Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 38 983
  • 727
  •   1
Отговори
# 180
Ако може да се взима 150% депозит от наема ще е добре, давам пример при 600 лв наем около 1000 депозит, няма да покрие големи щети, но пак е нещо. За повече наемателите няма да се съгласят да дадат, за по малко пък наемодателите са ощетени

# 181
За протокола: познат на наш познат е младежът.

Поредното потвърждение на тезата ми да не отдавам под наем на близки и познати...
И аз. Бизнеса си е бизнес.

# 182
За протокола: познат на наш познат е младежът.

Поредното потвърждение на тезата ми да не отдавам под наем на близки и познати...
И аз. Бизнеса си е бизнес.
Умишлено го споменах, защото това е и моето мнение. В случая, който коментираме, се поддадох на желанието на мъжа ми за конкретния човек.
И пак, не е кой знае каква драма, бяхме предупредени, че няма да стои повече от 12-15 месеца, финансово всичко ще е точно вероятно. Той не отрича, че не е спазил договорките и няма претенции към депозит и т.н. Което е вид коректност.

# 183
На нас последните ни обраха прибори, пердета, одеала и въобще каквото е можело да се задигне. А бяха три много миловидни момиченца, винсаджийки втори курс. Ама ние сме си виновни, че не ги проверихме, защото не очаквахме такова нещо. И сметки имаше да плащат, депозита едва ги покри.

Тъпа работа. Но как да проверите студентки? Прибори, тенджери, одеяла, възглавници, чаршафи, чинии не оставям. Това са си лични вещи.

# 184
  • София
Той не отрича, че не е спазил договорките и няма претенции към депозит и т.н. Което е вид коректност.
А, да, бе, коректност... Коректност е да спази договорките. Да не си иска депозита е чисто измъкване, след като си е направил първоначално сметката "я аз да си пуша тука, пък ще им оставя депозита да си боядисат". На мен ми се струва супер нагло това, а съм пушач и както в квартирата пушех на балкона, така и сега у дома пуша навън.

Плащала съм 3 депозита - не е нищо особено, а добре показва що за човек си и с какви възможности (ако държиш да вземеш конкретното жилище, това има значение). Два платихме с първия наем, още един платихме с втория и третия (толкова можехме тогава, без да си нарушаваме начина на живот).  После си ни ги върна наемодателят (чужденец).

# 185
  • Варна
Здравейте, ако сделката за наем мене през нотариус вече става официална, нали? Какви данъци трябва да се внасят?  До сега сме сключвали договор само с брокера.

# 186
  • София
Данъци трябва да се внасят и без да минава през нотариус. 9% от наема.
Имате 10% данък, но и 10% нормативно признати разходи. Тоест от получавания наем вадите 10% и изчислявате 10% данък върху остатъка, което реално е 9% от наемната цена.
Декларирате на тримесечие за изминалото.
Някой да ме поправи/допълни, ако пропускам нещо, опитът ми е отскоро.

# 187
Авансово в месеца, следващ всяко тримесечие, се декларира и плаща данъка, без последното тримесечие, което се плаща с годишната декларация.
Т.е. авансов данък се плаща през април за първо тримесечие, юли - за второ тримесечие и октомври - за трето тримесечие.
През април (обикновено) на следващата година се подава годишна декларация за предходната година, като се доплаща само за последното тримесечие.
Така през април се плащат 2 тримесечия - последно на предходната година (с годишната данъчна декларация) и първото на текущата (авансов данък).

И да, няма никакво значение дали имате договор или нямате, дали е нотариално заверен или не е - данък си плащате, за него не ви искат договор. Ако почне данъчна проверка, обаче, може и да поискат документи. Само предполагам. Нотариалната заверка ви е някакъв вид гаранция в случай на неплатени суми от наемателя. За данъчните няма никакво значение.

# 188
# 189
  • София
След бурното покачване на имоти и цени във Ванкувър, сега на дневен ред е Торонто. Има бурен възход и като наеми и като цени на имоти.

И да, аз също бях наемател в Канада, когато продадоха целия блок на друг собственик, заедно с всички наематели (целият блок е от наематели). Това ми се случи 2 пъти. Преместих се в друг апартамент в друг блок. Там също се смени собственика. Съответно условията за наем се запазиха. Само името на чека, който пишех всеки месец беше друго.

# 190
На много места е така. Не е чудо невиждано. В любимата на всички в темите за имоти Германия - също. Едно 75% от обявите за къщи са "блокчета" с наематели.

# 191
Ама забележете колко права имат наемателите, а тук разни хора хленчят за бели кахъри. А представяте ли си да ви заключи наемателя години наред на един наем, а реалния да е 3х, че и да ви иска кеш, за да се махне. А сега цяла година не можеш да ги изгониш дори да не си плащат. На много нългарски наемодатели това няма да им се понрави ако се случва тук. Но там пазара се консолидира и остават само все по-едри и по-едри играчи. А тук масово са дребни риби с по 1-2 апетамента. Отделно собствеността е много голям процент, защото данъците са ниски. Бях чел някъде че в NY, данъка е $20к на година.

