Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 499
  • 775
  •   1
Отговори
# 225
На трамвайна линия независимо от коя страна ти е апартамента, ще ставаш сутрин в 4ч като мине първия трамвай.

# 226
Видео репортажа доста добре обяснява защо има проблеми с детските градини и има ли или няма миграция към София.
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zashto-njama-dosta … ini-v-sofija.html

Замислих се, че при все че основно млади хора идват към София, би следвало дори те да не са си сменили регистрацията, да раждат тук а не да тичат до родния град. За прийждащи ученици и студенти също може да се извади ясна статистика. От там също може да се извади статистика грубо с колко нараства София. Ако раждаемостта в София не се е променяла последните 13 години, ако студентите намаляват като бройка, ако се види и положението с учениците как е, ще може да се направи груба представа за населението в София. Та проблема с детските градини е заради липсата на такива в новите южни квартали и намаляне на големината на групите с деца. Според репортажа, проблеми има само в около 1/4 от София.
От тук да си направим и сметката, дали "инвеститорите" в бетон ще им излезе сметката и дали има нужда от толкова жилища.

# 227
Моля, Гого....

Скрит текст:
намаляВАм, преценяВАм, и т.н. И приИждат

Ако София разчиташе единствено на естествения прираст и нямаше вътрешна миграция към нея ("приИждащи"), щеше да се закриват и окрупняват училища. Липсата на места в ясли и детски градини е имало от времето, когато аз съм тръгнала на ясла. Виж, за училищата е нещо друго - недостиг на места на първи клас има в квартали или в съседни квартали с бурно ново строителство.  За да имаш дори и неясен шанс да приемат детето ти в ясла/детска градина/първи клас в училище, трябва да имаш адресна регистрация минимум през последните 3 години.

# 228
И да имаш регистрация, шансът в много квартали пак клони към нула. Има толкова много "социални" критерии, че нормални, здрави родители, които нямат късмет вече да са им приели по-голямо дете в градина, нямат и шансове.

Така че тия брокерски реклами "Близо до детска градина" важи само в няколко квартала, и то предимно в тези, в които търсенето е доста по-слабо.

А колкото до "удобния" тм 5 - удобен на пръв поглед. Много пъти ми се е налагало да пътувам с него до Красно село или чак горе до ДФЗ. Бавен е, с много спирки. Много често е претъпкан, особено в пикови часове, особено лятото е ужасно. Рядко съм засичала удобство като климатик, в над половината случаи съм се возила права.
Виж, с автобуси и тролеи от Младост и Дружба дори и преди пандемията, пътуването ми е по-бързо и удобно. За въздуха не може и да става дума за сравнение.

# 229
Ще се изкажа и аз за трамвай 5. Живеех до Пирогов, работех на спирка Бул. Овча Купел (до Кауфланд). Не знам наистина ли се шири митът за бързината и удобството до центъра, но този трамвай е бавен, с много спирки, адски претъпкан и тъй като съм разглеждала доста ландшафта - около Борис никъде не е хубаво, ама никъде. Мръсно, с грозни порутени къщи, дори в частта около метрото ги има бараките. В 5цата винаги е пълно с хора, много ученици и възрастни, не е приятно. А романтичната разходка покрай Борис не я намирам за приятна заради трафика, шума, мръсотията.

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 14:40 от Push90

# 230
Съгласна съм с мнението, но не мисля, че вече има толкова много порутени къщи, особено последно време супер много изриват и строят блок до блок. Дори на Красно, дето преди около старото кръстовище наистина си бяха някакви бараки, сега са нови блокове, настроили са на платното едва ли не. Като излизам извън София, гледам че дори и в Княжево все нещо рушат и разчистват. Сега този уикенд бутнаха бирената фабрика, уж Била щели да строят.

# 231
Съгласна съм с мнението, но не мисля, че вече има толкова много порутени къщи, особено последно време супер много изриват и строят блок до блок. Дори на Красно, дето преди около старото кръстовище наистина си бяха някакви бараки, сега са нови блокове, настроили са на платното едва ли не. Като излизам извън София, гледам че дори и в Княжево все нещо рушат и разчистват. Сега този уикенд бутнаха бирената фабрика, уж Била щели да строят.
Съгласявам се и аз, че се бутат бараките и се строи, което е хубаво. За мен пак си остава сиво и грозно около булеварда, може би субективно така го приемам. Аз се чудя кой купува апартаменти на локалното в Красно село или съседните кв. по Борис, но сигурно си има желаещите. Надявам се наистина да стане по-приятно по булеварда, сега и с ремонта на трамвайното трасе...

# 232
Аз казвам само, че вече почти няма бараки, иначе изобщо не твърдя, че е много хубаво, даже напротив. Локалното е мръсно, прашно, шумно и с много голям трафик. Преди няколко години беше наистина що-годе приятно по велоалеята да се разхождаш, вече не смятам така.

# 233
Привет мами! Кажете нещо за красна поляна 3?

# 234
  • Варна-София
Привет мами! Кажете нещо за красна поляна 3?

Здравей, какво те интересува по точно Simple Smile!

# 235
Здравейте! Какво мнение и наблюдения имате за Овча купел 1 и с точност около метростанция НБУ и буферният паркинг, защото сме харесали апартамент там, а този квартал не ми е въобще познат?

# 236
Красна поляна 3 е най-добрата част на Кр.поляна. Има и малки блокчета и по-големи, градинки между блоковете. Пазар, добър транспорт, магазини. Училищата мисля,че не са добри, но ги има.  Няма много място  за паркиране. Но от другата страна на булеварда, на на по една спирка има много роми, по спирките, по трамвая също.
Овча купел 1 е много добре уреден квартал, всичко си има. Сега с метрото и транспорта се оправи. Около буферния паркинг сега започва много да се строи, беше далече от повечето магазини и траспорт досега.  Зависи точно къде е блока.

# 237
Капарирали сме апартамент в нова сграда срещу ТЕЦ-а. Района ми се вижда приличен. Това което ме притеснява е близостта с Факултета. Има ли роми в тази част, които да съм пропуснала?

# 238
  • Sofia
Капарирали сме апартамент в нова сграда срещу ТЕЦ-а. Района ми се вижда приличен. Това което ме притеснява е близостта с Факултета. Има ли роми в тази част, които да съм пропуснала?

Тези въпроси трябваше преди капарото да ги зададете. Има си от тъмните в квартала и то много, не си седят на една - две улици, а са постоянно в движение. Някой таксита отазват курсове в квартала. Не е от най-безопасните места по принциап, но мисля, че като по-стар квартал има доста уредени части.

# 239
Блока се намира в началото на ул. кукуряк и блока е на около 5 минути от входа на метрото.  Понеже ходихме в района и сме видяли къде е и наистина нявсякъде около този блок са все нови сгради и бъдещи такива, но все пак района ни е адски непознат, защото никога не сме имали никакви ходения там. Но на мен лично ми направи впечатление, че по Монтевидео си има магазинчета,банки, аптеки, а и в близост детски граниди и училище/а, защото още нямаме дете, но в бъдеще ще се налагат тези предимства да са ни близо.
Благодаря за мнението.

Общи условия

Активация на акаунт