Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 421
  • 727
  •   1
Отговори
# 540
Една котка ни съсипа апартамента, т.е котарак. Като се разгонил и пишкал на дивана, няма такава смрад. Не можа да се отмирише и го изхвърлихме. Пробвахме с пране, рейбоу и не знам още какво. Също така си е точил ноктите в единия ъгъл. До секцията на телевизора има гардероб. Та котката е скачала от там отгоре на гардероба, съответно ПДЧ-то беше обелено. Терасата е остъклена и с тапети. Обелила беше тапетите, както и раздърпала комарника, защото се е катерила по него. Никога повече наемател с животно, особено пък котка.

# 541
И аз съм против животните в чужд имот.
Прекалено големи щети оставят, а не може предварително да се предвиди,
колко точно биха стрували щетите, за да се вземе депозит.

# 542
  • Бургас
И аз не пускам животни, точно защото имам такова. Сега трябва да правя ремонт на коридора, защото кучето поизяде стените, докато порасне. Евентуално бих дала шанс на хора с вече пораснало улегнало куче, но пак не съм сигурна. Котки обичам и имаме, но те нанасят повече щети.
Относно статистиките - не мисля, че са реалистични, защото се правят на база обявени наеми, а не договорени такива. Най-надеждният източник на информация си остава читав доверен брокер.

# 543
  • In the land of Never Never
Дали ще ви затрудня ако може да погледнете статистиките на имот бг дали са реаlистични за вашия си имат и район -  аз лично слагам локация, квадратура, обзаведен или не и като кликна на някоя обява най-долу има статистика за района как вървят цените за поледните години - интересува ми като наемодатели  с реално сключени фоговори  тази статистика вярна ли е - ясно че зависи , но все пак се очертават границите..? Много ще съм благодарна на коментарите ви.
Според мен е вярна, като сравнявам с моя апартамент, за който брокерите казват, че за момента цената, която съм дала, е висока, наистина е с около 70 евро над средната. Но както всички средни цени, тук се включват всякакви имоти, и все пак всеки апартамент си има някакви качества, които са определящи за това дали да бъде цената по-висока или по-ниска от средната. То е като вица, че един ял пиле, друг зеле, и средно двамата са яли пиле със зеле.

Относно коментара, дали потенциалните наематели са реални, такива са. От две фирми ми звънят, в течение на седмица, от втората се опитаха да скрият кучето, но като казаха за двама руснаци, аз им казах да питат дали случайно нямат и куче, уточниха уж, и пак се обадиха, че имат и едно по-големичко куче.
Та явно, наистина в този пазарен сегмент, на наематели с домашни животни, има огромна ниша. Очевидно са ги отрязали от всички места, защото не е възможно при това изобилие от предлагане, да не си намерят подходящ апартамент за една седмица, и при това са ангажирали не една фирма да им търси, опитват се и да скрият кучето, да не плашат силно, като предлагат и доста изгодни условия.

Предложението за дългосрочен договор и задържане на депозитите, ако наемателите не останат колкото са казали, е добър вариант. Месечни посещения на имота наистина го има в договорите, но аз лично никога не съм го правила. Ако има някакъв повод, отивам, но да ходя по стаите и да проверявам кое как е, някак си е неудобно.
Ако договорът е за по-дълго, може би си струва. Защото другия голям кошмар за мен са ремонтите, и особено времето което аз трябва да вложа, за да приведа апартамента в добър вид, и да оправя всичко след майсторите, се измерва със седмици. Поне като правя ремонт, да е след повече време, и да са си платили с наемите за ремонтите.

Всеки оставя някакви щети, разбира се, но не всички е нужно да се оправят за следващ наемател. Като има някакви вдлъбнатини по паркета, какво от това. Трябва да е тотално изхабен, за да прави впечатление. То и като дойдат да гледат потенциалните наематели не се взират до такава степен в това, дали има нещо малко тук-там драснато или обелено. Гледат дали отговаря на по-съществените им изисквания за имота.
То и аз като живея в моя апартамент нещо повреждам или чупя. Като нещо бие на очи силно, тогава няма как да не се оправи или смени наистина. Обичайното износване на имота е едно, нещо да се счупи и да стане неупотребяемо по-нататък, е друго. За това си има съответната клауза в договора.

# 544
Добре, наемателите обещават да стоят 4 години, ами ако не стане - никой не може да даде предварително такива обещания..В договора какво е вписано за предизвестие?

# 545
Като кажете Ирим, Виденов не били качествени и т.н, гледам много разбирачи има. Аз ще ви дам личен пример, преди месец купувам хубав диван за около 1000 лв от производител в малък град със сваляща се перяща дамаска, здрав, красив. Казах си ето не ми трябват виденовите ментета, ще си взема превоз до СФ. И кво се оказа едно към едно дивана го продават и Ирим и Виденов със 150 лв отгоре, колкото платих за превоз. Та кво се оказа,  станали са нещо като монополисти на пазара, изкупуват от малките производители на по ниска цена количества  и продават с надценка. Има дивани и дивани и не фирмите, а кой ги произвежда

# 546
На мен дивана ми е от Виденов (над 1000 лева, ако има значение), столовете и един шкаф също. Не съм ги отписала тотално.
Но за мен стол, диван и кухня са различни неща. Вкъщи кухнята се използва много интензивно, а специално за кухните на Виденов има наистина кофти отзиви за качеството и видът им след известно време. Всеки си знае бюджета и нуждите и споделя мнение според тях.

