Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 323
  • 775
  •   1
Отговори
# 735
Основните предимства на Яворов са ги написали. Аз да допълня - атмосферата е нещо, което или го усещаш, или не. Или ти харесва, или не. Емоционално е и трудно ще го разбереш с разум.

# 736
  • София
Бих заменила супер удобния си апартамент в топ център с чудесна гледка, само за къща в Яворов.
Ама няма. Или струва седемцифрена сума в Евро.

# 737
Или около Попея някъде, ама и там са кът, а и ще са по-скъпи и от Яворов.

Вчера минах по ул. Тракия (успоредна на Дондуков), все още има останали няколко къщи, останалото са кооперации - по-стари и съвсем нови, нискоетажни. Макар и с малки дворове, изглежда много приятно. Улицата самата е в окаяно състояние, явно не е приоритет на общината.

# 738
  • пустинята Гоби
Живяла съм малко в Яворов. Имаше страхотна къщи зад кооперацията - стара, но в добро състояние, с достатъчно голям двор, за да могат собствениците да си направят летен кът за хранене и почивка. Яворов, колкото и да е малък има различни части, някои от тях са страхотни, друго не чак толкова, но обяснимо държат цена.

И на мен ми харесва квартала, гледах обяви, когато купувах имот и даже ходих на оглед, но апартамента беше ужасен като големина и разположение и в близост до Цариградско, което е равно на шумно и мръсно.

# 739
  • София
Яворов, ми е любимият квартал в София. Атмосферата, определено е различна Wink

# 740
  • София
Ами Яворов е широк център, на 10 минути пеш от Орлов мост и Ректората. Стари сгради, но качествени и аристократични, с история... Simple Smile

каква история, каква аристокрация? Grinning

Яворов е строен в началото на 1960-те години. тук там има някоя изостанала къща, но основното са блокчета от соца. това е първият ЖК на София, майка ми ми е разказвала, че навремето никой не искал да ходи да живее там, защото било на края на София.

# 741
  • София
Старите квартали винаги ще държат цени.

# 742
  • София
През 60-те е строен комплекс "Ленин", прекръстен по-късно на Яворов. А в днешно време брокерите - и оттам и форумът тук, започнаха да наричат "Яворов" не само въпросния комплекс, но и целия квартал от Орлов мост към Ситняково - а този квартал открай време е улица/квартал "Иван-Асен ІІ". И къщите в него започват да се строят още в началото на ХХ век. (Тази например, в която израстнах, беше от първите, един генерал я строил за семейството си, съвсем близо до Военната академия.)
Тъкмо за тази улица и кварталът около нея, с малките павирани улички с гранитни бордюри, с двуетажни красиви къщи, с много зеленина, с тишина и уют, говорят съфорумничките преди мен.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 15:41 от Beretsheri

# 743
  • София
Застрояването на Яворов започва след ПСВ. Царевец и Асеневец са от трийсетте години. Дори да не е точна думата "аристокрация", много интелектуалци са живели там, на пръв прочит Радичков, Ран Босилек, Дора Габе...

Когато прачичовците на мъжа ми се заселват в София, купуват земя на входа на града и отварят хан. Днес там е ЦУМ. Така че, неуместно е да правим изводи по нечии неактуални спомени.

Днес кварталът е повече от добър и желан.

# 744
Точно така - застрояването на това, което сега се нарича Долен Яворов с киното, Царевец, Асеневец и много други сгради, започва между войните. Тогава там се мести и културният живот на София, голяма част от интелектуалния елит.

Ако на някого му се чете - https://www.capital.bg/light/mesta/2013/02/22/2008255_tainite_na … vungradska_chast/

# 745
Част от къщите около Иван Асен II от Орлов мост до към Феята, по уличките, са застроени от преподаватели от Софийския университет. Давали са им парцели, от тях строежът. Има някакъв закон за оземляване на безимотни чиновници (не че преподавателите са чиновници, просто аналогия, а и не съм чела самия закон), по който през 1914 г. роднина на единия ми дядо получава безплатно общински парцел (по нотариален акт е "извън чертите на града") с право на строеж на къща срещу Пирогов (сегашната улица Абоба/Иречек) с условието до еди-колко-си години да я застрои. След това, като си построява къща, получава вече и собственост върху парцела.

