В момента чета ... 69

• 48 963
  • 742
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
А влюбвахте ли се в литературните герои, когато бяхте малки момичета?
Да, във Винету и Олд Шетърхенд.

В момента чета Истанбулска загадка. Но много тегаво ми върви, имах по-големи очаквания. На моменти ме заинтригува, но като цяло не ми допада стилът. Ще я дочета, де.

# 151
Дъщеря ми като малка коригираше приказките. Когато вълкът с пълен търбух с камъни искаше да пие от кладенеца и падаше в него, тя казваше: -Аз ще отида в приказката и ще дам на Кумчо Вълчо водица в чашка.
А когато на Кума Лиса се стопяваше къщичката от сняг и лед, тя прогонваше зайчето и накрая си пострадваше, дъщеря ми казваше: - Аз ще отида в приказката и ще направя на Кума Лиса хубава къщичка, да си има и тя къщичка.

# 152
GrGrGr,
Братя Грим, са писали приказките по немски легенди и по действителни случаи.
На мен най-любими ми бяха приказките на Андерсен, а най-вече "Малката кибритопродавачка" !
Много плачех на нея и пак я исках отначало ! 😀
До ден днешен, плача на нея .
Обожавах и обожавам, и днес Пипи, Емил, Карлсон и Алиса !
"Малкият принц" - тогава не я разбрах, а сега не ми харесва .
Любима(на която се учех да чета, на 5(майка ми казва, че съм я взела сама, да се мъча ) ) е също "Патиланско царство" - на Ран Босилек !
Друга Голяма Любов, ми е "Реми и призракът" - на Вивиан Колет !

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 09:30 от criisi

# 153
Прочетох Тревожни хора с абсолютно удоволствие. Вълнуваща и прекрасна книга, своеобразен емоционален обир. Невероятни герои — в спомените и чувствата, на които мъката и смехът умело са си намерили дом. Много приятна история какво може да прави човек от обич или грижа.

# 154
Прочетох "Мъжете, които мразеха жените" на Стиг Ларшон. Много тромаво ми тръгна и дори я бях зарязала за ден-два. После за заинатих и сега не съжалявам Simple Smile

Това ми е най-най-най любимата поредица! Лисбет ми е голяма слабост. На мен лично втората и третата книга най ми допаднаха, защото става дума точно за нейния живот. Първата наистина започваше малко мудно с тези обяснения за борсата, но минат ли се те - шедьовър.
Последните три книги, писани от Давид Лагеркранс са доста по-слаби спрямо тези писани от Ларшон.  Скоро не се бях сещала да ги препрочета, благодаря за напомнянето - много ги обичам.

# 155
От съвременните детски - тази ми харесва: писма на един дакел Simple Smile

# 156
  • London, UK
Благодаря за темата, Mijjj ツ Flowers Bouquet  Да се запиша и аз, за да следя. Последно прочетох Свекървата от Сали Хепуърт и слагам отзива си в скрит текст, защото има лееееки спойлери. Не издавам нищо за престъплението и убиеца, просто навлизам в малко повече детайли за съдържанието:

