Седмокласници 2020/2021 - Тема 10

• 29 741
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
  • София
И резултатът от Регалия от ПИ МАТ - на първа част е с 15 точки. Колко по-зле може да стане?! Ето за това се чудя за подаръка.

# 541
  • София
Силно се надявам мнениено на Синеочка  да не е меродавно за тези, които ще благоволят да напишат черно на бяло дали всичко си остава така, както беше обявено. То и никой не е обещавал отпадане на материал. Но да изтъкват като причина за нередуцирането му "успешното ДО" за мен е неприемливо. В нашето училище не беше успешно, липсата на преподавател по математика и то в продължение на 2 месеца няма как да не се отрази. А и с часове от по 30 минути все нещо е по-малко... Аз просто искам да се изкажат окончателно ще отпадне ли нещо или не, за да се знае.

# 542
Ами с тези 30 мин часове - имам много по-голяма загуба на време от ваканциите от миналата година , да не говорим , че и 6 клас бяха половината срок в ДО ( а нашите бяха и асинхронно , както много други ) и математиката от 6 клас е пълна мъгла .   Отделно и тази година много са назад с материала , не мисля , че ще успеят да взема всичко . Тези хора в МОН на кой розов облак живеят не мога да разбера .

# 543
  • На морето!
Официално не е отпаднало нищо, моделите са тук https://www.mon.bg/bg/100149 (има линк и на 1 стр в темата) и са публикувани миналия август.

На 28.03 омбудсманът е поискал отпадане на част от материала, но засега нищо официално не се е случило - https://www.ombudsman.bg/news/5460#middleWrapper
Министърът отговори с присъщата си нагла неувереност "Те може да поискат и данъците да отпаднат, но ние не можем да се съобразим с всички желания. Нищо няма да им стане да научат 2 теми повече, ще е в тяхна полза" Цитирам по памет.

# 544
Грета Ей и Catty m, аз сйм във вашият отбор. Ми не му се иска, не мож и това си е. Но аз не се предевам, постоянно мърморя, следя сборника какво е решил. Има подобрени е де, като натискам, започнаха да му харесват триъгълниците. Сега с едни сарове се возим, копаем с багери, дано ги посхвене и тях. Лошо, че докато схване едно, забравя другото. Така е и по БЕЛ. Там съм го оставила на частна учителка, но и тя ми се оплаква от същото. Мноо ми ке искаше да успее, където бяхме решили, защото ако отиде сам в друг град, а не при брат си ще му е много трудно. И не само на него, а и на нас с баща му - да тичаме в 2 различни града. Варианта са  си остане в нашия град се надявам да не се сбъдне.

# 545
  • Бургас
И при нас ситуацията подобна. Откакто почна това ДО , по цял ден е в леглото. В училище , преподавателката и по Мат по БЕЛ, много отсъстваха. Имаха студентки  или им пускаха от уча се и да се оправят. Ходи на индивидуални уроци и по двата предмета. И тъкмо го похвалят ,че е добре с материала, започнат нов раздел и всичко старо е изтрито. Оня ден прави пробна по матура 28т. Sad
Много крив два дни, намръщен нищо не казва. Питам, разпитва , подкупвам с шоколади и любими бонбони мълчи. И след два дни , като се изцепи че за нищо не ставал , никъде нямало да влезе и щял да ни" тежи на плещите " , стоя слушам и се чудя какво става . И накрая на виж 28т за никъде не съм . Какво да го правя нагушках го , разцелувах го.

# 546
  • София
Ама те ще успеят децата ни, бе! Ще успеят!
Не е нужно да ходят в езикова гимназия. Важното е да ги подкрепяме.

Един ел. инженер или зъболекар може да се стане след обикновена гимназия. И там има готини момичета, та и без гаджета няма да останат.

# 547
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
а има ли някаква информация кой ще е евентуалният министър във вероятните новите правителства?
съжалявам, но политиката ми е далеч от интересите и никога не съм се замисляла кой ще е и какво може да направи.
ако Герб съставят правителство най-вероятно ще си е стария, а ако Слави състави правителство кого биха могли да предложат?

# 548
  • София
Момичета, наборът вчера ми сподели, че практикумите на Регалия /по математика/ били наистина много полезни - не можах да повярвам на ушите си Joy А като се сетя какви сцени ми е спретвал, че му вися на главата, за да започне да прави поне един, лошо ми става. Можете да опитате с тях - хем си ги правят без да се отделят от любимия компютър, хем се оказва, че били полезни.

