💖"Един за друг"💖 - Сезон 2, тема 4 /21.03. - 04.04.2021/

• 60 694
  • 1 187
  •   1
Отговори
# 60
Повече от диалектите ме дразни, че участници се отпускат да псуват в игрите, а при монтажа даже не ги заглушават или изрязват. По-ниско е нивото от миналата година.

# 61
И двамата харесвам. Яница е много млада, напомня ми за моя див нрав и нежна душевност 😁

# 62
Не бих казала, че чак харесвам Яница, но не ми е неприятна. Тук я изкарахте все едно е от камък и едва ли не Момчил се е примирил, и я търпи. За да е с нея вижда нещо, което ние не. 
Колко се гримирла какво прикривала! Колкото си иска, толкова ще си се гримира! Мъжът и я намира за красива. Та това е момиче само на 21! Колко от вас са на 20? И колко от вас са били зрели, мъдри и отговорни на 20? Млада е, особена е, няма жизнен опит, няма знанията, които се трупат с годините. Аз бях доста различна на 20, отколкото съм сега на 30.

# 63
  • Велико Търново
За "арак" Поли обясни, че е слаба ракия. В тоя смисъл няма как да е същото като първата потекла ракия, за която вече е написано, че се нарича първак и е с най-високо алкохолно съдържание. А иначе си имаме и българска дума за слабата - пърцуца. Това е последната ракия, обикновено се използва за разреждане или се преварява. Някои даже не я изчакват да изтече, а направо спират казана.
Та специално за този въпрос не виждам да е бил неточен, просто както вече беше писано - точно близкото звучене е използвано за заблуда.
По отношение на нулата на Денислава за въпроса за дузпата - в предната тема има скрийншот, откъдето се вижда, тази нула седеше до друг въпрос. Нямам представа как се е получило това и не отричам, че е гаф. Но пък според мен не може да се правят генерални заключения, че нулата е дадена за отговора на именно въпроса за дузпата. Още повече че самата Денислава по време на отговора съвсем по друг начин обясняваше какво според нея е дузпа, на което реакцията на Даниел беше повече от красноречива.
За винт и болт - и в литературата, и в интернет има доста противоречива информация, а и липсва пълна категоричност по въпроса за разликите. Вероятно точно защото и двата елемента са винтови. Независимо от това обаче и според мен също има разлика. Може би защото така съм го учила и така съм го запомнила. А вероятно и защото и аз смятам, че е вярно нещо, което съм срещала някъде измежду всичко прочетено - болт или винт не е физически елемент, а това как физическият елемент се използва. Grinning
Явно епизодът с въпросите към жените разбуни доста духовете и мисля, че има защо. Но то пък не е в полза на екипа. Наистина трябва много по-прецизно да се подхожда в такива случаи. Макар че тогава едва ли са знаели, че при монтажа на играта на Дени ще стане гаф, все още съм на мнение, че са се усетили (макар и със закъснение), че нещо в играта куца и затова нямаше отпаднала двойка.

Благодаря за темата, 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 🙈🙉🙊!Flowers RoseFlowers SunflowerFlowers Tulip
Отивам да чета, че съм още на първа страница Grinning

# 64
По моя край също ѝ викат първак и знам, че е най силната ракия.
Това арак за първи път го чух. Но ето, че никога не е късно да науча нещо ново.
Момчил пО го харесвам от жена му. Но да кажем, че Яница е много млада и някак с годините ще се нагодят. Дано. Много са свежи от към семеен стаж, та важното е Момчил да си я харесва и обича.
Смайли , Flowers Hibiscus

# 65
Арак го имаше във всички кръстословици като арабска ракия. Поли затова го знаеше. Един път съм пила арак, на гости при един арабин, но нямам никакъв спомен дали е силна или слаба ракия.

# 66
Въпросът не беше как се казва арабската ракия. А как се казва първата.
Това визирах. Че на първата за първи път чувам да е арак, но не изключвам по някои краища и така да ѝ казват.

# 67
По моя край също ѝ викат първак и знам, че е най силната ракия.
Това арак за първи път го чух. Но ето, че никога не е късно да науча нещо ново.
Момчил пО го харесвам от жена му. Но да кажем, че Яница е много млада и някак с годините ще се нагодят. Дано. Много са свежи от към семеен стаж, та важното е Момчил да си я харесва и обича.
Смайли , Flowers Hibiscus
"Арак" не е българска, нито диалектна дума. Така се нарича ракията в арабските страни и Турция . И аз съм чувала, че била сравнително слаба като градуси. Иначе съм виждала бутилки турска ракия, на която пише арак.

