Седмокласници 2020/2021 - Тема 10

• 29 675
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
Cледващата година, че ще започне присъствено е ясно, но да видим как ще продължи.
И при моята дъщеря вчера липсваше ентусиазма от предното завъртане. Дали февруари ги скършиха с ударните изпитвания или просто с ДО видяха на хляба мекото...То не е лошо да станеш пет минути преди началото на часа, да  хапваш пред компютъра, да правиш контролно съвместно с приятелите си или да сравниш отговорите, преди да предадеш. При нас някои учители изискват домашните само от определени номера. Всеки път по 3-4 деца на ротационен принцип, предварително е зададено кои. Останалите могат и да не си правят труда. И още, и още...Дано наистина следващата година е присъствена, защото всичко това действа много демотивиращо и бързо се губят или изобщо не се изграждат трудови навици.

# 706
Е, не ви ли се струва нормално децата да са по шумни първите дни? Не са се виждали отдавна, имат какво да споделят и където им се позволи- говорят Simple Smile
Vox, спокойно Simple Smile другата година ще имат доста малко предмети по които да имат входни Simple Smile Е разбира се, ако са ИИЧЕ. Simple Smile

# 707
  • Някъде на край света
Ако трябва да се сравнява година с година, то тогава нашите деца ще са ощетени спрямо седмокласниците миналата година.
В нашето училище за ПИ не се надявам. Относно дисциплината съм напълно съгласна, че ДО поне който иска слуша.
Мен вчера ме втрещи, че цял ден ги карат да са с маски. Не знам къде се избие тази лудост. Cry

# 708
окончателно ли е това за неотпадането на материал??
аз съм тотално отчаяна от сина, даже не ми се пише колко е безотговорен и мързелив
завиждам ви благородно за отговорните деца, които сте възпитали
аз явно не успях Disappointed Relieved

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 12:56 от The Invisible

# 709
  • София
The Invisible, не се притеснявай, децата са различни, а и се променят. Важното е да са здрави, а и все някъде ще си намерят мястото. Аз вярвам в това, но това не ми пречи да се дразня и да се ядосвам като гледам колко лежерно си живее госпожицата ми. А най-много ме е яд, защото знам че може и какъв потенциал има. Остава ми само да си попълвам запасите от валидол...
Другия вторник имаме родителска среща, онлайн... Било от изключителна важност да присъстваме.

# 710
  • Варна
Отчет и от мен за изминалите два дни. Все едно виждам друго дете - ентусиазиран, радостен от срещата със съучениците си, не бърза да се прибира, даже една идея по-мотивиран ми се вижда ☺️ Категоричен е, че по-добре ПО.
Днес има 6 на презентацията си за Бай Ганьо. Доволна съм.
re_ge,браво за страхотния резултат. Едва ли е случайно. Сега му кажи, че назад път няма, само може още да трупа отгоре.
От репортажите от едни и същи училища не се вълнувам. Така или иначе споделеното рядко има връзка с истинската обстановка.

# 711
  • София
И ние ще имаме другата седмица родителска среща, но този път присъствено. Предполагам ще целят да ни убедят да оставим децата си в същото училище, понеже първо ще бъдем в голяма зала заедно всички от целия випуск, а после отделно по класните стаи.

# 712
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Sad много разум е вложен в организирането на такава среща.
хвалА на ръководството!

# 713
  • София
Привет, група,

Моето хлапе отиде без грам желание на училище.
Но се прибра по-весела де, няма как да го отрека.
Така се смях преди малко...Пише ми на вайбъра...."Абе, Мам, може ли така....да избягам от час? Ще се караш ли?"
С глас се смях в офиса, не очаквах да видя такова съобщение. Истината обаче е доста по-скучна - предстои им изпитване по химия, а девойката леко не е учила от не знам си кога. И от страх явно....
Но за момент си помислих ..."Ех, каква яка връзка имаме...всичко ми споделя и се допитва до мен". Simple Smile

Айде, сполука на децата! Simple Smile

# 714
  • София
Кажете, при 4 000 болни на ден, не ви ли е страх да си пускате децата на училище? Нещо почнах да се притеснявам. Постоянно чувам за тежко болни и за липса на места по болниците.

Страх ме е. Много при това.
В училището на Врячо един учител е умрял от ковид...