Скрит текст:
Книгата не е каквото изглежда. Нещо много по-добро е.
Очаквах просто една кримка, но получих семейна драма с дълбоки послания, която с внимание разглежда и поставя въпроса за семейството, привилегиите, връзките, изневерите, проблема с безплодието, дори емигрантите и благотворителността, ако щете.
Историята се върти около богато семейство с добро състояние и техните не особено състоятелни деца, всяко със свой набор от проблеми.
Да имаш богати родители за мнозина би било от огромна помощ, особено когато преминават през трудните моменти в живота си.
Но какво се случва, ако богатите родители не са готови да помогнат?? Парите, или по-скоро тяхната липса ще извади най-лошото от хората наяве в тази книга.
Запознайте се със семейство Гуудуин. С техния дом като палат, който може да събере 10 семейства и лятната им къща, която вместо джапанки и пясък по пода, е едно произведение на изкуството със своите статуи и декор. Том - бащата и свекър на Луси, вечно усмихнат, приветлив, добър, поощряващ. И ето я жена му Даяна - пълна негова противоположност, изтънчена и студена, дистанцирана и често безбожно критична към собствените си деца.
Когато прочетох резюмето на книгата, както и първите няколко глави, си помислих, че ще презирам Даяна - въпросната свекърва.  Но с разгръщането на историята се разгръща и миналото на Даяна - нейния произход и семейството ѝ, важни моменти от живота ѝ преди и аз все по-често се уловях, че започвам да я харесвам. Проследяваме събитията от гледните точки на Луси и Даяна и макар в някои книги това да е досадно, тук наистина работи. За целта на тази история е необходимо да видиш случките през очите на всеки персонаж и много често когато дадени думи или постъпки на Даяна изглеждат крайни и коравосърдечни, когато прочетеш нейните мисли, тогава се съгласяваш с нейната логика. Дори и да не си винаги съгласен, поне я разбираш и оправдаваш действията ѝ, пък били и те понякога драстични.
Книгата започва с една обикновена вечер в семейството на Луси и Оли и техните деца. Това, което е необикновено обаче е, че тази вечер са навестени от полицията, която им съобщава за смъртта на Даяна. Изглежда самоубийство, но кой знае? Смъртта е настъпила при мистериозни и странни обстоятелства и се разглежда и версията за убийство. Още повече, че Даяна е казала на сина си Оли, на дъщеря си Нети и на семействата им, че има рак, но аутопсията не установява нищо подобно. А малко преди смъртта си, Даяна променя завещанието си и оставя всичко на благотворителната си организация, която подпомага бежанци и емигранти. С всяка глава, която е конструирана по такъв начин, че искаш още и още, ставаме свидетели на сблъсъците на всеки член от семейството с Даяна и е повече от ясно, че всеки, малко или много, има мотив да я убие. Нито един от героите не е за харесване и аз не симпатизирах почти на никого, освен на Даяна.
Прочетох и някои отрицателни мнения за романа, както и критики, но се оказа, че точно това, което критикуващите намират за минус, е това, заради което аз харесвам книгата толкова много.
Първо, те са разочаровани от криминалната загадка и престъплението. Почти нямало напрежение около престъплението, почти нямало съмнение кой е убиецът. Да, това е така. Но силата на книгата е точно в обрисуването на човешките взаимоотношения и за някои престъпникът не би бил изненадващ, само защото е логичният такъв и в истинския живот много ясно виждам как точно така биха могли да се случат нещата. Да, престъпление има, да, убиец има, но фокусът е в друго.
Срещнах и много разярени читатели, които критикуват Даяна за това, че подпомага и дава непрекъснато средства за своята благотворителност, на едни бежанци, които ѝ били чужди, но не и на своите деца. Аз бих казала - И защо не? Защо НЕ?
Може би са пропуснали двата момента в книгата, в които Даяна обяснява защо постъпва така.
Цитирам по памет какво казва тя:
"Моите деца имаха всички привилегии и получиха всички възможности и предимства пред другите деца. Време е да видим как ще използват възможностите, които имаха."  
Това е един доста сериозен момент от възпитанието на децата, и може би въпрос, който много родители в такова положение си задават, когато се разкъсват между сърцето и разума. Но деца ли са децата, които са създали вече свои семейства и са на 35 и 48 години? Не трябва ли да престанем да им даваме пари, да ги издържаме и да им бършем устата, щом те имат семейство, за което на свой ред трябва да се грижат? Кой ще ги научи на това, ако не ние, като им откажем поне веднъж? Много харесвам следната мисъл и се чудя дали Даяна не е следвала нея в отношенията с децата си.
🔸"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го да лови риба и ще го нахраниш за цял живот."🔸
Не знам дали сте чували, но популярният готвач Гордън Рамзи, натрупал състояние, оценявано на над 250 млн долара, отсега е предупредил своите пет деца, че няма да им завещае милионите си, нито домове, а ще им остави само по 25% от сумата за къща, останалото трябва да си поемат и изработят те сами. А във възпитанието си стига до там, че когато семейството пътува в самолет, той и жена му са в първа класа, но децата - в обикновена пътническа. Това е неговият начин да ги възпита, да ги накара да израснат като самостоятелни хора, осъзнати и непривилегировани. Може би това е верният и правилен подход за деца на заможни родители, кой знае 🤷♀
Споделям и още два цитата от Даяна, които много ми харесаха и с това ще завърша.
Единият е, когато Даяна отделя дрехи заедно с малкия тогава Оли за децата на бежанците. Той слага в купчината едно изцапано яке, което Даяна вижда и ядосано издърпва. Оли казва, че те и това ще приемат. Тя отговаря:
🔸"Аз не им давам каквото ще приемат. Моята задача е да им дам каквото заслужават." 🔸
🔸"Работих усилено за всичко, на което някога съм държала. А нищо, на което държах, не струваше и цент."🔸
Сали Хепуърт без съмнение е талантлив автор и ще чета още от нея.

