Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 38 990
  • 727
  •   1
Отговори
# 165
Всеки може да пита всичко, друг е въпроса дали ще отговори питания, без значение кой е.
Не виждам причина да ме питат какво работя-не че е тайна, дори жена ми често са я питали на интервю какво работи мъжа й.
Прост не виждам смисъл да ме питат и още по-малко да им отговарям на първа среща с тях.
В банката как питат търсещите кредит не само къде работят, ами и колко пари взимат, защото трябва да го оценят като клиент и оттам да си пресметнат рисковете, ако е много рисков, може да му откажат кредит или да му искат по-висока лихва.
При наемането на жилища е същото, хората не се познават, а имат някакви финансови отношения. По какъв начин да те избера точно теб? Трябва единствено да разчитам на петминутен контакт при огледа? Ако кажеш какво работиш, може би повишаваш шанса си да получиш квартирата.

В този форум пише как избират квартири в богатите страни. Избира се дата и всички кандидати явяват(а не като тук да ги развеждат в удобно за тях време), носят си документи, с които показват доходите, не само да отговарят на неприятния въпрос "колко получаваш?", и по-малко неприятния "къде работиш?". Този, който не донесе, съответно няма шанс. Влизат един след друг, даже виждат останалите кандидати и избират в стрес, решават бързо.  И накрая наемодателят извиква някои за разговор, избира някой и сключва договора, плаща се.  Договорът даже не се коментира, защото наемодателят си го е изготвил с адвокат  и не прави изменения.
Наемодателят не прави 10 огледа, а само един. А кандидати след пускане на обява се натрупват, не само при пазарна ситуация с превишаващо търсене.

Как се избират хора за работа? Задават ли им въпроси или просто така ги взимат във фирмата си?

Представи си, че си наемодател, как би избрал на кого да дадеш апартамента. Който пръв почука ли? Имаш ли някакъв необиден начин да селектираш кандидатите? Какво ще ги попиташ?

# 166
Пишете лично предаване в договора и сте готови.

И да не забравите поне 3+ депозита, че не се знае, знае ли се, току виж заминал ламината.

# 167
Веднага давам пример, връщам лично на живо ключа, проверят дали не съм задигнал 20 годишния диван, мивка или каквото има. Всичко е точно и кой откъдето е.
Обаче имам още един комплект ключове и след 2-5 часа се връщам  да изнасям ценностите.
По същия начин може и наемодател да отиде, да прибере ценностите и да се обади в полицията, че са откраднати от наемателя. Това по реален случай.
Та ако някой реши да се прави на много умен и да изчезне като метне ключовете, може да остане неприятно изненадан.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 15:23 от ⓑⓤⓑⓑⓐⓣⓐ

# 168

И да не забравите поне 3+ депозита, че не се знае, знае ли се, току виж заминал ламината.

Колкото и да ти е смешно (усещам иронията в поста), точно такъв случай имаше със съфорумка, пишеща в имотните теми - апартамент под наем след тотален ремонт, всичко в него ново, не е с 20-годишен диван.
И наемателят, след като благоволи да се изнесе (неплащал няколко наема и сметки), беше отпрал всички первази на ламината, повечето бяха за изхвърляне. И не бяха ПВЦ первази, а МДФ, т.е. няма да ги смениш за 20 лв.
Иначе наемателят се водел "голямо добрутро", нещо бизнесмен го играел, доколкото помня.

# 169
  • Варна
Това с неплащането на няколко наема и сметки просто няма как да стане. При първия неплатен наем посочвам вратата. Сметки също се следят онлайн и неплащане или забавяне на плащането с повече от седмица е недопустимо. (според мен).
А иначе аз и преди съм писала - наемала съм 7 - 8 квартири назад във времето и никога не съм била на кастинг. Явно във Варна не е обичайна практика. Просто отивам, гледам, харесвам и плащам. Баш който пръв отиде, печели. Никога не са ме питали къде работя и колко изкарвам. Само един ме пита от къде съм и като му казах, че съм си от Варна, му стана странно. Може и просто да изглеждам като човек, на когото може да се има доверие, не знам... споделям личен опит просто.

# 170
И какво ще излезе накрая?
И 5 депозита  да се искат, пак може да си на загуба, има такива случаи.

Само, че шанса някой да даде 3-4 депозита  е минимален.

# 171
И какво ще излезе накрая?
И 5 депозита  да се искат, пак може да си на загуба, има такива случаи.

Ами не, не е това изводът. Просто си спести, по възможност, иронията и сарказма към наемодателите, поне в подобни случаи.
Да не благоволиш поне да предадеш ключа лично на наемодателя, е като минимум липса на възпитание. И показва некоректност.