Simple Smile Сериозно ли? И на мен не би могла да ги пробуташ дори Simple Smile По повод българската литература съм съгласна с твоя. Не че не трябва да се знаят, но наистина не са най-интересното четиво. Само трагични съдби... Аз чета не за да се натоварвам, а за да се разтоварвам...Не е моето!

Прочети Ние Врабчетата... и книгите на братя Монмареви. Копче за сън.
Или...
Това:

Скрит текст:

ВАЛЕРИ ПЕТРОВ

ПЕСНИЧКА ЗА ПАЗАЧИТЕ НА ФАРА

На островче малко,
                          което
стърчало
            далече в морето,
живял едно време
            един стар
пазач на фар.
Той бил пътувал по всички паралели
и меридиани,
на всички „Катерини“
                   и „Нели“,
„Мери“ и „Диани“.
И решил, че като стар морски вълк
да изживее сетните си дни
сред зелените морски вълни.
И живял тъй на острова там
Сам със своята важна задача
фаропазача.

И подрънквайки с китара,
трам-тарара, трам-тарара.
пеел песничката стара
за пазачите на фара.
Но да пееш не може
                       безкрайно,
заскучал той
           в душата си тайно
и играел на шах и на дама,
ала те се играят от двама,
и небето било бледо и празно,
а морето направо омразно
и нямало нищичко разнообразно
освен кораба рейсов от Ливерпул
за Константинополис - Истанбул . . .
И тогаз му дошла идея
и той уловил се за нея:

„... Във връзка с разделянето на света на
два лагера и разширяването на задачите по
опазването себестойността на фара, моля да
бъде открито място за щатен помощник-фаропазач
с основна заплата ... “

И понеже в този момент
един референт
в Министерството на параходството
имал един братовчед,
незает
в производството,
не било трудност голяма
да станат на острова двама,
всеки със свойта задача:
пазачът на фара
и помощник-фаропазача.

Но помощникът бил млад
и поглеждал все назад,
и не му се играело шах,
а имал ищах
за „ох!“ и „ах! “,
и не щял двама
            да играят на дама,
а искал с дама
            да играят двама.
И тогаз му дошла идея
и той се заловил за нея:

„... Пред вид зачестяването на трафика и
увеличаването с 32% на подводните скали,
моля да бъде назначена за машинописка при
фара ... “

А въпросната девойка
на изпита имала двойка
и била прочута с туй,
че пишела три букви в минута
и на всяка дума
триела с гума.
Но бидейки милолика
и позната на кадровика,
след няколко дена
била назначена
и почнала даже
                 заплата да взима.
Тъй че на острова станали трима,
пазач на фар,
помпазач,
машинописка.
А след тази машинописка
дошло някому на ум да поиска:

„... метеоролог,  който е крайно необходим
за правилното функциониране на фара, тъй
като атмосферните влияния... “

И потръгнал по-весел живота
край морето,
тъй като направили
за белота карето.
Но понеже всеки
търсел пътеки
да не поема
          отговорности преки
и понеже защото
е добре пред бюрото,
да имаш кой да ти държи палтото,
растяло, растяло, растяло
и набъбвало щатното тяло.
И където преди един играел на дама,
се простряла панорама голяма
от бюра,
номера,
телефони,
от звънци,
и писци,
и тампони.
И чудел се всеки млад и стар,
щом минел край техния фар,
на гората от писалки,
на планината
              от закачалки,
на реката от карфички
и подшиватели.
А краката всички си клатели:
пазач на фар,
помпазач,
машинописка,
метеоролог,
документатор,
архивар-регистратор,
завеждащ сирените,
завеждащ антените,
завеждащ сигналите
             (червените и зелените),
завеждащ възторга,
два профорга,
контрольор,
шофьор,
броител на чайките
и албатросите,
специалист по въпросите.
И те дрънкайки с китара,
пели песничката стара
за пазачите на фара.

И прииждали все нови, и нови,
да обслужват фара готови,
със свойте деца,
роднини, съпруги
и се катерили
едни върху други,
и се блъскали в ребрата
                   без жал,
тъй че островът не издържал
и с гръм и трясък
сред пяна и плясък
се разпукнал по средата
и се вдигнал над водата,
след което
бавно, плавно,
потопил се в морето.
И тъй се издавили всички хора,
от първия пазач до шофьора.
Но скалата,
на която бил фарът дотогава,
по чудо останала над водата
здрава.