# 68
За "арак" Поли обясни, че е слаба ракия. В тоя смисъл няма как да е същото като първата потекла ракия, за която вече е написано, че се нарича първак и е с най-високо алкохолно съдържание. А иначе си имаме и българска дума за слабата - пърцуца. Това е последната ракия, обикновено се използва за разреждане или се преварява. Някои даже не я изчакват да изтече, а направо спират казана.
Та специално за този въпрос не виждам да е бил неточен, просто както вече беше писано - точно близкото звучене е използвано за заблуда.
По отношение на нулата на Денислава за въпроса за дузпата - в предната тема има скрийншот, откъдето се вижда, тази нула седеше до друг въпрос. Нямам представа как се е получило това и не отричам, че е гаф. Но пък според мен не може да се правят генерални заключения, че нулата е дадена за отговора на именно въпроса за дузпата. Още повече че самата Денислава по време на отговора съвсем по друг начин обясняваше какво според нея е дузпа, на което реакцията на Даниел беше повече от красноречива.
За винт и болт - и в литературата, и в интернет има доста противоречива информация, а и липсва пълна категоричност по въпроса за разликите. Вероятно точно защото и двата елемента са винтови. Независимо от това обаче и според мен също има разлика. Може би защото така съм го учила и така съм го запомнила. А вероятно и защото и аз смятам, че е вярно нещо, което съм срещала някъде измежду всичко прочетено - болт или винт не е физически елемент, а това как физическият елемент се използва. Grinning
Явно епизодът с въпросите към жените разбуни доста духовете и мисля, че има защо. Но то пък не е в полза на екипа. Наистина трябва много по-прецизно да се подхожда в такива случаи. Макар че тогава едва ли са знаели, че при монтажа на играта на Дени ще стане гаф, все още съм на мнение, че са се усетили (макар и със закъснение), че нещо в играта куца и затова нямаше отпаднала двойка.

Благодаря за темата, 𝐒𝐦𝐢𝐥𝐞𝐲𝐬 🙈🙉🙊!Flowers RoseFlowers SunflowerFlowers Tulip
Отивам да чета, че съм още на първа страница Grinning
Въпросът за "арак" е неизпипан, защото щом  'арак' значи ракия, и първата ракия с висок градус е пак ракия значи следователно може да е арак. Но може арак да е и название на арабско питие (без значение какво) и в този случай, трябва да се отговори, че е грешно. А тези въпроси трябва да имат еднозначен  и неуспорим отговор.

Аз изгледах записа на този епизод и наистина там, където отвори "Вярно", Денислава имаше 0, че даже водещия я нахока, че 'знания трябват' за тази игра!  Затова съм сложила и снимките от въпросните кадри. И това е голяма излагация за екипа. Още повече, че предаването се снима на запис. Винаги могат да и  дадат някой друг въпрос и да направят монтаж после. 
Аз на мястото на Дени/Дани, направо ще ги съдя (ако имам някакви основания по  договор), защото по този начин те им намаляват шансовете за спечелване на голямата награда, примерно. Де факто те спечелиха изпитанието и не са на последно място, а някоя друга двойка е била на последно място и трябваше да е номинирана тя, също предпоследна двойка няма да е номирана, абе объркана всичко.  Забележи колко искрено плака Денислава,  и с право. Сигурно е имало скандали и от страна на др.двойки.

Въпросът за винт и болт - също не беше изчистен. Едно е да питаш има ли разлика между винт и болт, друго е да питаш 'дали са синоними на един и същ крепежен елемент'. Направо са синоними, защото крепежният елемент е винтово съединение, т. е. и с двете може да се постигне същото закрепяне, единствената разлика е главата на винт/болта и инструментът, с който се завъртат. То този крепежен елемент има 3  разновидности - винт, болт и шпилка. Не, че са синоними! Изобщо думата 'синоними' няма място в инженерски въпрос. Ако някой отговори "вярно" също е прав, ако отговори "невярно" (като Милена, на която се зачете изпитанието) също  е права. Въпросът е спорен. Късметлийка е Милена, че само тя го изтегли и  не се взриви 'бомбата'.

Моя приятелка пишеше въпроси  в Стани богат и   скапваше да чете, ровеше се в нета, проверяваше от всички страни.
А също въпросите е хубаво да се тестват на хора преди предаване, не на двамата от екипа, като миналата година. Simple Smile

# 69
От фейсбук страницата на предаването
https://fb.watch/4ofyhkLnDv/
Яница:”Това е много семпло”
Емо:”Ама е модерно!”
Яница:”Модерно и обикновено, с което бих излязла навън”😃😃😃😃

# 70
Това визирах. Че на първата за първи път чувам да е арак, но не изключвам по някои краища и така да ѝ казват.

Не ѝ казват арак, на този въпрос отговорът невярно носеше точка.

