Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 364
  • 775
  •   1
Отговори
# 675
А в Холандия нямат пердета, дори и на партерно ниво. Заради историята ИМ.
Ама дуварът в България е обективно обусловен от историята НИ.

# 676
Пердета и аз не ползвам. Много ме дразнят. Ако трябва нещо да се закрива, се ползват щори, по възможност външни, които хем са много по-плътни, хем спират жегата отвън, а не вътре, и също по време на градушка например пазят прозорците. Дори да се счупи щората, по-добре тя отколкото стъклото. От пердета файда няма, според мен.

В България по принцип също е забранено да има плътна висока ограда, мисля че до 60см беше разрешено да е масивна, и оттам нагоре трябва да е "ажурна" демек с решетки или нещо прозиращо. Но и тук проблемът е, че никой не го еве да контролира дали се прави така.

А какво й е на историята на Холандия, че да обуславя липсата на пердета?

# 677
  • София
В България е забранено и да си усвояват терасите ама...вратички много. После апартамента се представя, че имал още една стая видиш ли ама тераса няма 😁😒

# 678
Гого не обобщавай така за цяла София с малки парцели. Не съм чувала да е забранена плътната ограда, може би в градската част....

# 679
Не че нещо,но в Гърция няма високи зидове като нашите,въпреки че и те са били под "турско"...
Но това да се притесняваш дали някой те гледа в собственият ти двор (!) не е за разправяне... Отпуснете се душички,давайте го по-лежерно...

# 680
В Гърция нямат зидове, но имат 3 метрови, плътни огради от туи или кипариси. Не можеш да надникнеш как съседката се пече до басейна.

# 681
Не виждам разликата между плътната ограда и зелената такава. Аз например имам две в едно.

# 682
Еха, тука избухнахме рязко...

За оградите, според Гугъл нещата са дефинирани в чл. 48 ЗУТ:

Чл. 48.
[...]
(3) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска, ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
(7) Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
(9) Строителството на огради в отклонение от изискванията по ал. 5 и 7 се разрешава от главния архитект на общината въз основа на индивидуален архитектурен проект съобразно предназначението на урегулирания поземлен имот и с оглед осигуряването на архитектурно единство.

Това с усвояването на терасите и аз не го разбирам, особено в сгради ново строителство. Като си искал да е повече площ и по-малко тераса, да си си избрал апартамент, който отговаря на тези критерии. Айде ако е наследствено жилище, което не си си го избирал, а пък не те кефи - да речем, ама чисто ново строителство да се обезобразява, е супер мизерия...

# 683
  • Sofia
В България по принцип също е забранено да има плътна висока ограда, мисля че до 60см беше разрешено да е масивна, и оттам нагоре трябва да е "ажурна" демек с решетки или нещо прозиращо. Но и тук проблемът е, че никой не го еве да контролира дали се прави така.
Спортно е дали това е хубаво или не. Да не говорим, че винаги може да направиш ограда от жива растителност, която да стане и 3-4м, а официалната оградка пред нея да е 60см. А с оглед на престъпността, в България трябва да е разрешено оградата да е поне 2.5м Simple Smile

# 684
Но това да се притесняваш дали някой те гледа в собственият ти двор (!) не е за разправяне... Отпуснете се душички,давайте го по-лежерно...
Коментираме моментите, когато човек има нужда от уединение. Това е нещо съвсем нормално.
Но от личен опит, живяла съм в няколко квартала, все в блок, включително в двата най-големи, Младост и Люлин, не съм имала проблем с нарушаване на личното пространство. Никога не ми се е случвало да дойде съсед, освен за нещо спешно. Точно в най-големите има една такава, не знам как точно да го нарека, анонимност, всеки си се прибира в апартамента и не закача другите.

За престъпността - София е столица със сравнително ниска престъпност. Като цяло всички квартали предлагат сигурност.

# 685
  • Somewhere far away
Да се притеснявам, не - но да го понасям ? също не. това някой да ме гледа докато правя рутинни неща, като простиране на дрехи например  никога няма да го приема. Със съседи нито съм си близка, нито са ми важни,  не се виждам с тях и нямам намерение да се виждаме.
Държа много на личното си пространство и смятам че изобщо не трябва да подлежи на дискусия въпроса дали е ок някой да те вижда в собствения ти двор/тераса/апартамент/къща. Защото не е.

# 686
Подлежи на дискусия и още как - в голям град, още повече пък в столица, дворът ти да е толкова голям, че да не те виждат съседите ама хич, е практически невъзможно. Аз лично се сещам за Военна академия, резиденции Лозенец и Бояна, и Правителствена болница като места с голям двор (парк), толкова големи, че да не се вижда от съседи (и да не виждаш съседи).
Иначе вкусове и предпочитания всеки може да си има каквито поиска.

# 687
  • София
Въпрос на манталитет.
Наистина, в Холандия никой не се притеснява да няма пердета и щори на партера и през френските прозорци да се вижда през цялата къща чак до задния двор, където също има прозрачна врата.

Случи ми се в едно малко градче да видя много красив порцелан на един прозорец и не знам защо реших, че къщата е някакъв музей. Беше на залез, слънцето блестеше и се доближих до стъклото, правейки си сянка с ръце. Озовах се надничаща в дневната на възрастен господин, който седеше на два метра от мен и четеше нещо. Умрях от срам, но той въобще не ме отрази.

Въпрос на културна особеност е. Българинът (като цяло) е любопитен и обича да си пъха носа в чуждите работи. Ето защо, все си мисли (като цяло), че някой много се вълнува какво прави той и ще го наблюдава.

# 688
  • София
Те северните държави нямат слънце и светлина, та ако може целите им стени да са от стъкло ще им е добре. Там сигурно и никой не надзърта, та от кой да се криеш? Отделно имат отстояния от къща до къща повече от колкото при нас. Виж тук в България е точно обратното. Все любопитни погледи, всеки зяпа. Седят баби отпред, коментират коя какво знае и за кого. Въртят глави. Ако минеш разпитват и все в ръцете и в торбата те гледат. Smiley Пък коментират. Абе българската действителност е тази. Затова хората слагат и пердета и високи растения и т. Н аз също обичам като съм у дома, да не ми наднича никой и през никой балкон.

# 689
  • пустинята Гоби
Точно щях да кажа, че пердето се използва за да спира слънцето и да краси стоята, последната причина поради която бих го сложила е да не ме гледат съседите.

Общи условия

Активация на акаунт