Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 428
  • 727
  •   1
Отговори
# 525
Ох, и аз приключвам един ремонт, който се разтегли безобразно дълго във времето поради Ковид. И аз се целя в горния сегмент с чужденците пък да видим... По принцип те до септември трябва да са избрали ако имат деца заради училищата, та ако и сега няма търсене лоша работа. Статистика в имот бг според вас коректна ли е , опитвам се да преценя реалистично картинката без да хвърча в облаците...това че имю обяви на високи цени нищо не значи... пък няма да го дам и за без пари...

# 526
Glikoza, една идея от мен. Щом твърдят, че са за 4 години, впиши в договора, че при преждевременно напускане губят всичките ен депозита. Добави клауза за ежемесечно професионално почистване на имота (описано точка по точка) от избрана от теб фирма за сметка на наемателя. Добави и клауза за право на ежемесечно посещение от теб в предварително уговорено взаимно удобно време за преглеждане състоянието на имота. Успех!

# 527
Това с посещението и преглеждането на имота всички го имаме в договора. И какво - ще видя, че прозорците са мръсни, пердетата не са прани , че мебелите са прашни - и какво ще им кажа - изчистете, защото в противен случай... ? Клауза за ежемесечно почистване от определена фирма може да свърши някаква работа, но от друга страна, особено при висок наем, това е някак си навлизане в личното пространство. Поддържането на чистота е едно, повреда по обзавеждане, настилки, уреди, е друго. Едните ми наематели /не руснаците, там е голяма мръсотия/ при напускането бяха извикали фирма, като цяло оставиха апартамента в добро състоянеие, но пердетата не бяха изпрани, килимите - май с машина, но имаше петна от боички на детето, а от личен опит знам, че те не се изпират, паркета надран на някои места от местене на някой фотьойл или пък пак от количката /автомобилче/ на детето, което налага циклене, но няма как това да стане само на определени места, а трябва на цялото помещение /около 30+ кв.м./, съответно местене на мебели.... И още доста други дребни ремонти, които ги виждаш впоследствие, особено при големи апартаменти. И как да калкулираш разходите от нормално използване и негрижовно такова - кое за чия сметка трябва да бъде. А и понякога парите не са най-важното, всички проблеми с установяването на това какво е повредено - дали ще е скъсан комарник, дали неработещ абсорбатор, дали обков на вратички, дали......, след това майстори - да намериш, да си сигурен в качеството на работата им, да напаснеш времето им, както и твоето.... Цялата организация на този процес е повече от изтощителна. И след това - нови наематели, нови притеснения на какви ще попаднеш, какви проблеми евентуално могат да възникнат.... Каквито и клаузи да се сложат в един договор, няма особена гаранция, освен може би много голям депозит - при голям и добре обзаведен апартамент поне 2-3 наема и другото - при предаване на имота много подробен оглед на всичко и чак след това изравняване на дължимо-недължимо.

# 528
  • София
Моите наематели напуснаха, аз ги помолих, че спешно ми е нужно жилището, оставиха всичко нормално. Даже чистили. Grinning Е, сега, като вдигнеш дивана отдолу аз чистих, но съм доволна. Добри хора бяха. Съжалявам че се разделихме Confused

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 09:16 от Cabo San Lucas 40

# 529
  • София
.
Отдаването под наем е бизнес. Няма как да си само на печалба, ще трябва да изтърпиш загуби или неудобства. А и в дан. декларация има % признати разходи. Няма как да е без риск и усилие винаги.

# 530
клауза за ежемесечно професионално почистване на имота (описано точка по точка) от избрана от теб фирма за сметка на наемателя. Добави и клауза за право на ежемесечно посещение от теб в предварително уговорено взаимно удобно време за преглеждане състоянието на имота. Успех!
И колко привлекателен трябва да е този имот за да се навият хора да плащат за него при тези условия? 😂

# 531
клауза за ежемесечно професионално почистване на имота (описано точка по точка) от избрана от теб фирма за сметка на наемателя. Добави и клауза за право на ежемесечно посещение от теб в предварително уговорено взаимно удобно време за преглеждане състоянието на имота. Успех!
И колко привлекателен трябва да е този имот за да се навият хора да плащат за него при тези условия? 😂
  Големи изисквания , остава и да се намери нещастник да сбъдне мечтите. А при настоящата ситуация ще е трудно. Има толкова конкуренция на наемния пазар.

# 532
  Големи изисквания , остава и да се намери нещастник да сбъдне мечтите. А при настоящата ситуация ще е трудно. Има толкова конкуренция на наемния пазар.
Особено с две котки и куче в един апартамент. Наемодателите се избиват да си предлагат имотите за без пари.

