СЕПТЕМВРИйче мъничко расте, а мама слънчеви лъчи краде! (Тема 3)

• 37 907
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Chestnut_Wood, добре дошла! Има темичка за Токуда, там може да прочетеш доста мнения за Богданова Wink

# 106
Здравейте група септемврийски мами,

Досега не съм писала в темата, но следя и чета всичко от Тема 1 насам, чувствам всички ви толкова близки, тъй като споделяме общи прекрасни емоции Blush Бях си казала, че ще изчакам да мине първият ми БХС и тогава ще се включа със съобщение тук за първи път, така че е време да се представя - казвам се Мария, на 29 години, живея в София и това е първата ми бременност, в момента съм в 13+2 г.с. Първите ми 2 прегледа за установяване на бременност бяха при гинеколожката, която по принцип посещавах преди бременността - д-р Сирманова в Неоклиник (д-р Сирманова следи бременни жени до 6-7 месец, след което насочва към гинеколог за последните месеци от бременността и раждането). След това прецених, че искам да се следя при лекар, който впоследствие ще бъде и на раждането на детето. След доста проучване по темата прецених на този етап да се доверя на д-р Анна Богданова (дава часове както в Токуда, така и в Оскар клиник). Засега изчисленият ми термин е на 26.09. Вече бях на 2 прегледа ЖК при Богданова в Оскар, а днес премина и първият БХС. Бебето не спря да мърда и да шава, беше дооооста буйно, преобръщаше се, беше много активно с ръцете и краката, чак започва да ме хваща леко страх дали ще бъде толкова подвижно и занапред, като започна да го усещам и да ме бута с крачета. БХС премина добре, Богданова почти през цялото време диктуваше на сестрата стойности и параметри на размери на костите, черепа и т.н., докато аз се наслаждавах и дивях на движенията на малкото човече. Попитах я за пол, тя каза, че в момента бебето много мърда и не може да се види добре, но би допуснала, че е момиче. Това, което ми прави впечатление при д-р Богданова, е че е доста съсредоточена в работата си, докато ме преглежда, със сигурност е професионалист и добър фетален морфолог, но все оставам с усещането, че няма толкова голяма ангажираност към пациентите си. Например не ме пита как съм, как се чувствам от предния път, когато съм била на преглед, не ме пита каква фолиева киселина пия, имам ли гадене, приключило ли е. По-скоро аз й обяснявам каква е рутината ми по време на бременността и я питам за мнение и тя едва тогава отговаря. Първите 2 прегледа при нея също бяха доста бързи, разбира се, нямаше причина да не са, защото всичко беше наред, но все пак оставам с онова чувство на ненапълно пълноценен преглед и връзка между пациент и лекар. Още повече, че аз се следя единствено при нея и за разлика от повечето хора, които ходят основно за ФМ при нея, и се доверявам за изследвания на кръв, урина и за цялото следене на бременността. Предполагам, че просто всеки лекар е различен, а може би и моите очаквания са нереалистични. Засега й се доверявам, но няма да излъжа ако кажа, че през няколко дни споделям на таткото, че се колебая дали да не пробвам да отида на ЖК и при друг лекар, за да направя сравнение и преценя. Дори питах личния ми лекар дали може да ми даде още едно направление номер 9 (вече ми е издавал веднъж) и той каза, че може само още веднъж да издаде, така че сериозно обмислям дали да не се възползвам. Само не знам кой да избера, ами ако попадна отново на подобен тип гинеколог... Та в такива чуденки съм последните седмици, иначе реално д-р Богданова няма какво повече да каже, защото всичко с плода е нормално и тя го потвърждава, самата аз също се чувствам добре. Нито съм имала гадене, само сънливост и бърза умора, което май съпътства всички ни. Единственото по-странно при мен с идването на бременността е студените вълни, които ме обливат понякога и ми става изведнъж много студено, дори когато съм у дома и навсякъде е топло. В момента очаквам да излязат и кръвните резултати от БХС, предполагам, че ще ги видя утре сутрин. Засега това е от мен, пожелавам на всички септемврийски мами да са здрави и всичко да е наред с бебчетата им, пазете се и се наслаждавайте на тези прекрасни моменти от бременността Hug
Добре дошла, лека и безпроблемна бременност! Blush
Моята докторка само пита "Как съм?" и аз вече почвам да дърдоря ако ми има нещо. Мисля, че няма как да пита нещо специално, защото всяка мама има различна бодежка. Ако тръгне да пита всяка "Повръщате ли?", "Спите ли?" и още куп такива въпроси поне 2 часа трябва да продължи една ЖК. На мен на пример са ме оставили да си избера каква фолиева киселина и какви витамини да пия, което мен повече ме устройва. Simple Smile

