Да пусна ли децата да пътуват сами с влака

• 17 431
  • 397
  •   1
Отговори
# 150
Само за мен ли е странно, че толкова големи деца нямат абсолютно никакъв контрол над пикучния си мехур?

За 10 часа път плюс сигурно още поне час пътуване до гарата, отиване малко по-навреме, за да се купят билети и да се види на кой коловоз/перон е влакът ти няма да отидеш нито веднъж до тоалетна ли? На мен пък това ми е странно.
Аз не говоря 10 часа да стискат когато пътуват във влака. Честно казано аз вероятно бих спряла всякакви течности само и само да не ходя във влак.
Въпросът беше породен от изказванията, че не могат да издържат автобуса, защото няма тоалетна.

# 151
Очудвам се как някои хора предлагат 17-годишно момиче да води две деца по влаковете. После и трябва да се върне сама. На мен ми звучи еднакво неразумно.
17-годишното е почти пълнолетно и би трябвало да е достатъчно разумно и отговорно, още повече, че ще ходи само на хижа. А, да. Не само, а с компания. За такова нещо е достатъчно голямо, но не и да придружава две деца на 11 и 9 години по влака. На 17 би следвало да има достатъчно акъл да следи разписания, коловози и подобни, да купи храна, да намери тоалетна и да се обади на майка си, ако има някакъв проблем.
14-годишните отиват от село или малко градче да учат в града (8 клас) и се оправят с багажи, автобуси или влакове ежеседмично.

# 152
С директен влак може и да ги пуснете, ама ако пътят реално е не 4, а 10 часа с  престои и смяна на влак - не! Не бих пуснала сами деца на такава възраст. 17-18 годишно може да ги заведе, ама сами - не.
Ама както вече няколко пъти обясних, баба им ще ги чака на гарата където трябва да сменят влака, сами ще са само в първия влак.
Очудвам се как някои хора предлагат 17-годишно момиче да води две деца по влаковете. После и трябва да се върне сама. На мен ми звучи еднакво неразумно.
Да, ако кака им нямаше да ходи на хижа щеше да отиде с тях на село

# 153
А защо не ги закараш в почивния си ден до Димитровград, баба им да ги посрещне там, и оттам да се върнеш?

# 154
Да, всички чакаме отговора на тоя въпрос.

# 155
  • Варна
Ами няма да ходи на хижа каката тогава! Няма да свърши света, ако не отиде.

# 156
Аз не разбирам и в кой свят рахата е над сигурността на семейството. Аз имам малка сестра, за която съм се грижила. В нашето семейство изобщо и не можеше да става дума за подобни своеволия, но на каквато и възраст за съм била сигурността на сестрите ми е била над моите прищевки и това не защото някой ме е помолил/накарал/наказал.
Като цяло разбирам, че явно не се смята за толкова рискова ситуация това, може би не гледат новини, но поне 17 годишната да се усети.

# 157
Очудвам се, че има някой който смята, че е ок каката да ходи на хижи с компания, но не и да придружи децата.
О, да! Приоритети. Извинете!

# 158
Мама Ру, почти пълнолетно е различно от пълнолетно. Изобщо не е негова работа да се занимава с транспортирането на по-малките деца.
Ходенето му само на хижа също намирам за неразумно, така както е описано.

# 159
Аз работя с гимназисти, т.е от 14 до 19 годишни, съответно много от тях от 14-годишни не само пътуват сами, но и по цяла седмица са сами в града на квартира, общежитие или в собствено жилище, но без възрастен. В тази връзка и от мои наблюдения 17-годишните са в състояние да се справят със задачата, още повече, че вероятно и друг е гледало по-малките деца и са си свикнали. При всички случаи е много по-добре отколкото сами или придружени от случаен човек. Щом майката има доверие на 17-годишното момиче да го пусне с компания на хижа, значи е достатъчно сериозно и отговорно и за да заведе малките, които съвсем не са бебета на село.

# 160
Моето мнение е различно - не трябва да се натоварват децата със задачите на родителите.
Явно това момиче е пораснало предварително по принуда. Може и затова хижата да е приемлива.

# 161
Гери, ако вместо да пускаш тема тук, беше пуснала децата пеша - вече щяха да са стигнали. Joy

# 162
Каката ако направи 18 след 10 дни друг човек ли ще е? Напълно възможно е и в момента да е достатъчно отговорна.
3-4 часа са нормално да издържи едно дете без тоалетна. Автобусите, с които сме пътували по 16-20 часа правят почивка през 4 часа и понякога трудно навивам дъщеря ми да слезе да ползва тоалетна. Издържа си без проблем. В училище също не ходи, а е там половин ден.
Остава въпроса за пътуването в почивния ден. Дори и да е чак в неделя, какво пречи тогава да ги заведеш?

# 163
Напълно е в състояние 17 годишната да придружи малките до селото. Ако не е станала зряла на 17, то кога? Обаче няма желание, а и майката явно е поизтървала нещата.

# 164
Авторке, питах бившия ти не може ли да ти съдейства?

Общи условия

Активация на акаунт