Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 38 965
  • 727
  •   1
Отговори
# 105
Връзката лихви-цени на жилища изобщо не е съществена, нито решаваща. Високите цени не са резултат на ниските лихви в никакъв случай.
Нямам намерение да влизам в излишни спорове. Всеки си има глава на раменете и си решава какво и кога да прави.

# 106
За информация, в Испания и през  2021 ще има спад 10% в наемите в Мадрид и Барселона. Новите имоти успяват да  задържат цени, но старите падат с 5% поне. Миналата година беше същото.

Разликата между инвестираната сума  и взет наем е х2 там в момента дори, спрямо у нас. Познайте къде е по-печелившо..
Изводите всеки да си ги прави.

# 107
Връзката лихви-цени на жилища изобщо не е съществена, нито решаваща. Високите цени не са резултат на ниските лихви в никакъв случай.
Нямам намерение да влизам в излишни спорове. Всеки си има глава на раменете и си решава какво и кога да прави.

Съвсем искрено те моля да ми обясниш, няма да го приема като заяждане или спор. Отворен съм за друга гледна точка.
Ще допълня само че зависи и от големината на раздадените кредити.

# 108
Не ми се влиза в обяснения. Ясно е, че пазарът (в частност на недвижими имоти) е прекалено сложен механизъм, несъвършен при това и върху него влияят множество фактори. В случая - задкулисни игри и уговорки за цени и т.н. Лихвеният процент е последното нещо, което влияе върху цената.

# 109
  • Варна
Лихвите са ниски, ама жилищата са скъпи. Който е стигнал момента на стабилните доходи и семейни нужди, няма да се спре пред висок лихвен процент на кредитиране. Аз имам приятели, който точно в момента казват - защо да купувам на тези цени, когато наемите падат. Това не съм го чувала от семейна двойка с деца и високи доходи досега, да предпочетат да живеят на квартира, а да имат възможност да купят и то висок клас жилище. Така, че да не обобщаваме.
Казват така, защото явно не могат да погледнат малко по-дългосрочно. Цените в момента може и да са високи, но ще стават все по-високи. Такива хора не знам какво очакват да се случи... Да, от време на време се наблюдават леки спадове в цените за 3 - 4 месеца, но като цяло кривата на цените винаги сочи нагоре. Това е коментирано тук поне 20 пъти и не е мое мнение, а факт.

Иначе за наемите спадът е ясен, има го и всички го виждаме. Във Варна е горе долу 100 лв надолу.  Но така или иначе който има спестени пари за самоучастие и желание за покупка, не мисля, че 100 лв +/- наем ще го интересуват. Човек си купува жилище и заради сигурност, и заради други фактори. И обратно, ако за момента му е по-удобно да живее под наем, няма да си купи жилище само защото има сметка.

# 110
E, то като цяло всички цени вървят нагоре, не само на жилищата.

Ако преди 20 г. един апартамент е струвал 10 хил. евро, то средната заплата е била 150 лв. на тогавашните пари. (примерно). Сега същият ще е 100 хил евро, при заплата 1500 лв.
10 хил. или 100 хил. все трудно се събират.....

Преди 20 г. билетчето за ГТ беше 30 ст., сега е 1,60 лв.

# 111
  • Варна
Именно. Не знам какво чакат хората. Ако имат възможност (и желание) е по-добре да купят възможно по-рано. Нито ще поевтинеят имотите, нито наемите ще паднат повече. Напротив, ще се вдигнат при първите признаци на стабилизиране на икономиката.

# 112
Лихвите са ниски, ама жилищата са скъпи.
Скрит текст:
Който е стигнал момента на стабилните доходи и семейни нужди, няма да се спре пред висок лихвен процент на кредитиране. Аз имам приятели, който точно в момента казват - защо да купувам на тези цени, когато наемите падат. Това не съм го чувала от семейна двойка с деца и високи доходи досега, да предпочетат да живеят на квартира, а да имат възможност да купят и то висок клас жилище. Така, че да не обобщаваме.
Не са скъпи.
Тепърва ще гледате скъпи жилища. В момента все още може да се купи нещо по изгодно.
Мисля, че до 2024г цените ще са само нагоре. После ще дойде еврото и ще има шок и стоп на покупките. После пак на горе... С най евтини имоти сме в еврозоната. За сега.

# 113
  • пустинята Гоби
Хайде сега не са скъпи. Скъпи са жилищата, вече писах, че си купих миналата година. Сега същия апартамент струва с 20 000 евро отгоре. Еми не е евтино, ще ме извинявате.

Относно изчакването за покупка сте прави, че много хора не знаят какво искат. Или пък чакат подходящото жилище. Аз също чаках една година, като постепенно вдигнах доста първоначалния бюджет, защото исках като е гарга да е рошава. Доволна съм от покупката, защото намерих точния апартамент, на точното място, цената за квартала и състоянието също бих ги нарекла доста прилични.

