Седмокласници 2020/2021 - Тема 10

• 29 667
  • 755
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Явно поетапно губят социалните си умения и съответно и контакти. Това последното много ме притесни...

По-скоро силно са се изменили... но този път не заедно, всеки поотделно и се срещат... непознати.

MollyBy, мисля, че вероятно си от онези хора, които придават на историята / сюжета по-голяма тежест, отколкото на който и да е друг аспект на книгата. И не го казвам с лошо чувство, имам много близки (вкл. и ММ), които са точно от този вид хора. Просто... хората са различни. Мисля, че хората, които по принцип живеят на по-големи обороти просто нямат... знам ли, търпението... или, може би, мързелът? - да отделят нужното... време, предполагам, за да видят повече аспекти. А точно тези книги, които изброих, биха могли да те грабнат с историята само ако си дете... при това малко дете. После могат да ти харесат само ако можеш да я видиш като многопластова... да я видиш през собствения си поглед, но през погледа, който си имал/а в различни етапи от живота си. Да я видиш едновременно като себе си на 5, 15, 25, 35, 45... и повече, предполагам, но дотам просто аз самата още не съм стигнала. Това не означава, че онези от нас, които го могат, непременно са нещо повече от другите, които го нямат - подозирам, че губим нещо в "бързото" действие... няма как да знам - не мога да имам и двете качества едновременно, за да мога да направя разликата. Но подозирам, че едва ли обичаш особено много Мечо Пух или Алиса.
Аз пък не понасям Вазов. И особено Под игото. Това нещо никога не бих прочела - и не съм, майка ме издебна - бях болна, на легло, не бях в състояние да чета поради силна болка в главата и очите, не можех и да спя... и нямаше постоянно телевизия - дори и безсмислена. Трябва да съм била 7-ми клас, но исках да ми чете... и тя ми прочете това Под иго, въпреки острите ми протести. Е няма толкова тъпа книга. Ама... като не можеш да правиш нищо...

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 19:21 от katiABV

# 721
  • София
Прочети Ние Врабчетата... и книгите на братя Монмареви. Копче за сън.
... Или Мили Бате.

Всичките са ни любими. Благодаря Simple Smile

У дома седмокласничката сега чете шестата част на Хари Потър (баш в 7 клас й дойде мерак да чете дебели книги), а осмокласникът - "Извън играта" и "Кривата на щастието" на Иво Иванов, много хубаво разказва спортни истории този човек и много се размишлява по тях после.

# 722
  • София
Kally May, що пък Амбър да е за децата!?
Съвършено си права! Взимам си бележка Blush .
Особено след като и аз самата съм страшен фен.
Но не всички порастнали остават по детски свързани с фентъзи жанра и приказното.
Затова не си позволявам с лека ръка да препоръчвам Амбър на възрастни.
Виж, на децата би им харесало, но и при тях със сигурност може да има изключения.
На някои не им харесват и Хари, и Пърси.
Но пък книги, наистина, има за всички и добре, че е така Hug

Вторият учебен ден в ПО приключи с петица по История и похвала за активно участие по Химия.
Утре е ден за ПИ по МАТ.

# 723
подозирам, че едва ли обичаш особено много Мечо Пух или Алиса.

Simple Smile Ами да, права си Simple Smile Не са ми особено  любими. Виж, харесвам приказки като " Красавицата и звяра", " Пепеляшка"...като бях малка обожавах "Приказки от хиляда и една нощ". В детските ми години любима книга ми беше "Тайната градина". Сега чета доста криминалета-Всичките на Агата Кристи съм чела по няколко пъти. Шерлок Холмс също...

# 724
Книгите на Хари Потър са много любими на дъщеря ми. Чете ги в пети клас. Покрай нея и аз се увлякох.
“Ние, врабчетата”, в познатия неповторим Радичков стил, се чете и препрочита във всяка възраст, но това не означава, че книгата докосва малките читатели с темите, които възрастните откриват в нея.
Значението на Вазов за българската култура оставя на заден план за мен всички второстепенни въпроси. Остава единствено признанието пред таланта му, намерил изява в пъстра картина от жанрове. За себе си аз “открих” романа “Под игото” на четвъртия прочит и на определена възраст.
Братя Мурмареви ги четох в прогимназиалните години с голяма мъка.

# 725
Catty m, получи ли се тортата вчера?

Ами, какво да ти кажа. Заформих нещо, моята приятелка ми помага. Ама на моменти сякаш акъла ми дава на късо - вместо да взема ковертюр, съм купила обикновен шоколад, съответно ганаша ми стана един рядък, едно мазало стана в нас. Сега отлежава в хладилника, утре ще я украсим и вечерта духаме свещичките Simple Smile Дано става за ядене, тя е ултра шоколадова Simple Smile

Всяка торта направена с любов е хубава. Нямам търпение да я видя. И аз съм замислила изненада за моят син, той харесва по-леки десерти.

Сега покрай второкласничката преоткривам детската литература. Тя за разлика от батко си обича да чете. След всяка прочетена книжка си говорим. Показвала съм тук и читателския дневник, който си направихме с голямо желание.
Понякога е много интересно да видиш нещата през детските очи.

MollyBy, скоро редих пъзел на Красавицата и Звяра. Много красив.
Скрит текст:

# 726
  • София
MollyBy, и аз като със същия вкус (като за Алиса бих се изказала много по-силно от "не любима"), като редпочитам малко повече Артър Конан Дойл пред Кристи. След като бях подхванала поред всичко намерих в Читанка в един момент вече не можеше да ме изненада края.

