Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 375
  • 775
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз само не разбрах какво лошо има в кварталите с къщи?

По-скоро се изрази субективно мнение относно тези квартали, а не че генерално има нещо лошо в тях.
Метрото към лифта е само на идеен етап - нито има проектиране, нито договор за такова. Опозицията в СО ( по мое мнение само с цел конфронтация и да е срещу всичко ) настоява след Бизнес парка да завие към Горубляне с довод, че към лифта нямало достатъчен поток. Но така и никой не излезе с представители данни какъв поток би генерирал Горубляне.

# 661
Нищо лошо няма. Въпрос на лично усещане. Аз не харесвам кварталите с къщи, защото винаги има сред тях такива с неподдържани дворове, натрупани с разни неща. Рядкост са местата, в които всички са с красива тревичка и цветя.
Другата причина е, че по-трудно се управляват домашните кучета. Пускат си ги в двора без надзор, но някои успяват да излязат и нападат, влизат и по съседни дворове.
Третата причина е в начина на отопление. В тези квартали обичайно въздухът през студените месеци е много мръсен.
Четвъртата - инфраструктурата не е добре развита като в районите с блокове. Разбира се, не за всички се отнася, но са малко местата, на които можеш да намериш всичко на една ръка разстояние. Сега например не се притеснявам, че детето ми се прибира 2 смяна с метрото, защото по това време е пълно с хора, които се връщат от работа. В кварталите с къщи е по-пусто и трябва някой да я посреща. Рано сутрин същата работа.
Боклукът също - обикновено се събира само веднъж в седмицата. Знам, че е нормално, но не ми харесва.

Но както казах, всичко е много субективно, аз съм много страхлива и като цяло не харесвам живота в къща, въпреки че съм израсла в такава, в подреден и оживен квартал. Работя от вкъщи и цял ден съм сама. В къща бих откачила. Също съм и мързелива, а поддържането на къща и двор е за работливи хора. Дори да си с външни помощници, пак си има много неща, които трябва да свършиш сам.
Обичам денят ми да минава без трудности. Ако искам да ида до банката, поликлиниката, лаборатория за изследване, 5-6 големи вериги, 4-5 малки специализирани магазинчета, бързи закуски, ресторанти, училища, градини, книжарници и т.н., просто ставам и са ми под носа.

Кварталите с блокове също не са по конец, но последните 15-тина г. много се облагородиха и дръпнаха в това отношение.

# 662
При това застрояване в долната част на Драгалевци и Симеоново като нищо ще има огромен пътникопоток. Ако направят и адекватен довеждащ транспорт до станцията ще облекчат задръстванията значително. Ма това само в сферата на мечтите. За разлика от преди години идвайки от града, задръстванията започват след Околовръстното, не преди това. Ще се разтовари и движението по Черни връх от Парадайз до Околовръстното, че с това застрояване е ужас в пиков час, добре че рядко ми се налага точно тогава да минавам, но все е неприятно. Мисълта ми беше, че метро в тази дестинация си има смисъл, стига да има финанси за това мероприятие.

# 663
  • пустинята Гоби
Не се сърди човече, ти описваш живота на село, не живота в къща. Вярно, че темата е за София, а кварталите с къщи тук са бивши села, но все още и в градската част на града се намират еднофамилни къщи и спокойни улички с хора, живеещи там от години и познаващи си и кътните зъби, така че няма как да се обобщава.

# 664
Квартал с повече къщи, обикновено е бил село, но вече е в границите на града.

Къде мога да разбера каква е позволената височина на затрояване в даден квартал?

Аз си ги проверявам тук https://nag.sofia.bg/OpenMap/Zones?administrativeDocument=KJ-q-hf8QUU%3D

Като цъкна на някоя сграда и отида на Инфо > Общ устройствен план и там си пише.

Благодаря, точно нещо такова търсех Heart

# 665
Освен това безконтролни кучета има и в панелните комплекси и в целия град. В кварталите с къщи те са си предимно по дворовете. Аз пък бих се побъркала от живот в панелен блок, причините няма да изреждам сега, много са. Главната е липсата на собствено пространство и тишина. Мое мнение, не искам да влизам в полемика. Хубавото е, че харесваме различни неща.

