Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 436
  • 775
  •   1
Отговори
# 750
  • Sofia
Живял съм в Яворов, точно на ъгъла на бул. Еминеско и Цар Иван Асен II. Спомените ми са за шум, невероятна мръсотия, порутени фасади, сгради и улици в окаяно положение. Тук-таме някоя спретната и измазана къща и това е. Битката за паркоместа беше свирепа - колата ми пострда покрай случайното ми паркиране пред съседен вход.

За мен има едно, единствено предимство - пешеходно разстояние до Орлов мост - ако това е нещото, към което се стремите. Тук виждам какви невероятни поеми се пишат за историята на квартала, за неговия статус, за невероятната романтика и дълбоко-душевните мечти за къщи и апартаменти.

Предполагам, че за да се хареса на някой това място трябва да е историк-софиянец, в което съзнание да е загнезден комплекса на жаждата към комунистическия елит и определено трябва и ЕГН-то да е доста по-малко като число.

Ще ме прощавате, ама това си е дупка откъдето и да го погледнеш.
И не съм съгласен, че търсенето е голямо - единствено предлагането е много малко, по разбираеми причини и само един човек да търси, като 0ла предлагат е нормално да има висока цена, а и България има силно застаряващо население, та и от там големия интерес към локацията.

# 751
Редута не е лош квартал, има си предимства, но и определени недостатъци. Не е за всеки, с две думи.

И не съм съгласен, че търсенето е голямо - единствено предлагането е много малко, по разбираеми причини и само един човек да търси, като 0 предлагат е нормално да има висока цена

Ми да. То и "Оборище" и "Иван Вазов" не са най-търсените дестинации, ама заради слабото предлагане и все пак доброто качество цената е висока. Какво ненормално има? Да не говорим, че много пъти съм писала - не може да се говори обобщено за никой квартал, защото кварталите не са хомогенни. На едно място е шумно, мръсно и очукано, а две преки встрани е тихо, зелено и спокойно.

# 752
  • София
Ще ме прощавате, ама това си е дупка откъдето и да го погледнеш.
И не съм съгласен, че търсенето е голямо - единствено предлагането е много малко, по разбираеми причини и само един човек да търси, като 0ла предлагат е нормално да има висока цена, а и България има силно застаряващо население, та и от там големия интерес към локацията.
Съвсем не мога да се съглася. Ако Яворов е дупка, то кое не е? Почти нулево предлагане, хората живеят едва ли не насила, но никой не продава на космическите цени за да купи аналог в друг район ( не дупка ) за половината пари или пък два за тези?
Мнението ти е субективно, то отразява твоята позиция спрямо твоите критерии, нужди, вкусове, но в никакъв случай не отразява масата.

# 753
  • пустинята Гоби
В Яворов има и нови сгради, не са само старите от едно време. Освен сградите от 60-те, има и по-нови, няма да гадая кога са строени, но то се вижда, че строителството не е еднакво. Сега, че за някои този квартал е дупка не е учудващо, има хора и хора. За мен единствения кусур там е близостта до Цариградско и другите булеварди към Румънското посолство, което се усеща при една част от живущите.

# 754
Не познавам квартал Яворов отблизо, но в никакъв случай не бих го нарекла дупка. И все пак цени от порядъка на 500 или 700 хил. лева са убийствени. Все едно се предлагат имоти в центъра на Лондон или Париж, а не в комунистически софийски квартал, пък бил той и с аристократичен дух.

Като безспорен плюс на този квартал обаче мога да посоча липсата на панелки. Поне доколкото видях никъде по Иван Асен и пресечките няма подобни сгради. Винаги панелните квартали тип Люлин и Младост са ме хвърляли в депресия и тих ужас.

# 755
Чувате ли се. Никой не е казал че всеки трябва да може да си позволи имот на пъпа наСофия. Дори 99% от хората не е нужно да могат да си позволят имот там. Това не само не е за всеки, а не е почти за никой. Това не означава, че останалта част от София е дупка. Особено пък в София предвижването не отнема чак толкова време, София не е толкова голям град.
И аз искам къща в бевърлихилс или апартамент в манхатън, но се възмущавам защо цените са по-високи от останалия ЛА или останалия Ню Йорк.

# 756
  • пустинята Гоби
В цитираните Люлин и Младост апартаментите струват една торба пари, Яворов защо да прави изключение?