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 01:43 от Adamant ⍨

# 157
Днес почти прочетох  "Резерватът на таласъмите" от Клифърд Саймък и се чудя защо толкова дълго съм я отлагала.
Като дете бях запленена от приказките на  Вилхем Хауф.
 Джуджето Дългоноско , Малкият Мук , Еленовият гулден , Студеното сърце / Петер Мунк  и Стъкленото джудже
Съкровищнико в еловия лес, от векове живееш и до днес богат си ти в леса си безпределен – и щедър към родените в неделя!
 Рядко препрочитам книгите от детството си . Вече съм с друг поглед . Разваля се магията .
 За след Резерватът съм приготвила доста книги .
Може би ще продължа с Семейство Палистър - Антъни Тролъп

# 158

Тази е любимата ми детска книга.
Почти нищо не помня, но се е запечатила в паметта ми.
Ще я препрочитам.Simple Smile

Чета Небето, жълто като сяра.
Не ми допада мудността й, но все се надявам да стане по-интересна.

# 159
  • София
Чудесно ревю на "Свекървата", Адамантче! Heart
По-добре не бих могла да го кажа. Наистина, това е на първо място семейна драма, съвременен роман И криминале като крими-нишката не бих казала, че е водещата.
Аз не успях да позная убиеца, макар че впоследствие като разбрах и размишлявах неговите /на убиеца/ мотиви бяха най-дълбоки и най-човешки, ако мога така да се изразя...

# 160
  • Sofia
Саня Богомилова 680181, За  К. Саймък и "Резерватът на таласъмите" , мога да кажа, че е любима книга, още  от тийн годините. Когато излезе новото издание на „Бард“, отново я прочетох, макар и позабравила доста от сюжетната линия, някои моменти ги разпознавах по памет. Прекрасна фантастика и още на времето ме беше впечатлило „пътуването като вълнова схема“. Доста години след прочетеното направих връзка с физиката и трансформирането на материя/енергия/материя, те. идеята за  пътуване през пространството като вълна.
А за „Семейство Палистър“ помня единствено едноименния филм, от който ми е останало името на главната героиня (но може и да си измислям), лейди Гленкора….и това име  избирах, когато си избирахме имена и роли в момичешките ни игри. Но е идея, да потърся и книгата, която си е класика, мисля.
Смятам да продължа с „Убийството е всичко“ на А. Хоровиц , след доброто начало с   „Мозайка от убийства“.

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 10:28 от Lady Royal

# 161
  • Mediterraneo
Рядко препрочитам книгите от детството си . Вече съм с друг поглед . Разваля се магията .

Точно така! Същото се отнася и за книги, четени през тийн периода ми, предимно Кинг и Кунц.

# 162
  • Варна
Хич даже не ми се разваля магията. Препрочитала съм много книги от детските си години. Хубавото си е хубаво, какво като погледът е друг? Откриваш нови неща. Но аз принципно обичам да препрочитам книги и изобщо не разбирам хора, които четат само по веднъж дори и книги, които много са им харесали, така че явно си е до тип читател.

# 163
Бързо приключих "Орикс и Крейк". Атууд за пореден път успява да ме ужаси по своя си елегантен начин като представя едно бъдеще, което хем изглежда абсурдно и далечно, хем не чак толкова. Всичките ѝ книги ми звучат плашещо пророчески.

Сега мисля да продължа със "Златното момче" по препоръки от темата.

# 164
  • Mediterraneo
При милионите книги, които имам за четене и малкото години живот, не мога да си позволя да препрочитам книга, ако ще и най- великата да е.

Общи условия

Активация на акаунт