# 107
Chestnut Wood, добре дошла при нас!

Аз лично нямам наблюдения върху д-р Богданова, но тома което описваш за мен не е повод за притеснение. Сама казваш, че е много подробна в преглеждането на бебето, измерването, и всички детайли, свързани с това. Лично за мен това е приоритет.
На мен настоящата бременност ми е втора и тъй като живея в Англия се следя тук (при първата бременност преди 11 год. се следят в България на частно).
В Англия нещата са много по-различни от това, на което бях свикнала в Бг. В началото се притеснявах, мислех си, че не обръщат никакво внимание, но се убеждавам, че (поне в моя случай) може би имат по-правилен подход. Тук бременната не е болна, прегледите (УЗ) по здравна каса са също 2, като реално са самите фетални морфологии - в 12 и 20 г.с. През останалото време (веднъж на всеки 5-6 седмици) имам консултация с акушерка, която се грижи за всичките ми изследвания и ако има нещо притеснително ме насочва към допълнителни консултации.
В началото на бременността ми (6-7 г.с.) си бях в България и нетърпелива да видя бебче, отидох на преглед, където ме изплашиха, че е кухо яйце и искаха веднага да правят кюретаж. Не се съгласих, върнах се в Англия, звъннах на акушерката, тя веднага ме насочи към болницата и там видяха, че бебче е там и има пулс. Но ми обясниха, че това е една от причините по-късно да се прави първия ултразвук в Англия - понякога просто бебче е трудно да се види в много ранни седмици, правят се грешни заключения и могат да станат грешки.
Мисълта ми е, че може би защото в България сме свикнали, че може да отидем от днес за утре на преглед, ходим на 2-3 седмици и много се вторачваме във всичко, и малко или много се паникьосваме. Аз поне бях така при 1вата бременност, въпреки че нямах причина. Сега съм много по-спокойна, защото и акушерката ми е спокойна, изследванията са ми ок, първата ФМ беше ок, та няма причина да не изчакам прегледа си в 20 г.с.
Относно това, дали те питат как си, или какво пиеш, ако имаш някакви притеснения винаги можеш да ги попиташ, без да чакаш те да те питат.
И при мен на първата ФМ не беше много подробна сонографката, ама аз си я питах. Малко са на принципа "ако всичко е наред, няма нужда от празни приказки". Та сигурно и Богданова е на този принцип. ☺😊
Разбира се, ако не се чувстваш комфортно с нея е твое право да я смениш. Както казах, не съм ходила при нея, нямам впечатления, но ако проблемът й е само, че не е много разговорлива, бих й дала шанс. 😉

# 108
Здравей Chestnut_Wood,

Аз се следя при д-р Сирманова на ЖК по НЗОК. До момента съм доволна , не се чака при нея, обръща ми внимание и отговаря на всичко винаги. Предполагам и ти си останала с такова впечатление, след като я познаваш.

Знам, че не изражда и затова съм решила следващите месеци да отида на частно при лекар, който ще реша да ме изражда, за да мога да имам хем допълнителен преглед хем да опозная човека и да реша кой точно да бъде, тъй като в момента се колебая между няколко специалиста - но и при двамата не можеш да запишеш ЖК.