# 192
  • София
Монополизмът никога не е добро нещо. Неслучайно има законодателство за ограничаването му.
При наемите това лесно би могло да се реши като се приеме, че притежаването, съответно отдаването под наем, на да речем до 10 имота е "малък бизнес", следователно минимален данък.
От 11 до 100, примерно, вече е среден бизнес и данъкът скача. А нагоре, данъците да стават толкова чудовищни, че да няма как да се избият с наем.
Въпрос на държавна политика. Доста "нездравословно" ми се вижда това, което прочетох наскоро за Германия и цели улици, държани от еднолични собственици.
Така почват кажи-речи повечето войни в човешката история. Едни хора стават неразумно по-богати от други. Не ме разбирайте погрешно, имам принципно десни убеждения, намирам частната инициатива и частната собственост за неприкосновени, смятам, че можещите, умните, инициативните, активните трябва да имат много повече от другите. Но трябва да има и граница. Не може всичко в дадена област на обществените отношения да е в ръцете на шепа хора. Рано или късно, нещата погрозняват.

И за да не съм само в теорията, да кажа, по повод моето питане преди време за намаляване на наема заради авария в апартамента, че казахме на наемателя да плати по-малко за месеца. Той обаче каза, че това не би било честно, защото вината не е наша, аварии стават постоянно и плати обичайното. Аз пък му занесох кошница Линд с шоколад. Simple Smile

Пожелавам на всички такива наематели.

# 193
Честно нечестно, това е положението. Управляващите не искат да стимулират дребния и среден бизнес, а големите корпорации, защото чрез тях управляват народа. Отдавна целта е престанала да бъде печалба. Парите ще си ги напечатат с ниски лихви и ше ги дадът на корпорациите и милярдерите да си въртят бизнесите, а за нормалните хора ще останат трохи. Получава се точно обратното, масата народ се чуди в какво да инвестира защото всичко е надуто, а богстите инвестират с чужди пари наред, неьсамо улици но и градове ще почнат да изкупуват. И то става невфективно за дребния инвеститор да инвестира.

# 194
  • София
Ама забележете колко права имат наемателите, а тук разни хора хленчят за бели кахъри. А представяте ли си да ви заключи наемателя години наред на един наем, а реалния да е 3х, че и да ви иска кеш, за да се махне. А сега цяла година не можеш да ги изгониш дори да не си плащат. На много нългарски наемодатели това няма да им се понрави ако се случва тук. Но там пазара се консолидира и остават само все по-едри и по-едри играчи. А тук масово са дребни риби с по 1-2 апетамента. Отделно собствеността е много голям процент, защото данъците са ниски. Бях чел някъде че в NY, данъка е $20к на година.
Там е предвиден индекс на покачване на наема. Не е съвсем закован. Ката (всяка) година, наемът се повдига с едни 5-10%. Дали ще се хареса на тукашните наематели!?
Освен това, наемателите имат и задължения. Това, след като ти изтече годината и да започне месец за месец договорът го има май само в Онтарио. В провинция Квебек 3 МЕСЕЦА предварително, трябва да заявиш ЩЕ ли оставаш в апартамента, или НЕ ЩЕ. Още тогава сключваш нов договор, за нова година напред. И ако решиш да се изнасяш, дължиш всичките наеми до края на договора. Можеш да намериш твой заместител, но това остава твой проблем. И няма както тука, живееш няколко месеца и бягаш. Няма къде да се скриеш, намират те и ти удържат парите. Освен това, има държавен орган, който регулира такива неща извън съдебно и супер бързо (във френската част се нарича Режи Дьо Ложмонт). Разбира се, помага и на наемателите. Ако наемодателят е некоректен.

Освен това, ако правиш ремонт на жилището, можеш да изкараш наемателите, и можеш да вдигаш наема колкото си искаш. Без да дължиш сметка с колко точно.
В Канада освен това, най-често се дават необзаведени жилищата и в доста окаяно състояние. Балатум на плочки, кухня от преди 100г, баня от преди 100г. Добре направените жилища са на 2ни на пазарните цени. А обзаведените и добре направените (и нови) са на 3ни цени. Т.е. 2000$ за едностаен.
Т.е. един работещ за заплата между минималната и средната, в Канада не може да си позволи обзаведен едностаен НС с нови мебели. Но в София може. Ще трябва да си купува всички мебели и уреди сам. И да живее в СС.
Та не знам дали ще искат толкова регулации и такива цени българските наематели.

Общи условия

Активация на акаунт