Ако от продукцията са направили грешка при въпроса с дузпата на Денислава /картонче номер 1 държеше и отвори 0 на отговор вярно/, то сигурно от продукцията са я видяли чак при излъчването на епизода. Иначе имаше начини да се поправят, без да разбират зрителите. И на фейсбук-страницата хората коментират, но остават без отговор.

# 71
На арабски названието за ракия е арак .
А инак напитката арак е с анасон . Тоест няма как да я асоциирате точно пък с ракия .
Например анасонови напитки са узо или мастика.
 В различните краища на България названията за слаба ракия / тези които съм чувала аз / са патоки - северозападно название . На североизток - пърцуца .
Първак за силна ракия .
Но никъде няма арак за ракия в България .
И друго Арак на български не се асоциира с ракия . А название на чужд език за ракията .
А въпросът е относно качества на самата ракия - процент алкохолно съдържание 

# 72

Не ѝ казват арак, на този въпрос отговорът невярно носеше точка.

Ако от продукцията са направили грешка при въпроса с дузпата на Денислава /картонче номер 1 държеше и отвори 0 на отговор вярно/, то сигурно от продукцията са я видяли чак при излъчването на епизода. Иначе имаше начини да се поправят, без да разбират зрителите. И на фейсбук-страницата хората коментират, но остават без отговор.

# 73
  • Велико Търново
Въпросът за "арак" е неизпипан, защото щом  'арак' значи ракия, и първата ракия с висок градус е пак ракия значи следователно може да е арак. Но може арак да е и название на арабско питие (без значение какво) и в този случай, трябва да се отговори, че е грешно. А тези въпроси трябва да имат еднозначен  и неуспорим отговор.
Саня Богомилова 680181 го е обяснила много добре, няма смисъл да повтарям. Твърдението в играта беше "Първата потекла ракия при дестилирането, която е с много висок градус, се нарича арак". Ами не е вярно. И това е неОспоримо. Не схващам каква е драмата тук.

Аз изгледах записа на този епизод и наистина там, където отвори "Вярно", Денислава имаше 0, че даже водещия я нахока, че 'знания трябват' за тази игра!  Затова съм сложила и снимките от въпросните кадри. И това е голяма излагация за екипа.
Скрит текст:
Още повече, че предаването се снима на запис. Винаги могат да и  дадат някой друг въпрос и да направят монтаж после. 
Аз на мястото на Дени/Дани, направо ще ги съдя (ако имам някакви основания по  договор), защото по този начин те им намаляват шансовете за спечелване на голямата награда, примерно. Де факто те спечелиха изпитанието и не са на последно място, а някоя друга двойка е била на последно място и трябваше да е номинирана тя, също предпоследна двойка няма да е номирана, абе объркана всичко. 
Забележи колко искрено плака Денислава,  и с право.
Записа май доста хора и по доста пъти го гледахме. Аз преди всичко забелязах как Дани се ядоса на обяснението на Дени що е то дузпа. Което беше абсолютно невярно. Освен това както вече написах - и в предната тема също имаше и снимки, и обсъждане. Не мога да цитирам, но ето тук много добре се вижда, че на картончето, което е до въпросната нула, не е написано твърдението за дузпата, а друго. От твоя скрийншот това няма как да се види, защото кадърът е от друг ъгъл. Т.е. реално не ни е показано какво в действителност е отговорила Денислава. И точно това имам предвид. Обаче пък след обясненията, които тя даде, хич не ми се вижда правдоподобно да е отворила "Вярно", та в крайна сметка точките пак са нула. Да, има гаф, но според мен той не влияе върху резултата по никакъв начин.

Не разбрах това за винта, болта, шпилката и синонимите откъде дойде, но аз съм учила, че първите три са различни машинни елементи, изчислявала съм, чертала съм и т.н. Но пък това беше миналия век. Явно сега вече няма категорично мнение по въпроса дали има разлика или не. В общи линии малко като с яйцето и кокошката е положението. Satisfied А може вече заради политкоректността към тези, които не намират разлика, да се счита, че такава няма, знам ли...

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 00:08 от DamaPika

# 74
ДамаПика, благодаря за разясненията относно спорния отговор за дузпата на Денислава, Аз чак сега се загледах, че тя е със сиви ръкавици, а в кадъра показват ръце с черни ръкавици да махат табелката. Излиза, че е грешка на монтажа, но ние с право се възмущаваме на това, което ни показват.

Общи условия

Активация на акаунт