Нека и другите момичета споделят мнение. Аз от д-р Сирманова съм доволна Simple Smile Имай предвид, че не всички израждащи работят с НЗОК, но това сигурно го знаеш

# 109
Здравейте Simple Smile

Реших и аз да се представя. Чета ви от самото начало, но имам 4 спонтанни аборта и исках да минат критичните месеци. На 35 г. съм и това ми е шеста бременност. Първата беше преди 9 години, след това абортите и сега се надявам всичко да е наред. Вече съм 15+2 (термин 12.09.2021) и на ФМ ни казаха, че отново чакаме момченце. Желая на всички много лека бременност и раждане. Пазете се!
Ще се радвам и да се включа в тайната фейсбук група, защото все още не сме казали на никого - само на родителите и на баткото.

# 110
Добре дошли на новите мами!

Chestnut_Wood, понеже аз съм се насочила също към д-р Анна Богданова за раждане и следене през последните месеци, бих искала да изкажа мнението си. Смятам /а и от приятелки знам/, че е важно човекът да е добър специалист, какъвто несъмненено е д-р Богданова. Все пак не отиваш на психотерапевт, за да обсъждате как се чувстваш. А при положение, че нямаш оплаквания, не знам какво точно очакваш да те пита 🤷🏻♀
Аз се следя по НЗОК, лекарят не ме пита нищо, единствено при първоначалното записване за ЖК - какви витамини пия и че той не би ми ги предписал. Обикновено акушерката ми мери кръвното и килограмите и това е. Дават направленията за излаедвания, когато трябва. Не знам какво повече биха могли да направят лекарите при една нормална бременност.
Щом си чела, знаеш, че имам опит в Токуда с една от лекарките, проследяващи по здравна каса, е тя ме отказа наистина.

Малко в България се "злоупотребява" с лекарите. Във Великобритания например имаш 2 прегледа при лекар, всичко друго е при акушерка. Раждаш при лекар единствено, ако имаш медицински проблем, в противен случай акушерка те изражда. Могат да споделят мнение и момичетата, които живеят/раждали са/ ще раждат там. Ние не сме болни, просто бременни. В никоя друга страна не дават болнични просто ей така, защото видиш ли се страхувам да работя, работиш до последно.Тук сме свикнали да имаме 24/7 на разположение контакт с лекар/ спешен кабинет. Понеже работя с лекари, знам вътрешно как се чувстват и приемат нещата. Телефоните звънят нон-стоп за щяло и нещяло, и изобщо не им е леко.

Но в крайна сметка, ако не я чувстваш като твоя лекар, просто я смени. Аз например съм изключително доволна от нещата, които ми показа и обясни на БХС и УЗ. Това лекарят по ЗК нито един път не го е направил. Ако все пак решиш да продължиш с прегледите при нея бих желала с теб да си обменяме информация и опит. Моят термин е на 22.09, като съм на 26г, също от София Simple Smile

# 111
  • au bout du monde
Kiss the Rain, моята първа бременност мина в Англия и съм мн доволна. Обръщат внимание винаги, ако има проблем. Изследвания кръвни и урина на всяка консултация с акушерка. Ако има проблем звънят след няколко дни да искат по-скорошна среща. Откриха ми ГД и веднага среща с лекар, консултант по хранене, допълнителни сканове, и консултации с лекар. Много спокойна се чувствах и в сигурни ръце.
За сега съм в БГ поради лични причини, но нямам търпение да се върна в Лондон.

# 112
Kiss the Rain, моята първа бременност мина в Англия и съм мн доволна. Обръщат внимание винаги, ако има проблем. Изследвания кръвни и урина на всяка консултация с акушерка. Ако има проблем звънят след няколко дни да искат по-скорошна среща. Откриха ми ГД и веднага среща с лекар, консултант по хранене, допълнителни сканове, и консултации с лекар. Много спокойна се чувствах и в сигурни ръце.
За сега съм в БГ поради лични причини, но нямам търпение да се върна в Лондон.