# 547
Добре, наемателите обещават да стоят 4 години, ами ако не стане - никой не може да даде предварително такива обещания..В договора какво е вписано за предизвестие?
Няма още договор, това за четирите години е информация на брокера. Но като разбера какво работят, или причината, поради която ще живеят тук, ще стане ясно доколко това е вярно. В сряда имам среща, ако все още не са се уредили другаде, ще видя.

# 548
Дали ще ви затрудня ако може да погледнете статистиките на имот бг дали са реаlистични за вашия си имат и район -  аз лично слагам локация, квадратура, обзаведен или не и като кликна на някоя обява най-долу има статистика за района как вървят цените за поледните години - интересува ми като наемодатели  с реално сключени фоговори  тази статистика вярна ли е - ясно че зависи , но все пак се очертават границите..? Много ще съм благодарна на коментарите ви.
Отдавам в Ман Ли запад малък двустаен за 700лв,а ми излиза като средно за аналогични жилища 600-650лв
В Разсадника - преустроена гарсониера на двустаен за 600лв срещу 500,че и 450лв. И двете жилища са постоянно заети,при обява имам много обаждания основно брокери. Дават се макс за седмица.Последната обява ми беше 10.2020г,отне 3 дни.

# 549
  • София
При мен също реалните наеми са нагоре от средната цена в имот.бг, (с около 100-120 лева за малък двустаен) но моят район е Център. А това, според имот.бг е дооооста обширно понятие. И Лъвов мост, и НДК все е Център, а е ясно, че наемите са различни в тия райони.
Така че, предвид факта, че апартаментите са в по-добрата централна част, ще излезе, че е реалистична статистиката.

# 550
  • София
Моите наеми са по-ниски за районите. Но това е нарочно и с определена цел.
Реален наем за тристаен, НС, на Стамболийски, до Д. Петков 500 лв. Нает от 01.07 от роднини на ММ. 2 спални и голям кухньохол, без ТЕЦ. Мебели - от преди 10тина год.

# 551
хм, благадаря на отзовалите се. А според вашия опит как е по-добре - да почна от леко по-високо и да имам мегдан за намаление или напротив това би довело до застояване на имота в офертите и това всъщност лошо ли е ?

# 552
хм, благадаря на отзовалите се. А според вашия опит как е по-добре - да почна от леко по-високо и да имам мегдан за намаление или напротив това би довело до застояване на имота в офертите и това всъщност лошо ли е ?
Моят опит е, че все едно те натискат да намаляваш, и да го обявиш реално или към по-ниска стойност, пак ще се опитват да свалят. Ако е около нормалната или малко нагоре, имаш къде да отстъпваш, без да загубиш. Всички очакват, че ще намалиш, така че спокойно го дай малко по-нагоре, но все пак да е реалистично според цените на наемите за дадения имот.

Аз толкова се уморих да чистя след ремонта, освен че смених и уреди за такива от висок клас, че не ми се даваше за малко. Сложих максимума за района и за качествено жилище, за два месеца имаше само един оглед. Но то и сезона беше доста слаб - май-юни.  Агенциите ме натискаха да го намаля, но аз се запънах, казах, че ако не се даде до края на лятото, тогава ще помисля. В последната седмица има определено повече интерес, имах няколко обаждания, и за два дни три огледа.
Все пак, накрая реших да го дам на тези руснаци с кучето и двете котки. Другата седмица подписваме. Ще го вземат на цената, която съм обявила, и ще дадат три депозита. Мога да ги изкарам с едномесечно предизвестие, да ходя да виждам състоянието на имота, ще сключим договора с нотариална заверка. Очаквам информация и по въпроса със застраховката, те са съгласни, ако направя такава.
Сигурно, ако почакам още малко, ще намеря и други наематели, но искам вече да се отърва от апартамента и да отида на море.

# 553
Има хора, които не обичат да се пазарят. Ако Вие сте склонни да го дадете за Х пари, но го обявявате за Х+У, то губите потенциални наематели с бюджет Х.
Винаги, когато са ме питали за сваляне на цената, кротко и с усмивка съм отговаряла, че това е цената и не се коментира. Може и да изтъкна някои предимства защо смятам, че ще го отдам и на по-високата цена. Без нападки към поискалия намалението, без обвинения. Случвало ми се е да моля за причина, поради която да го намаля: дали искат да предплатят 6 месеца поне.
Факт е, обаче, че досега винаги съм избирала хора, които не са питали за намаляване на наема.

# 554
Факт е обаче, че и брокерите, и повечето наематели тръгват с нагласата за пазарене. Ей така за спорта.
Та аз лично бих сложила една идея Х пари отгоре, пък ако си харесам кандидат-наемател и попита за отбив от цената, бих махнала тази горница Х.

На мен ми е странна тази страст за пазарене при наемите - то дори на Женския пазар не можеш да се пазариш, ромите-продавачи те гонят директно.

Общи условия

Активация на акаунт