# 533
Тези с домашните любимци не само, че предлагали да оставят 2-3 депозита, застраховка и какво още беше, ами и били склонни да говорят за по-висока цена.
Направете си извод колко е отворен този пазар за хора с домашни любимци и дали наемодателите се конкурират за тях.

# 534
  • Варна
jfjallen, Вижте сега... Не искам да ви обидя в никакъв случай, но това вашето отношение е дооста дребнаво. Разбира се ваше право си е, но все пак хората си наемат квартири, за да живеят в тях, а не защото им е скучно и се чудят къде да си дадат парите. Всичко описано от вас звучи като нормални следи от употреба. Дори апартаменти, които стоят заключени по месеци и години, също се амортизират. Комарници "изгарят" от слънцето и се разпадат, тръби се пръскат, мебели и пердета избледняват, техника остарява и ръждясва... Би следвало да сте си предвидили някакъв процент амортизация и да сте си го калкулирали в размера на наема. На мен като наемател би ми било изключително обидно да съм била коректна и да съм плащала всички сметки навреме в продължение на няколко години и накрая някой да дойде и да ми сочи с пръст някаква драскотина по паркета... Дори да ви излезе 1000 лв цикленето, аз тези 1000 лв съм си ги плащала за 5 години по 16 левчета с всеки наем. Примерно.

Относно чужденците с голямото куче и двете котки - аз бих им дала шанс. Фактът, че хората сами са предложили 3 депозита и по-висок наем, би трябвало да ви говори много! Повярвайте, няма наематели, които биха го направили ако не са 100% сигурни във възпитанието на домашните си любимци. Освен това с такъв профил наематели наистина си гарантирате една дългосрочна заетост, без празни месеци, тъй като за такива наистина е много трудно да си намерят дом и не сменят квартири току така.

На мен самата ми предстои да отдавам апартамент, макар и не така луксозен като вашия, но мисля да се възползвам точно от този сегмент, за да мога да извлека възможно най-много от имота си. Рискове винаги има, ама дет се вика... поне да си струват.

# 535
  • София
Това с надраскания паркет звучи абсолютно нереално. И не само то. Даваш апартамент под наем, в който да живеят хора и очкаваш да ти го върнат чисто нов? Без драскотина и т.н.? И като чета всички писания излиза, че едва ли не ще накарате наемателите да подпишат договор, че ще плащат наем, но няма да живеят в апартамента Flushed

А като е проблем всяка една драскотина от страна на наемателите, каква част от наемодателите си плащат данъците? Най-верояно много малка част, но както и да е...

# 536
Не съм любител на домашните животни, но в този случай бих дала шанс на наемателите. С депозитите и застраховката. И с условие Гликоза периодично да оглежда имота. Повече от това не би било реалистично, според мен. И е важно личното впечатление, да види какви са що са и да си прецени.

# 537
  • Варна
Това с надраскания паркет звучи абсолютно нереално. И не само то. Даваш апартамент под наем, в който да живеят хора и очкаваш да ти го върнат чисто нов? Без драскотина и т.н.? И като чета всички писания излиза, че едва ли не ще накарате наемателите да подпишат договор, че ще плащат наем, но няма да живеят в апартамента Flushed

А като е проблем всяка една драскотина от страна на наемателите, каква част от наемодателите си плащат данъците? Най-верояно много малка част, но както и да е...

В крайна сметка никой не ги е карал насила да дават под наем. На който му е свръх изтощително да метне едни пердета в пералнята и да смени/викне майстор да смени две панти... може би е по-добре да продаде и да си вложи парите в нещо друго.

# 538
Тези с домашните любимци не само, че предлагали да оставят 2-3 депозита, застраховка и какво още беше, ами и били склонни да говорят за по-висока цена.
Направете си извод колко е отворен този пазар за хора с домашни любимци и дали наемодателите се конкурират за тях.
Съгласна съм,че почти никой не иска да си дава  апартамента на хора с домашни любимци, но може и да е брокерски прийом. Който склони на чужденци (допълнителни грижи) и три животни (потенциален damage), то ще е склонен на всякакви преговори. Не бих се учудила такива хора изобщо да няма,а брокерът да е звънял да тества почвата със собственичката. Така като дойде истински клиент с едно животно,има директен match и прави сделка за секунди. А оглед от днес за другата седмица ми мирише на no show. Дано все пак има клиент,де,стискам палци.

# 539
Дали ще ви затрудня ако може да погледнете статистиките на имот бг дали са реаlистични за вашия си имат и район -  аз лично слагам локация, квадратура, обзаведен или не и като кликна на някоя обява най-долу има статистика за района как вървят цените за поледните години - интересува ми като наемодатели  с реално сключени фоговори  тази статистика вярна ли е - ясно че зависи , но все пак се очертават границите..? Много ще съм благодарна на коментарите ви.

Общи условия

Активация на акаунт