# 549
дидева, това, че дистанционно ОЕСР може и без да е извънредна ситуация, ми е много ценно, благодаря! макар че днес чух, че мислят удължаване до кр. май, все пак ми действа успокояващо. според мен не е нормално сега д аги връщат децата. а ако е извън извънр.обст., по реда на разпоредбата, която си цитирала, пак ли ще е с подаване на писмо до директор и той до РУО? дано знаеш! ако не, ако му дойде времето, ще питам училището.

# 550
  • София
Каква е разликата на този практикум с курс?

# 551
  • София
Не мисля, че има някой, който да знае бъдещите министри от сега.
Преди два месеца малчо се интересуваше, дали има шанс новото правителство да отмени НВО.🙂 Като разбра, че за това няма шанс, изгуби интерес към изборите.

# 552
  • София
Скрит текст:
katiABV, права си за подаръка, не трябва да е вид покупко-продажба, никога не съм го възприемала така. За мен подаръци за рожден ден и за Коледа са нещо задължително. Проблемът е, че той драстично си влощи успеха и демонтрира едно тотално нежелание за учене и сякаш нарочно го прави. И предвид, че на пробните по МАТ особено изкарва по 30-тина точки, някак си не мога да преглътна. Даваме доста пари за школи и частни уроци, всички се въртим около него сега, а това, което той демонстрира е неуважение към нашите усилия. За Коледа получи хубав и скъп подарък, не го очакваше и много се изкефи. Очаквах, че ще се освести малко, но уви... Миналата година имахме уговорка, че ако влезе в ТУЕС ще му купя смартфон по негово желание, независимо от цената. Сега обаче понеже вижда, че няма шанс за там, вече не искал толкова скъп телефон, но иска нов телефон сега и веднага. Не мога да го приема. А и тази пристрастеност към електронните устройства не искам да стимулирам излишно. Ходих на няколко психолога, всички предлагат различни варианти на пълно откъсване от телефони и компютри, което пък аз не виждам как може да стане. Стана дълго, но показва колко объркана съм. Но са ми полезни вашите мнения.

За книгите загубих битката. Купувах преди доста, имаме и от наше време детски и тийн книги, купихме му Киндъл, ползваше го, но от година просто отказва да чете.

Един друг аспект на подаръците като концепция - за мен - е, че подаръкът никак не е непременно онова, което дареният иска - той е компромис м/у онова, което дареният би желал, онова, от което (евентуално) би имал нужда и, най-вече, онова, което дарителят може и иска да дари. С други думи казано, Примерно ако той иска електронни устройства, а ти смяташ, че за него е полезно и има нужда от повече физическа активност и му купиш тротинетка или ролери това Е подарък - макар и не точно желания такъв. Ако мислиш, че има нужда от повече... де да знам, стимулация на ума - и имате време (и умения) и му дадеш шах или игра го или нещо друго от този сорт и сте склонни да участвате в ползването... то това също Е подарък - без да стимулира поведенията, които не одобряваш... Wink

# 553
  • София
а има ли някаква информация кой ще е евентуалният министър във вероятните новите правителства?
съжалявам, но политиката ми е далеч от интересите и никога не съм се замисляла кой ще е и какво може да направи.
ако Герб съставят правителство най-вероятно ще си е стария, а ако Слави състави правителство кого биха могли да предложат?

Хехе, това са въпроси, чиито отговори много хора искат да знаят. Ще поживеем и ще видим.

katiABV,
Скрит текст:
така е, да, въпросът е, че явно синът ми е презадоволен, защото той реално има всичко, към което би проявил интерес - и часовник, и безжични слушалки, и геймърски такива, и тротинетка, и колело... Той иска нов смартфон и геймърски компютър, който струвал над 2 бона, доколкото разбирам. Ами няма как да стане, още повече с "ученето", което домнстрира. За това съм затруднена - не измислям нещо, което хем да му допадне до някаква степен, хем да е конпромис от моя страна. Подарявали сме и графичен таблет, който ползва 2 пъти и го продадохме.

# 554
  • София
Аз си мисля, че миналата година отпадна материал, защото имаха много дълги ваканции/грипна,дървена и т.н./, в които въобще не учеха. ДО се брои за учене, даже чета, че е и успешно.

И понеже на доста (на повечето) места докато се ориентират с ДО-то как се действа - и учители и ученици - доста време мина в... хаотични опити. Та този материал е... дупка, после предполагам, че в 7-ми клас са го повтаряли в някаква степен и са се затруднили да завършат материала. Сега, обратно, ако отпадне материал от 7-ми клас ще влезе тъкмо онзи материал от 6-ти, който за нашите е "дупка".

Общи условия

Активация на акаунт