# 172
аз казах много пъти, че съм наемодател, даже по едно време на три имота+ наемател доста години.

Ти ако не искаш не ме чети, не си задължена.

Освен това не коментирам колко е коректно или не за някои предаване по поща.
 Казах, че не е няква страшна драма със загуби поне така се разбра.

# 173

Освен това не коментирам колко е коректно или не за някои предаване по поща.
 Казах, че не е няква страшна драма със загуби поне така се разбра.

Първо, напускат без каквото и да било предупреждение.
 Второ, дори не викат хазяина да издадат жилището и да върнат ключовете.
Трето - за сметките има само обещание, засега, да бъдат платени (дано да ги платят).
Четвърто, пушенето (при уговорка да не се прави).
Пускам и тази част в оригиналния пост, където е описано всичко резюмирано.

От теория и статистика, малко лична информация: много класически получих съобщение по вайбър, че апартаментът е свободен, преди изтичане на договора, ще си получа ключовете по куриер и обещание сметките да бъдат платени.
В апартамента е пушено и всичко смърди на цигари. 

За драма, не е голяма наистина, но явно не е и изключение, все пак. И говори за мисленето и поведението на част от наемателите.

# 174
Радвам се, че раздвижих темата и се извинявам, че не се включих по-рано, но, знаете как е, чистенето отнема време 😀
Саркастично-тенденциозните коментари на Alexslav по-скоро ме забавляват.
Иначе е ясно: един депозит по никакъв случай не би могъл да обезщети наемодателя, ако има недобросъвестен наемател. Този не бих го определила като точно такъв, защото си плащаше навреме. По-скоро е небрежен, което не прави ситуацията по-приятна. Едните ключове - по куриер, вторите - по приятел, който ги остави в пощенската кутия. А че този приятел, който също явно е обитавал жилището не сме го виждали, е друга тема. Уред, който намерихме развален, и по думи на наемателя, не е работел съвсем точно още в началото, сега е с изтекла гаранция и ремонтът остава за наша сметка само, защото не сме имали информация навреме.
За пушенето - така сме преценили. За непушачи набитата миризма си остава.
За котките: лично ме бърка, защото мъжът ми е алергичен и не може да ми помага в чистенето. Та, така 🙂
За протокола: познат на наш познат е младежът.
И, да, можеше да го изкоментира е всичко това дори по телефон за 2 минути. Иначе се почувствах точно, както е Соул писа - все едно ме зарязват с СМС.
Но можеше и по-зле да е. Приемам, че е бързал да ми даде ключове, малко преди да му свърши месеца, който е платил, за да ме улесни в чистенето.

# 175
  • София
А нали котешките косми са от по-предишния немател? Беглеца няма вина в случая, според мене. За другото съм съгласна, че не е постъпил добре.

# 176
За протокола: познат на наш познат е младежът.

Поредното потвърждение на тезата ми да не отдавам под наем на близки и познати...

# 177
А нали котешките косми са от по-предишния немател? Беглеца няма вина в случая, според мене. За другото съм съгласна, че не е постъпил добре.

То е ясно, защо е споменато. Не като упрек към сегашния наемател, а като бележка да не се отдава повече на наематели с животно.
Аз бих споменала небрежно пред познатия... Няма да промени нищо за ситуацията на Красимило, но нека познатият да си има едно наум.

# 178

Не са,  Аиша. Не го обвинявам за това, само констатирам. Два пъти съм чистила старателно от тогава и космите изскочиха изпод перваза. Та, повече котки - не, мерси!

# 179
  • Варна

Колкото и да ти е смешно (усещам иронията в поста), точно такъв случай имаше със съфорумка, пишеща в имотните теми - апартамент под наем след тотален ремонт, всичко в него ново, не е с 20-годишен диван.
И наемателят, след като благоволи да се изнесе (неплащал няколко наема и сметки), беше отпрал всички первази на ламината, повечето бяха за изхвърляне. И не бяха ПВЦ первази, а МДФ, т.е. няма да ги смениш за 20 лв.
Иначе наемателят се водел "голямо добрутро", нещо бизнесмен го играел, доколкото помня.
На нас последните ни обраха прибори, пердета, одеала и въобще каквото е можело да се задигне. А бяха три много миловидни момиченца, винсаджийки втори курс. Ама ние сме си виновни, че не ги проверихме, защото не очаквахме такова нещо. И сметки имаше да плащат, депозита едва ги покри.

Общи условия

Активация на акаунт