Да, и моите впечатления до този момент са такива.
Имат в момента притеснения, че бебето може да изостане в растежа, базирано на предишната ми бременност, и вече са ми насрочили 2 допълнителни скана + 2 консултации с лекар в по-късните седмици.
Плюс ми харесва, че докато сме бременни и 1 година след като родим, всички лекарства са ни безплатни. Аз много се смях, като ми изписаха аспирин, и акушерката изрично ме предупреди да не си го купувам, а да изчакам 2 дни, за да пристигне в аптеката специално за мен с рецепта Satisfied

Дано скоро да успееш да се върнеш в Лондон и дано всичко в Бг да се нареди по най-добрият начин. Purple Heart

# 113
Добре дошли на новите мами Blush

Chestnut_Wood, пускала ли си кръвни и всичко в норма ли ти е?
В началото на мен ми ставаше студено много често и прочетох, че може да е от дефицити. Смених фолиевата киселина и нещата се оправиха.

Споделям вашето мнение, че тук наистина много се притесняваме за всичко, но дори и аз го правя.

Полезно ми е споделеното за д-р Сирманова, защото имахме несъгласия със сегашната ми АГ и се колебая да я сменя, но не знам къде да се ориентирам.

# 114
Благодаря на всички ви за отговорите по моя коментар.

Може би наистина имам твърде непокриваеми изисквания за лично отношение, в крайна сметка - следящият ти доктор не трябва да ти е първи приятел, а да е професионалист и да реагира адекватно спрямо състоянието на бременната, което винаги е индивидуално. И накрая, живот и здраве, да ти помогне да родиш по-лесно и по-леко здраво бебче.

Относно д-р Сирманова - мисля, че е чудесен гинеколог, както споделих, посещавах я профилактично преди да забременея. Имах 2 прегледа при нея след установяването на бременността, преглежда с вагинален ехограф, не знам как се провеждат прегледите по-нататък, когато плодът е по-голям. Сирманова е по-бъбрива от Богданова, може би затова имах такава нагласа. Реших да се откажа от ЖК при Сирманова на този етап при нея единствено защото започнах да се следя при Богданова и исках от по-ранен етап да посещавам гинеколог, който да е запознат със състоянието ми по време на цялата бременност и ще изроди детето. Ако бях продължила паралелно при Сирманова, трябваше и за прегледите при нея да ходя да давам кръв и урина, а Богданова има включени кръв и урина в пакета си за проследяване на бременност, които се дават на място в Оскар (има лаборатория на Синево вътре); прецених, че няма смисъл да давам по два пъти кръв за едно и също изследване, още повече, че нямам сериозни оплаквания от бременността. Помня, че на първия преглед Богданова каза "Бременната жена е здрава жена", което доста ми допадна в нея тогава.

Сега се чудя дали да не подновя ЖК при Сирманова (имам опция все още да ползвам направление по Здравна каса), като й нося изследванията, които така или иначе правя в Синево в Оскар, но има време да се почудя още, бременният ми мозък ме прави доста колеблива...

Днес заедно с кръвни за БХС ми пуснаха и общите изледвания на кръв и урина, всичко е ОК, единственото, което ме притеснява е завишено pH на урината, моето е 8, както и наличието на левкоцити в урината - имам 25 /µL, а трябва да са отрицателни. Някой сблъсквал ли се е с подобни резултати и как би ги коментирал. Утре ще се чуя с Богданова, за да проверя дали има повод за притеснение.

@Mama2021, благодаря ти за изчерпателната информация, ако искаш можем да си пишем на лично съобщение и да се открием в социалните мрежи, тъй като наистина термините ни са доста близо и имаме намерение да посещаваме Богданова в следващите месеци.