В центъра на Лондон и Париж за тези пари не можете да си купите е тоалетна.

# 757
В последните 5-6 години няколко мои познати с възможности (не богаташи, а мениджъри на средно ниво) си купиха къщи или парцели в Орландовци. В момента един от тях продаде тристаен апартамент на 5те кьошета и ще се мести в новопостроената си къща. Кракът ми не е стъпвал в този район. Та
искате ли от Яворов да отидем в Орландовци, около Била и улица Железопътна?
3.2 км  е пеша до ЦУМ от Била.
Има ли мургави братя в района? Какви са предимствата и недостатъците на този район?

# 758
  • София
Ама как така Орландовци?!
Не е нужно да си ходила, мини го на стрийт вю и ще ти се охладят всички мераци.
Наистина има нови къщи, има и ремонтирани стари, но това с нищо не променя вкуса в устата на диво село.
Оградено от гробища, индустриални зони и битака. Идея нямам никаква как и какво ще накара хора с пари да отидат там! Пълно е с цигани, и местни и прииждащи.
Наскоро за Люлин писах, че май само Орландовци и Ботунец са ми по-ужасни.
Предимство : близо до Билла, на пешеходно разстояние около 600 метра има трамвайна спирка, а цялото трасе по Козлодуй и Каменоделска ли беше ... е ремонтирано, че беше не пред, а направо в разпад. С редовния и комфортен 18 се стига бързо до центъра. Четворката също, макар и тя сега да е с променен маршрут, но това е временно.
Зимата не съм ходил там, но предполагам ще е много задимено.

# 759
Орландовци наистина е гето. Изобщо тези северни крайни квартали нямат добра слава. В повечето случаи са присъединени села или са пълни с ромско население. Колега на мъжа ми го бяха нападнали и ограбили посред бял ден. Не помня обаче дали беше в Бенковски или Орландовци. Ботунец е същата работа. Крайните западни квартали като Република, Модерно предградие и Факултета даже не подлежат на коментар.

# 760
Моля, пуснете нова тема.

# 761
Да пусна последно мнение, вероятно, в тази тема - за Яворов. Яворов не се ограничава с Иван Асен II и кръстовището при Румънското посолство. А аристократизъм (въпреки че в България не може да се говори за такова явление) и комунистически елит са две взаимоизключващи се понятия. Писах вече - интелектуалци (университетски преподаватели от зората на 20 век, лекари, адвокати и други висшисти от онова време) е съвсем друго, не е аристократизъм. Смея да го твърдя, защото съм се срещала с второто поколение на тази група (интелектуалците) - дама, истинска, която продаваше апартамент на малките Пет кьошета.
И няма значение какви са цените в Лондон или Париж, важно е какви са цените в София в отделните квартали, в сравнение с останалите квартали. За всеки влак си има пътници, това е.

# 762
Oф, пък който не е интелектуалец от първата половина на 20 век, да не се изказва. Всички сме се срещали с такива. Някои са като от стара картинка, някои си оставят боклука пре входа и очакват простите им съседи да минат и да го изхвърлят. Голям аристикратизъм в Яворов, там масово е пълно с много стари къщи и кооперации, в които ремонтът е предизвикателство. Другите са застроени през 60-те и 70-те години блокове, които са си соц, макар и вероятно по-добри от тези в Дружба.
Орландовци на няколко минавания с кола изглежда добре, обаче зимата е мръсно, редовно протестират, че са забравени от общината, няма ТЕЦ, улиците често са в дупки, има доста съмнителни елементи. Граничи с индустриални зони. Гробищата не са голям проблем, дето се казва, ни шум, ни презастрояване от тях.  Но май повечето други неща са проблем.

# 763
Е, да имах парите, нямаше никак да се чудя за някоя много стара къща в Яворов, нищо че не съм интелектуалка от началото на 20 век. И с кеф ще си я ремонтирам. А за разнообразие, ще имам (нали ако бях с много пари) И ей такава
https://www.homify.co.za/photo/3519444/ultra-modern-residence

И пак да напомня - аристократ не е равно на интелектуалец, макар че някои аристократи са (били) интелектуалци. Примерно Пушкин, че не мога да направя изчерпателен списък.

# 764
по Иван Асен не е Яворов. Там си е Иван Асен. Яворов са тия сдуханите кооперации с храсталаци между тях около Цариградско.

Общи условия

Активация на акаунт