почти дословно преразказвам Simple Smile . А пък нея я харесвали и сваляли един Мохамед, двама индийци и един кипърец. Не били лоши хората, но не били точно по неин вкус. Сложна работа. На мен, на нейната възраст, никак не ми беше сложно. Все си намирах... Различно било сега.
   Започнала е да ходи по екскурзии. Още предните три години коментирахме с нея, че човек трябва да се възползва максимално от възможностите на мястото, където живее. Дали ще продължи да живее в Англия след завършване, не се знае. Но сега е там. Да ходи - има толкова много градове за виждане, толкова концерти за слушане, толкова много галерии за разглеждане (много обичаме с нея да гледаме картини Simple Smile ), толкова много музеи, изкуство, архитектура... Не е само ученето важно. Та това се хванала да прави сега в съботите и неделите. Да пътешества и да гледа. Освен това е и любител-фотограф. Снима с един лентов фотоапарат... как ѝ е интересно това, не знам. Нали няма гадже и не мисли постоянно как да отиде при него в почивните дни... Всяко зло за добро.
   Разказах. Разкажете и вие малко повече за децата си...

# 625
Моята е първи курс. Специалността и е инжинерна и много има да учи. Но и купони не и липсват.В момента започна да ходи по Хелоуински партита, не било рано, там го празнували няколко дена. Англичаните ги е отрязала, сдушила се е с колегите от Източна Европа- Румъния , Украйна и Русия + един , двама кипъреца и един италианец. Но то кръвта вода не става, както казва баща и.

# 626
  • софия
И при моята девойка се вихрят купони. Снощи беше у тях купона, преди няколко дни бяха в друга къща. Англичаните свързват купона предимно с алкохол. Голяма социализация им е. Моята не пие още от тук, но за разлика от тука, където беше "задръстна" че не пие и не пуши, там на никой не му прави впечатление и бързо се превърна в душата на компанията, Умее да ги събира и сприятелява. Радвам се, че успя да се сприятели с всякакви националности включително и местни. Две девойки от къщата и са англичанки, едната е румънка. Имаха си швейцарка, но тя замина за Италия.  Украсиха си къщата за хелоуин, за  коледа също си я бяха украсили миналата година, предполагам, че и тази така ще направят.  Пътува до околните градчета, изкара няколко дни в Лондон с приятеля си (иначе той е немец, но отиде при нея в uk) - ошушкаха се от посещения на музеи, галерии и сие. Обаче тя работи почасово към галерията на унито и си докарва много добри пари, за нещо, което не усеща като тежест въобше. Обича си работата, а и понеже е добра в това, бързо я забелязаха та и възлагат повече отговорности, а и за повече значими решения се допитват до нея та тя се чуства оценена и удовлетворена. ( и финансово се усеща). Иначе ние продължаваме с издръжката, а тя "събира и харчи" за пътувания. Аз съм напълно съгласна така.
Не е решила нищо за магистратура, което мен малко ме изнервя, но какво да се прави...
За Коледа мислим ние да отидем при нея, дали какво и как ще следим в движение.

допълвам се: Clotilde, и моята така казва за момчетата, инфантилни някак били. Твоята ме разсмя с Хю Грант, ама той и той инфанитлен. Laughing

Последна редакция: сб, 30 окт 2021, 11:24 от Амели

# 627
  • Там, където ме обичат
Момичета, търся стая или квартира в Глазгоу, че няма никакви свободни общежития.

# 628
  • Варна
Момичета, търся стая или квартира в Глазгоу, че няма никакви свободни общежития.

Ако държите да сте в досег с българи , има групи във Фейсбук - "Квартири в Глазгоу" и "Българи в Глазгоу", можете да попитате и там.
Иначе по обичайните сайтове - spareroom, rightmotive, zoopla, gumtree , в краен случай и airbnb.  И тук гледам предлагат, но не сме ги ползвали тия конкретно https://erasmusplay.com/en/glasgow.html.

# 629
  • По широкия бял свят
Дъщеря ми има проблем с квартирата. Тъй като нае студиото докато беше в България и имаше само оглед с клипче. Като пристигна септември установи, че има теч от тавана и едната стена е повредена. Веднага направи снимки и писа на агенцията за нередностите.  До този момент са идвали да поправят покрива, но вътре е все така  /подпухнала мазилка и почерняло/. Писа им имейли, ходи до офиса да говори с тях и нищо. Тя не може да се скара "качествено"/характерът и е такъв/, но и да се живее във влага и мухъл не е добре, а те  са мудни и аз вече съм бясна.
Дайте съвет. С коя институция да ги заплаши, как да ги накара да се размърдат?

Общи условия

Активация на акаунт