В момента чета ... 69

• 48 845
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • Mediterraneo
На мен много се случва да гледам филм и после да разбера, че е по книга. Последният сериал, който изгледах, се оказа по "Невинният" на Харалан Коубън. Сега нямам търпение да я прочета, защото сериалът е повече от страхотен, а знам, че авторът е много добър.
А кой е сериала?

Сериалът е със същото име, испански е, El inocente.

# 616

Препоръчвам романа на всички, на които е харесала "Оризовата майка", "Снежно цвете и тайното ветрило" , "Момичетата от Шанхай" и подобни романи. Няма да останат разочаровани и от "Бяла хризантема" Simple Smile

Точно за Рани Маника се сетих, докато четях отзива ти. Четох отдавна "Оризовата майка" и "Японският любовник" и ми се сливат двете, но споменът ми е за интересни и много женски книги, ще прочета и "Бяла хризантема", когато почувствам нужда от такъв тип книга.

# 617
  • София
Прочетох "У майкини" и "Майкини и другите" на Иво Сиромахов. Харесаха ми, а изобщо не го очаквах. Бях се подготвила за клишета и изтъркани смешки, но останах приятно изненадана. Може пък да ми се е отпушила 20-годишната пауза с български автори. Така се бях отвратила от тях в училище, защото като старателна ученичка бях изчела всичко на задължителните автори, а почти нищо не ми беше харесало. Съвременните пък се лашкат от депресарски излияния до комлексарска пиянска логорея.
Почвам "Загадката на клиника Стийн" на П. Д. Джеймс. Много ми е симпатичен инспектор Далглиш и ми е любопитно дали ще разплета загадката.

# 618
Ивето, интересно е това, което споделяш. Честно си признавам, че съм предубедена за творбите на Иво Сиромахов, защото преди години си купих "Няма значение" и макар да ме разсмиваше на моменти, като цяло усещането беше за простотия и даже пошлост, която ми дойде прекалено. Пуснах я за размяна в съседната тема и никой не я иска 😅
Мъжът ми пък е зачел книгата на Веселин Маринов и само ме преследва да ми чете цитати. Написана е простоватичко, но май е доста откровена и затрогваща, ще споделя повече ако я прочета и аз.
Красотата на българските произведения, изучавани в училище, открих години по-късно. Кой да знае, че Иван Вазов може да е толкова смешен или да пише вълнуващи истории като "Нора", когато от теб се иска да знаеш наизуст "нека помним йоще срама по челото", "От Батак съм, чичо, знаеш ли Батак" и т.н. отблъскващи за младите люде тежки строфи.
Сега се колебая какво да чета и май след такава силна книга като "Пилат" ще продължа с някое трилърче на Гийом Мюсо и по-точно "Тайният живот на писателите", от поредицата за Рафаел е, главен герой от "Момичето от Бруклин".

# 619
"'Тайният живот на писателите" дори според върли негови фенове е тотална щета, а на финала Мюсо съвсем е оплескал пейзажа, така че го имай в предвид.

# 620
  • София
Rayna13, със сигурност никой няма да помни книгите на Сиромахов след някоя и друга година. Дори и аз самата най-вероятно. Явно съм улучила подходящ момент да ги чета.
Аз съм всеядно или по-точно всечетящо същество Simple Smile Обаче Вазов не само не го харесах, а направо възневидях.  Спомням си как цяла лятна ваканция влачих „Немили-недраги“, стори ми се безкрайна. Междувременно погълнах "Тримата мускетари",  "Наследникът от Калкута" и още няколко дебели колкото тухла четворка. Колкото Вазов ми се е опирал само Стайнбек. Книгите, които не съм дочела се броят на пръстите на едната ми ръка и "На изток от рая" е една от тях. Бях решила за обща култура да я довърша, пробвах на всеки 5-6 години, но без успех.

# 621
Iveto,
Не си попаднала на български автори.
Аз харесвам Милен Русков, Захари Карабашлиев. Напоследък открих Теодора Димова - "Майките" и "Поразените" . Единствено с Георги Господинов нещо не се разбрах. Не че не му прочетох обсъжданите и награждавани книги, но...

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 14:56 от W

# 622
И у нас не се разбрахме с Г.Господинов,явно всичко е до личен вкус,усещане...

# 623
  • София
Иво Сиромахов има 2 доста приятни детски книжки - "12 принцеси" и "Приказки от планината". Моите деца ги харесаха.

# 624
Пламена, седмата книга на Юрт и Русенфелт ще излезе през лятото и в Швеция, и в България, живот и здраве.

Чакам я и аз с огромно нетърпение! Шестата ме разочарова, чак огорчи. Точно сякаш някой друг я беше писал.
С такова огромно нетърпение я чаках...Дано се поправят в следващата.

Прочетох "Червеношийката" На Несбьо. Хареса ми, и прочетох и "Снежния човек". И тук приключвам с Несбьо. Мелодрамата ми дойде в повече. Уж Лекберг била за домакини, но това какво беше....чак на сапунка ми заприлича.

Започнах "Пепеляшките" на Кристина Улсон (Unwanted, Kristina Ohlsson) и въпреки стряскащата тематика не ме отблъсна. Следователката Фредрика ми е много интересна.

Потърсих "Пилат". Поизпотих се, но се научих да намирам книги като кликам на корицата във goodreads, и да търся други издания. На английски е преведена като "Iza's Ballad" (ако някой също я търси).
Нямам търпение да я започна.
Взех си 6-7 нови книги (3 на Сабо, петата на Лекберг, и една за тичане- "Възходът на ултра маратонците" на Адхарананд Фин. Two Hearts

# 625
Започнах “Глина”,снощи четох до късно,ще се окаже находка.Авторката има дарба,много красиви пейзажи,описания на дребните детайли и на човешката душа,сладкодумна и увлекателна разказвачка е,много ми допадна.С една дума-книга с душа,в сравнение с предния “сценарий”,направо ми се възстанови усета към красивата книга.

# 626
Ще се опитам да намеря "Глина" в електронен формат. Благодаря за споделеното.

"Възвишение" на Русков ми хареса може би заради историческия период.

Опитах се да чета "Чамкория" и си признавам, че я оставих на средата. Бай Славе е философ и разсъжденията му са интересни, но за мен в роман сюжетната линия е водеща. А тук сюжетна линия, поне традиционна, няма, така че ми липсваше повествование. Харесвам исторически романи и този период от българската история ми е интересен, но ако читателят не е запознат с него, много ще остане неразбрано. Това е лично мнение; знам, че е много харесван роман от всички други. Ще му дам шанс друг път.

# 627
Романът /"Чамкория "/го четох с голямо удоволствие. След това гледах моноспектакъла със Захари Бахаров.
Разкош. Както видяхме от темата тук пишем хора различни по възраст, по вкусове. Та приемам, че на някого нещо харесва, на друг не.

# 628
Разбира се. Аз специално подчертах, че моето е лично мнение и ми е ясно, че е харесван от много хора. Дори се почувствах виновна, че го изоставих, но животът е кратък. Друг път, в друго настроение, ще му дам шанс.

От Кабашлиев прочетох "Хавра."  Харесаха ми как са описани отношенията на героя със семейството, но имаше и моменти, които бяха малко невероятни.

Бих се радвала да прочета български автори, които описват съвременни социални проблеми в България, във формата на роман.

# 629
В предната тема писах за "Затворисърце" на Константин Трендафилов - обхваща времето от най-мрачните мутренски години до днешни дни. На мен ми хареса доста и ако си на вълна български автори, пробвай с него.

Общи условия

Активация на акаунт