# 114
Скрит текст:
Който е стигнал момента на стабилните доходи и семейни нужди, няма да се спре пред висок лихвен процент на кредитиране. Аз имам приятели, който точно в момента казват - защо да купувам на тези цени, когато наемите падат. Това не съм го чувала от семейна двойка с деца и високи доходи досега, да предпочетат да живеят на квартира, а да имат възможност да купят и то висок клас жилище. Така, че да не обобщаваме.
Не са скъпи.
Тепърва ще гледате скъпи жилища. В момента все още може да се купи нещо по изгодно.
Мисля, че до 2024г цените ще са само нагоре. После ще дойде еврото и ще има шок и стоп на покупките. После пак на горе... С най евтини имоти сме в еврозоната. За сега.

Вярваш ли си?

# 115
Скрит текст:
Цитат
Скрит текст:
Не са скъпи.
Вярваш ли си?
[/quote]
Да.
И говоря за имотите в цялата страна, не само за стари жилища около докторски паметник, Вазов и Лозенец.
На едно от челните места сме по собственост на личен имот (и повече от един).

# 116
  • инфантилно и разглезено хлапе
Мантрата на българите - аз да набия стотици хиляди в жилище, пък после ако ще и празно да стои...  Smile

България има много високи нива на незаети или "необитаеми" жилища - около 1,2 милиона жилища, което е повече от 30% от жилищния фонд на страната и това е по данни от 2011. "Излишъкът" е повече в селските райони - 43% от жилищата, докато празните жилища в градските райони са средно около 25%.

# 117
  • София
България има от 9 милиона, 2 милиона зад граница.
Това е 22.2%
Отделно има огромна вътрешна миграция, 2 милиона в София, голяма част от които са родени в други градове и са от броени години там.

Аз лично, познавам много хора, живеещи от по 10-15-20г в чужбина, държащи своите имоти в България. Има и някаква част, която са си ги продали. Но има много, които си ги държат.
Също, има много хора, които живеят в София, но си държат имотите по другите градове.

# 118
Мантрата на българите - аз да набия стотици хиляди в жилище, пък после ако ще и празно да стои...  Smile

България има много високи нива на незаети или "необитаеми" жилища - около 1,2 милиона жилища, което е повече от 30% от жилищния фонд на страната и това е по данни от 2011. "Излишъкът" е повече в селските райони - 43% от жилищата, докато празните жилища в градските райони са средно около 25%.

Каква част от тези имоти - особено в селските райони, - са обитаеми? Каква част се ползват като второ жилище.
И каква част са купени от сегашните им собственици, а не наследени? Понеже тезата ти е, че собствениците им са набили собствените си пари и ги държат празни (което май трябва да е нещо осъдително).

# 119
  • инфантилно и разглезено хлапе
Всеки има глава на раменете си, и може да прави/купува каквото ще. Smiley

Всяко четвърто жилище в София и Пловдив пустее
В България 30% от къщите и апартаментите са безлюдни, а други 40% са "дядовата ръкавичка"
28 Ян. 2021 авторРЕБЕКА БОРИСОВА5 370

Илияна Кирилова
България е страна на парадоксите и поредното проявление е, че огромна част от хората обитават пренаселени къщи и апартаменти, а в същото време над 30% от жилищата пустеят. Темата беше обсъдена по време на Четвъртия национален жилищен форум, на който бяха представени анализи на Националния център за териториално развитие и Световната банка и други данни. 
Празните домове са висок процент не само в обезлюдените села и градчета, но и в големите. Дори в "мегаполиса" София 24% от жилищата са необитавани. Подобно е положението и в Пловдив (26%). На този фон 41% от апартаментите и къщите у нас са като "дядовата ръкавичка" - прекалено гъсто населени, което е типично за бедни държави. По този показател само две държави от ЕС са по-зле от нас, показват данни на Евростат. 

Сред другите проблеми на жилищната система в България са лошото състояние на много от сградите и растящият дял на домакинствата, които мръзнат през зимата, защото не могат да си плащат сметките за отопление. По данни на Евростат страната ни е с най-висок процент от населението (над 30%), което не може да отоплява адекватно жилището си - това е притеснителна стойност и предполага вземането на спешни мерки“, коментира Минчо Бенов, директор на "Хабитат България".

Жилищата в България: по-празни, но все по-скъпи
Почти 1 млн. жилища са необитаеми, но 1 млн. души живеят в пренаселени имоти, а наемният пазар е изключително слаб

Пазар извън баланс
Имотният пазар страда от сериозно изкривяване, показва анализът. От една страна, в България има около 1.2 млн. незаети и необитаеми жилищни единици (или 30% от общия жилищен фонд, 43% от жилищата в селските райони и 25% от тези в градските райони). А обезлюдяването им се увеличава: броят на жилищата "в излишък" е нараснал от 677 хиляди през 2010 г. до 926.8 хиляди през 2014 г.

Имотният пазар е в парадокс: в страната има излишък на жилища и въпреки че населението намалява, придобиването на имот става все по-скъпо

Общи условия

Активация на акаунт