И хората от бреговете
го видели, че престанал да свети
чак след сто и една година,
когато му се свършил бензина,
понеже той бил фар отличен,
автоматичен
и значи
въобще нямал нужда от пазачи,
и - честно казано -  даже
първият стар
пазач на фар
също нямал никакъв
стар морски дълг
и не бил никакъв
стар морски вълк,
а бил завършил
ветеринарна медицина,
но поискал да почине
някоя и друга година.
като пее със китара,
тази песенчица стара
за пазачите на фара!

... Или Мили Бате.

MianaNia, съболезнования... Sad

Скрит текст:
За книгите: не мога да кажа дали чете. Т.е. чете - ама много неща до средата. Край него седят извадени поне 5 различни книги, които, според мен, хич и не си спомня как почват... но пък постоянно започва нови и нови.

Kally May, що пък Амбър да е за децата!? Това си е чиста проба жива дискриминация! Обожавам ги, през няколко години ги препрочитам, никога няма да ми омръзнат... не ни изключвай така с лека ръка от забавленията!

За Бай Ганьо... май единственото, което ми харесва, е играта на Калоянчев.
Wink

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 17:29 от katiABV

# 715
Аз като майка на седмокласник, но и на шестокласник се вълнувам от темата за качеството /и количеството/ на ДО и от това дали и какво би отпаднало като материал. В момента основният трепет е за седмокласника, но като се замисля и за брат му... значи част от миналата година, почти цялата тази и един Бог знае как ще е догодина... Да не говорим, че дори не можаха да си изкарат двете седмици от предната ротация, а сега вместо да започнат с тях за една седмица- отново ги оставиха на опашката...

# 716
  • София

Но за момент си помислих ..."Ех, каква яка връзка имаме...всичко ми споделя и се допитва до мен". Simple Smile

Много готино! Simple Smile

catty m, със сигурност ще се получи тортата, направо си я представям и преглъщам Kissing Heart
Аз се чудя как ще устискам другата седмица на 2 торти - мъжът и синковецът са един след друг. По-скоро ще загубя битката със себе си и стабилно ще опитам и от двете Joy

Дано, ще видим утре. Ще ви се похваля утре със снимчица. А иначе, нали знаеш, че от торти за рождени дни не се дебелее Laughing

Днес са имали "май нещо като тест" по Технологии.

Сега седна да учи по Физика (събитие!!!), че днес правили преговор и "май" ще правят тест.

# 717
  • София

За Бай Ганьо... май единственото, което ми харесва, е играта на Калоянчев.
mmm_, завиждам ти. Не благородно при това.

Школите заедно с игралните зали и баровете ще чакаме. Явно са еднакво рискови и приоритетни за Ангелов.

Ти пък си оптимист... аз ги предвиждам някъде след дискотеките, след следващото затваряне... абе, след НВО-то да си го кажем направо.

За протокола - не сме боледували от ковид.

lulumba, това е било изключително тъпо изказване... на момиченцето, де. И дори не толкова понеже се слага... неизвестно на кого - просто е безсмислено, следващият набор по никакъв начин не се състезава с настоящия... или с този след тях... не кандидатстват за едни и същи места.... Аргументацията ѝ е просто абсурдна и говори за пълно неразбиране на принципите на организацията на училищната дейност и училищата, както и липса на осъзнаване на това какво и защо й предстои като изпити... Ако беше мое дете щеше да последва една 3 часова лекция.

По въпроса за отпадане на материал: надявам се да не се случи. Означава по-обширно / с по-голяма тежест / с по-голяма вероятност да се включи материал от миналогодишната пародия на ДО. А тъкмо последните 2 теми са най-смислените произведения... (Л)

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 18:03 от katiABV

# 718

Прочети Ние Врабчетата... и книгите на братя Монмареви. Копче за сън.

Тези съм ги чела. Да, не са трагични, но отново не ми харесват. Честно да си кажа не разбирам дори кое ви харесва Simple Smile Но Kally May е права - Чудесно е, че има книги за всеки вкус! Simple Smile

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 19:51 от MollyBy

# 719
Не ме е страх. Боледували сме, ваксинирана съм.
Дъщеря ми обаче предпочита да си стои вкъщи, защото е по- удобно, приятно и лесно.
За догодина обаче се надявам да е изцяло присъствено, защото няма как да научи език в подготвителна година онлайн.

Общи условия

Активация на акаунт