# 666
Не се сърди човече, ти описваш живота на село, не живота в къща. Вярно, че темата е за София, а кварталите с къщи тук са бивши села, но все още и в градската част на града се намират еднофамилни къщи и спокойни улички с хора, живеещи там от години и познаващи си и кътните зъби, така че няма как да се обобщава.
Не обобщавам за всички. От моя панелен комплекс 1/4 е район с къщи. Те си ползват всички предимства на градската среда и не важат много от нещата, които сложих като минус. Коментарът ми е за кварталите, които по-нагоре нарекоха от селски тип.

milittana, преди години наистина имаше сериозен проблем с кучетата в градска среда. Сега нещата са много различни. Поне на местата, на които на мен ми се налага да ходя.
За собственото пространство е изцяло лично усещане, затова не го слагам нито към +, нито към -. Човек може да живее в къща и в квартал с блокове, както и в блок в квартал с къщи. Това е личен избор, въпросът е самото място какви предимства и недостатъци има като инфраструктура.

# 667
  • пустинята Гоби
Да де, ама в същите тези квартали е пълно с кооперации. Това са недостатъци на живота на село, не на живота в къща. Да живееш в къща е рай, пожелавам го на всеки. Затваряш вратата и си правиш, каквото ти скимне без да се притесняваш, че чичо Гошо ще ти цъфне след 5 минути на вратата (реален персонаж от нашия живот в блок).

# 668
Абе чичо ти Гошо ако е досадник може и в къща да те налази, има хора, за които не съществуват граници. Особено по селата е страшно със съседската нетактичност.

# 669
Така е. Дали ще ти чукне на вратата или ще си седи в двора и като види, че си седнал на по питие ще пробва да се присламчи, разлика няма. Проблемни, досадни и нахални съседи може да има навсякъде. На късмет е това, не е характерно само за квартали с къщи или с блокове.

Скрит текст:
Никой не ми цъфва на вратата, въпреки че всички се поздравяваме, учтиви сме, говорим си като се засечем. Само за събиране на таксата за входа, при спешен здравословен проблем или да се пренесе нещо тежко. Тогава си помагаме. И ние сме помагали, и на нас са удряли по едно рамо (даже съвсем непознат човек от съседен вход. Видя ни, че се борим с един гардероб и веднага излезе). Но това са инцидентни неща и за мен са напълно нормални. Във всекидневието си сме абсолютно необезпокоявани. Пък и ако искам, ще отворя, ако не искам, няма. А в къща, ако ми се седи на двора и някой ме види, няма как да се правя, че не съм си у нас Smiling Imp

# 670
  • пустинята Гоби
Така е, прави сте, но все пак съседа в къща няма да ти прави забележка, че си смукал сополите на детето с прахосмукачка или да ти обяснява, че мъжът ти много кашлял.

Така или иначе от чичо Гошо се отървахме, сега се готвим да му сложим наематели отгоре, те да му берат гайлето Scream.

# 671
Само да вметна, че не винаги в къща те виждат ако си на двора. Ако си го направиш както трябва нищо не се вижда и си е ок.

# 672
За мен ли става дума Grinning

В Сф парцелите са много малки и в къща да си пак нямаш гаранция за уединеност.

# 673
Мда, явно са доста омешани понятията и всеки съди по това какво е виждал и изживял лично... За мен също живот в къща изобщо не значи селски живот, обаче не значи и че трябва да е в центъра. Точно по-старите квартали на София, които са бивши села, имат потенциала да предоставят част от плюсовете на градския живот, в комбинация с плюсовете на селския. В тях има повече инфраструктура - имат детска градина, евентуално и училище (до 7 клас), има поне някакъв градски транспорт - може да е селски автобус на половин час, ама по-добре от нищо, и обикновено води до някоя крайна метростанция. В "центъра" на селото обикновено има магазин(и), пекарни, поща/куриерска фирма, евентуално банка и така нататък.

Докато в изцяло новоизградени квартали, изникващи на голо поле (като Гърдова глава, понеже оттам тръгнахме), такива неща няма как да има в момента. Евентуално ще се появят някога, но за целта някой в администрацията трябва да се заеме да ги направи - да предвиди място за пътища и тротоари, за градини, за площадки, да види откъде и как ще минава транспорт, и всичко това трябва да стане преди терена да се е изпозастроил и да е станало твърде късно.

Иронията в нещата е, че когато кварталът се прави на гола поляна, има златния шанс да се направи като хората и да се вземе предвид актуалното и бъдещо развитие според днешните представи, а не според тези от преди 70 години. Но за съжаление този еднократен шанс се пропуска защото на никой не му се занимава...

# 674
Само да вметна, че не винаги в къща те виждат ако си на двора. Ако си го направиш както трябва нищо не се вижда и си е ок.
В САЩ къщите нямат огради. УжасТ! Laughing

Общи условия

Активация на акаунт