Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 38 990
  • 727
  •   1
Отговори
# 195
Със сигурност няма да ги искат. Но Канада е ясен пример как балона е надут и няма връщане назад. Дори след 2008 Канада не пострада докато много други пазару се сринаха. Веротно заради демографския фактор, големи заплати и ниска собственост Канада, Китай и Австралия нямат спукване и отиват точно към модела който аз описвам - окрупняване на наемодателите и монопол на цените. Явно нищо не се прави, за да се променят нещата в др посока, а това означава че тива е целта.

# 196
  • София
Аз точно виждайки какво става в Канада през последните 15г си научих урока и не вярвам на балони.
А какво става там, различни са нещата, в зависимост от провинция, град, конкретни хора.
Например в Бритиш Колумбия (Ванкувър) цените се повдигат астрономично заради чудовищните потоци мръсни пари, идващи от Китай. Хора с куфарчета пазарят имоти без да се пазарят.
За сградите с наематели, моите наблюдения са, че богати евреи са изкупили стотици сгради, с по 300-500 апартамента всяка, още около 50те години на 20ти век. От тогава са ги избили няколко пъти. И си ги препродават едни на други, поради незнайни за мен причини. Може да се сетите тогава какви са били цените.

Торонто (и пров. Онтарио), следва частично пътя на Ванкувър, множество мръсни китайски пари, като към това се добавя огромна икономика, както е нашата София за България. Съответно най-високи заплати, в сравнение с останалите провинции.
В пров Квебек (Монреал) традиционно, като за социалисти, заплатите са най-ниски, цените са най-ниски и наемите са най-ниски.
В никакъв случай не мога да кажа, че в Канада заплатите са високи. След данъци, това са най-ниските заплати от всичките развити западни страни. За пример, заплатите на програмистите са горе долу същите, като в София. И то целия рейндж. По-ниски длъжности и по-високи.
Също, не мога да кажа, че във всички провинции имотите са на високи цени. Евентуално, само в 2те провинции първенци - Онтарио и Бритиш Колумбия. Може би и с Алберта. Но там нямам идея напоследък (посл. 5г) какво се случва, с понижаването на петрола. Останалите са сравними със София.

# 197
Хм, 5-10%..Отдавна не сме 90-те години, когато единици бяха стигали чужбина и се разказаха всякакви фантазии.
Повишението е колкото е инфлацията, много рядко има 5-10%. Обаче има и понижение, пак според официалната инфлация.
Със сигурност наемателят в чужбина  е с многократно по-големи права и удобства спрямо у нас.
У нас повечето нямат договори, а след макс 1 година, може да ти кажат х2 наем и ако не ти харесва си заминаваш, в чужбина няма такъв вариант.

# 198
  • София
Не знам къде са тия без договори. Още от социализма насам не съм виждал такова животно. Може би, само по някои продънени дупки из гетата. А и 90% от сделките минават през брокери. Как без договор!?

Отрицателна инфлация, да, бе, да!
И 5% да е, малко ли е?
Това означава, 1та година 1000лв, 2та, 1050, 3та 1102.5, 4та 1158, 5та 1215.
Масово у нас има наеми, непипнати по 5 и по 10 години. Аз лично от 5г насам не съм повишавал наеми.
И то, това е ограничение ако един човек живее 5 години, без да се мести. При тукашните пеперуди, някои, които се местят през 3 месеца, как ще стане това? Отделно, че няма местения през 3 месеца. Каквото си договорил, това е, натискаш си парцалите.
3 месеца преди края на договора подписваш за цяла нова година. Т.е. точно в тоя момент си се комитнал за следващите 12+3 месеца твърдо, жив-умрял, плащаш.

# 199
Да бе да, не бе не, ето цифри от Испания, не от Зимбабве.
https://es.statista.com/estadisticas/476953/tasa-de-inflacion-anual-en-espana/
От 2005 до сега, средно около 2%(много далеч от 5 и 10%), като 4 години от 15 в графиката  е имало отрицателен, ти си пиши наизуст.

# 200
Много са се влошили нещата в Канада,както впрочем в целият развит свят.Скоро ще стане бивш,развит свят.Преди двайсетина години,лесно са се намирали жилища под наем.В повечето случаи,са се отдавали с цел,да се изплаща моргича на второто жилище-инвестиция.Информацията ми е от близки в Торонто и Отава.По едно време,даже замисляхме емиграция.ММ е живял там около 2год. и беше във възторг.Една от най-сериозните инвестиции на покойният Игнат Канефф,бяха точно цели блокове за отдаване под наем.Гледах негово интервю,преди около 5-6г.,беше казал,че най-голямата му грешка била,че е продал 500 апартамента.Много ми беше странно,предвид цялото му състояние,обществено положение и т.н.В някои страни може и да се проточва известно време,изгонването на нередовен платец,но това ли е успокоение и пример за нашенските наематели?Това си е живот под напрежение.После съд и няма да си намериш следващ наемодател,пък нека си развяват ''правата''.Както много пъти е писано в темата,навън кандидат наемателите показват доход,може да искат и три години назад.И точно за баните там съм си мислила.Стари,масово с грозните бели плочки и никой не капризничи и не се пазари.Има естествено и с ауа бани,но наемите са астрономически.И не,за пореден път не съм оптимист,че в София,в перспектива,може да се живее нормално от рентиерство на 1-2апартамента.Българите обичаме да си имаме собствено жилище,а столицата ни не е космополитен град,в който да прииждат хора от цял свят.Няма и да стане космополитен град.София става все по-презастроена и все по-грозна.