Та има разлика като застрояване между Яворов до Феята и от Феята до Плиска. И двете части за мен са много приятни, но по различен начин, с различна история са.

# 746
  • София
Когато прачичовците на мъжа ми се заселват в София, купуват земя на входа на града и отварят хан. Днес там е ЦУМ. Така че, неуместно е да правим изводи по нечии неактуални спомени.

както беше посочено по-горе, квартал Ленин, по-късно прекръстен на Яворов, е първият жилищен комплекс в София, чието строителство е започнато в началото на 1960-те години. моите съвсем актуални спомени визираха този квартал. там наистина е било на края на София и не виждам с какво хана на прачичовците ви до ЦУМ променя този факт. макар че по-скоро вашето прилича на легенда, освен ако прачичовците не са от времето на Левски, защото както знаем, в поемата на Вазов се говори за "там нейде, накрай София" и се визира мястото на днешния паметник на Левски.

та.... кварталчето с павенцата и къщичките и аристокрацийката не е "Яворов". да уточним понятията, защото има много хора, които не познават нито града, нито историята и географията му.

п.п. ето, на който му се чете, интересно е:
https://www.academia.edu/29830946/%D0%A0%D0%95%D0%93%D0%98%D0%A1 … %D0%9B_1997%D0%B3

Скрит текст:
Жилищният комплекс “Ленин” ( сега “Яворов”) е разположен до голямавходяща магистрала (бивша “Ленин”, сега “Цариградско шосе”), в непосредственаблизост до един от най-
големите паркове в столицата (”Парк на свободата”) днес“Борисова градина” ( както и преди 9.ІХ.1944 г.), върху територия от 22 ха, с наклон отюгоизток към северозапад. С урбанистичното решение на комплекса са извършени две големи операции, от значение за целия град: осигурена е пряка комуникационна връзка
на изток в посока на гара “Искър”, чрез свързването на ул. “Иван Асен” и ул.”Чапаев”;осъществен е пробив, обезпечаващ връзка в посока жп линията и гара “Подуене” с алея“Яворов” и кръговата артерия на София. Комплексът се състои от 73 жилищни блока(1372 жилища и 58550 м жилищна площ, за 7237 обитатели), детски градини и ясли,улиците, търговски комплекс “Фея”, комплекс –  ресторант, магазини, жилищен блок на
 БОДК – “Ропотамо” и др. Алея “Яворов” разделя комплекса на две части – източна и западна, които авторът е свързал композиционно с вътрешно озеленено пространство. Сградите са разположени свободно, няма улици и квартали, а отделни жилищни групи,чиито вътрешни пространства са подчинени на един човешки мащаб, те са интимни,създават уютна среда за обитаване. За вътрешната градина и цялостното озеленяване на комплекса, от планината Витоша са доставени и засадени тук 520 високостъблени дървета като освен това е водена битка за спасяване на дърветата, останали от зеленината на казармите, съществуващи на това място преди. Комуникациите са два вида – транзити и алейни – за достъп до всеки вход, но не и за интензивно движение. За разделяне на движението са предвидени прагове, заставящи шофьорите да намаляват скоростта като по този начин вътрешността на комплекса е успокоена от автомобилно движение. Предвиденият многоетажен гараж не е изпълнен. Търговското обслужване е разположено по спирките на транспорта от двете страни на комплекса, по продължение на тангиращите магистрали “Ленин” и ул. “Цар Иван Асен”, по на три места от двете страни. Главният център на комплекса е бил предвиден в средата при пресичането на “Алея Яворов” с бул. “Ленин”, като е съдържал културен дом и висока административна сграда, но вместо него в 1958 г. проектът е преработен и е изграденкомплекс – търговия, ресторант “Ропотамо и жилищен блок на БОДК. От другата страна на “Алея Яворов” в 1959 г. е изградена друга сграда - комплекс магазини и сладкарница “Фея” .