Любимата ми детска книга от детството е Пипи, децата ми не я харесаха (има и още много, но тази някак в първата). Любимата ми детска книга от близките години (от лятото, когато нашите седмокласници бяха в легнало положение) е Вълшебникът от Оз. Девойката много я хареса (от задължителните бе), коментирахме си я. За мен обаче тя не е само детска книга, а я започнах, защото нямаше  какво да чета лятото на морето (поредица книги излизаше и тя се падна точно тогава)

Вчера сутрин оставихме девойката пред училище, а децата се събирани в двора преди да влязат, само 7 клас, ....леле колко големи ми изглеждаха.... как минава времето .

# 727
MollyBy, и аз като със същия вкус (като за Алиса бих се изказала много по-силно от "не любима"), като редпочитам малко повече Артър Конан Дойл пред Кристи. След като бях подхванала поред всичко намерих в Читанка в един момент вече не можеше да ме изненада края.

Любимата ми детска книга от детството е Пипи, децата ми не я харесаха (има и още много, но тази някак в първата). Любимата ми детска книга от близките години (от лятото, когато нашите седмокласници бяха в легнало положение) е Вълшебникът от Оз. Девойката много я хареса (от задължителните бе), коментирахме си я. За мен обаче тя не е само детска книга, а я започнах, защото нямаше  какво да чета лятото на морето (поредица книги излизаше и тя се падна точно тогава)

Вчера сутрин оставихме девойката пред училище, а децата се събирани в двора преди да влязат, само 7 клас, ....леле колко големи ми изглеждаха.... как минава времето .

Права си Simple Smile И мен не ме изненадват...въпреки това си ги харесвам. А  Пипи също е любима.

Нашият днес с две петици. Питам защо - едната на домашно, моля ви се Simple Smile, по история - не бил разбрал че имат една задача...т.е една е пропуснал. И по математика - 20 мин. контролно, не са му стигнали за 5 задачи, последната с подробно описване не успял да довърши. Ами...като се замисля, на НВО 3 зад. С описване са за 1.5 часа. Т.е. по 30 мин. На задача. Как да стане всичко за 20 мин?

# 728
Честно казано, много се дразня като учителите започнат да си изкарват настроението върху децата. Ситуацията е необичайна за всички и може да са по толерантни в тази обстановка. В училището на децата нямаме подобни проблеми засега. Дори не ги засипват нон стоп с контролни по време на ПО.
Аз да се оплача, че за МГ тази година да обявили една паралелка по-малко и той ще кандидатства само за две паралелки.Дано да се пребори, защото нямаме друг вариант, а той никак не си дава много зор.
 В момента е на тема аниме и постоянно гледа някакви анимета 😁

# 729
  • София
Наборът обичаШЕ да чете книги, сега изобщо не ги отваря. Навремето "Железният светилник" много ме впечатли, обсъждахме я с един учител по БЕЛ  - баща ми. Пак покрай него се запознах с "Винету", прописах и стихотворения. Много искаше да ми издаде стихосбирка, дори намери спонсори, но аз не склоних - твърде лични бяха писанията ми, не исках да ги споделя с чужди хора, детска му работа.
Днес са минали контролното по физика и това, по литература, не е пропуснала да го изпита и химичката. Утре със сигурност пак тя ще го преслуша по Биология, ще правят преразказ по литература. Лошото време не го спря да гони топката, сега пише домашно по математика. Но е здрав и доволен от живота.

# 730
  • Варна
При нас утре по математика тест,  по Бел 2 шестица за преразказите от ваканцията и двойка защото не е научил наизуст Опълченците. Забравил.  До сега учи. Аз установих, че го помня след  толкова много години.
Прочетох някъде за прием след 7 клас в някакво частно  училище - изцяло ДО. Чудя се накъде върви образованието?

# 731
  • На морето!
И при нас са се настървили като през февруари учителите. Всеки ден мин. по 2 писмени препитвания и 1 устно. По математика правили ПИ първа част и една задача от втора с 3 подточки. Когато приключили им казали, че дори първа част да е без нито една грешка- това ще е 4, за 5 трябва да са решили и разписали 2 от 3те подточки на последната, а 6 ще имат само тези, които са решили и последната подточка без грешка. Не знам защо са тръгнали на лов за вещици учителите ни, той също ги усеща ядосани, все едно те самите, а не децата са най-големите губещи от ДО. Учителката им по БЕЛ, след като категорично отказва да проверява сканирани преразкази, днес им дала преразказ и им казала, че тази оценка ще е с голяма тежест за срочната.

# 732
  • Бургас
С четенето винаги е имал проблем, никакъв интерес. И това ,че не чете е в негов голям минус Sad
Батко му е другата крайност, имаше периоди когато постоянно купувахме нови книги.
В класа на набора е голяма трагедия.... от към знания
Като знам на него как му пишат шестици , за какви знания , направо се хващам за главата. А той милият е мн зле. През поч дни с голям зор го накарах да реши една матура, много е плачевна ситуацията Sad
Вече нямам сили да наливам акъл, Sad
Почти съм се предала с неговото безхаберие . На моменти има някакви проблясъци , даже и се чувства гнузен , но май само са кратък период. После в училище му подарят някоя оценка и пак го кара лежерно.
Може и да греша , но и учителите им по Бел и мат са мн невзискателни
Чета ,че повечето сте правили пробни , нашите не са правили нито един

# 733
Rapariga, училището средно ли е? Да не би да имат за цел, повече деца да останат в него и след 7 клас?

# 734
  • София
Мили Бате и другата за жабата Жечка сме ги чели с децата, ами много ме дразнят. Толкова нескопосано е описана смъртта в тях, ама тя авторката толкова си може.

Аз мога да препоръчат трилогията Косачи, много е добра за тийнове.

Общи условия

Активация на акаунт