# 201
  • София
Съгласен съм, с изключение на последното. София е красива, в сравнение с други (работещи) градове. Не е Бургас, но става. Като за наврян град в котловина, какво да му искаш.
Далеч не навсякъде е презастроено.
Има и много прииждащи имигранти от всякакви държави.
И да, с 2-3 наема не можеш да се издържаш, но с 10ина криво ляво става.

# 202
Нормално от рентиерство на 1-2 апартамента може да се живее само ако тези апартаменти са на топ места и големи. В която и държава да отидеш, да имаш 2 двустайни в ок квартал, няма да ти стигат да живееш нормално - според зависи за кого какво е нормално, де. Освен ако не пуснеш airbnb, но тогава ставаш чистач на непознати.

# 203
  • София
А защо трябва да се живее от 1 -2 наема? Ако за апартаменти става дума. Дори и да са на най-скъпите места, не си го представям. Ами като се събудя и да нямам план за деня, да не знам какво ще правя. Освен да посетя ЛЛ, да гоня прИмоциите по магазините и да пия кафе със съседките в близкото заведение - скука.  Нали човек трябва да прави нещо, да мисли, че да не му закърнее мозъка.  Имам роднина с много наеми - с жена му си гледат децата, развозва ги по разни курсове и обучения. Ами вече не е същия като преди човек, от нищо не се интересува, нищо не се развива. Като се чуем по тел. все за болести ми приказва. А са доста по-млади от мене.

# 204
  • София
Имам близък приятел във Ванкувър, живее там вече доста години. И той разправя, че китайците са направили цените на мармалад. Дори местните почнали да негодуват, че така не може вече и са въвели някакъв допълнителен данък за чужденци при покупката. Той е под наем, но смята да купува, ипотеката ще му излезе почти същите пари за почти същия размер апартамент, но на по-лошо място.

Иначе за Онтарио тя жената си пише какво става. Няма жилища и затова цените на наемите летят нагоре. В София е доста различно, тук има изобилие от жилища и няма никакъв риск ако си под наем да не може да намериш добра цена.

# 205
С риск да ви прекъсна дискусията, ще помоля за съвет, тъй като с мъжа ми сме доста боси в наемите, досега винаги сме живели в собствено жилище.
Предстои да отдадем нашия апартамент и да наемем по-голям. За какво да внимаваме като наемодатели и за какво какво като наематели? Малко е общ въпросът, но, както казах, нямаме опит.
И също практикува ли се даване на стоп капаро и ако сделката е през брокер, има ли практика да взима процент и от стоп капарото?
Благодаря!

# 206
Здравейте! Случайно днес попаднах на вашите темички. Интересни и страшно полезни! Може би бих си спестила доста главоболия, ако знаех за съществуването ви по-рано! Изчетох отгоре-отгоре, но ще ми трябва време докато прочета цялата тема.
Та ако може и аз да помоля за съвет. Интересува ме дали някой от вас по съдебен ред си е търсил правата като наемател/наемодател и какъв е бил резултата? Незная дали е ОК да помоля и за контакти на адвокати в тази област, може и на л.с. Благодаря ви!

# 207
Минавам за отчет. Отне ми 10 дни, за да дам моя. Наемателите отново са от ФБ-група. Първоначално оставих коментарите включени и отнесох много хейт. Включително един младеж реши да ми върже тенекия, ей така, щото съм гадна хазяйка. Нищо, че специално му обясних, че оглед ще организираме с него само, след като апартаментът е изцяло изчистен и купя някои нови неща, така че да му е максимално удобно. Изключих коментарите и, о, чудо, за 2 дни над 20 съобщения, при първите 4 огледа трима бяха готови да капарират веднага.
Приятно изненадана съм от това, че голяма част от брокерите, скоито говорих, не коментираха нежеланието ми да им платя комисион. Иначе на огледи водеха хора, на които жилището е над бюджета, които очевидно не са го харесали на снимки или не им отговаря на други критерии. Водеха някакви социално неориентирани хора, дето направо да им се чудиш как се оправят с живота си.
Иначе ми прави впечатление, че наистина има предлагане на двустайни апартаменти за по 500 лв. / месечно, а очакванията на много наематели са да намерят прилично двустайно за 450 лв.

# 208
  • София
Моите впечатления са, че във ФБ групите се търсят и предлагат предимно нискобюджетни апартаменти. Рядко има хубави имоти, те обикновено са по-скъпи, разбира се, и отнасят много негативни коментари.

А хейтът е направо задължителен, имам усещането, че някои го правят за забавление. Аз опитах да отдам гараж през група, но що хейт отнесох, страшно беше. Отдаде се за седмица, но по обявата ми в имот.бг.

# 209
Такова впечатление се създава за ФБ-групите, но явно гласът на "свестните" не се чува. А се срещнах с няколко много възпитани и адекватни млади двойки.Както и девойки, всъщност, готови сами да наемат - млади, готини, образовани, амбициозни. Но явно избягват да коментират под обяви, обърнати на майтап.
Другото нещо, което ме забави, е, че личните съобщения бяха отишли в папка "спам" и ги видях няколко дни по-късно. Requests ->Spam

Общи условия

Активация на акаунт