# 115
Аз като си избирах АГ за ЖК имах две изисквания - да е добър специалист и да мога да имам контакт с него по всяко време. Преди бях при доктор Калчева в Бургас и няколко пъти преди да забременея съм имала случаи, в които трябва да се свържа с нея относто ефект от терапия, която ми е назначена, но при нея няма как да се свържеш лично, освен да си запишеш час, което разбира се не става на следващия ден. Реших, че не искам да изпадам в такива ситуации по време на бременността. Сега съм при д-р Георгиоски и имам постоянен контакт с него, по всяко време. Особено и сега когато съм с ковид и се притеснявам допълнително. Важно е и да имаш доверие на лекаря си, макар че аз с годините съм станала мноого недоверчива и всичко подлагам на съмнение, независимо колко добър е лекаря.

Иначе и аз бях записана за БХС при Богданова, но заради ковид нямаше как да отида и като ви чета сега отзивите, супер много ме е яд.. Но мисля за следващата ФМ да се запиша пак при нея. В Оскар спазиха ли ви часа или чакахте?

# 116
  • КиТ
Chestnut_Wood
При мен в урината имаше проблем!
 ph ми е 5.00,за левкоцитите пише,че имам следи,а на нитрити ми излезе положителен.
Наложи се за пускам допълнително стерилна урина...и там има написана някакво микробно число и името на изолирания микроорганизъм.
След това лекарката ми изписа антибиотик и свещички за слагане.Та виж хубаво да не е при теб същото...Confused

# 117
Имаше момичета, които писаха, че се следят по ЗК на 4 седмици и отделно, където ще раждат по-рядко, та и това е вариант.

От моето АГ бях много доволна, посещавам я доста години, имам и бременност и раждане при нея. Тя също дава телефон, ако имаш въпрос, но оставя впечатлението и на прегледи и на обаждане, че я питаш досадни неща. Нямам проблем да не ми обяснява подробно. На последния преглед и показах резултатите от изследванията за тромбофилия и вдигна луд скандал, че са направени изобщо. Ядоса се, че е направена консултация с хематолог за тях.

Разбирам я, че и до гуша от ненужни изследвания и кой къде прочел какво да прави, но не е това начина. Лекар и пациент сме и е на работа - има по-подходящи начини от викане да изрази мнението си. Все още не съжалявам, че съм си направила безмисленото изследване Blush Предпочитам да не разбирам по-трудния начин, ако има сериозен проблем. Доста момичета тук и в темата за тромбофилия споделиха, че със същите нискорискови мутации имат назначена терапия. Тя беше крайно категорична, че няма нужда от такава и ако се прави е от презастраховане, което за мен е достатъчно. Но въпроси - всеки ден ли искаш да се бодеш в корема и утре като ми дойдеш с кръвоизлив какво ще те правя са неподходящи.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 19:51 от genomi

# 118
Добавям за др Сирманова, че в по-ранните седмици гледа с вагинален ехограф, след това с коремен. Наистина е бъбрива, но мен това ми харесва - предразполага ме, защото е земен човек и пуска шеги.
Тя беше един от малкото лекари, на които им се обадих без да ми имат номера и после сама ме потърси без да знае коя съм и какво искам Simple Smile

# 119
Inna Ivanova, аз лично изчаках около час, но Богданова закъсня, заради раждане, все пак това са неща, които нама как да контролира. Часът ми беше за 13.40ч, преди мен имаше една дама също за ФМ в 20та седмица. Извикаха ни по реда на записване на часовете. Но Богданова е специалист и работи стегнато, така че мисля ги наваксва на по-късен етап.

Относно pH на урината и моето беше 8 в 11 седмица, видях, че нормата е 8.5, лекарят при когото се следя, погледна резултатите и каза, че са ок. Не ми е назначавал нищо. После четох, че ако не ядеш месо/а на мен направо ми ставаше лошо от всичко/ се наблюдава по-алкална урина. Пишеше още за седименти - наблюдават се, пак нищо не изкоментира, та се надявам всичко да е наред. Другите показатели бяха в норма.

Общи условия

Активация на акаунт