от цитата ясно се вижда какъв е обхватът на комплекса и че всичко е застроено по едно време. и твърдението по-горе за раздавани на университетски преподаватели парцели за къщи в този район просто не е вярно.

Последна редакция: нд, 10 окт 2021, 16:26 от jam

# 747
Яворов се има предвид всичко от Орлов мост нагоре по Иван Асен до около кръстовището на Румънското посолство. След това продължава в Гео Милев. На ширина - между Цариградско шосе, Военна академия и Военно-исторически музей. Поне като гледам картата на кварталите в София под Яворов брокерите разбират описаният участък.

Ние не сме се засилили да купуваме там. Търсим около мол Сердика - по-скоро в Редута, но тъй като предлагането не е много голямо реших да разширя района като включих и Яворов без да предполагам за какви цени на имотите става въпрос там.

# 748
Редута е по-евтин и от Яворов, и от Гео Милев. Има защо - за мен най-голямото неудобство са тесните, криви и стръмни улички. Последната година 3-4 пъти минавах оттам с автобус, единият път пеша, до един магазин точно на 2 пресечки над Мол Сердика. Улиците са окаяни, тротоарите още повече - пред нови кооперации са оправени, пред къщи и стари кооперации - не, но често няма едно и също ниво на тротоара, заради наклона и заради това, че е правено на парче.Трудно се минава дори като сам пешеходец, какво да говорим, ако си с детска количка, например. На тесните улици са паркирали коли, а улиците са и стръмни и криви в най-различни посоки. Автобусът на едно място прави завой на 90 градуса, малко след това S-образен завой, под наклон и с паркирали коли от едната страна ... Ужас направо. В по-горната част към стадион Академик и парка е по-застроено с малки нови кооперации, но все пак заради денивелацията и малките парцели си гледат един друг в прозорците. Отделно те засенчват съседите, пак заради малките парцели и денивелацията. Като ГТ не е особено добре - има, но не е връх на сладоледа като удобство.
Ако разширявате в посока по-скъп квартал - Гео Милев е това, ако разширявате в посока по-евтин квартал - Слатина и (въпреки че се води май един квартал) Христо Смирненски. В Слатина и Христо Смирненски преобладават панелните и ЕПК блокове, въпреки че има и нови кооперации, но тези нови кооперации обикновено (не винаги) са в посока, която не е благоприятна - на изток.

Маргарита, това, което пишат брокерите, няма никакво значение - повечето от тях също не са от София, отделно пишат локацията така, че да привлече клиенти и съвсем не е задължително да отговаря на реалността.

П.С. Преди много години (края на 90-те на миналия век) ходих с позната на оглед в едно от малките тухлени блокчета, които са между детелината при Феята и БАН. Точно Яворов се водеше - и от брокерите, и по документи. Имам спомен, че една позната в блока с пощата на Плиска също е казвала, че е в Яворов (с уточнението, че е на Плиска). Така че тази част също е много добра и приятна - малки тухлени кооперации с междублокови пространства и градинки. Но там рядко изпада нещо и цените хич не са ниски.

# 749
  • София
... там наистина е било на края на София и не виждам с какво хана на прачичовците ви до ЦУМ променя този факт. макар че по-скоро вашето прилича на легенда, освен ако прачичовците не са от времето на Левски, защото както знаем, в поемата на Вазов се говори за "там нейде, накрай София" и се визира мястото на днешния паметник на Левски.
...

Да, точно от това време са. Края на 19-ти век. Наистина е като легенда, добре че имаме снимки от това време, защото вече няма никой жив с преки спомени, само разкази.
Идеята ми беше, че кога е застроявано дадено място, и дали е било в края на града, няма никакво отношение към това, което е в момента. А в момента Яворов е от най-добрите места за живеене в София.

Общи условия

Активация на акаунт